Carlsen Børnebøger

Verdens vildeste børn! Kom tæt på Malala, Messi og Marie Curie

Verdens vildeste børn! Kom tæt på Malala, Messi og Marie Curie

Børn kan ændre verden. Det har de altid gjort, og de gør det den dag i dag. Måske fordi de er kloge eller dygtige. Måske fordi de får en god idé, eller måske fordi de vil gøre verden til et bedre sted. I bogen Verdens vildeste børn er en række af de mest fantastiske og inspirerende historier om børn og deres vilde bedrifter samlet.

Syv fun facts om Og så drukner jeg …
Verdens vildeste børn er netop udkommet på Forlaget Carlsen. Den kan læses af børn fra omkring 8 år.

Her kan du tage et smugkig på historierne om Malala Yousafzai, Lionel Messi og Marie Curie, der på hver deres måde var noget helt særligt – allerede som børn. Tekster og fotos kommer fra bogen Verdens vildeste børn skrevet af David Pepe Birch og illustreret af Rasmus Juul.
Malala Yousafzai

Født: 12. juli 1997
Land: Pakistan
Vild til: at gøre opmærksom på uretfærdighed

Malala Yousafzai bekæmpede undertrykkelse, selvom hun var i livsfare.

Malala var 15 år gammel, da det skete. Hun havde brugt de sidste par år på at bekæmpe uretfærdighed. Hun havde skrevet på sin blog og sagt i taler, at det var for dårligt, at piger ikke måtte gå i skole. Men det var farligt at sige sådan noget i Pakistan, hvor Taliban havde kontrol over store dele af landet. For Taliban mente nemlig ikke, at piger og kvinder var lige så meget værd som mænd.

“Vi forstår først vigtigheden af vores stemme, når den bliver taget fra os.” – Malala Yousafzai

En dag steg en mand med ansigtet skjult om bord på en bus og spurgte efter Malala. Nogle af de andre passagerer pegede på hende, og manden tog et gevær frem, skød og ramte Malala i den ene side af hovedet. Manden var fra Taliban og ønskede Malala død.

Verdens vildeste børn, Malala Yousafzai, børnebog, børnebøger, David Pepe Birch

Men Malala døde ikke. Hun vågnede på et hospital ti dage senere med lyst til at tale endnu mere og endnu højere om, at kvinder bliver behandlet forkert rigtig mange steder i verden. Og det har hun gjort lige siden.

Vidste du, at …

  • Malala som den yngste nogensinde blev tildelt Nobels fredspris i 2014.
  • Malala er blevet udnævnt til at være en af de mest indflydelsesrige teenagere i verden.Lionel Messi

Født: 24. juni 1987
Land: Argentina
Vild til: fodbold

Lionel Messi er én af de bedste fodboldspillere i verden, men det var lige før, at han aldrig var kommet til at spille fodbold …

Messi voksede op i Argentina og elskede som barn at spille fodbold. Og han var god til det. Rigtig god til det. Men der var bare et problem: Messi var meget mindre end sine jævnaldrende.

Som 10-årig var Messi kun 125 cm. høj.

Hvis Messi skulle have en fremtid som professionel fodboldspiller, skulle han altså snart begynde at vokse. Lægerne fandt ud af, at han havde meget lidt væksthormon, og derfor skulle han have ekstra sprøjtet ind i kroppen. Desværre havde Messis familie ikke råd til den dyre medicin. Skulle Messi opgive sin drøm om at blive professionel fodboldspiller?

En dag dukkede en talentspejder fra FC Barcelona op til den 13-årige Messis træning, men han blev slemt skuffet, da han så Messis spinkle størrelse. Lige så snart Messi begyndte at spille, stod det dog klart for talentspejderen: Messi skulle spille for FC Barcelona!

FC Barcelona lovede derfor at betale for Messis medicin, hvis bare han ville komme til Spanien og spille for dem.

Verdens vildeste børn, David Pepe Birch, Lionel Messi, børnebog

I dag er Lionel Messi anfører for FC Barcelona, har vundet Champions League fire gange og La Liga otte gange med den klub, som hjalp ham til at blive en af de største fodboldspillere i verden.

Vidste du, at …

  • Messi er blevet kåret til at være verdens bedste fodboldspiller fem gange (2009, 2010, 2011, 2012 og 2015)
  • Messi er den yngste spiller, der har scoret i den spanske La Liga (17 år)Marie Curie

Født 7. november 1867 (død: 4. juli 1934)
Land: Polen
Vild til: matematik, kemi og fysik

Marie Curie er en af de mest kendte forskere nogensinde, og hendes opdagelser har reddet millioner af menneskeliv.

Som 10-årig mistede Marie sin mor til tuberkulose, og Maries far blev alene med fem børn. Det var hårdt, men der var én ting, de kunne samles om: farens gamle laboratorieudstyr.

Hver gang der var den mindste tid tilovers, underviste Władysław sine børn. Han viste dem, hvordan man kunne opvarme metal, så det blev blødt, og hvordan man kunne regne hele verden ud med tal og tegn på et stykke papir. Og Marie elskede det. Hun besluttede at holde fast i alt det, hendes far havde lært hende, resten af livet.

Verdens vildeste børn, David Pepe Birch, Marie Curie

Og sådan blev det. Marie var utrolig dygtig til matematik og fysik, og som ung kvinde flyttede hun til Paris for at forske. En af de vigtigste ting, hun arbejdede med, var opdagelsen af stoffet radium, som gjorde det muligt at røntgenfotografere.

Særligt denne opdagelse har været af enorm betydning, da den bruges af læger til at redde liv – hver eneste dag.

Vidste du, at …

  • Marie Curie var den første kvinde, der fik Nobelprisen, og den eneste kvinde nogensinde, der har fået den to gange.
  • Marie Curie også opdagede et andet stof, som hun kaldte polonium efter sit land, Polen.Verdens vildeste børn af David Pepe Birch & illustreret af Rasmus Juul Pedersen

Syv fun facts om Og så drukner jeg …

Mozart skrev symfonier som barn. Messi fik som dreng at vide, at han aldrig kom til at spille fodbold, og Greta Thunberg får børn fra hele verden til at pjække fra skole for at få politikerne til at gøre noget for klimaet.

Læs, hvordan disse og andre børn har forandret, forbedret og kæmpet for, at vores verden kunne blive et bedre sted inden for musik, opfindelse, sport, sociale medier, aktivisme, kunst og litteratur.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Verdens vildeste børn online her eller i din lokale boghandel.Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.