Krimi Populære krimier

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

frygt, at læse om frygt, krimi

Frygt er en følelse, der er evolutionært udviklet for at give organismer mulighed for hurtigt at mobilisere ressourcer, når de har brug for det. Men hvad sker der egentlig, når man læser om frygt og leger med frygt for sjov? Det forsker Mathias Clasen i fra Aarhus Universitet i.

Følelsen af frygt er velkendt for alle, når de oplever en farlig eller potentielt farlig situation. Frygt er en evolutionært udviklet følelse, der gennem tid er udviklet til at træne de hensigtsmæssige måder at respondere på, når man føler sig truet.

Universelt reagerer alle levende organismer ved enten at gøre sig klar til kamp, ved at flygte, eller ved at gå i stå og udvise fryseadfærd, når en trussel opstår. De vælger deres forsvar og strategi for at komme helskindet ud af følelsen og føle tryghed igen.

Følelsen af frygt er stærkt forankret i os mennesker, og allerede som børn kender vi til den og til det at være bange for noget. Vi bruger endda en mild grad af frygt i vores opdragelse af børn til tider: Hvis du skal være ærlig, har du så ikke noglegange brugt en lille skræmmehistorie for at få børnene til at ændre adfærd?

Det kan fx være at fortælle dem, at deres øjne bliver firkantede, hvis de ser for meget fjernsyn. For forældre er det en harmløs hvid løgn, men for børn er det skræmmende og noget, de må undgå. De ved ikke, at det er fysisk umuligt for øjet at ændre form, og gennem frygt regulerer de derfor deres adfærd og slukker for tv’et.

LÆS OGSÅ: Kan du lide at blive skræmt? Her er 5 gode psykologiske thrillere

Hvis vi følger Charles Darwins evolutionsteori og -tanke, er frygt en grundpræmis for alle arters overlevelse. Kort sagt – den der tilpasser sig bedst til det omkringliggende miljø overlever. Og det indebærer blandt andet at reagere hurtigt og optimalt på frygtstimuli.

Når du læser det, tænker du måske, at en optimal frygtreaktion er mest relevant i dyreriget, og ikke for mennesker. Men det er ikke helt rigtigt. For selvom moderne mennesker ikke er i direkte konkurrence med hinanden for at overleve, er det dokumenteret, at det fra tid til anden kan være gavnligt at forholde sig til elementer, der udgør en fare.

Det kan man eksempelvis gøre ved at læse om dem.

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

LÆS OGSÅ: Gys til halloween! 13 intense krimier og bøger, der giver gåsehud

Er rekreativ frygt gavnligt?

Mathias Clasen er lektor i litteratur og medier ved Aarhus Universitet, og så er han gyser-forsker og leder af Recreational Fear Lab.

Det er et center, der gennem eksperimenter, empiri, litteratur og forskning arbejder med det, de kalder rekreativ frygt. Det er fænomenet at blande leg og frygt, og udsætte sig selv for rekonstruerede frygtscenarier under kontrollerede forhold.

I Recreational Fear Labs arbejde undersøger de kontrolleret frygt i form af skrækindjagende underholdning, og de laver eksperimenter over, hvordan rekonstrueret frygt påvirker mennesker.

Ifølge centeret kan skrækindjagende underholdning være mange forskellige ting, bl.a. uhyggelige forlystelser, ekstremsport eller litteratur. Men fælles for alle aktiviteterne er, at det primære formål handler om at fremkalde negative følelser hos folk, såsom angst, afsky eller frygt.

Som mennesker drages vi alle rent instinktivt mod frygtsøgende aktiviteter, men i forskellig grad. Nogle elsker at blive skræmt for vid og sans, mens andre har det bedst med ikke at blive forskrækkede alt for tit.

Forskning viser, at frygtelementet allerede bruges underholdende fra start. Babyer i vuggestuen reagerer med grin, når de bliver overraskede over et pludseligt ansigt i legen titte-bøh.

Det fortsætter i børnehaven, hvor børn hviner af fryd i en fangeleg, hvor de jagtes af en voksen, eller når nogen hopper frem fra mørke afkroge med et kæmpe ‘bøh’.

Teenagere og unge spiller uhyggelige computerspil, ser voldsomme gyserfilm eller besøger interaktive spøgelseshuse, og voksne ynder at se true crime-serier, høre forbrydelsespodcasts og læse krimier om menneskelige uhyrligheder og drab.

Sagt med andre ord, dyrker vi faktisk mere end nogensinde den skrækindjagende underholdning, og vi finder nydelse i at blive skræmt. Så længe vi har mulighed for at distancere os ved at smække bogen i, kan de fleste af os godt lide at blive stimuleret gennem gys.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Byttet – den nye psykologiske thriller af svenske Stefan Ahnhem

Skræklitteratur og krimigenren

Og netop fascination af gys lever krimiforfattere verden over godt af. Skræklitteratur og rædselsvækkende krimier er en unik mulighed for at opleve chok, frygt og hjertebanken fra en sikker afstand.

Den gode krimi får nemlig læseren til både at reagere på de frygtelig ting, hovedpersonerne oplever, og samtidig reagere på den følelse, hovedpersonerne får.

Vi reagerer altså med sympati på de rædsler, krimiens hovedpersoner udsættes for, og med empati ved at sætte os selv i deres sted og relatere til oplevelsen.

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

Selvom vi kognitivt er bevidste om, at vores reaktioner ikke kan ændre bogens udfald, kan kroppen ikke lade være med at aktivere lysten til at handle alligevel. Og derved aktiveres også de kropslige reaktioner og den øgede følelse af, at man selv er til stede i scenariet.

LÆS OGSÅ: 7 krimier du skal læse i efteråret

Det er netop i scenarier som disse, at legen og den rekreative frygt fungerer allerbedst, og det såkaldte sweet-spot rammes. Sweet-spottet er forskelligt for den enkelte og betegner det spot, hvor nydelsen topper, og den tilpasse stimulering opstår.

Mathias Clasen mener, at det faktisk kan være gavnligt at opholde sig her. Det kan nemlig skærpe dit reaktionsmønster og gøre dig bekendt med de måder, kroppen typisk reagerer på.

På den måde kan du vænne dig til fare, og i nogle tilfælde måske lykkes med at holde panik nede, tænke mere hensigtsmæssigt og forberede dig, hvis det værst tænkelige skulle ske i virkeligheden.

Studier har faktisk vist, at fans af gysere og skræklitteratur gik mindre i panik under COVID 19-pandemien af netop denne årsag. Ret vildt!

Derfor er det altså sundt at blive lidt bange en gang imellem – så længe konteksten er tryg.

At skabe den sikre kontekst for gys, har krimiforfattere i årevis skræmt deres læsere med. Lige om lidt er det Halloween og den ideelle anledning til at blive frygteligt godt stimuleret med en god krimi!

Hos Lindhardt og Ringhof har vi udgivet en lang række krimier og thrillere, der både kan skræmme og glæde din indre lyst til rekreativ frygt hjemme i dagligstuen.

Se vores anbefalinger af hårrejsende krimier, psykologiske thrillere og true crime bøger herunder:

Stefan Ahnhem: Byttet

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

★★★★ “Intet er, hvad det udgiver sig for at være i denne svindler-krimi” – Jyllands-Posten

Stefan Ahnhem, som står bag de bedstsælgende krimier om Fabian Risk, har skrevet en psykologisk thriller om parforhold i opløsning.

Carl og Helene har brug for en lang ferie, hvor de har tid til at finde hinanden igen. De har fundet et drømmehus i Californien og har derfor byttet deres hjem med et amerikansk par, som skal tilbringe sommeren i deres villa i Stockholms skærgård. Men så snart Carl og Helene lander i Santa Cruz er der noget, som føles forkert. Så huset virkelig sådan ud på billederne? Og hvad har det andet par egentlig gang i i deres hjem? Byttet beskæftiger sig med, hvordan vores drømme og fantasier kan vendes imod os, så vi i sidste ende ikke tør tro på os selv..

Du kan købe Byttet online fx hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.

Bret Easton Ellis: American Psycho

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

Træd ind i den mest kontroversielle og uhyggelige roman fra 1990’erne – American Psycho. Denne litterære sensation har erobret både boghylder og det store lærred med sin filmatisering, hvor den talentfulde Christian Bale bringer den mørke og fascinerende seriemorder Patrick Bateman til live.

Patrick Bateman er en lysende stjerne på Wall Street, en ung, charmerende og intelligensfyldt yuppie. Han er inkarnationen af en succesrig forretningsmand – men der er et skjult mørke i hans sind, som ingen omkring ham synes at opdage.

Dagen igennem er Bateman en dygtig børsmægler, men om natten forvandler han sig til en raffineret og vulgær blodtørstig morder, der torturerer tilfældige ofre. I det statusbesatte New York i 1980’erne er der dog ingen, der lægger mærke til den ondskab, der lurer under overfladen.

American Psycho byder på en dybt foruroligende rejse ind i yuppie-miljøet, hvor den amerikanske drøm og mareridtet smelter sammen. Denne bitre og dystre roman skildrer med sort humor en verden, vi alle kan genkende – men som vi nødigt vil konfronteres med.

Du kan købe American Psycho online hos Saxo.com her eller i din nærmeste boghandel

Guillaume Musso: Den ukendte kvinde fra Seinen

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

Nu kommer endelig en ny roman fra spændingens mester, Guillaume Musso. Det er ikke uden grund af Musso er Frankrigs bedstsælgende forfatter. Han leverer nemlig hæsblæsende spænding fyldt med plot twists som garanterer underholdning til sidste side.

I denne roman reddes en ung, nøgen kvinde op af Seinen. Hun lever, men kan ikke huske, hvem hun er. Hun bringes på hospitalet, men få timer senere stikker hun af. En DNA-analyse viser, at kvinden er den berømte pianist, Milena Bergman. Men det er umuligt, for Milena døde i et flystyrt et år tidligere. Politiinspektør Roxane Montchrestien bliver besat af sagen og det umulige spørgsmål: Hvordan kan man være både død og i live? Sammen med Milenas tidligere forlovede, Raphaël, indleder hun en menneskejagt gennem Paris fuld af mysterier, løgne og intriger. 

Du kan købe Den ukendte kvinde fra Seinen online fx hos Saxo.com eller i din lokale boghandel.

Lone Theils: Britiske seriemordere (1) og (2)

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger Lone Theils at finde svar på i denne første bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.
Læs om The Yorkshire Ripper, sagen om Ian Brady og Myra Hindley og historien om Rose og Fred West.
Fælles for sagerne om disse mordere er, at de alle blev opklaret efter mange års intens politiindsats.

Du kan købe Britiske seriemordere 1 i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger forfatteren at finde svar på i denne anden bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.

Lone Theils fortæller om den nekrofile seriemorder Dennis Nilsen, der blev opdaget ved en tilfældighed, om pædofile Robert Black, som begik sit livs fejl, da han kidnappede en politikonstabels datter samt om dødens doktor Harold Frederick Shipman, der kendes skyldig i 15 mord.

Du kan købe Britiske seriemordere 2 af Lone Theils fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.

Michael Katz Krefeld: Nattens udyr

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

En række drab på kvinder ryster Danmark og sætter ild til nettet og medierne.

Drabene fører tilbage til en gammel voldtægtssag, som samler en gruppe mænd med en indædt vrede mod kvinder.

I sin efterforskning kommer politikommissær Cecilie Mars på sporet af et hemmeligt selskab, og hun opdager hurtigt, at loven ikke rækker, hvis hun skal stoppe gerningsmændene.

LÆS OGSÅ: Michael Katz Krefeld om ny Cecilie Mars-krimi: Had og vold er farlige mænds modreaktion på #MeToo

Nattens udyr er en selvstændig fortsættelse til den anmelderroste bestseller Mørket kalder. En storbykrimi med den hårdtslående Cecilie Mars.

Tredje og sidste bind i trilogien om Cecilie Mars er netop udkommet.

Du kan købe Nattens udyr online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Anna Grue: Ligene i lysthuset

Anna Grue, Ligene i lysthusetEn ung mand sidder varetægtsfængslet for mord, og den ukonventionelle privatdetektiv Anne-Maj Mortensen kaster sig ind i sagen med bistand fra sit computer-kyndige barnebarn, trettenårige Didi.

Tingene kompliceres, da der sker flere mord på unge mænd, og en vrissen kvinde forsvinder – alt imens datteren Iben gennemgår en svær graviditet, og gravhunden Mortensen den Tredje kommer i vanskeligheder. 

Ligene i lysthuset er fjerde selvstændige bind i serien om efterlønneren Anne-Maj Mortensen, der sætter sig for at opklare de forbrydelser, som har fået politiet til at kaste håndklædet i ringen.

Du kan købe Ligene i lysthuset i nærmeste boghandel eller online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.

Stefan Ahnhem: En helt anden historie

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

En kendt livsstilsblogger bliver fundet myrdet i en suite på et af Stockholms luksushoteller. Er det en kynisk iscenesat henrettelse eller resultatet af en erotisk leg, der er gået for vidt?

Sagen havner på Malin Rehnbergs bord, Fabian Risks tidligere kollega fra Helsingborg-politiet. Malin er nødt til at tage kampen med sin nye chef, der ønsker, at Rigskriminalpolitiet hellere skal fokusere på en vigtig sag om trafficking. Samtidig har Malin store ægteskabelige problemer, som hun må tackle sideløbende med den komplicerede sag.

Da der bliver begået endnu et mord, er alt oppe at vende. Umiddelbart er der ikke en forbindelse melem ofrene, men måske kan det nye dødsfald være en brik i en større sag. Og hvem er den ukendte stalker, der bliver ved med at dukke op i efterforskningen, og hvad vil han?

Du kan købe En helt anden historie af Stefan Ahnhem online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.

 Yrsa Sigurdardottir: Sort is

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

★★★★ “Sigurdardóttir kan strikke et overraskende plot sammen” – Jyllands-Posten

★★★★ – Berlingske

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

Hvalfjödur, en kold vinteraften. En bekymret nabo banker på hos familien ved siden af, som ingen har set eller hørt fra i en uge, men får intet svar. Da han endelig får tvunget sig adgang gennem en bagdør, møder der ham et grumt syn.

Efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn kaldes til gerningsstedet for at undersøge en forbrydelse, som har udslettet en hel familie. Som opklaringen skrider frem, kommer isnende hemmeligheder om familien frem i lyset.

Sort is er første bind af fire i serien af samme navn. Titlen henviser til det dødsensfarlige vejrfænomen, der opstår, når smeltet is eller sne igen fryser til og lægger sig som et usynligt, spejlglat lag på asfalten. I Sort is lurer farerne lige under overfladen, og hemmeligheder kommer frem i lyset – alt sammen med Islands natur og afsidesliggende samfund som drabeligt bagtæppe.

Du kan købe Sort is online hos fx Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.

Clémence Michallon: Den tavse gæst

Frygt! Er det sundt at læse krimier og blive skræmt!?

Aidan er en hårdtarbejdende far og en vellidt person i lokalområdet. Han er gavmild, men har en mørk side: Han har myrdet otte kvinder. Nummer ni bliver Rachel, som han holder fanget i skuret i haven. 

Da Aidans kone dør, er han og deres 13-årige datter Cecilia nødsaget til at flytte. Aidan har intet andet valg end at tage Rachel med sig og introducere hende for Cecilia som en ven af familien, som har brug for et sted at bo. Aidan satser på at de sidste fem års fangenskab har hjernevasket og skræmt Rachel nok til at hun ikke vil flygte. Men Rachel er en fighter og en overlever og hun ser Cecilia som den livline, som hun tålmodigt har ventet på. Og da Emily, en lokal restaurantejer, begynder at interessere sig for den flotte enkemand, kommer hun farligt tæt på Aidans hemmelighed. 

Den tavse gæst er en sindrig thriller skrevet fra Rachel, Cecilia og Emilys synsvinkler og udforsker de psykologiske konsekvenser af Aidans forbrydelser mod kvinderne i hans liv – og båndene imellem dem, som styrker dem. 

Du kan købe Den tavse gæst online fx hos Saxo.com eller i nærmeste boghandel fra 15. februar.

Find hele det store udvalg af krimier fra Lindhardt og Ringhof her.