Krimi

Hæsblæsende psykologisk thriller. Den sidder i dig, længe efter sidste side er vendt

Iain Reid Jeg overvejer at gøre det forbi

Jeg overvejer at gøre det forbi er et mustread for alle, der sætter pris på en grusom psykologisk thriller, og som samtidig ønsker sig en stærk litterær og velkonstrueret læseoplevelse.

Canadiske Ian Reids debutroman er velskrevet og mystisk. Og så er den uhyggelig. Den tiltagende uhygge gør langsomt, men sikkert læseren mere og mere åndeløs. Der er garanti for hjertebanken og klamme håndflader, og man bliver efterladt både skræmt og forvirret. For hvad var det egentlig lige, der skete?

Det er ikke fyldestgørende at kalde Jeg overvejer at gøre det forbi for en thriller. Romanen er ikke klassisk i nogen genremæssig forstand. Den udfordrer læseren på en helt original og nytænkende facon. I stil med forfattere som Stephen King bevæger Iain Reid sig i et mystisk og gruopvækkende univers.

Forvirrende og fascinerende læsning

Man ved ikke, hvad der er virkeligt i historien, og hvad der er indbildt. Handlingen foregår på flere planer. Den udspiller sig blandt andet på en vinterkold canadisk landevej, men samtidig foregår den dybt inde i menneskets psyke.

Små hints om karakterernes skyggesider afsløres romanen igennem, men udfoldes aldrig mere end, at det er op til læseren selv at vurdere, hvad de mystiske hændelser og forvarsler betyder for hovedpersonernes skæbne.

“Din frygt og ængstelse vokser for hver side.”

– Entertainment weekly

En biltur til ‘Bøhlandet’

Den unavngivne fortæller har mødt den særprægede, men tiltrækkende og intelligente Jake til en pubquiz på deres fælles campus.

Fortælleren er en ensom eksistens, der egentlig trives bedst i sit eget selskab. Hun er fra romanens indledning usikker på sit forhold til den mystiske Jake. Til trods for at hun overvejer, hvorvidt hun skal ende sit forhold til Jake, er hun taget med på en køretur hjem for at besøge hans forældre langt ude på ’bøhlandet’.

Det foruroliger mig. Det gør det virkelig. Måske burde jeg have vidst, hvordan det kom til at ende for os. Måske var slutningen skrevet lige fra begyndelsen.

(Uddrag fra bogens prolog)

Mens omgivelserne flyver forbi bag en dugget bilrude, summer fortællerens mobil insisterende i lommen på hende. Gennem længere tid har hun modtaget en række underlige telefonopkald. Og det mærkeligste er, at afsenderen på dem, på en uforklarlig måde, er hende selv.

Mystikken fortsætter på svigerforældrenes gård. Jake opfører sig ikke naturligt i sine forældres selskab, og fortælleren forfølges af bizarre hændelser.

Efter besøget hos svigerforældrene kører det unge par hjemad igen. Undervejs gør de holdt på en café. Her bliver fortælleren betjent af en pige, som hun helt bestemt synes at kunne genkende. Hun ved bare ikke hvorfra. Pigen stirrer fortælleren lige i øjnene, og med et fast blik advarer hun hende: “Du behøver ikke at tage med.”

Pludselig overraskes parret af en voldsom snestorm, og de tvinges til at køre en omvej. Mystikken peaker, da de strander foran en tilsyneladende tom high school, hvor de søger tilflugt. Men de er ikke spor alene.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=mPDle-GiLEc[/embedyt]

En twistet og original læseoplevelse

Romanen er orginalt konstrueret, og sideløbende med det unge pars biltur får man indblik i to unavngivne personers samtale. Deres snak omhandler et mord begået på den high school, hvor kæresteparret netop har gjort holdt.

“- Kender vi den officielle dødsårsag?”
“- forblødning fra stiksårene.”
“- Frygteligt.”
“- Blødte i mange timer tror vi. Der var en hel masse blod.”
“- Det må have været et forfærdeligt syn.”
“- Ja, det tror jeg også, det var. Skrækkeligt. Noget man aldrig ville kunne glemme.”

(Uddrag fra bogen)

Romanens slutning er endnu mere bizar og mærkværdig end hele den læseoplevelse, der leder os hen til den.

Slutningen er både uforklarlig og morbid, men samtidig forløsende. Enten efterlader den læseren forvirret og sulten efter mere, eller også opnår læseren en afsluttende erkendelse, der besvarer de spørgsmål, man utvivlsomt vil have fået undervejs.

Den foruroligende historie kan med fordel læses mere end en gang; anden gang med en helt ny forståelse af karakterernes relationer og de mystiske og gruopvækkende hændelser, som de udsættes for.

“Ladet med stærk psykologisk gennemslagskraft, en handling fuld af twists og en slutning, der tager vejret fra læseren.”

– Library journal

Romanen henvender sig til læsere der elsker suspense a la Kvinden der forsvandt og Kvinden i toget tilsat klassisk Stephen King gys.

Iain Reid bruger i romanen en blanding af horror, psykologi og filosofi til at udforske dybderne af den menneskelige psyke. Romanen undersøger sindet, ensomhed og parforhold. Og hvor vigtigt det er at have menneskelige relationer.

Bogen er desuden på vej til Netflix, hvor den skal filmatiseres af den oscarvindende instruktør Charlie Kaufman.

Iain Reid Jeg overvejer at gøre det forbi

Du kan købe Jeg overvejer at gøre det forbi som e-bog eller lydbog, streame den på streamingtjenesterne eller låne bogen på biblioteket.

✭✭✭✭✭✭ “Virkelig underlig på den formidable måde … Dette er en lille handy læst skrækhistorie, som ikke ligner noget, jeg overhovedet tidligere har læst inden for genren “thriller”… Den kan læses hurtigt, sluges, spises i små bidder og læses igen og igen.”

– Århus Stiftstidende

LÆS OGSÅ: 10 psykologiske thrillere du ikke skal læse når du er alene
LÆS OGSÅ: OBS **Spoiler alert** Læseguide til Jeg overvejer at gøre det forbi