Kategori: Maren Uthaug

Maren Uthaug

Maren Uthaug (f. 1972) er en dansk/norsk/samisk forfatter. Hun er født i Kautokeino i Finnmark, Nord-Norge. I de norske fjelde har hun levet den første del af sin barndom med sin norske mor og samiske far. I år 1980 blev hendes forældre skilt, og sammen med sin mor drog hun mod Danmark – nærmere bestemt til Sønderjylland – fordi hendes mors kæreste befandt sig i Haderslev. 

Maren Uthaug begyndte at læse teologi efter gymnasiet men droppede ud, da hun i år 1997 vandt en talentkonkurrence ved et reklamebureau. Det fik hende til København for at studere på Den Danske Reklameskole. I 2001 blev hun freelancer og skrev klummer i Jyllands-Posten og magasinet Vi forældre. I 2009 startede hun Marensblog.dk, som var startskuddet til hendes forfatterskab. 

Maren Uthaug debuterede med romanen: Og sådan blev det

Forfatteren har udgivet flere bøger med forlaget Lindhardt og Ringhof. Blandt andet hendes debutroman. Maren Uthaugs debutroman: Og sådan blev det er inspireret af hendes eget liv og den omvæltning af tilværelsen, det var for hende at flytte til provinssamfundet i Sønderjylland. Dét at være anderledes er et centralt tema i flere af Maren Uthaugs bøger, selvom alle er fiktive værker.

Romanen handler om drengen Knut, der forelsker sig i den danske kvinde med navnet Grete. Det betyder en ny virkelighed for Knuts datter Risten. Risten bliver taget fra hendes samiske mor, da hun tager med Knut til Sønderjylland, for at forhindre morens psykotiske og barnløse søster i at kidnappe Risten.

I Sønderjylland møder Risten en vietnamesisk flygtningedreng, der bor nede i den danske kvinde Grethes kælder med sin familie. Grethe huser nemlig bådflygtninge i sin kælder. Risten og flygtningedrengen bliver venner. De har det tilfælles, at de begge er væk fra verden, som de kom fra. Debutromanen handler om at være ensom i en verden, hvor man føler sig isoleret og anderledes. 

Læs også Maren Uthaug: Få overblik over hendes prisvindende romaner her

Forfatteren Maren Uthaug overrasker

Maren Uthaug er kendt som en forfatter, der altid overrasker med sine bøger. Hendes anmelderroste romaner omfavner alt det forbudte. De omhandler både de ting, der skiller os ad, men også alt det, der forener os.

Når du griber fat i en bog af Maren Uthaug, vil du opleve at blive overrasket igen og igen. Ikke mange forfattere kan slippe afsted med at skrive om emner som død og incest i et fremtidssamfund, der kun er sammensat af kvinder. 

Maren Uthaug har aldrig haft ambitionen om at blive forfatter. Som barn læste hun en del, og hun skrev da også små historier og teaterstykker. Det lå ikke i kortene, at Maren Uthaug skulle være forfatter.

Forfatteren blev opdaget, da hun oprettede sin blog Marensblog.dk. Her deler hun ud af tanker og øjeblikke fra sit liv med sin familie, alt sammen med god humor og ærlighed. Apropos at overraske så tilmeldte Maren Uthaug sig en tegneseriekonkurrence for Politiken i 2013, hvor hun rendte med sejren for striben Ting jeg gjorde: “.. det kom som en stor overraskelse for alle, at jeg vandt,” udtaler Maren Uthaug i et interview med Bog.dk. 

Læs også Maren Uthaug: Jeg er i tvivl om, hvorfor jeg skriver – men jeg er nødt til det!

Den prisbelønnede forfatter

Maren Uthaug er særligt kendt for sine prisbelønnede bøger om dysfunktionelle familier, og med sin sarkastiske tone udforsker og beretter hun om grænsesøgende emner. Den omtalte debutroman blev modtaget med store roser, og den blev kåret som repræsentant for Danmark ved den internationale debutant-kongres i Kiel. Men debutromanen og striben Ting jeg gjorde er langtfra de eneste bøger, som Maren Uthaug har vundet priser for.

Hvor er der fugle blev tildelt DR Romanprisen

I 2017 udkom Maren Uthaugs bog Hvor der er fugle. For denne bog fik Maren Uthaug DR Romanprisen året efter udgivelsen. Romanen er hendes anden slægtsroman, der berører emnerne kærlighed og indavl. Hovedpersonen i bogen er Johan, der må gifte sig med kvinden Marie for at redde sin mor, selvom han i virkeligheden er forelsket i kvinden Hannah.

De vælger en anderledes beboelsesstil, da de flytter ind i et fyrtårn. Fyrtårnet ligger tæt på byen med det pudsige navn Uthaug, der ligger i Norge. Fortællingen har en grotesk humor såsom, at der optræder børn, der er bundet fast for ikke at blæse i havet. Johan sidder i fyrtårnet og føler sig svigtet af livet. Igennem fortællingen bliver det mere og mere uvist, hvem der egentlig svigter hvem. 

En lykkelig slutning – vinder af Læsernes Bogpris 2020

Romanen En lykkelig slutning er endnu en slægtsroman af Maren Uthaug. Den anmelderroste roman modtog Læsernes Bogpris i 2020 og Otto B. Lindhardt-prisen i 2019, hvormed forfatteren endnu engang kunne placere hele to priser på trofæhylden. 

I romanen En lykkelig slutning møder vi Nicolas, som er det sidste nye skud på stammen i en familie med syv generationer af bedemænd. Nicolas får dog et nyt syn på lig, som er problematisk for hans erhverv. I den forbindelse går Nicolas i gang med at undersøge sig selv og sine slægtshistorie, som bringer skyggesider frem. 

Romanen handler om døden og kommer vidt omkring uhyggelige emner. Bogen kommer ind på temaer som nekrofili og medlidenhedsdrab, overtro og kremering, spøgelser og OCD og teosofi og nazisme.

“Du er grænsesøgende i din litteratur. Og adskillige gange går du også over grænsen. Du udforsker sindets bizarre dybder, og som læser bliver man ofte provokeret,” udtalte administrerende direktør Lars Boesgaard fra Lindhardt og Ringhof i forbindelse med uddelingen af Otto B. Lindhardt-prisen. 

11% af Maren Uthaug modtager De Gyldne Laurbær 

11% er en bog om eviggyldige problemer som stress og ensomhed, som er en del af det, der gør os til mennesker. 

”Min roman er ikke et manifest for, hvordan jeg synes, samfundet skal være. Jeg leger bare med de strukturer, vi har i dag, i en kulisse hvor alt handler om køn,” siger Maren Uthaug. 

Hun fortæller desuden, at bogen ikke handler om køn, men netop om de eviggyldige problemer, som vi mennesker kan opleve, og om hvordan vi grupperer os med ligesindede. 

Læs også Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare

I februar 2023 blev Maren Uthaug overrasket af Komiteen for De Gyldne Laurbær. Komiteen kunne her give hende det glade budskab, at hun er modtager af De Gyldne Laurbær for romanen 11%.

Her på Bog.dk kan du læse mere om romaner af Maren Uthaug, såsom striber fra Politikens bagside og generelt interviews med den dygtige og prisbelønnede forfatter. Gå på opdagelse i Maren Uthaugs forfatterskab her på siden.