Siri Hustvedt Skønlitteratur

9 tankevækkende citater fra Siri Hustvedt om moderskab, misogyni, litteratur og køn

siri hustvedt, fædre, essays, mødre

I Siri Hustvedts ny essaysamling Mødre, fædre og andre kombinerer hun sine personlige erindringer om familie, slægt og moderskab med sin brede viden om kunst og videnskab – overalt tilsat det altid skarpe feministiske mindset.

I bogens 19 essays bevæger Siri Hustvedt sig ubesværet fra historier om sin mor, sin bedstemor og sin datter til refleksioner over at være kvinde og kvindelige oplevelser til analyser af kunstnere, hun holder af: Jane Austen, Emily Brontë og Louise Bourgeois.

LÆS OGSÅ: Mødre, fædre og andre er Siri Hustvedts fortælling om slægt, erindring, litteratur – og fremfor alt køn

Hele vejen igennem kredser hun om det kvindelige: fødsler og graviditet, moderkærlighed, forventninger til moderskabet og anlægger historiske, sociologiske, psykologiske, biologiske og litterære perspektiver på køn ud fra oplevelsen af, at misogynien er på fremmarch over hele verden.

Få en forsmag på Mødre, fædre og andre med disse 9 citater.

9 tankevækkende citater fra Mødre, fædre og andre

1. Om moderskab

”Moderskabets institution er ikke en bygning, vi går ind i og ud ad. Det er en social struktur med regler, som organiserer kollektiv adfærd, en struktur, der også er indvendig og ofte ubevidst, en tillært måde at være til på. Min mand havde en tante, der tit ansporede sine døtre med følgende trussel: ”Børst tænder, ellers bliver I aldrig gift.”

”Mødre straffes for det, de føler eller ikke føler”.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

”Moderskab har altid været syltet ind i så meget sentimentalt vrøvl, med så mange strenge regler for, hvordan man skal gebærde sig og føle, at det stadig udgør en kulturel spændetrøje den dag i dag”.

”Den ”meget glade mor” er et imaginært væsen, et åndesyn, der bruges som en gylden hammer til at banke virkelighedens mødre i form.”

2. Om at respektere sit barn

”Man er ikke sit barn, og fordi man ikke er det, er man forpligtet til at respektere barnets forskellighed fra én selv”.

3. Om misogyni

”Misogyni er en ond drøm. Det er en hæslig fantasi om magt og kontrol, og den forvrænger sandheden om formskiftende, dynamiske mennesker, om hvordan vi vokser og blander os med hinanden, og hvordan vi føder både mennesker og ideer”.

4. Om døden

”De færreste af os kan sige os fri for en fornemmelse af, at døden, den mest ordinære blandt alle ordinære kendsgerninger vedrørende den menneskelige tilværelse, også er helt utrolig mærkelig.

Når et menneske ikke længere er her, prøver vi at bevare det, som var, i det, som er – med tegn og symboler. Folk dør omkring mig, men når det drejer sig om en, jeg holder af, er tabet i mig, ikke uden for mig”

5. Om kunst

”Jeg er ikke interesseret i kunst, som er let at forstå. Jeg er kun interesseret i kunst, der får mig til tænke. For mig er kunst ikke et problem, der skal løses. Stor kunst er en sky af usikkerhed.”

6. Om romaner

”Når jeg læser romaner, er jeg den anden, den, som tager imod gaven fra forfatteren. Enhver bog bliver opfundet, ikke kun af forfatteren, men også af dens læser. Vi tager os selv med ind i bogen, vores fortid, forventninger, interesser, smag, fordomme og begrænsninger.

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i Siri Hustvedts fantastiske forfatterskab

Læsning er en form for dialog, et engagement med den tekstuelle anden, ord på en side, som fremmaner en parallel verden, jeg aktivt forestiller mig. Så længe læsningen varer, er jeg, læseren, invaderet af en anden bevidsthed, en fortæller, som jeg enten engagerer mig i eller ikke, hvis rytmer bliver mine rytmer, hvis ord er mine ord.

Bogens fortæller bliver min indre fortæller i den tid, jeg vælger at leve i bogen”.

7. Om læsning

“Læsning er en form for rejse, og læsende mennesker har fået en usædvanlig gave. Vi kan få adgang til rum og gå ned ad gader og lytte til for længst afdøde andre menneskers historier og tanker”.

8. Om litteraturens kraft

“Der har været, er og vil være folk, som åbner en bog, læser den og opdager, når de når frem til sidste side, at de ikke længere er den, de var, da de begyndte. Og bogen vil leve videre i læserens erindring, ikke ord for ord, ikke præcis som den blev skrevet.

LÆS OGSÅ: 30 virkelig gode bøger du bør læse

Den muterer og forandrer sig i den person, der læste den, som alle erindringer gør, men dens emotionelle kraft bibeholdes og kan forme læserens forestillingsevne i mange år fremover. Den ændrer måske læserens følelser og tanker om, hvordan verden hænger sammen, og hvordan han eller hun vælger at leve i den”.

9. Om erindringer

”Vi er alle i et eller andet omfang lavet af det, man kalder ”erindringer”, ikke bare de små stykker tid, vi kan se på billeder, og som er hærdet gennem gentagne genfortællinger, men også de minder, vi har indlejret i os og ikke forstår – en duft, der minder om noget tabt, en berøring, der minder os om en anden, eller en lyd, fjern eller nær, der forårsager ukendt angst.

LÆS OGSÅ: Det jeg elskede. Siri Hustvedts moderne klassiker i smuk, ny udgave

Så er der andres erindringer, som vi tager til os og katalogiserer sammen med vores egne og nogle gange blander sammen. Og så er der erindringer, som forandrer sig, fordi perspektivet er blevet forskudt eller forskubbet – min farmor er kommet tilbage til mig i en anden form. Hun er generindret og omdannet”.


Mødre, fædre og andre

9 tankevækkende citater fra Siri Hustvedt om moderskab, misogyni, litteratur og køn

Mødre, fædre og andre er en kraftfuld, bevægende og humoristisk bog, som stiller relevante spørgsmål om den kærlighed og det had, der bor i familien, menneskers fordomme og ondskab og om kunstens helende kraft.

Siri Hustvedt trækker i denne essaysamling på sine personlige erindringer om sin familie. Som altid er hendes vinkel skarp og feministisk, og hun bliver beskrevet som tidens Virginia Woolf. Hun beskriver og analyserer det kvindelige, skabt i en kultur, hvor kvindehad og fantasier om den mandlige autoritet er absolut fremherskende.

Essaysamlingen viser hendes enorme spændvidde på tværs af videnskabelige discipliner, som ubesværet bevæger sig mellem essays om kvinderne i hendes liv og kunstner-mødre som Jane Austen, Emily Brontë og Louise Bourgeois.

Du kan købe Mødre, fædre og andre online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Besøg Siri Hustvedts hjemmeside her
Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.