Danske romaner Fiktion Maren Uthaug Prisbelønnede romaner Slægtsromaner

Månedens bog i læseklubben: Hvor der er fugle

Månedens bog i læseklubben: Hvor der er fugle

Hvor der er fugle er en stærk roman – og oplagt kandidat til at læse sammen i læseklubben, da fortællingen indeholder masser af stof til gode diskussioner. Her på bloggen vil vi gerne inspirere med gode spørgsmål, baggrundsviden og links til mere læsning. Forhåbentlig kan noget af det være med til at kickstarte snakken i læseklubben.

-> Mangler du en læseklub? Eller vil du gerne inspireres yderligere? Tilmeld dig vores online læseklub på facebook her. I marts måned læser vi netop Hvor der er fugle af Maren Uthaug.

I Hvor der er fugle oplever vi gennem fyrbøderen Johan, datteren Darling og til sidst moderen Marie hver deres fortælling om livet på et afsides fyr i Nordnorge i første halvdel af det 20. århundrede. Det er en medrivende og foruroligende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv.

-> Hvor der er fugle er nomineret til DR Romanprisen. Hør P1s interview med Maren Uthaug i forbindelse med Romanklubbens læsning af romanen i december 2017.

Læseguide

  1. Hvordan vil du beskrive bogens tre hovedpersoner? Hvad har de til fælles og hvad adskiller dem?
  2. Hvad referer bogens titel til? Og hvilken rolle spiller titlen i romanen?
  3. Romanen er fortalt i tre parallelle spor. Hvad betyder det for læseren? Hvilken del af bogen var du mest fascineret eller berørt af?
  4. Beskriv Johan og Maries forhold. Er der noget, man som læser kan relatere til på trods af de voldsomme komplikationer og hemmeligheder, der kendetegner deres forhold?
  5. Hvad synes du om bogens sidste kapitel “Epilog”? Ændrede det dit syn på romanens karakterer?
  6. Hvilken rolle spiller den danske huslærer Gudrun for fortællingen?
  7. Fortællinger om Amerika og udlængslen fylder meget for flere af personerne i romanen. Hvordan udvikler drømmen om Amerika sig for personerne i bogen?
  8. Diskutér betydningen af blodets bånd – mellem søskende og mellem forældre og børn.
  9. Hvilke følelser oplevede du under læsningen og efter endt læsning? Har det ændret sig efter læseoplevelsen kom på afstand?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=4fY3k4Yjmjk[/embedyt]


Kort om forfatteren Maren Uthaug

Maren Uthaug (f. 1972) er forfatter, tegneserieskaber og blogger. Tegner den daglige stribe til Politikens bagside. Har udgivet flere graphic novels fra samme univers som striben “Ting jeg gjorde”. Debutromanen Og sådan blev det blev i 2014 nomineret til BogForums Debutantpris, og året efter udvalgt som en af de fem bøger, som blev uddelt til læsere landet over på Verdens Bogdag. Maren Uthaug står bag den populære “Marens blog”. Hendes bøger er oversat til bl.a. tysk, fransk, norsk og samisk.

-> Læs det store forfatterportræt på forfatterweb 

-> Læs Kristelig Dagblads fine interview med Maren Uthaug i forbindelse med udgivelsen

Kort om bogen: Hvor der er fugle

Hvor der er fugle er Maren Uthaug anden roman og en stærk slægtsroman om kærlighed og indavl. For at redde sin mor må Johan gifte sig med Marie, selv om han elsker Hannah. De bosætter sig på et fyrtårn to havmil fra byen Uthaug i Norge, hvor det blæser så meget, at deres børn må bindes fast for ikke at blæse i havet. Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

-> Læs begyndelsen på Hvor der er fugle her 
-> Køb bogen her

Månedens bog i læseklubben: Hvor der er fugle

“Det er simpelthen en brandgod bog.” – Dagbladenes Bureau

“Uthaug er umanerlig grundig med sin skrift og er djævelsk dygtig til at vise, hvordan det fortolkede langtfra er den utvetydige sandhed.”  – Nordjyske Stiftstidende

“Maren Uthaug fortæller godt i et klart og enkelt sprog.”- Politiken

“Romanen er suverænt godt komponeret og byder på en medrivende og til tider barsk læseoplevelse, som jeg ikke kunne lægge fra mig og slugte på bare en dag…Glæd dig til, hvad jeg spår bliver en af årets helt store romaner.” – Litteratursiden

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.