YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, young adult, ungdomslitteratur, læser, bog, læse

Måske føler du, at verden er vendt på hovedet. Det har måske givet dig mere tid til at kaste dig over dine endeløse tbr-liste, men måske savner du også at hænge ud med dine venner. Hvorfor ikke slå de to ting sammen og læse sammen med dine book buddies? Her får du fem tips til at starte din egen digitale læseklub.

1: Opret et digitalt forum

via GIPHY

Opret eventuelt en fælleschat i Messenger, hvor du og dine venner kan dele tekstbeskeder med hinanden undervejs, når I læser, og ringe sammen på video.

2: Vælg en bog

via GIPHY

Duh. Det giver måske sig selv, men det at vælge den rigtige bog (og blive enige) kan nogle gange være nemmere sagt en gjort. Del titlerne på de bøger, du gerne vil læse, og lad dem gøre det samme. Hvis ikke I kan blive enige kan i trække lod mellem bøgerne, eller skiftes til at vælge den bog I skal læse.

LÆS OGSÅ: Lige ét kapitel til… og ét til og ét til. Derfor læser jeg YA

3: Læg en plan

via GIPHY

Når I har valgt en bog, bør I tale om, hvor ofte I skal tale sammen. Måske vil I dele sjove citater eller scener fra jeres fælles bog med hinanden på tekst og ringes ved, når I har læst et kapitel eller hele bogen. Det er jeres læseklub og derfor jer, der bestemmer.

4: Del, del, del

via GIPHY

Sharing is caring og jo mere du deler ud af din læseoplevelse med dine book buddies, jo større er fællesskabsfølelsen. Del et billede af en virkelig sjov scene i fællesbogen, giv hinanden udfordringer så som at skrive et digt med bogtitler, lave et bookface eller find en forside med et bestemt motiv på. Kun fantasien sætter grænser!

LÆS OGSÅ: Tag flugten fra hverdagen gennem YA-bøgernes verden

5: Keep going

via GIPHY

Online læseklubber behøver ikke kun eksistere, imens vi skal holde afstand til hinanden. Bøger og læsning går aldrig af mode, så overvej at vedligeholde læseklubben eller tag den skridtet videre og mød hinanden ude i virkeligheden, når tiden er til det.

Mangler du inspiration til din læsning? Se vores liste med gode bøger til at læse sammen

Savn mig ikke af Carrie Fountain

Savn mig ikke YA, young adult, ungdomsbog,

Nogle gange er venskaber så stærke, at de erstatter al familie.

Det er sådan Miranda og Syd har det med hinanden. Deres mødre er væk, og de har kun deres fædre. Syds far er alkoholiseret, Mirandas far er overbeskyttende, så pigerne bruger så meget tid sammen, som det er muligt.

En dag forsvinder Syd bare og efterlader en knust Miranda. Hvorfor? Det bliver et spørgsmål, der plager Miranda nat og dag, og til sidst beslutter hun sig for at finde Syd, for hun kan ikke bære tanken om, at hendes bedste veninde er alene med de problemer, som hun tilsyneladende har fortiet.

Det bliver en rejse, der afslører hemmeligheder om Syd, hendes familie, og ikke mindst om … Miranda.

Du kan købe Savn mig ikke online fx på saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Og så drukner jeg … af Ditte Wiese

Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være ligeså perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret. Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online fx på saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren

Izzy + Tristan af Shannon Dunlap

Izzy + Tristan, YA, young adult, Shannon Dunlap, romance, ungdomsroman

Tristan er 16 år, genial til skak og bor hos sin tante i Brooklyn sammen med sin fætter Marcus. Marcus er pusher og styrer nabolaget med hård hånd. Han udnytter bl.a. Tristan og hans skaktalent til at vinde penge fra folk.

Da Izzy og hendes meget hvide familie flytter til den sorte bydel, forelsker hun og Tristan sig hovedkulds i hinanden.

Men deres kærlighed giver dem store problemer – ikke kun fordi de kommer fra to helt forskellige miljøer, men også fordi Marcus er interesseret i Izzy og slet ikke kan tolerere, at Tristan ser Izzy.

Du kan købe Izzy + Tristan online fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs et uddrag af bogen her.

Mindre end en kilometer væk af Sarah Engell

mindre end en kilometer æk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger

Otte noveller en af de stærkeste stemmer inden for YA-litteraturen.

Mindre end en kilometer væk skriver Sarah Engell blandt andet om Tobias, der er fanget i sin egen krop; om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet; om pigen, der aldrig har set hverken himmel eller hav; om Lukas og de rotter, der forfølger ham. Fælles for novellerne er, at de kryber ind under huden på læseren og efterlader en følelse, som er svær at ryste af sig. De er en afsøgning af menneskets skyggesider. Historier om at klamre sig til noget, der allerede er mistet, og den smertefulde længsel efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt.

Du kan købe Mindre end en kilometer væk online fx på saxo.com eller i din nærmeste boghandel. Læs også et uddrag af bogen her.

LÆS OGSÅ: Sarah Engells tre første YA-romaner er tilbage på hylderne i nye klæder

Echo Ridge af Karen M. McManus

all the feels, Echo Ridge, Karen M. McManus, YA, young adult, ungdomsbog, en af os lyver

Echo Ridge er en by med mange hemmeligheder. Ellerys moster forsvandt derfra som 17-årig, og for blot fem år siden blev byen landskendt, da årets homecoming queen blev myrdet.

Ellery kender alt til hemmeligheder. Hendes mor har dem, hendes bedstemor har dem. Og efterhånden som Ellery lærer mere om Echo Ridge, står det klart: Alle skjuler noget. Men hemmeligheder kan være farlige – og de fleste er ikke gode til at holde på dem. I Echo Ridge er det bedst at holde sine hemmeligheder for sig selv …

Echo Ridge er Karen M. McManus’ anden roman.

Du kan købe Echo Ridge online, fx hos Saxo.com, eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

On the Come Up af Angie Thomas

YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

16-årige Bri drømmer om at blive alle tiders store rapper. Som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han blev det helt store hit, har hun et hul at udfylde.

Da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at måtte gå fra hus og hjem at fylde det hele. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen. Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut The Hate U Give blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 

Du kan købe On the Come Up online fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren

Hazel Wood af Melissa Albert

all the feels, Hazel Wood, Melissa Albert

Kulsort uheld har altid forfulgt 17-årige Alice og hendes mor. For at holde sig et skridt foran har de derfor været på farten det meste af Alices liv. En dag dør Alices mormor alene på sit gods, Hazel Wood.

Hun var lidt af en enspænder og kultforfatter til en samling dystre eventyr. Samtidig bliver Alices mor bortført af et væsen, som hævder at være fra Hinterland – den grusomme, overnaturlige verden, hvor Alices mormors eventyr foregår.

Det eneste spor, Alice har fra sin mor, er en seddel med beskeden: “Hold dig væk fra Hazel Wood”…

Du kan købe Hazel Wood online fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren

Når ingen hører dig skrige af Stephanie Perkins

all the feels, Stephanie Perkins, Når ingen hører dig skrige, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, gyser, slahser

Forfatteren til Anna og det franske kys er tilbage med et forfriskende bud på en slasher. Fyldt med blod og masser af romantik.

Det er næsten et år siden, at Makani Young flyttede ind hos sin bedstemor langt ude på landet i Nebraska, og hun er stadig ved at finde sig til rette med sit nye liv. Og hun er stadig jaget af sin fortid i Hawaii.

En efter en bliver hendes medstuderende på byens lille high school myrdet i en række brutale drab, og imens politiet jagter morderen, breder uhyggen og usikkerheden sig, og Makani bliver tvunget til at forholde sig til sine egne mørke hemmeligheder.

Du kan købe Når ingen hører dig skrige online fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren