Børnebøger

15 gode børnebøger om følelser

Børnebøger om følelser,

Børn kan have rigtig mange følelser, og bøger kan være en god anledning til at snakke om dem. Vi har samlet en liste med gode bøger, der handler om børns følelser og kan starte en samtale.


Følelser kan godt være svære at forstå og endnu sværere at tale om. Børn kan have en masse følelser, som de måske ikke ved, hvordan de skal sætte ord på. Vi har samlet en liste med børnebøger om følelser til børn i forskellige aldre. De kan potentielt være med til at starte en samtale om sorg, skam, frygt, kærlighed og meget mere.

LÆS OGSÅ: 10 børnebøger om kærlighed, der får dit hjerte til at smelte
Børnebøger om følelser


Op ned glad ked – Gæt en følelse

Op ned glad ked - gæt en følelse, børnebøger om følelser,

Læs rimet, se tegningen og gæt følelsen

Jeg smiler hele tiden,
ved ikke over hvad.
Der’ bare solskin indeni,
fordi jeg er så …

Hvilken følelse rimer? Og hvad siger ansigtsudtrykket?

Op ned glad ked er 16 rim om følelser i et børneliv. Det er en billedbog, der med rim, illustrationer og gætteleg lader børn og voksne udforske et bredt spektrum af følelser og lægger op til en snak ud fra barnets egne erfaringer.

Forfatter Marianne Iben Hansen og illustrator Charlotte Pardi har skabt en interaktiv og legende billedbog, som giver børn mulighed for at blive lidt klogere på sig selv og hinanden.

Du kan købe Op ned glad ked – Gæt en følelse online eller i din nærmest boghandel.
Mig og mine følelser

15 gode børnebøger om følelser

Mig og mine følelser er en bog for de allermindste, hvor de mest velkendte følelser hos børn bliver gennemgået. Bogen hjælper børn til at sætte ord på sine følelser, både igennem sit indhold og ved hjælp af spejlet bagerst i bogen.

Det lille barn skal på legeplads og prøve den nye rutsjebane. Og som på de fleste dage i små børns liv, gennemleves mange forskellige følelser på kort tid. Spejlet bagerst i bogen lægger op til, at man skal spejle de følelser, bogen gennemgår og på den måde lære at genkende og udtrykke egne og andres følelser.

Bogen er udviklet i samarbejde med Mary Fonden og Red Barnets Fri for mobberi-program og er skrevet af psykolog Ina Victoria Haller og illustreret af Lea Letén, makkerparret bag bestselleren Den lille bog om store følelser.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Mig og mine følelser online, eller i din nærmeste boghandel.
Min første mumibog – Du er modig, Mumi

15 gode børnebøger om følelser

Mød Mumitrolden og alle hans søde venner i denne papbog om at være modig. Det er en perfekte dag til en svømmetur, men tanken om at få våde ører gør Mumitrolden bange og ked af det. Mon Mumitrolden bliver modig nok til at dykke helt ned under vandet?

De smukke illustrationer passer rigtig godt til den poetiske historie, og det er et godt udgangspunkt for at tale med de yngste børn om at være bange og nervøsitet.

God fra omkring 18 mdr.

Du kan købe Min første mumibog – Du er modig, Mumi online eller i din nærmeste boghandel.
Min første mumibog – Bedste venner

15 gode børnebøger om følelser

En smukt illustreret papbog for de mindste med Mumitroldene. Mumitrolden er trist; hans bedste ven Mumrikken er taget væk for vinteren, og alting føles tomt uden ham. Heldigvis er Mumitroldens andre venner gode til at trøste ham … En sød og poetisk historie om venskab.

Fra ca. 18 mdr.

Du kan købe Min første mumibog – Bedste venner online eller i din nærmeste boghandel.
Loui er mørkerad

15 gode børnebøger om følelser

Det er sovetid for hunden Loui. Loui opdager dog, at sovedyret Eddie er blevet glemt ude i haven, og nu er det helt mørkt udenfor! Heldigvis vil Louis ven, katten Mo, gerne hjælpe. Og sammen tør de godt gå ud i mørket – i hvert fald så længe lommelygten virker.

Loui er mørkeræd er en historie om at være bange. Bogen hjælper børn med at sætte ord på deres følelser, også de svære, som kan være hårde at være i og tale om.

God fra omkring 2 år.

Du kan købe Loui er mørkeræd online eller i din nærmest boghandel.
Loui har en øv-dag

15 gode børnebøger om følelser

Hunden Louis har en rigtig øv-dag! Loui har sovet dårligt, og så træder han på en klods på vej ud af sengen. Alt er dumt, og Loui gider slet ingenting! Men Louis gode ven, katten Mo, vil virkelig gerne lege. Mo har alle mulige gode ideer til leg, men pludselig sidder Mo fast i et træ.

Loui har en øv-dag er en historie om at have en dårlig dag og alle de følelser, der følger med. Bogen hjælper børn med at sætte ord på deres følelser, også de svære, som kan være hårde at være i og tale om.

Fra omkring 2 år.

Du kan købe Loui har en øv-dag online eller i din nærmest boghandel.
LÆS OGSÅ: Jørgen Stamp har skrevet en sød og sjov serie, der hjælper børn med at sætte ord på svære følelser

Den lille bog om store følelser

15 gode børnebøger om følelser

Bestselleren Den lille bog om store følelser udkom første gang i 2016 og findes nu i en ny, opdateret udgave.

Pelle og Ronja skal til fødselsdag hos Sofie sammen med deres forældre. Børnene har glædet sig og kan ikke vente med at komme af sted! Vi følger familien dagen igennem og oplever alle de følelser, som opstår i mødet med de andre børn og voksne.


Bogen hjælper og støtter barnets følelsesmæssige udvikling og indeholder forslag til samtaler og leg, så barnet kan forholde sig aktivt til egne og andres følelser samt konflikter fra hverdagen. På den måde bliver det lettere for barnet at forstå og regulere sine følelser, hvilket skaber grobund for et solidt selvværd og et liv i balance.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Den lille bog om store følelser online eller i din nærmeste boghandler.
Det værste

børnebøger om svære emner, det værste,

Det værste er en stærk historie om at gøre alt i den bedste mening, men alligevel komme til at ødelægge både ting og relationer omkring sig.

Frida er en lidt klodset pige, som ofte vælter glasset med mælk, ødelægger den nye piges perlekæde og rammer naboens drivhus med fodbolden.

Frida gør det jo ikke med vilje, og derfor kan det godt være hårdt at være hende. Og farmor er heldigvis god til at trøste. Hun siger, at hun engang har knust noget meget værre: et hjerte …

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Det værste online eller i din nærmeste boghandel.
Farvel, Olde

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller

Oldemor er død, og My er ked af det. Det samme er resten af familien, selvom de udtrykker det på forskellig vis.

Til oldemors bisættelse møder My sin fætter Hugo, som er mest ked af, at hans hamster lige er død.

Farvel, Olde er en varm og fin historie om døden i børnehøjde. Samtidig indeholder billedbogen forslag til forklaringer og samtaleemner, der kan gøre alt det svære og abstrakte lettere at tale om og håndtere.

Bogen er skrevet af den autoriserede psykolog og børnebogsforfatter Ina Victoria Haller, der derudover er forfatter til bestselleren Den lille bog om store følelser. Farvel, Olde er smukt illustreret af Lea Letén.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Farvel, Olde online eller i din nærmeste boghandel.
Hovsa

børnebøger om svære emner, hovsa

En ulykke kommer sjældent alene, og det kan hovedpersonen i Hovsa! tale med om. Det er, som om der sidder en ulykkesfugl på skulderen og venter på, at man skal tabe noget, falde over noget eller komme til at ødelægge noget, så ens far bliver sur. Men man kan jo ikke gøre for det!

Hovsa! er en historie om at favne sine fejltagelser og lære at leve med dem. Men det er også en fortælling om at acceptere og tilgive andres fejl, for ingen af os er jo perfekte.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Hovsa! online eller i din nærmeste boghandel.
Forglem mig ej

børnebøger om svære emner, forglem mig ej,

Williams mor graver et hul i køkkenhaven, og det er så dybt, at hun forsvinder. Så må far ud og hive hende op igen. Næste morgen vågner Williams far med et hoppende ben. Han siger: ”Det skal bare løbes væk” og forsvinder ud ad hoveddøren. Tilbage sidder William med sin hund Pølse og en mor, der er gået i stå. Men William får en idé.

En historie om at have en mor, som ikke kan være der, og en far, som ikke tør være der.

God fra omkring 6 år.

Du kan købe Forglem mig ej online eller i din nærmest boghandel.
Filiokus

børnebøger om svære emner, filiokus

Filiokus er en bog om skilsmisse og om at finde noget godt i noget, som umiddelbart føles helt forkert.

En pige har en mor og en far. Mor har en skæv fortand og går i kjoler med blomster. Blandt andet. Far har en skaldet plet i nakken og går i cowboystøvler. Han kan lide at danse selvom han ikke er særlig god til det.

Hun har altid tænkt at hun har været godt heldig med den Mor og den Far. Men forældrene har det desværre ikke særlig godt, ikke med hinanden i hvert fald. Ikke mere. De skal skilles, og pigen skal dele alle sine ting i to bunker. En til Mors hjem og en til Fars hjem.

Blandt sine gamle legeting finder hun en tryllestav, og pigen har et helt særligt ønske. Men man skal passe på, hvad man ønsker sig.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Filiokus online her.
Huset (3) – Alle mine løgne

15 gode børnebøger om følelser

Solvej på 12 har en panisk angst for vand. Det er kun hendes mor, stedfar og stedsøster, Bertha, der ved det. Og da Solvej starter i en ny klasse, holder hun det hemmeligt for klassen, for der kommer ikke noget godt ud af at fortælle andre om det. Det har hun lært på den hårde måde. Men er det nu også det? 

Da Solvej får to venner i klassen, begynder det endelig at se lidt lysere ud. Der er bare lige det problem, at sommeren starter, og Solvej må lyve over for sine nye venner, når de vil have hende med i vandet. Løgnene bliver hurtigt så indviklede, at Solvej er ved at miste sine venner. Især fordi Bertha meget gerne vil ind og overtage vennerne. Men hvad kan Solvej gøre? Hjælpen kommer sjovt nok fra gamle Erna, der bor i hendes opgang, som kan noget helt særligt. 

Huset er en serie bøger med alvorlige, sjove og spændende hverdagshistorier, der hver især bliver fortalt af børn, der bor i den samme bygning.

Du kan købe Huset (3) – Alle mine løgne online, eller i din nærmeste boghandel.
Costa del nedtur

15 gode børnebøger om følelser

Happy Camper-serien er en sød, sjov og letlæst serie fra ca. 9 år.

Joanna synes, at camping er for tabere. Men hendes mor mener, at camping er bedre for miljøet, end den tur, de har bestilt til Thailand.

Joanna og hendes far kan ikke overtale moren til at droppe sin idé, og stemningen på turen bliver så dårlig, at hendes far kører hjem. Det er så pinligt og surt og rædselsfuldt. Og da hendes mor fortæller, at hun og Joannas far skal skilles, bliver Joanna rasende.

Hvad har hendes mor tænkt sig? Skal de bo på en campingplads resten af livet? Og hvad vil hendes veninder sige? Hun er nødt til at finde på en historie, så det hele ikke er så pinligt og taberagtigt.

Du kan købe Happy Camper (1) – Costa del nedtur online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Endestationen

børnebøger om svære emner, endestationen

Tolvårige Nicolaus sidder ved sin mors sygeseng sammen med sin far. Det er blevet aften, alt er stille på hospitalets afdeling 34, og Nicolaus er begyndt at blive rastløs. Han indser, at han ikke bare kan sidde og vente på, at hans mor dør; han er nødt til at komme væk.

I elevatoren opdager han en knap, han ikke har lagt mærke til før. Da han trykker på den, transporterer elevatoren ham til et helt særligt sted.

Klokken er fire minutter over midnat, da Nicolaus ankommer til Endestationen. På en eller anden måde har Nicolaus formået at stoppe tiden præcis to minutter, før hans mor dør. Men hvad gør man, når man opdager, at man kan stoppe og endda rejse i tiden? Kan man ændre fortiden – eller fremtiden?

Du kan købe Endestationen online eller i din nærmeste boghandel.