YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, young adult, ungdomslitteratur, læser, bog, læse

Måske føler du, at verden er vendt på hovedet. Det har måske givet dig mere tid til at kaste dig over dine endeløse tbr-liste, men måske savner du også at hænge ud med dine venner. Hvorfor ikke slå de to ting sammen og læse sammen med dine book buddies? Her får du fem tips til at starte din egen digitale læseklub.

1: Opret et digitalt forum

via GIPHY

Opret eventuelt en fælleschat i Messenger, hvor du og dine venner kan dele tekstbeskeder med hinanden undervejs, når I læser, og ringe sammen på video.

2: Vælg en bog

via GIPHY

Duh. Det giver måske sig selv, men det at vælge den rigtige bog (og blive enige) kan nogle gange være nemmere sagt en gjort. Del titlerne på de bøger, du gerne vil læse, og lad dem gøre det samme. Hvis ikke I kan blive enige kan i trække lod mellem bøgerne, eller skiftes til at vælge den bog I skal læse.

LÆS OGSÅ: Lige ét kapitel til… og ét til og ét til. Derfor læser jeg YA

3: Læg en plan

via GIPHY

Når I har valgt en bog, bør I tale om, hvor ofte I skal tale sammen. Måske vil I dele sjove citater eller scener fra jeres fælles bog med hinanden på tekst og ringes ved, når I har læst et kapitel eller hele bogen. Det er jeres læseklub og derfor jer, der bestemmer.

4: Del, del, del

via GIPHY

Sharing is caring og jo mere du deler ud af din læseoplevelse med dine book buddies, jo større er fællesskabsfølelsen. Del et billede af en virkelig sjov scene i fællesbogen, giv hinanden udfordringer så som at skrive et digt med bogtitler, lave et bookface eller find en forside med et bestemt motiv på. Kun fantasien sætter grænser!

LÆS OGSÅ: Tag flugten fra hverdagen gennem YA-bøgernes verden

5: Keep going

via GIPHY

Online læseklubber behøver ikke kun eksistere, imens vi skal holde afstand til hinanden. Bøger og læsning går aldrig af mode, så overvej at vedligeholde læseklubben eller tag den skridtet videre og mød hinanden ude i virkeligheden, når tiden er til det.

Mangler du inspiration til din læsning? Se vores liste med gode bøger til at læse sammen


Carrie Fountain: Savn mig ikke

Savn mig ikke YA, young adult, ungdomsbog,

Nogle gange er venskaber så stærke, at de erstatter al familie. Det er sådan Miranda og Syd har det med hinanden. Deres mødre er væk, og de har kun deres fædre.

En dag forsvinder Syd bare og efterlader en knust Miranda. Hvorfor?

Det bliver et spørgsmål, der plager Miranda nat og dag, og til sidst beslutter hun sig for at finde Syd, for hun kan ikke bære tanken om, at hendes bedste veninde er alene med de problemer, som hun tilsyneladende har fortiet.

Det bliver en rejse, der afslører hemmeligheder om Syd, hendes familie, og ikke mindst om … Miranda.

Du kan købe Savn mig ikke online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel. Ditte Wiese: Og så drukner jeg … 

all the feels, Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være lige så perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Se bogtrailerenShannon Dunlap: Izzy + Tristan

Izzy + Tristan, YA, young adult, Shannon Dunlap

Tristan er 16 år, genial til skak og bor hos sin tante i Brooklyn sammen med sin fætter Marcus. Marcus er pusher og styrer nabolaget med hård hånd.

Han udnytter også Tristans skaktalent til at vinde penge.

Da Izzy flytter med sin hvide familie til den sorte bydel, forelsker hun og Tristan sig hovedkulds i hinanden.

Men deres kærlighed giver dem store problemer – ikke kun fordi de kommer fra to helt forskellige miljøer, men også fordi Marcus er interesseret i Izzy og slet ikke kan acceptere at Tristan ser Izzy.

Du kan købe Izzy + Tristan online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel. Sarah Engell: Mindre end en kilometer væk 

mindre end en kilometer æk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger

Mindre end en kilometer væk handler blandt andet om Tobias, der er fanget i sin egen krop; om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet; om pigen, der aldrig har set hverken himmel eller hav, og om Lukas og de rotter, der følger efter ham hvor end han færdes.

Fælles for de otte noveller, der er skrevet af en af de stærkeste stemmer inden for YA-litteraturen er afsøgningen af nogle af menneskets skyggesider. De kryber ind under huden på læseren med en følelse, der er svær at ryste af sig.

Det er historier om at klamre sig til noget, der allerede er mistet, og den smertefulde længsel efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt.

Du kan købe Mindre end en kilometer væk online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Sarah Engells tre første YA-romaner er tilbage på hylderne i nye klæderKaren M. McManus: Echo Ridge

echo ridge, karen m. mcmanus

Echo Ridge er en lille by, og Ellery har aldrig været der før, men hun har hørt om den. Det var der, hendes moster forsvandt som 17-årig. Og for blot fem år siden blev byen landskendt, da årets homecoming queen blev myrdet. Nu skal Ellery bo der sammen med sin tvillingebror.

Nogen truer med at gøre årets homecoming lige så farlig, som den var for fem år siden.

Efterhånden som Ellery lærer mere om Echo Ridge, står det klart: Alle skjuler noget. Men hemmeligheder kan være farlige – og de fleste er ikke gode til at holde på dem.

I Echo Ridge er det bedst at holde sine hemmeligheder for sig selv …

Du kan købe Echo Ridge online, fx hos Bog&Idé, eller i din nærmeste boghandel.Angie Thomas: On the Come Up

YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

Bri drømmer om at blive en stor rapper, og som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han slog igennem, har hun et hul at udfylde.

Da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at miste deres hjem at fylde alt. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen.

Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut The Hate U Give blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 

Du kan købe On the Come Up online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Se bogtrailerenMelissa Albert: Hazel Wood

all the feels, Hazel Wood, Melissa Albert

Kulsort uheld har altid forfulgt 17-årige Alice og hendes mor. For at holde sig et skridt foran har de derfor været på farten det meste af Alices liv.

En dag dør Alices mormor alene på sit gods, Hazel Wood. Hun var lidt af en enspænder og kultforfatter til en samling dystre eventyr.

Samtidig bliver Alices mor bortført af et væsen, som hævder at være fra Hinterland – den grusomme, overnaturlige verden, hvor Alices mormors eventyr foregår.

Det eneste spor, Alice har fra sin mor, er en seddel med beskeden: “Hold dig væk fra Hazel Wood”…

Du kan købe Hazel Wood som e-bog her, eller finde bogen på dit lokale bibliotek.


Se bogtrailerenStephanie Perkins: Når ingen hører dig skrige

all the feels, Stephanie Perkins, Når ingen hører dig skrige, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, gyser, slahser

Det er næsten et år siden, at Makani Young flyttede ind hos sin bedstemor langt ude på landet i Nebraska, og hun er stadig ved at finde sig til rette med sit nye liv.

Hun forsøger at lægge fortiden bag sig, men tiden i Hawaii hjemsøger hende stadig. Hun er bekymret for, om nogen i byen vil opdage de hemmeligheder, hun gemmer på. Men så melder en morder sin ankomst i byen.

En efter en bliver hendes medstuderende på byens high school myrdet i en række brutale drab, og imens politiet jagter morderen, breder uhyggen og usikkerheden sig, og Makani bliver tvunget til at forholde sig til sine egne mørke hemmeligheder.

Du kan købe Når ingen hører dig skrige online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Se bogtraileren