Young Adult-romaner Bøger til unge CarlsenPuls Novellesamlinger Sarah Engell

Sarah Engell har 10-årsjubilæum: “Man skal ikke være bange for at skrive noget møg”

mindre end en kilometer væk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger

Foto: © Zafar Iqbal

For 10 år siden debuterede Sarah Engell som forfatter. Kom helt tæt på hende her, hvor hun deler ud af sin erfaring med at skrive og forfatterlivet generelt.

Hvornår så du første gang dig selv som forfatter?

Jeg var længe om at se mig selv som forfatter. Den første udgivelse kunne jo sagtens bare være begynderheld. Bog nummer to og tre gjorde det heller ikke for mig, for jeg havde stadig fuldtidsarbejde ved siden af, hvilket jeg derfor så som mit ”rigtige” erhverv.

Selvom jeg var lykkelig for at blive udgivet, var det at skrive også stadig noget, jeg sneg mig til, og som på mange måder føltes skamfuldt, fordi det tog så meget af min tid. Måske netop derfor kom den første spæde følelse af at være forfatter, da jeg tog på mit allerførste skriveophold. Her boede jeg sammen med andre forfattere, der brugte mindst lige så meget tid på at skrive som mig.

Hvordan researcher du til dine bøger?

Min research til Hjertet er 1 organ foregik dels ved, at jeg interviewede folk, som havde en viden om selvskade, dels ved at jeg oprettede mig anonymt i forskellige chatrum for unge cuttere. På den måde fik jeg både den teoretiske viden og et virkelig råt og ucensureret indblik i de unges virkelighed.

Valget har krævet mest research, fordi jeg vidste så lidt om emnerne på forhånd, og fordi jeg ikke kunne finde de informationer, jeg havde brug for på nettet.

Derfor talte jeg med ungdomspolitikere, ministre, flygtninge fra Syrien, Røde Kors og politiet. Jeg har besøgt Center Sandholm, Tryghedszonen, Christiansborg. Og mødt utroligt mange mennesker, hvilket har været enormt givende, både for min bog og for mig personligt.

mindre end en kilometer væk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger
Foto: © Zafar Iqba

LÆS OGSÅ: Sarah Engells tre første YA-romaner er tilbage på hylderne i nye klæder

Hvordan undgår du at blive ensom, når du skriver?

De første syv bøger skrev jeg, mens jeg havde arbejde ved siden af, så der var det en luksus, når der endelig var lidt alenetid. Da jeg, efter bog syv, endelig kunne leve af at skrive, blev min mand også selvstændig, så vi sad sammen og arbejdede derhjemme. Lige indtil hans telefon begyndte at ringe så ofte, at jeg var ved at kvæle ham.

I dag arbejder jeg alene herhjemme.

Fordi jeg har foredrag og møder 2-4 dage ugentligt, synes jeg aldrig, jeg når at blive ensom. De sidste par år har jeg været del af en skrivegruppe med Nanna Foss, Karen Vad Bruun og Malene Sølvsten. Vi støtter hinanden meget og er også betalæsere på hinandens tekster.

Er der noget, du ville have gjort anderledes i de ti år, du har været forfatter?

Som nævnt var det at skrive meget skamfuldt for mig i starten. Jeg tror, det kunne have gjort en positiv forskel, hvis jeg på en eller anden måde havde overkommet den skam og været mere opsøgende, fremfor at føle, at jeg skulle finde ud af alting alene. Omvendt fandtes der dengang slet ikke de muligheder, der er i dag i forhold til skriveskoler, skrivefællesskaber osv.

LÆS OGSÅ: ”Bøgerne hjælper med at sætte ord på det svære og mørke” – Sarah Engell

Hvilket råd ville du ønske, du havde fået, da du startede med at skrive?

At man ikke skal være bange for at skrive noget møg, som Hemingway udtrykte det: “The first draft of anything is shit”. Som helt ny forfatterspire troede jeg, at det skulle være godt fra start, og hvis det ikke var dét, så kunne jeg lige så godt smide HELE idéen i skraldespanden og starte forfra på en ny historie. I dag ved jeg, at en bog bliver til gennem omskrivninger. Mange, mange omskrivninger. Sådan er det i hvert fald for mig, og hvis jeg havde forstået det dengang, var der måske røget knap så mange idéer i skralderen.


Mindre end en kilometer væk af Sarah Engell

mindre end en kilometer æk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger

Otte noveller af Sarah Engell – en af de stærkeste stemmer inden for YA-litteraturen.

Mindre end en kilometer væk skriver Sarah Engell blandt andet om Tobias, der er fanget i sin egen krop; om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet; om pigen, der aldrig har set hverken himmel eller hav; om Lukas og de rotter, der forfølger ham.
Fælles for novellerne er, at de kryber ind under huden på læseren og efterlader en følelse, som er svær at ryste af sig. De er en afsøgning af menneskets skyggesider. Historier om at klamre sig til noget, der allerede er mistet, og den smertefulde længsel efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt.

Du kan købe Mindre end en kilometer væk online fx på saxo.com eller i din nærmeste boghandel.

Her kan du læse et uddrag af Mindre end en kilometer væk her.