Børnebøger Carlsen

Greta Thunberg taler om klimaet, så voksne lytter. Mød et af verdens vildeste børn

Greta Thunberg taler om klimaet, så voksne lytter. Mød et af verdens vildeste børn

I bogen Verdens vildeste børn er en række af de mest fantastiske og inspirerende historier om børn og deres vilde bedrifter samlet. Her kan du læse kapitlet om Greta Thunberg, der får børn fra hele verden til at strejke for klimaet.

Født: 3. januar 2003
Land: Sverige
Vild til: at tale om klimaet, så voksne lytter

Greta ved det. Der er mange, der ved det, men Greta kan og tør sige det uden at være bange for, at voksne skal sige hende imod: Klimaet er det allervigtigste. Hvor varmt der er i verden. Hvor meget det blæser, regner, og hvor meget solen skinner.

Klimaet er den luft, vi indånder, de temperaturer, vi lever i, verdenshavenes vandstand, vandet i hanerne. Klimaet er alle de ting, der gør, at planter, dyr og mennesker kan leve og have det godt. Derfor er det vigtigt, at klimaet har det godt. Det har vist sig, at vi mennesker skader klimaet meget mere, end vi troede. Når vi kører i bil, flyver, spiser kød eller hele tiden køber nye ting, får klimaet det lidt dårligere. Og hvis klimaet bliver påvirket, går det ud over vores liv på jorden.

Greta er en pige fra Sverige, der har fået mennesker fra hele verden til at tage klimaet alvorligt.

Greta har startet det, der hedder Skolestrejke. Skoleelever skal lade være med at gå i skole og i stedet strejke og råbe op om klimakrisen. Hun satte sig foran det hus, hvor de svenske politikere arbejder, for at gøre opmærksom på problemerne. Hendes far syntes ikke, det var en god idé, at hun ikke gik i skole. Alligevel kom han med madpakke til hende hver dag. Han er nemlig stolt af sin datter og hendes klimakamp.

Greta Thunberg, Verdens Vildeste Børn

LÆS OGSÅ: Verdens vildeste børn! Kom tæt på Malala, Messi og Marie Curie

Pigen, der ikke var bange

Det gjorde ondt i Gretas hud. Hun havde kun siddet i solen i 20 minutter, og nu begyndte den at stikke. Det var sådan set ikke unormalt. Den svenske sommer kan være både varm og tør med masser af sol. Men ikke hver dag. Ikke i flere uger i træk. Sådan var det i sommeren 2018. Sommeren blev ved med at være både varm og tør. Solen skinnede hver dag, blomsterne visnede, og rundtom på hospitalerne var der mennesker, som døde af
varmen. Der var noget galt, og Greta vidste godt, hvad det var: Vores måde at leve på var ved at ødelægge hele verden.

Greta gik ind i skyggen og tænkte. Hvordan kunne hun dog få de voksne til at lytte? Hun kom i tanke om den ting, der var allervigtigst for voksne: at hun gik i skole. Hun besluttede sig for at strejke fra skolen. Droppe skolen og demonstrere foran Rigsdagen i Stockholm. Hun ville holde »skolestrejke for klimaet« i tre uger fra skolestart og indtil valget i Sverige i begyndelsen af september.

Men strejken fortsatte efterfølgende hver fredag. Hun ville ikke stoppe, før de svenske politikere begyndte at tage klimaet alvorligt. Der var så mange, der blev opmærksomme på hendes strejke, at hun blev inviteret til at holde tale ved det, der hedder COP24-klimakonferencen i den polske by Katowice. Et møde, hvor vigtige politikere fra hele verden mødes for at diskutere klimaet. Selvom der blev holdt hundredvis af taler til det møde, var det Gretas tale, alle kunne huske bagefter.

Hun begyndte med at sige sit navn, sin alder, og hvor hun kom fra. Og så sagde hun:

»Mange siger, at Sverige blot er et lille land, og at det ikke betyder noget, hvad vi så end gør her. Men jeg har lært, at man aldrig er for lille til at gøre en forskel. Og hvis nogle få børn kan skabe overskrifter over hele verden, blot fordi de ikke går i skole, hvad kunne vi så ikke udrette sammen, hvis vi virkelig ville?«

Alle blev stille. Og bagefter var det kun Gretas tale, journalisterne ville skrive om. Og det er da også ret vildt at tænke på, hvor meget vi kan ændre, hvis vi gør det sammen. Greta har sat en bevægelse i gang over hele verden. En bevægelse, som hverken politikere eller vi andre kan lade være med at tage alvorligt og blive en del af. Og det er godt – for det ER en alvorlig sag.

Greta har sagt, at hun vil fortsætte sin strejke, indtil Sverige har nået de mål, som er skrevet i Parisaftalen. En aftale, som en hel masse lande skrev sammen i 2015. Vildt … og vigtigt.

Greta Thunberg taler om klimaet, så voksne lytter. Mød et af verdens vildeste børn

VIDSTE DU, AT…

• Greta blev nomineret til Nobels fredspris i marts 2019.
• Greta blev ramt af depression, da hun var 11 år gammel. Hun holdt op med at spise og tale. Heldigvis begyndte hun at tale igen – så meget, at hele verden lytter.

• Du kan følge Greta på @GretaThunberg på Instagram og Facebook.
• Et af de mest berømte citater fra Greta er: »Nu er det på tide at blive vred«.
• Greta har diagnosen Aspergers. Hvilket kan give større eller mindre vanskeligheder med social interaktion, kommunikation og forestillingsevne.
• Greta er veganer. Det betyder, at hun ikke spiser noget, der kommer fra dyr overhovedet.

Tekst: David Pepe Birch // Illustrationer: Rasmus Juul


Verdens vildeste børn

Greta Thunberg taler om klimaet, så voksne lytter. Mød et af verdens vildeste børn

En inspirerende bog om børn, der har forandret og forbedret verden.

Mozart skrev symfonier som barn. Messi fik som dreng at vide, at han aldrig kom til at spille fodbold, og Greta Thunberg får børn fra hele verden til at pjække fra skole for at få politikerne til at gøre noget for klimaet.

Læs, hvordan disse og andre børn har forandret, forbedret og kæmpet for, at vores verden kunne blive et bedre sted inden for musik, opfindelse, sport, sociale medier, aktivisme, kunst og litteratur.

Fra ca. 8 år

Du kan købe Verdens vildeste børn online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel.