Danske romaner Aktuelt Mich Vraa

Mich Vraa efter 25 romaner: Vaniljehuset var den svære to’er for mig

Mich Vraa efter 25 romaner: Vaniljehuset var den svære to’er for mig

Trilogien om Dansk Vestindien betragter Mich Vraa som begyndelsen på sit rigtige forfatterskab, selv om han inden har over en snes romaner i bagagen. Men så kastede han sig over sin morfars historie …


”Da jeg i 1974 gik op til studentereksamen i historie, fik jeg 03,” fortæller Mich Vraa.

Mich Vraa kom op i Nantes-ediktet; en kundgørelse, der blev udstedt i Nantes 30. april 1598 af den franske kong Henrik 4. Ediktet gav huguenotterne (protestanterne) frihed til at dyrke deres religion efter nærmere bestemte regler og overlod dem flere fæstningsbyer.

Men da Politiken i 2017 skulle høre tre eksperter om dansk kolonihistorie, var Mich Vraa at finde sammen med forsker Helle Stenum og Anders Juhl, formand for Kolonihistorisk center.

”Så er der da alligevel sket noget siden mit 03 til historieeksamen. Man kan sige, at jeg har opdaget historien, og opdaget at man rent faktisk kan sætte sig grundigt ind i den, hvis man vel at mærke har interessen,” griner han.

En slags debut

Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1979 og arbejdede mange år på Ekstra Bladet. Men allerede i 1982 debuterede han med spændingsromanen Papegøjejagt. Efter 16 år indstillede han karrieren som journalist for at hellige sig forfatterskabet og oversætterjobbet på fuld tid. Han har siden oversat over 1.000 bøger, bl.a. af Jonathan Franzen, John Williams, Anthony Doerr, Don Delillo og Nick Cave, og i 2014 modtag han Dansk Oversætterforbunds Ærespris.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Vaniljehuset. Ny stor slægtsroman af Mich Vraa

Han har også selv skrevet over 25 bøger, men alligevel tøver han ikke med at kalde Haabet fra 2016 for en slags debut:

”Jeg har bl.a. skrevet flere spændingsromaner med Morten Hesseldahl (Gyldendals direktør). Det vil sige, Morten lå i sin hængekøje og fandt på, mens jeg skrev. De var ikke dårlige, men de var alligevel bare for sjov. Haabet var sgu ikke for sjov. Den startede mit rigtige forfatterskab. Der er nogle historier, som er større end de mennesker, som skriver den. Sådan har jeg det med min trilogi om Vestindien (Haabet (2016), Peters Kærlighed (2017), Faith (2018)) – de skal ses som ét værk,” siger han.

Den svære to’er

Vaniljehuset, den første roman efter trilogien, er derfor også den ”svære to’er”.

”Jeg kan i virkeligheden bedst lide at skrive romaner, der er digt fra ende til anden. Der er alt for mange benspænd i det andet, men jeg ender ofte i noget, hvor der er en rigtig historie bag ved. Som eksempelvis Peters Kærlighed om Peter von Scholten. Men det er alligevel noget helt, helt andet at skrive om en købmand fra Odense, som til med er min morfar. Der skal tages mange andre hensyn – f.eks. i forhold til min egen familie,” siger Mich Vraa.

Vaniljehuset handler om Dusinius, som vokser op ved afslutningen af det 19. århundrede som det 12. og yngste barn af den lokale skomager på Vesterbro. Allerede som ung formår han at skabe indbringende forretninger, heriblandt det succesrige handelsfirma Vaniljehuset. I 1929 reflekterer den nu ældre, velhavende og svagelige Dusinius over sin hårde barndom, ungdommens indviklede romancer og de dunkle forbindelser, han etablerede under 1. verdenskrig, som stadig plager hans samvittighed.

”På et tidspunkt nævnte jeg for min redaktør, at jeg havde en gådefuld morfar. Han er en myte i vores familie, for han døde meget velhavende som 51-årig, da min mor kun var 5 år. Min mormor levede hele sit liv af firmaet og af sin afdøde mands formue. Det var svært at forstå for en lille dreng. Derfor var jeg vældig nysgerrig for at finde ud af, hvem han egentlig var,” fortæller Vraa.

Arvet alle opskrifterne

Virkelighedens Dusinius hed Lauritz Dusinius Duch og havde Lauritz Duchs Kemiske Fabrik i Odense, hvor han ud over import af krydderier, også producerede og solgte rengøringsartikler. Mich Vraa har arvet Duchs lille kladdehæfte, hvor alle opskrifterne på de forskellige rengøringsmidler – som eksempelvis blegevand – sirligt er skrevet ind sammen med en kalkulation på materialeforbrug og fortjeneste ved salg.

”Det, jeg vidste var rigtigt, har jeg brugt i bogen. Men der er ikke rigtigt nogen, der ved, hvordan min morfars liv var, så jeg har digtet meget – alt det, der ikke fremgår af den officielle historie. Det er en roman. Da min søster havde læst den, sagde hun: Nu føler jeg virkelig, at jeg kender min morfar. Der var jeg nødt til at sige; Nej, det er mit bedste bud. Men det er kun en ud af 10.000 muligheder for, hvad der skete ham,” forklarer Vraa.

Alle har en Alma i sit liv

En af disse muligheder – som er opdigtet fra ende til anden – er en kort erotisk besættelse. Mens Mich Vraa sidder og oversætter Chip Cheeks roman Dage i Cape May til dansk bliver han forelsket i karakteren Alma – bogen foregår i New Jersey i 1957, hvor det unge, nygifte par Henry og Effie er på bryllupsrejse på det populære feriested udenfor sæsonen og ser frem til uforstyrret tid med hinanden. Den plan ændrer sig dog, da de møder deres glamourøse naboer, som de øjeblikkeligt tiltrækkes af:

”Alma er den fuldstændig perfekte kvinde, som driver en kile ind i ægteskabet. Den joker som ændrer alt. Hun er sådan en what if …, hvor hovedpersonen kan gå to veje. Jeg sidder og oversætter den bog, mens jeg er i gang med at skrive Vaniljehuset, hvor jeg har en Emma, som jeg så omdøber til Alma. I Vaniljehuset møder Dusinius Alma ved Himmelbjerget, hvor han er taget over for at overraske sin kommende forlovede Jonna. Og selv om han ender med at gifte sig med Jonna, så tror jeg, at alle har en Alma i deres liv. Jeg skriver senere til Chip Cheek, at jeg har opkaldt en person i min roman efter en person i hans roman. Han deler det på Instagram og får tusindvis af likes på den anden side af jorden. Det er sgu da ret morsomt.”

Og så tilføjer han:

”Men hvis nogen mener, at jeg har tilsmudset andres omdømme er jeg igen nødt til at understrege: Vaniljehuset er en roman. Romaner er opdigtede.”



Mich Vraa: Vaniljehuset

Vaniljehuset, Mich Vraa, slægtsroman

En slægtsroman af Mich Vraa, forfatter til bestsellertrilogien om Dansk Vestindien.

I sit livs efterår ser den hjertesvage Dusinius Dich tilbage på et liv, som formede sig anderledes, end nogen havde kunne forestille sig.

LÆS OGSÅ: Mich Vraa efter 25 romaner: Vaniljehuset var den svære to’er for mig

Da han som ung mand i 1800-tallets Odense stiftede Vaniljehuset, var Dusinius fuld af ambitioner og gåpåmod. Men et langt liv med forvirrende forelskelser og lyssky forretningsforbindelser viste ham snart, at det er en svær kunst at stræbe efter de rigtige mål i livet.

Vaniljehuset er baseret på Mich Vraas morfars historie.

Du kan købe Vaniljehuset hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Læs mere om Mich Vraa og hans roman Under en anden himmel.