Her er den ideelle liste til dig, der leder efter den perfekte slægtsroman at sætte i ørebøfferne.

Elsker du at fordybe dig i stærke og rørende romaner om traditioner, historie og uforløste familieintriger? Hvis ja, er du på ingen måde den eneste. Kaster man et blik på bestsellerlisterne, er det ikke til at overse, at de øverste pladser ofte er besatte af slægtsromaner.

Til dig der elsker en god og gribende slægtsroman, men også elsker at høre lydbog og podcast, kan du glæde dig over, at du via streamingtjenester som Mofibo, Bookmate og Saxo Premium med få tryk kan finde alle bøgerne på din læse-ønskeliste med få tryk.

Det store udvalg af lydbøger kan dog være en smule overvældende, så vi har derfor kigget lidt i arkiverne og lavet en liste over 10 gode slægtsromaner, som du trygt kan smække i ørebøfferne.

Her er 10 medrivende slægtsromaner, som du kan finde som lydbog på streamingtjenesterne:

Hvor der er vilje – Jeffrey Archer

❤❤❤❤❤  “En fænomenal oplevelse” – FEMINA

Den storslåede fortælling om Harry Cliftons liv begynder i England i tiden efter Første Verdenskrig. Harrys far arbejdede på havnen, ligesom Harrys onkel gør nu, og som Harry selv vil gøre den dag, han bliver færdig med skolen. Men Harry har et uventet talent, som fører ham en anden vej, og han bliver tilbudt et stipendium på en eksklusiv drengeskole. Gradvist får Harry dog historien om, hvordan hans far virkelig døde at vide, og den frygtelige sandhed får Harry til at sætte spørgsmålstegn ved alt. Er Harry søn af Docker Arthur Clifton, eller er han den uægte søn af arvingen til Barrington Shipping Line?

Da Anden Verdenskrig bryder ud må Harry træffe en vanskelig beslutning: Skal han takke ja til tilbuddet om en plads på Oxford University eller skal han lade sig hverve af flåden og kæmpe mod Hitlers Tyskland? Clifton-krøniken er en fængslende saga om kærlighed, tab, svigt og ambitioner, der fører læseren fra Bristols baggyder, til New Yorks gademylder, til Stalins Rusland.

LÆS OGSÅ: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer

Du kan lytte til Hvor der er vilje på Mofibo, Bookmate og Saxo Premium.

12 timer og 55 minutter. Oplæst af Jesper Bøllehuus.


Kærlighedsfortælling om udvandring og familieforhold på tværs af Atlanterhavet

lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks, jeffrey archer, hvor der er vilje, siri ranva

★★★★★ “Berigende … livskraftig roman” – KRISTELIGT DAGBLAD

En ung kvinde længes hjem til et land, hvor hun aldrig har boet. Hendes bedsteforældre udvandrede fra Færøerne til Danmark lige før besættelsen, og da de dør tager de det meste af historien om deres liv med sig i graven. Nu rejser deres barnebarn tilbage til Færøerne for at få indblik i den historie, hun aldrig rigtig har kendt.

Ø er en roman om de voldsomme konsekvenser og det store potentiale, der er forbundet med at hive sig selv op med rode og flytte fra en kultur til en anden. Siri Ranva Hjelm Jacobsen har skrevet en kærlighedshistorie om at elske et sted, man aldrig har kunnet kalde hjem.

LÆS OGSÅ: Siri Ranva Hjelm Jacobsens “Ø” indtager Italien

Du kan lytte til Ø af Siri Ranva Hjelm Jacobsen på Mobifo, Bookmate og Saxo Premium.

4 timer og 27 minutter. Oplæst af Siri Ranva Hjelm Jacobsen.


Slægtskrønike fra norsk stjerneforfatter

❤❤❤❤❤  “Herbjørg Wassmo kan skrive en roman, som man husker” – POLITIKEN

Sara Susanne, Elida og Hjørdis er Herbjørg Wassmos oldemor, mormor og mor. Hundrede år er romanen om deres liv, om de mænd de ville have og de mænd de fik, og om børnene de fødte og opdrog op gennem århundredet.

Det er også historien om en lille pige, der stikker af for at gemme sig for ham. Denne pige er født i 1942, nøjagtig hundrede år efter oldemoren.

Herbjørg Wassmos roman Hundrede år er beretningen om hendes slægts kvinder og deres skæbner, som de formede sig i det norske landskab op gennem de seneste hundrede år; en stærk beretning om hårdt arbejde, store afsavn, kærligheden og børnene, om friheden og længslen efter noget andet.

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i Wassmos forfatterskab

Du kan lytte til Hundrede år på Mofibo, Bookmate og Saxo Premium.

14 timer og 16 minutter. Oplæst af Tammi Øst.


Rørende fortælling om linjen mellem hverdag og tragedie

Eve chase, lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks, jeffrey archer, hvor der er vilje, siri ranva, herbjørg wassmo

★★★★★ “En rørende historie” – DE UNGES ORD

Tilbage til Black Rabbit Hall er historien om to kvinder, der med årtiers mellemrum er forbundet til stedet Black Rabbit Hall. Om en glemt barndom og ødelagte drømme, hemmeligheder og hjertesorger og en families stærke kærlighed.

Amber Alton besøger hver sommer med sin familie det smukke landsted Black Rabbit Hall, når de skal have en pause fra det travle byliv i London. Men en aften i 1968 bliver de fire Alton-søskendes liv rystet af en frygtelig tragedie. Med ét må Amber indtage rollen som voksen, og en ny virkelighed – og en ny katastrofe – truer. Årtier senere kører Lorna og hendes forlovede omkring i Cornwall på jagt efter det perfekte sted at holde deres bryllup. Lorna føler sig draget mod et smukt, men meget nedslidt landsted, som hun mener at mindes fra sin barndom, men hun ved ikke hvorfor.

LÆS OGSÅ: Familien blev opløst af én særlig tragedie – Tag med tilbage til Black Rabbit Hall’s fortryllende omgivelser

Du kan lytte til Tilbage til Black Rabbit Hall på Mofibo, Bookmate og Saxo Premium.

12 timer og 47 minnutter. Oplæst af Tina Kruse Andersen.


Skyld, skam, vold, død og grisestier – Dyster fortælling fra Christian Dalsgaard

Eve chase, lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks, jeffrey archer, hvor der er vilje, siri ranva, herbjørg wassmo, svin, christian dalsgaard

“DR bør ringe forfatteren op pronto for at lave fortællingen om til dramaserie” – WEEKENDAVISEN

Svin er en moderne slægtskrønike om to brødre, som kastes i vidt forskellige retninger gennem livet – den ene som dødsdromkører i et omrejsende tivoli, guitarist i et danseband og flittig gæst på de brune værtshuse, den anden som driftig svinefarmer.

Da Helge og Claus i 1968 mister deres mor, rives tæppet væk under familien. Deres far har svært ved at magte både familielandbruget og drengene, og de to brødre forsøger på hver deres måde at klare sig gennem tabet. Over fyrre år følger vi de to drenge blive mænd og deres bestræbelser på at finde sig selv og en plads i tilværelsen. Med sig har de den fælles barndom og ikke mindst opgaven med at holde den svære balance mellem at være mand – eller svin.

LÆS OGSÅ: At være mand eller svin – Interview med Christian Dalsgaard

Du kan lytte til Svin på Mofibo og Bookmate.

15 timer og 20 minutter. Oplæst af Peter Milling.


Merete Pryds Helle tager dig tilbage til 70’ernes sørgmuntre villavejskvarterer

Historiske romaner, Eve chase, lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks, jeffrey archer, hvor der er vilje, siri ranva, herbjørg wassmo, svin, christian dalsgaard, merete pryds, vi kunne alt

★★★★★ “En af de mest skarptungede, sørgelige og smukke bøger i dansk litteratur lige nu” – BØRSEN

På en villavej i Værløse i 1971 ligger Merle i sin seng og læser den ene De 5-bog efter den anden. Hun kan høre forældrene gennem væggen. Det er en af morens gode dage, hvor sygdommen ikke har fat. Det er en af de gode dage, hvor faren er hjemme og er ædru. 

Vi kunne alt tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt. En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne. 

LÆS OGSÅ: 3 hurtige til Merete Pryds Helle om den ny roman Vi kunne alt

Du kan både lytte til og læse Vi kunne alt på Mofibo, Storytel og Bookmate.

8 timer og 36 minutter. Oplæst af Ellen Hillingsø.


Stærk fortælling om kvinders vilkår i et lille samfund

Historiske romaner, Eve chase, lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks, jeffrey archer, hvor der er vilje, siri ranva, herbjørg wassmo, svin, christian dalsgaard, merete pryds, vi kunne alt, maren uthaug

★★★★★ “Simpelthen en brandgod bog” – DAGBLADENES BUREAU

En slægtsroman om kærlighed og indavl.

For at redde sin mor må Johan gifte sig med Marie, selv om han elsker Hannah. De bosætter sig på et fyrtårn to havmil fra byen Uthaug i Norge, hvor det blæser så meget, at deres børn må bindes fast for ikke at blæse i havet.

Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug vinder DR Romanprisen 2018

Du kan både lytte til og læse Hvor der er fugle på Mofibo, Bookmate og Saxo Premium.

7 timer og 53 minutter. Oplæst af Thomas Jacob Clausen.


Pierre Lemaitre tager dig med til det betændte Paris under mellemkrigstiden

Historiske romaner, Eve chase, lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks, jeffrey archer, hvor der er vilje, siri ranva, herbjørg wassmo, svin, christian dalsgaard, merete pryds, vi kunne alt, maren uthaug, pierre lemaitre

❤❤❤❤❤  “Underholder flydende og inciterende med gejst og gnister hele vejen igennem” – POLITIKEN

Paris, 1927. Det bedre borgerskab i Paris sørger over bankmanden Marcel Péricourts død, og hans datter Madeleine står til at overtage hans store bankimperium som eneste arving. Syv år forinden begik hendes bror selvmord og hendes mand sidder fængslet efter en svindelskandale af nationale dimensioner.

Madeleine må kæmpe med stor modstand, korruption og grådighed fra flere kanter. Hun må bruge al sin snilde og intelligens for at overleve og genopbygge sit liv. Hvilket viser sig at være en svær opgave, når der i Frankrig ulmer små bål af had, der truer med at antænde hele Europa og lede frem mod anden verdenskrig.

LÆS OGSÅ: Flammernes farve af Pierre Lemaitre. Et gribende portræt af mellemkrigstidens Paris

Du kan lytte til Flammernes farve på Mofibo, Bookmate og Saxo Premium.

14 timer og 38 minutter. Oplæst af Peter Milling.


Gribende fortælling om slaveriets konsekvenser i løbet af 300 år

Historiske romaner, Eve chase, lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks, jeffrey archer, hvor der er vilje, siri ranva, herbjørg wassmo, svin, christian dalsgaard, merete pryds, vi kunne alt, maren uthaug, pierre lemaitre, hjemfærd, yaa gyasi

❤❤❤❤  “Opbyggelig underholdning og dramatiseret historieskrivning” – POLITIKEN

De to halvsøstre Effia og Esi vokser op i 1700-tallets Ghana uden at kende hinanden. Effia bliver giftet bort til en britisk kolonisator og lever et ubekymret liv på Cape Coast Castle.

Esi bliver taget til fange af de hvide kolonimagter og sidder i fangekælderen under Effias slot, indtil hun bliver skibet til USA som slave. Hendes efterkommere pukler i Alabamas bomuldsplantager, bryder kul i Mississippis miner og flygter fra Sydstaterne og slår sig ned i det 20. århundredes Harlem. I USA og Ghana stiger og falder velstanden fra forælder til barn, kærligheden kommer og går, og karakterernes tillid til den hvide mand vakler.

LÆS OGSÅ: Hjemfærd skildrer én af historiens største forbrydelser mod menneskeheden

Hjemfærd kan høres på engelsk i dens oprindelige version “Homecoming” på Mofibo og Storytel.

13 timer og 11 minutter. Oplæst af Dominic Hoffman.


Seneste skud på stammen fra legendarisk engelsk forfatter

lydbog, mofibo, storytel, bookmate, saxo premium, gode lydbøger, bedste lydbøger, slægtsromaner, lindhardt og ringhof, saga, sagabooks

Fra verdens største historiefortæller kommer her en fængslende og åndeløs fortælling om intriger og bedrag, der fører Courtney-familien tættere sammen, men også truer med at rive dem fra hinanden.

Malabarkysten er fyldt med farer: grådige handelsmænd, frygtløse pirater og hævnlystne mænd. Men for en Courtney kan den største fare vise sig at være hans egen familie. Da Tom Courtney vender sit skib mod ukendte destinationer finder han endelig sin skæbne – og bestemmer uden at vide det hele Courtney-familiens fremtid.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Wilbur Smiths Courtney-serie. Få styr på romanerne her

Du kan lytte til Tigerens bytte på Mofibo, Bookmate og Saxo Premium.

15 timer og 6 minutter. Oplæst af Thomas Jacob Clausen.

Tigerens bytte er bog nummer 15 i Wilbur Smiths ‘Courtney-serie’. Du kan ligeledes finde de 14 andre bøger i serien på streamingtjenesterne.


Leder du efter mere læseinspiration? Så har vi samlet gode romaner 2023/2024 til dig.