Amerikanske romaner Bøger til unge Fiktion Prisbelønnede romaner

Familie-læseguide til Dræb ikke en sangfugl

Familie-læseguide til Dræb ikke en sangfugl

Centralt i “Dræb ikke en sangfugl” står en familie: Atticus Finch og hans børn Scout og Jem. Romanen undersøger svære temaer, men er samtidig en fortælling om at blive voksen og opdage de smukke og nogle gange smertefulde sandheder om vores verden. Harper Lee udforsker uskyld, uretfærdighed, race, samfundsklasse og fordomme igennem en ung søster og brors observationer og oplevelser, og gør derigennem disse problemstillinger levende og tydelige for alle aldersgrupper.

Her får du vores familievenlige læseguide. Du kan finde den generelle læseguide her eller downloade en pdf-udgave af begge guider ved at klikke her: laeseguide

Familie-læseguide til Dræb ikke en sangfugl

1. Dræb ikke en sangfugl er en fortælling om en familie og det at blive voksen. Beskriv Scout og Jem. Kommer de godt ud af det med hinanden? Hvordan er deres barndom sammenlignet med børns barndom i dag? Hvad lærer de af at være på egen hånd, fri fra voksne og deres opsyn?

2. Bliver Scout begrænset, fordi hun er en pige? Hvad består disse begrænsninger af?

3. Hvordan opfatter Scout og Jem deres far? Hvordan opfatter byen ham? Er han en god mand og rollemodel? Hvad lærer han sine børn om livet, samfundet, pligt, anstændighed og mod?

4. Atticus fortæller Scout, at man aldrig fuldstændig kan forstå en anden person, før man har gået i hans sko. Hvad siger det at gå i en andens sko om hendes eller hans liv? Hvilke andre livserfaringer giver Atticus videre til sine børn?

5. Hvorfor forsvarer Atticus Tom Robinson? Han fortæller Scout: ”Tom Robinsons sag, er en ting, der berører de dybeste lag i en mands samvittighed.” Hvad fortæller han hende her? Hvad betyder ”de dybeste lag i en mands samvittighed”?

6. Hvordan er Calpurnias forhold til familien? Ser familien Finch hende som mere end deres husholderske? Hvordan behandler familien Finch afroamerikanere? Hvordan behandler de fattige? Hvorfor spørger Scout Atticus, om de er fattige? Hvorfor ændrer hudfarve eller at være fattig nogle folks opfattelse af, hvordan en person er?

7. Hvorfor er Scout, Jem og Dill fascineret af Boo Radley og familien Radleys hus? Hvordan opfører de voksne sig over for familien Radley? Hvorfor passede Boo på Scout og Jem? Gjorde Boo en dårlig ting, da han reddede børnene fra deres overfaldsmand? Da Scout møder ham for første gang, tiltaler hun ham mr. Arthur i stedet for Boo. Hvorfor gør hun det? Hvorfor tror du, børnene aldrig så ham igen efter den aften? Tror du, han blev ved med at passe på dem?


Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl

Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees verdensberømte klassiker i en smuk, indbundet gaveudgave.

En ni-årig pige fortæller om livet i en lille sydstatsby og om sin fars indsats som sagfører for en uskyldigt anklaget sort.

Harper Lees roman skildrer kampen for retfærdighed og etnisk lighed i en lille amerikansk sydstatsby. Den udgør en af det 20. århundredes største klassikere og blev skelsættende i den begyndende afskaffelse af den adskillelsespolitik og racisme som fandtes i USA, som i sin tid var en del af hverdagen, men som i dag synes uforståelig.

Dræb ikke en sangfugl blev udgivet i 1960 og vandt sidenhen Pulitzer-prisen i 1961. Romanen har solgt over 40 mio. eksemplarer over hele verden.

Du kan købe Dræb ikke en sangfugl online, fx hos Bog & idé, eller hos din lokale boghandel.


Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.