Amerikanske romaner Fiktion Historiske romaner Romaner om 2. verdenskrig

Læseguide: Det glemte brev af Jillian Cantor

læseguide til det glemte brev jillian Cantor dansk

Hvis du er vild med historiske romaner og har bøger som Pigen uden navn, Kvinderne på slottet, Nattergalen og Alt det lys vi ikke ser på listen over bøger, du elsker, så vil du nyde at læse Det glemte brev af Jillian Cantor.

 

Østrig. Året er 1938. Den unge Kristoff må overtage sin jødiske mesters virke med at lave frimærker til tyskerne, da mesteren forsvinder under Krystalnatten. Da han, midt i krigens brutale kaos, forelsker sig hovedkulds i mesterens datter Elena, må han finde en måde at redde både hende og sig selv på.

I 1989 i Los Angeles støder Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering hos eksperten Benjamin, som opdager et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet sendt.

Katies far har Alzheimers, så for at finde svar på, hvor det mystiske brev kommer fra, rejser Katie til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.

“En perle” … et tindrende spændende mysterium om tab, angst, stor kærlighed, kunst og troskab, der er skrevet, så man bliver i tvivl om, hvorvidt det er memoirelitteratur eller en roman, man læser. En af forårets store læseoplevelser.” – Julia Lahme, FEMINA.

Amerikanske Jillian Cantor skriver bøger til både børn og voksne. Det glemte brev er hendes første bog på dansk. Hun bor med sin mand og to sønner i Arizona, USA.

Her er en række spørgsmål, som du kan bruge, hvad end du læser Det glemte brev alene, eller diskuterer den sammen med en læseklub. God fornøjelse!


Læseguide til Det glemte brev

1. Frimærkesamlingen
Hvorfor tror du at det er så vigtigt for Katie at gøre noget ved hendes fars frimærkesamling? Hvad betyder det for Katie at stige ud af bilen den første morgen, da hun ankommer til Benjamins kontor?

2. Katie og Elena
Sammenlign og tænk over forskellene mellem Katie og Elena. Hvordan er deres liv anderledes som følge af den tid og de steder de blev født? Hvordan er de ens?

3. Edelweiss-blomsten
Hvilken betydning har Edelweiss-blomsten i bogen? Hvordan kan den ses som et bevis på mod for hver af karaktererne?

4. Benjamin og Katie
Efter at Katie finder ud af, hvad Benjamins personlige historie er, ser hun anderledes på ham. Hvilke ligheder findes der mellem Benjamin og Katie? Hvordan er de forskellige fra hinanden med hensyn til måden, de hver især har håndteret de personlige kampe, de har været igennem? Hvad betyder Katies fars frimærkesamling for hver af dem?

5. Far-datter-forholdet
Hvilken rolle spiller far-datter-forholdet i bogen? Hvordan kan Fredericks forhold til Elena sammenlignes med Teds forhold til Katie?

6. Minderne
Diskuter rollen som minderne har i bogen. Hvordan påvirker Teds sygdom fortællingen? Hvordan påvirker minderne, eller manglen på samme, karakterernes handlinger?

7. Elena og Miriam
Hvad synes du om Elena og Miriams forhold til hinanden? Hvorfor forlader Elena Miriam på toget? Er Elenas opførsel modig eller dumdristig?

8. Bedstes liv og fortid
Diskuter Bedstes rolle i bogen. Hvordan påvirker hendes fortid og hendes liv i 1989 bogens handling?

9. Kærlighedshistorien
På hvilke måder er Det glemte brev en kærlighedshistorie? For hvilke karakterer er det en kærlighedshistorie?

10. Turen til Tyskland
Hvorfor er turen til Tyskland i 1990 vigtig? Hvordan påvirker og ændrer turen livet for de forskellige karakterer?

11. Østberlin og Østrig
Sammenlign Amatas tilværelse i Østberlin med Elenas tilværelse i Østrig. Hvordan var de to steder og æraer de samme? Hvordan var de forskellige?

12. Titlen
Hvorfor hedder bogen Det glemte brev? Hvad betyder dét at miste og genfinde brevet for hver af karaktererne?

13. Religion
Hvilken rolle spiller religion i karakterernes liv og på tværs af historiens to tidslinjer?

14. Modstand
Hvordan spiller både små og store modstandshandlinger en rolle i bogen?

Det glemte brev, Jillian Cantor, Anden Verdenskrig, jødeforfølgelse, jøder, frimærker, kærlighedshistorie, Østberlin, Østrig, Alzheimers

 

Fortab dig i den fantastiske fortælling om, hvordan et glemt brev blev til en historie om krig og kærlighed.

Du kan købe det glemte brev til dig selv eller din bogklub, her.