Maren Uthaug: Jeg er tit i tvivl om, hvorfor jeg skriver – men jeg er nødt til det!
Forfatteren Maren Uthaug er kendt for sin stribe Ting jeg gjorde i Politiken, men i høj grad også for sine prisbelønnede bøger om…
Maren Uthaug. Få overblik over hendes prisvindende romaner her
Maren Uthaug er en forfatter, der overrasker. Heldigvis altid positivt. Hendes bøger handler om det, der forener og skiller mennesker ad – også…
Maren Uthaug: Hele mit liv har jeg været imod at skulle castes som den søde pige
Forfatter Maren Uthaugs romaner er ikke som de fleste. I sine romaner tager Maren Uthaug livets grumme sider – heriblandt lidt for ung…
Maren Uthaug modtager De Gyldne Laurbær for romanen 11%
Her til eftermiddag blev forfatteren Maren Uthaug overrasket af Komiteen for De Gyldne Laurbær under en torsdagsbar på hendes forlag. Komiteen kunne her…
Glæd dig til 88%: Maren Uthaug udgiver fortsættelse til 11%
”I 88% får læseren forklaret, hvorfor det oprindeligt var nødvendigt at skille sig af med mænd. Det kunne jo ikke blive ved med…
Litteratur i #MeToo’s årti. Se vores liste med bøger, der beskæftiger sig med kvinders oplevelser og rettigheder
Siden #MeToo først bølgede frem på internettet i 2017 har flere forfattere stillet skarpt på debatten om ligestilling og kvinders autonomi. Vi anbefaler…
10 gode slægtsromaner du kan lytte til på Mofibo og Saxo Premium
Her er den ideelle liste til dig, der leder efter den perfekte slægtsroman at sætte i ørebøfferne. Elsker du at fordybe dig i…
Gakkede godnathistorier med grinegaranti! Læs en historie fra Grydeklar
Grydeklar er en samling af godnathistorier med grinegaranti fortalt af nogle af Danmarks sjoveste forfattere. Smuglæs i én af historierne her. Grydeklar er en samling…
Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare
“11% handler om de eviggyldige problemer, som gør os til mennesker: Ensomhed, stress og den slags,” siger Maren Uthaug. I 11% bor Medea…
11% er en ny stor roman af prisvindende Maren Uthaug
11% er en ny roman af Maren Uthaug, som tidligere har udgivet de anmelderroste romaner En lykkelig slutning, Hvor der er fugle og Og sådan…
Maren Uthaug debuterede med romanen: Og sådan blev det
Forfatteren har udgivet flere bøger med forlaget Lindhardt og Ringhof. Blandt andet hendes debutroman. Maren Uthaugs debutroman: Og sådan blev det er inspireret af hendes eget liv og den omvæltning af tilværelsen, det var for hende at flytte til provinssamfundet i Sønderjylland. Dét at være anderledes er et centralt tema i flere af Maren Uthaugs bøger, selvom alle er fiktive værker.
Romanen handler om drengen Knut, der forelsker sig i den danske kvinde med navnet Grete. Det betyder en ny virkelighed for Knuts datter Risten. Risten bliver taget fra hendes samiske mor, da hun tager med Knut til Sønderjylland, for at forhindre morens psykotiske og barnløse søster i at kidnappe Risten.
I Sønderjylland møder Risten en vietnamesisk flygtningedreng, der bor nede i den danske kvinde Grethes kælder med sin familie. Grethe huser nemlig bådflygtninge i sin kælder. Risten og flygtningedrengen bliver venner. De har det tilfælles, at de begge er væk fra verden, som de kom fra. Debutromanen handler om at være ensom i en verden, hvor man føler sig isoleret og anderledes.
LÆS OGSÅ: Maren Uthaug: Få overblik over hendes prisvindende romaner her
Forfatteren Maren Uthaug overrasker
Maren Uthaug er kendt som en forfatter, der altid overrasker med sine bøger. Hendes anmelderroste romaner omfavner alt det forbudte. De omhandler både de ting, der skiller os ad, men også alt det, der forener os.
Når du griber fat i en bog af Maren Uthaug, vil du opleve at blive overrasket igen og igen. Ikke mange forfattere kan slippe afsted med at skrive om emner som død og incest i et fremtidssamfund, der kun er sammensat af kvinder.
Maren Uthaug har aldrig haft ambitionen om at blive forfatter. Som barn læste hun en del, og hun skrev da også små historier og teaterstykker. Det lå ikke i kortene, at Maren Uthaug skulle være forfatter.
Forfatteren blev opdaget, da hun oprettede sin blog Marensblog.dk. Her deler hun ud af tanker og øjeblikke fra sit liv med sin familie, alt sammen med god humor og ærlighed. Apropos at overraske så tilmeldte Maren Uthaug sig en tegneseriekonkurrence for Politiken i 2013, hvor hun rendte med sejren for striben Ting jeg gjorde: “.. det kom som en stor overraskelse for alle, at jeg vandt,” udtaler Maren Uthaug i et interview med Bog.dk.
LÆS OGSÅ: Maren Uthaug: Jeg er i tvivl om, hvorfor jeg skriver – men jeg er nødt til det!
Den prisbelønnede forfatter
Maren Uthaug er særligt kendt for sine prisbelønnede bøger om dysfunktionelle familier, og med sin sarkastiske tone udforsker og beretter hun om grænsesøgende emner. Den omtalte debutroman blev modtaget med store roser, og den blev kåret som repræsentant for Danmark ved den internationale debutant-kongres i Kiel. Men debutromanen og striben Ting jeg gjorde er langtfra de eneste bøger, som Maren Uthaug har vundet priser for.
Hvor er der fugle blev tildelt DR Romanprisen
I 2017 udkom Maren Uthaugs bog Hvor der er fugle. For denne bog fik Maren Uthaug DR Romanprisen året efter udgivelsen. Romanen er hendes anden slægtsroman, der berører emnerne kærlighed og indavl. Hovedpersonen i bogen er Johan, der må gifte sig med kvinden Marie for at redde sin mor, selvom han i virkeligheden er forelsket i kvinden Hannah.
De vælger en anderledes beboelsesstil, da de flytter ind i et fyrtårn. Fyrtårnet ligger tæt på byen med det pudsige navn Uthaug, der ligger i Norge. Fortællingen har en grotesk humor såsom, at der optræder børn, der er bundet fast for ikke at blæse i havet. Johan sidder i fyrtårnet og føler sig svigtet af livet. Igennem fortællingen bliver det mere og mere uvist, hvem der egentlig svigter hvem.
En lykkelig slutning – vinder af Læsernes Bogpris 2020
Romanen En lykkelig slutning er endnu en slægtsroman af Maren Uthaug. Den anmelderroste roman modtog Læsernes Bogpris i 2020 og Otto B. Lindhardt-prisen i 2019, hvormed forfatteren endnu engang kunne placere hele to priser på trofæhylden.
I romanen En lykkelig slutning møder vi Nicolas, som er det sidste nye skud på stammen i en familie med syv generationer af bedemænd. Nicolas får dog et nyt syn på lig, som er problematisk for hans erhverv. I den forbindelse går Nicolas i gang med at undersøge sig selv og sine slægtshistorie, som bringer skyggesider frem.
Romanen handler om døden og kommer vidt omkring uhyggelige emner. Bogen kommer ind på temaer som nekrofili og medlidenhedsdrab, overtro og kremering, spøgelser og OCD og teosofi og nazisme.
“Du er grænsesøgende i din litteratur. Og adskillige gange går du også over grænsen. Du udforsker sindets bizarre dybder, og som læser bliver man ofte provokeret,” udtalte administrerende direktør Lars Boesgaard fra Lindhardt og Ringhof i forbindelse med uddelingen af Otto B. Lindhardt-prisen.
11% af Maren Uthaug modtager De Gyldne Laurbær
11% er en bog om eviggyldige problemer som stress og ensomhed, som er en del af det, der gør os til mennesker.
”Min roman er ikke et manifest for, hvordan jeg synes, samfundet skal være. Jeg leger bare med de strukturer, vi har i dag, i en kulisse hvor alt handler om køn,” siger Maren Uthaug.
Hun fortæller desuden, at bogen ikke handler om køn, men netop om de eviggyldige problemer, som vi mennesker kan opleve, og om hvordan vi grupperer os med ligesindede.
LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare
I februar 2023 blev Maren Uthaug overrasket af Komiteen for De Gyldne Laurbær. Komiteen kunne her give hende det glade budskab, at hun er modtager af De Gyldne Laurbær for romanen 11%.
Her på Bog.dk kan du læse mere om romaner af Maren Uthaug, såsom striber fra Politikens bagside og generelt interviews med den dygtige og prisbelønnede forfatter. Gå på opdagelse i Maren Uthaugs forfatterskab her på siden.
Opfølgeren til den prisvindende og anmelderroste 11%: 88%
Maren Uthaug udgiver opfølgeren til 11% i 2024. Den første roman handlede om en fremtid, hvor kvinder styrer samfundet, og mænd bliver holdt i sikrede avlscentre. I fortsættelsen er halvtreds år gået, og flere eksperimenter med frilandsmænd er slået fejl.
”I 88% får læseren forklaret, hvorfor det oprindeligt var nødvendigt at skille sig af med mænd. Det kunne jo ikke blive ved med at gå,” siger Maren Uthaug.
I 88% er der stadig kvinder, som ikke kan slippe tanken om, at manden også er et menneske. Det leder 2 kvinder til at forsøge at befrie en han fra avlscenteret, hvilket urkvinden Inga vil forhindre. Hun ved, at hvis de lykkedes med deres mission, vil samfundet bryde sammen igen.
LÆS OGSÅ: Glæd dig til 88%: Maren Uthaug udgiver fortsættelse til 11%