Børnebøger Børnebøger 6-9 år Carlsen Fagbøger til børn Sebastian Klein Viden

Det er arvesølvet, vi er ved at smide ud! Sebastian Klein til kamp for verdens truede dyr

Sebastian Klein, Verdens 100 mest truede dyr, Truede dyr, Dyrebøger

“Min vigtigste bog til dato” kalder Sebastian Klein selv bogen Verdens 100 mest truede dyr. Det er alvor, det haster – men der er stadig masser af håb!

Læs her hvorfor – og se også, hvordan du selv kan være med til at beskytte verdens truede dyr.Du kalder bogen her din vigtigste til dato. Hvorfor?

Vi står i øjeblikket med en biodiversitetskrise, hvor arter forsvinder. Vi er ved at smide noget arvesølv ud – vi har nogle arter, som er ved at forsvinde, vi har noget, vi er ved at miste for altid.

Vi VED hvad årsagen er: Det er menneskelig aktivitet. Og altså ikke menneskelig tilstedeværelse; det er ikke fordi vi forstyrrer dem. Vi kan i princippet sameksistere med dem, men vi giver dem ikke plads. Vi tager deres levesteder, vi tager de skove, de enge, de ørkener, de bjergområder de lever i. Og så laver vi dem om til byer, til veje eller til land- og skovbrug.

Så det helt store problem i den her biodiversitets- og naturkrise, det er faktisk at vi fjerner nogle levesteder. For når vi fjerner levesteder, så fjerner vi levemuligheder. Hvis dyrene ikke har noget at leve af, noget at spise, hvis de ikke har nogen skjulesteder, så forsvinder de.

LÆS OGSÅ: Få styr på dyr med Sebastian Klein – bøger til dyreglade børn

Og vi mennesker har jo overtaget og invaderet den her planet og brugt mere og mere plads til os selv. Nu er vi nået til det punkt, hvor planeten skriger og siger: ”Hør lige her, hvis I bliver ved med det her, hvis I ikke giver lidt igen, så bliver vi nødt til at sige farvel til nogle ting.” Og det er blandt andet de dyr, der er skrevet om i den her bog, der er i fare for at forsvinde.

Dyrene, du skriver om i bogen: Er der håb for dem?

JA – der er sindssygt meget håb! For det gode ved den her krise er, at vi ved præcis, hvordan vi skal løse den: Vi skal give noget plads tilbage til naturen!

Problemet er, at det kommer til at gøre nas. Det kommer til at koste penge. Vi kommer ikke til at blive økonomisk rigere af at have mere natur. Vi kommer til at blive rigere på en anden måde, men vi får ikke flere penge i tegnedrengen af det. Og det er en meget svær opgave for menneskeheden at acceptere, at vi bliver en lille smule økonomisk fattigere. Men vi bliver jo nødt til at beslutte os for, om vi vil beholde mangfoldigheden!

LÆS OGSÅ: Lad os køle planeten ned – gode tips til børn, der vil hjælpe verden

Man kan også spørge sådan her: Kan vi leve uden alle toner i Beatles ”Yesterday”? Eller: Har vi brug for alle farver – har vi egentlig brug for blå? Kan vi leve uden kunstværker? Det er jo det, vi er ved at smide væk. Vi er ved at kassere Beatles-melodier, Mozart-symfonier, vi er ved at smide Mona Lisa og Eiffeltårnet ud – bare i naturmæssig sammenhæng.

Vi VIL jo gerne bevare den mangfoldighed – ligesom vi vil bevare kunstværker! Derfor er det så sindssygt vigtigt, at vi står sammen om at bevare naturen og dens fantastiske skabninger. Fordi det er nogle fantastiske skabninger.

Og der er jo bare 100 af dem i den her bog – men der er tusindvis og titusindvis af dem derude i virkeligheden, som vi alle sammen skal bevare.

Børnene og deres voksne, der læser bogen: Hvad håber du, de tager med videre fra bogen?

Tanken bag bogen er, at vi passer på det, vi kender og holder af. Så det, der er vigtigt, når vi taler om truede dyr, det er, at vi ved, hvad det er for nogle arter.

LÆS OGSÅ: Sebastian Klein: Bøger til nysgerrige og entusiastiske dyreelskere

Og det er jo det den her bog kan hjælpe med: Man kan lære om nogle af de truede arter, lære hvorfor de er i problemer – og så også lære, hvordan vi kan hjælpe den.

Der er 100 dyr med i bogen. Hjælper man dem alle sammen ved at købe bogen?

Nej, det gør man ikke. Men jeg har lavet en aftale med mit forlag, Carlsen, om, at vi ikke skal tjene nogen penge – hverken forlaget eller jeg selv tjener penge. Den indtjening, vi kunne have fået på den her bog, den kommer i stedet til at gå til WWFs arbejde med at bevare den sjældne natur, de levesteder, som er forudsætningen for, at de arter, der er i bogen, kan overleve.

Vi baner en vej her og planter et frø. Og vi skal alle sammen give en lille smule. Og når man køber den her bog, så hjælper ens penge altså naturen.

Og for mig er det det, det handler om: at ændre et mindset, at ændre den vej, vi er på, og at indse, at vi bliver nødt til at tænke på noget andet end os selv. Fordi ellers rammer det sådan set også os selv. Vi har et ansvar som det stærkeste af alle planetens dyr, som det dyr, der bestemmer over alle de andre, så vi selvfølgelig et ansvar.

Så også på dén måde håber jeg, at det her er en bog, der kan indgyde håb – det er i hvert fald meningen.

Sebastian Klein, verdens 100 mest truede dyr, truede dyr, dyrebøger


Sebastian Klein: Verdens 100 mest truede dyr

Verdens 100 mest truede dyr, Sebastian Klein

Der lever dyr over alt på jordkloden. Men nogle af dem har det svært. De truede dyr.

I Australien lever koalaerne adskilt, fordi alt for mange eukalyptustræer er blevet fældet.

Og i Afrika beskytter soldater de to eneste nordlige hvide næsehorn mod krybskytter.

Sebastian fortæller om de 100 mest truede dyr i verden. Men han fortæller også om alle de ting, der bliver gjort for at hjælpe dem og deres levesteder – og giver råd til hvad du selv kan gøre for dyrs levesteder.

Fra 6 år

Du kan købe Verdens 100 mest truede dyr online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.