True crime

True crime bøger om virkelighedens danske kriminalsager sælger i udlandet 

True Crime

De fleste danskere kender Bent Isager-Nielsen som drabsefterforskningens nestor. Den tidligere drabschef, politiinspektør og leder af Rejseholdet medvirker i det populære tyske tv-program Ermittler! (Efterforsker!) og det har banet vejen for, at hans True crime bestseller Efterforskerne nu er solgt til udgivelse i Tyskland, Sverige, Finland, Schweiz og Østrig.

True crime bøger om virkelighedens forbrydelser og opklaringer har i mange år toppet de danske bestsellerlister, men i den kommende tid kan også tyske, svenske, og finske læsere fordybe sig i bøger om danske drab. Udover Bent Isager-Nielsens Efterforskerne og er også Kristian Corfixens Sygeplejersken – En af Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager og Florence McLeans Seriemorder – Mennesket bag monsteret blevet solgt til udlandet.  

Bulderby-syndromet

Det er Marie Mølgaard Noack fra Saga Egmont, som står for udlandssalget og når hun drøfter de danske true-crime-bøgers pludselige gennembrud med sine samarbejdspartnere i Tyskland peger de både på Bent Isager-Nielsens medvirken i det populære tyske tv-program og det de betegner som ”Bulderby-syndromet”:

“Kriminalitet og uhygge clasher med mange tyskeres billede af Danmark som et idyllisk og hyggeligt lille smørhul i midten af den skandinaviske velfærdsmodel. Mange tyskere tænker først og fremmest Skandinavien som et sted hvor vi er lykkelige og trygge og hvor intet ondt kan ske, så når det viser sig, at der er mørke og makabre sprækker i Bulderby-idyllen, så synes de det er meget interessant”, siger Marie Noack.

Læs også: True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

True crime bøger om virkelighedens danske kriminalsager sælger i udlandet 
Bent Isager-Nielsen på optagelse til et afsnit af det populære tyske tv-program Ermittler!, som bliver sendt på ZDF

”Det er klart, at jeg ikke kan være andet end beæret over, at også folk uden for Danmarks grænser kan få glæde af at læse Efterforskerne. Hvis min medvirken i de tyske tv-programmer så oven i hatten kan hjælpe med, at bane vejen for andre bøger om virkelighedens danske drabssager i et stort marked som det tyske så gør det mig både glad og stolt”, siger Bent Isager-Nielsen.   


Sygeplejersken på ni sprog

En af de stærke danske true crime-bøger, som allerede klarer sig fantastisk godt i udlandet er Kristian Corfixens prisbelønnede bog Sygeplejersken, om den drabsdømte sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus. Den er udkommet på ikke mindre end ni sprog og har i lange perioder toppet bestsellerlisterne i Sverige.

True-crime også populært i udlandet

Bestialske mord, forsvundne personer, uskyldigt dømte og nærmest imponerende svindelnumre. True crime-genren har et fast jerngreb i både lyttere, seere og læsere på alle platforme og det er ikke kun i Danmark, at True crime-genren de seneste år nærmest er eksploderet og dominerer både streamingtjenester og bestsellerlister.

True crime bøger om virkelighedens danske kriminalsager sælger i udlandet 


 

Bent Isager-Nielsen: Efterforskerner – Sådan fælder de Danmarks drabsmænd
 
Drabsefterforskning er et intenst holdarbejde, og i Efterforskerne fortæller tidligere leder af Rejseholdet Bent Isager-Nielsen om sit tætte samarbejde med retsmedicinere og rets-antropologer. Et samarbejde, der ofte bidrager med netop den lille brik, der får hele puslespillet til at gå op.
 
Med udgangspunkt i en konkret efterforskning fortæller Bent Isager-Nielsen, retsmediciner Hans Petter Hougen og retsantropolog Niels Lynnerup om deres arbejde og ikke mindst samarbejde, og de beretter om detaljer fra en lang række sager, de har arbejdet med gennem tiden.Se nærmere på True crime bøger nævnt i artiklen:

True crime bøger om virkelighedens danske kriminalsager sælger i udlandet 

Da en sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus en tidlig forårsmorgen i 2015 ringer til politiet med mistanke om, at hendes nære sygeplejerskekollega bevidst dræber patienter, bliver det startskuddet til en drabssag, som aldrig før er set i dansk retshistorie.

I denne dokumentariske beretning rekonstrueres den nattevagt, der i sidste ende førte til, at sygeplejersken blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg.

Her fremlægges hele politiets efterforskning, der giver nye indsigter, som ikke tidligere har været kendt af offentligheden, samt interviews med sagens nøglepersoner.

Netflix-serien Sygeplejersken er baseret på journalist Kristian Corfixens bestseller, der udkom i 2019 til fremragende anmeldelser. ”Et bemærkelsesværdigt stykke retshistorie,” skrev Jyllands-Posten i anmeldelsen og uddelte fem stjerner, mens Berlingske kaldte den ”medrivende og forbilledlig sober”.

Du kan købe Sygeplejersken online, eller i din nærmeste boghandel.


True crime bøger om virkelighedens danske kriminalsager sælger i udlandet 

Florence McLean har interviewet 34 seriemordere, der tilsammen har slået hundredvis af mennesker ihjel.

Med FBI’s profileringsmetode som indgangsvinkel har hun sat sig for at komme tættere på svaret på, hvorfor et menneske bliver seriemorder? Og kan man gøre noget for at forhindre det?

I bogen inddrager hun sine erfaringer som psykolog i sin fremlæggelse af sine undersøgelsesresultater og giver dermed et skræmmende indblik i seriemorderens sind, tanker og adfærd.

Du kan købe Seriemorder – Mennesket bag monsteret online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.

Hvis du er true-crime fan, så kan det være du også elsker gode krimier. Find en liste med de bedste krimier her.
Andre uhyggelige true crime bøger:

Lone Theils: Britiske seriemordere 1

True crime bøger om virkelighedens danske kriminalsager sælger i udlandet 

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger Lone Theils at finde svar på i denne første bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.
Læs om The Yorkshire Ripper, sagen om Ian Brady og Myra Hindley og historien om Rose og Fred West.
Fælles for sagerne om disse mordere er, at de alle blev opklaret efter mange års intens politiindsats.

Du kan købe Britiske seriemordere 1 i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.

Lone Theils: Britiske seriemordere 2

True crime bøger om virkelighedens danske kriminalsager sælger i udlandet 

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger forfatteren at finde svar på i denne anden bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.

Lone Theils fortæller om den nekrofile seriemorder Dennis Nilsen, der blev opdaget ved en tilfældighed, om pædofile Robert Black, som begik sit livs fejl, da han kidnappede en politikonstabels datter samt om dødens doktor Harold Frederick Shipman, der kendes skyldig i 15 mord.

Du kan købe Britiske seriemordere 2 af Lone Theils fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.

Savner du flere anbefalinger? Læs om true crime Florence McLean.

Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.