Sådan taler du med dine venner om bøger uden at spoile dem

Der findes næsten ikke noget værre, end når du har læst en bog, der vækker stærke følelser i dig, og ingen af dine venner har læst den.

Hvordan taler man lige om sin OTP (one true pairing) endelig fik hinanden, en karakters død eller den vilde cliffhanger-slutning uden at spoile handlingen?

Det kan være svært ikke at komme til at spoile en bog, når du er i dine følelser vold. We get it. Her får du tre tips til at tale om din nye yndlingsbog ASAP, selvom dine venner ikke har læst den endnu.


1. Fortæl kun om bogen ud fra bagsideteksten

via GIPHY

Vi ved godt, at det kan være svært. Men hvis du gerne vil overbevise dine venner om, at de skal læse den bog, du lige har læst, må du for alt i verden ikke spoile den.

Tal derfor kun om bogen ud fra bagsideteksten, lav dit eget resume eller tal om de første kapitler, for at vække deres interesse. May the odds be ever in your favor!

LÆS OGSÅ: 10 bogrelaterede udfordringer, du (måske) kender

2. Find digitale fællesskaber

via GIPHY

Hvis du virkelig har brug for at tale om hele bogen, så søg efter andre, der også har læst den.

På Instagram kan du for eksempel søge på en bogs titel i et hashtag og på den måde finde frem til andre, der også har læst bogen.

Goodreads er også et læseparadis. Hvis du fangirler kommentarsporet med andre, så husk at gøre opmærksom på, hvis du spoiler handlingen – brug evt. emojis til at tydeliggøre det.

Søg også på YouTube efter læsere, der har delt deres begejstring i en video.

LÆS OGSÅ: Hæng ud med dine læsevenner ― sådan starter du en digital læseklub

3. Start en læseklub

via GIPHY

Drømmen er helt sikkert at kunne tale med dine venner om de bøger, du har læst, så hvorfor ikke læse bøgerne sammen?

Overvej at starte en læseklub – I bestemmer selv bøgerne, og hvor ofte I skal ses. I kan også skrive sammen på Messenger undervejs og dele oplevelserne, når de er stærkest.

Hvis dine venner ikke deler din passion for at læse, findes der heldigvis mange læsefællesskaber online. Overvej derfor at starte en digital læseklub eller anmod om at blive medlem af andres læsefællesskaber.


Foreslag til bøger, du kan læse:


Når presset bliver for stort


all the feels, Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være lige så perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Kvindekamp i en mandeverden


Det øjeblik du tvivler Sarah Engell

Vigga er skater, en rigtig dygtig skater, og som ung kvinde i en mandesport skal man være hårdfør. Så Vigga har droppet dating og træner intensivt for at bevise, at kvinder er lige så gode til at skate som mænd. Lige indtil hun uventet forelsker sig.

Han er lækker, han er cool, han er skarp. Han ser ind under Viggas hårde ydre og vil gøre alt for at passe på hende. Også da hun pludselig begynder at modtage ubehagelige trusler.

Men truslerne og de ækle beskeder fortsætter. Og de bliver værre og værre. Nu skal Vigga for alvor til at passe på, for den, der står bag, har ikke tænkt sig at lade hende slippe.

Du kan købe Det øjeblik du tvivler online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Verden ender i flammer


Burn, Patrick Ness, YA

Verden ender i flammer, og det begynder med en drage, en profeti og en helt almindelig pige.

Sarah Dewhurst og hendes far lever en fattig tilværelse som outsidere i den lille by Frome. Tilværelsen tvinger dem til at hyre en drage til at hjælpe til på gården, noget som kun de allerfattigste gør.

Da Kazimir lander på gården, vækker hans Sarahs nysgerrighed. Drager bør ikke have en sjæl, men den insisterer på at beskytte hende. Kazimir ved noget, Sarah ikke ved. Han er ankommet til gården med viden om en profeti. En profeti, der involverer en snigmorder, en dragetilbedende kult, to FBI-agenter og Sarah selv.

Du kan købe Burn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Ræk ud efter stjernerne


YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

Bri drømmer om at blive en stor rapper, og som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han slog igennem, har hun et hul at udfylde.

Da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at miste deres hjem at fylde alt. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen.

Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut The Hate U Give blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 

Du kan købe On the Come Up online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


To brødre fanget i en magisk krig


Adam Silvera, evighedssøn, infiinity son, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, fantasy

Brødrene Emil og Brighton er vokset op i New York og har altid set op til en gruppe magikere, Spell Walkerne, som har svoret at bekæmpe Specterne, som tilegner sig magiske evner på bekostning af andre magiske væsner.

Brighton ville ønske, han selv var en Spell Walker, så han kunne tilslutte sig kampen mod de onde.

Emil ønsker bare, at kampene skal stoppe. En dag viser det sig dog, at han har magiske evner, som placerer ham midt i kampens hede. Det slår revner i forholdet til broren. Broderskab, kærlighed og loyalitet bliver sat på prøve, og ingen slipper uskadt fra kampene.

Du kan købe Evighedssøn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Fra broadway musical til bestseller


YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, kære evan hansen, deaer evan hansen, Steven Levinson, Benj Passek og Justin Paul, Val Elmich.

Evan har altid følt sig alene. Men da hans brev til sig selv havner i de forkerte hænder, bliver han pludselig trukket ind i en families sorg over tabet af deres søn, åbner nye muligheder sig. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål.

Han er selvsikker, og han går viralt. Alle dage er fantastiske. Indtil alt truer med at falde sammen, og han bliver konfronteret med sin værste fjende: Sig selv.

En hvid løgn fører til store sandheder i denne varme coming-of-age-fortælling om sorg, autenticitet og kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.

Du kan købe Kære Evan Hansen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren