Fagbøger

”Åh nu kommer ham den nybagte far – han holder ikke et halvt år”

”Åh nu kommer ham den nybagte far – han holder ikke et halvt år”

I Rollemodeller og ravnemødre af Sarah Steinitz fortæller fire af Danmarks mest indflydelsesrige kvindelige direktører om mod, magt og mænd. Mød Merete Eldrup, Lizette Risgaard, Karen Hækkerup og Mai-Britt Poulsen.


Hvor mange mandlige topchefer har oplevet, at en kommende kollega har sagt:

”Åh, nu kommer ham den nybagte far. Hvorfor har vi ansat ham? Han ved ikke noget om området, han kommer lige fra barsel og har flere børn derhjemme. Han holder ikke et halvt år”?

LÆS OGSÅ: Med farmors disciplin og mormors sværmeri i bagagen: Ellen Hillingsø fortæller i ny bog om at arbejde hårdt for succes

Sådan et eksempel – dog (selvfølgelig) med modsat fortegn – vil du møde i bogen Rollemodeller og ravnemødre. Den slags kommentarer har ikke bremset bogens fire hovedpersoner, men har det bremset andre kvinder?

”Rend og hop. Jeg gør tingene på min måde”

De fire kvindelige topchefer i denne bog har været gode til at være ligeglade med andres forventninger og sige:

”Rend og hop. Jeg gør tingene på min måde.”

LÆS OGSÅ: Yes we can! Eksklusivt uddrag fra Barack Obamas erindringer Et forjættet land

Men hvad nu hvis andre kvinder, der vil gøre karriere, frygter at blive stemplet som ravnemødre og hele tiden oplever, at de skal retfærdiggøre deres valg over for kollegaer, familie, venner og for sig selv, fordi de bryder med forestillingen om, hvordan man er en rigtig kvinde eller en god mor?

Det er hovedspørgsmålet Sarah Steinitz, forfatter og ekspert i magt og magtrelationer, undersøger i Rollemodeller og ravnemødre.

Danmark halter bagefter

Det er ikke så almindeligt, at kvinder finder vej til samfundets øverste hylde i Danmark. Faktisk er det mere almindeligt at møde en CEO for en børsnoteret virksomhed, der hedder Lars, end at møde en kvindelig CEO.

LÆS OGSÅ: Født 100 år for tidligt. 5 facts, der gjorde feministen Renna Hauch spektakulær

Danmark halter markant efter de øvrige nordiske lande, når det kommer til kvinder i ledelse – for eksempel rækker Danmarks samlede ligestillingsscore til en 14.-plads på World Economic Forum Global Gender Gap-indeks fra 2020.

Resten af Norden – Island, Norge, Finland og Sverige – ligger på plads nummer 1 til 4.

Magten bør afspejle befolkningen

Konsekvensen er, at samfundets øverste etage i Danmark i høj grad er forbeholdt mænd – der i øvrigt overvejende kommer fra samme sociale lag, har samme uddannelser og karriereveje. Og det er et problem, mener Sarah Steinitz.

LÆS OGSÅ: 10 bøger om stærke kvinder og utrolige kvindeliv

For ligestilling i samfundets øverste luftlag handler om magtfordelingen i vores samfund. Når de, der træffer beslutningerne, primært har levet hele livet i en bestemt bane i samfundet, vil de have nogle blinde vinkler. Derfor er vi bedst tjent med, at magtens top afspejler den brede befolkning.



Sarah Steinitz: Rollemodeller & Ravnemødre

”Åh nu kommer ham den nybagte far – han holder ikke et halvt år”

I sommeren 2020 mødtes fire af Danmarks mest indflydelsesrige kvinder for at tale om deres karriereveje.

Merete Eldrup, bestyrelsesformand for bl.a. Nykredit og Københavns Universitet. Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation og forhandlingsleder for 1,4 millioner danske lønmodtagere. Karen Hækkerup, tidligere minister og direktør i Landbrug og Fødevarer, nu generalsekretær i Unicef. Mai-Britt Poulsen, managing director, senior partner og global chief of staff i et af verdens største konsulenthuse, Boston Consulting Group.

Det blev til en samtale om valg og fravalg i livet, forestillinger og fordomme, oplevelser og overvejelser. Og om hvordan fremtiden kan komme til at se ud for kvinder, der har talent og knokler for at gøre karriere.

Du kan finde Rollemodeller og ravnemødre som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.