Carlsen Bøger om naturen Inspirationslister og guides

Lad os køle planeten ned – 3 gode tips til børn og unge om at reducere global opvarmning.

Lad os koele planeten ned

Har du et barn, som interesserer sig for klima og hvad vi kan gøre, for at mindske global opvarmning, så læs med her.


I Lad os køle planeten ned finder man tips og tricks til, hvordan børn kan gøre gode ting for klimaet og hjælpe med at mindske global opvarmning. Der er blandt andet tips til, hvordan man skriver et brev til en politiker, hvordan man bedst oplader batterier i elektronik, og hvordan man kan hjælpe klimaet ved at spise lidt anderledes end man plejer.

Bogen er struktureret ud fra en såkaldt planetmåler, hvor man lynhurtigt kan danne sig et overblik over, hvilken indsats de forskellige tips og tricks kræver, hvor effektive de er, hvor meget de koster og om de er særligt effektive i forhold til f.eks. dyrelivet, forurening, regnskoven eller noget helt fjerde.

Her får du, i børnehøjde, 3 tips til, hvordan vi kan hjælpe verden.

Lad os koele planeten ned, Isabel Thomas, Alex Paterson, Kim Langer

Byt dine ting væk

Det er altid dejligt at få noget nyt, men desværre holder følelsen ikke særlig længe, og det varer ikke længe før vi får øje på noget nyt, vi godt kunne tænke os. For at få den dejlige ‘ny for mig’-følelse uden at belaste hverken pengepungen eller planeten, kan man arrangere et byttemarked. Det kan reducere affaldsmængden, som måske ellers ville ende på lossepladsen, mindske rod og også begrænse mængden af nye ting, der bliver købt.

Lad os koele planeten ned, Isabel Thomas, Alex Paterson, Kim Langer

Sådan gør du:

  1. Vælg et sted
    Det kunne for eksempel være din skole, idrætsklubben, eller på fritidshjemmet, hvor der er mange “kunder”. Find et godt stort lokale, hvor der er plads til, at man kan gå rundt og kigge på de forskellige ting.

  2. Lav regler
    Aftal på forhånd nogle regler for, hvordan det skal foregå. I kan f.eks. aftale, at man kun tager ting med, som er i god stand, eller at man ikke tager ting med, som er batteridrevne eller elektroniske.

  3. Bliv enige om et system
    I kan f.eks. lave poletter af genbrugsmateriale, som man kan bruge som penge på byttemarkedet. I kan uddele en polet pr. ting, som folk donerer, så alle kan bytte sig til det samme antal ting, som de selv har haft med. I kan også give tingene forskellig værdi og uddele poletter, alt efter hvor meget en ting er værd.

  4. Spred det glade budskab
    Sæt plakater op, og spørg om man må annoncere for byttemarkedet i skolebladet eller lokalavisen. Fortæl hvor og hvornår man kan indlevere sine ting og få udleveret poletter, og hvornår selve byttemarkedet finder sted. Husk at sige, at folk selv skal have en pose eller en taske med til alle tingene.

  5. Klar, parat, byt!
    På selve dagen skal I afsætte god tid til at tjekke de indleverede ting igennem og sætte ‘prismærke’ på dem. Det er nemmere at samle ting med samme pris – f.eks. 2 poletter, 5 poletter og 10 poletter – på samme bord i stedet for at sætte prismærke på alle tingene. Men så skal der til gengæld stå nogen ved hver bord for at tage imod poletter. Hvis der er ting tilbage, når I er færdige, kan I enten give dem væk eller gemme dem til næste byttemarked.

LÆS OGSÅ: Verdens vildeste børn! Kom tæt på Malala, Messi og Marie Curie


Kultofbegrænsende løsninger, som tilmed redder planteliv, hænger da ikke på træerne… eller gør de?

Plant et træ gratis!

Selvom det er vigtigt, at vi begrænser vores udledning af drivhusgasser, behøver vi ikke reducere udledningen til nul. I stedet skal vi sigte efter at blive ‘CO2-neutrale. Det betyder, at den CO2, vi udleder i atmosfæren, bliver opvejet ved at fjerne en ligeså stor mængde CO2 fra atmosfæren. Men hvordan gør man egentlig det, når det drejer sig om noget, man hverken kan se eller røre?

Ligesom alle andre planter optager træer CO2 fra luften og bruger det som byggesten til at lave blade, rødder, grene og stammer. Alle træer hjælper –det gør ingen forskel, om det vokser i regnskoven, i Amazonas eller i skolegården. Hvis vi finder vores indre gartner frem og lærer, hvordan man kan tage stiklinger fra udvoksede træer, kan vi allesammen helt gratis plante et træ og være med til at opveje vores CO2-udledning.

Lad os koele planeten ned, Isabel Thomas, Alex Paterson, Kim Langer

Sådan gør du:

  1. Find et løvfældende træ (eller en klatreplante eller en busk, som vokser naturligt, hvor du bor). Spørg ejeren om lov til at tage en stikling.

  2. Vent, indtil træet lige har smidt bladene, eller til det skal til at sætte nye knopper.

  3. Find et stykke nyudvokset gren – den kan være glattere end resten af grenen eller have en anden farve. Skær den bløde spids af.

  4. Skær et stykke af grenen, som er lidt kortere end en skolelineal. Du skal skære lige over knoppen.

  5. Dyp enden i roddanner – det er fuld af næringsstoffer, som får stiklingen til at slå rødder!

  6. Find et beskyttet sted (eller en urtepotte). Bland lidt kompost i jorden, så din stikling får en god start.

  7. Stik stiklingen ned i jorden eller pottemulden, så kun den øverste tredjedel stikker op.

  8. Lad stiklingen passe sig selv. Opsaml regnvand, og vand den hele sommeren. Det ser ikke ud af meget det første år – det er fordi det hele sker under jorden.

LÆS OGSÅ: 6 forrygende fagbøger til børn

Snup en hjemmeferie!

Vidste du, at en flyrejse fra København til Rom og hjem igen udleder mere CO2 end en gennemsnitsperson i Madagaskar eller Etiopien gør på et helt år? At droppe udlandsferien og blive hjemme i stedet er en genial måde at gøre en forskel på, og så kan det endda være super underholdende. Du kan for eksempel kaste dig ud i nogle af disse 10 tips til en superfed hjemmeferie:

Lad os koele planeten ned, Isabel Thomas, Alex Paterson, Kim Langer
  1. Se, hvor langt du kan komme med offentlig transport (tog, busser, færger og letbaner) på en enkelt dag.

  2. Find et shelter ude i skoven eller på den lokale campingplads, eller byg dit eget ude i haven, som du kan sove i. Lav et lejrbål, download en stjernekikker-app, og tilbring natten under åben himmel.

  3. Planlæg en gåtur (elle cykeltur) på et onlinekort, og få hele familien til at følge ruten uden at fare vild.

  4. Tag på prøvesmagningsturné i din hjemby. Gå rundt til fods eller tag cyklen til de lokale delikatessebutikker og køb noget lækkert hvert sted. Bagefter holder du en overdådig picnic i en smuk park.

  5. Lav en krukke fuld af sedler med ting, man kan lave (først skal du finde ud af hvor meget det må koste), og træk dem én ad gangen under jeres hjemmeferie.

  6. Prøv en ny sport i nærområdet. Det kan f.eks. være paddleboard, paintball eller bmx.


Lad os køle planeten ned

Lad os køle planeten ned – 3 gode tips til børn og unge om at reducere global opvarmning.

Vores planet er overophedet, og den har brug for dig! Heldigvis er der masser af måder, du kan gøre en forskel på.

LÆS OGSÅ: Lad os redde verden! 3 nemme ting, du kan gøre for miljøet

Lad os køle planeten ned er den ultimative guide til børn og unge, der gerne vil gøre deres for at mindske den globale opvarmning. På en underholdende måde forklarer bogen, hvad global opvarmning er, og den giver samtidig 50 nemme og sjove ting, man kan gøre for at undgå, at temperaturen stiger.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Lad os køle planeten ned online eller i din nærmeste boghandel.