Inspirationslister og guides Novellesamlinger

10 virkelig gode novellesamlinger du skal læse

novellesamlinger

Novellesamlinger er geniale af flere grunde. De kan læses, når du ikke har tid eller overskud til en hel roman. Noveller kan bruges som en læsesnack før seng. Og så er noveller geniale, hvis du gerne vil prøve noget nyt.

Er du på jagt efter en ny novellesamling, eller vil du smage på en forfatter du ikke tidligere har læst? Det korte format, som noveller tilbyder, passer rigtig godt ind i en travl hverdag, hvis du ikke orker at give dig i kast med en ny roman. Det kan også være at du lige har læst en virkelig god roman og nu lider af “book-hangover.” Der er novellesamlinger perfekte. For det første skifter du genrer og du vender dit læsesind til at læse noget andet, hvilket kan virke forfriskende efter du har sagt farvel til en skøn oplevelse og dejlige hovedpersoner.

Læs også: Gyrith Ravn: Derfor læser jeg noveller – og hvorfor du også bør gøre det

Her har vi samlet 10 forskellige novellesamlinger du kan give dig i kast med.

Er du mere til billednoveller? Så se flotte og stærke billednoveller her

Har du børn? Se små historier, der skaber store tanker med Carlsens billednoveller til børn

10 gode novellesamlinger du kan give dig i kast med:

Knud Romer: Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift

For første gang udforsker Knud Romer nu novelleformatet. Men selv vil han gerne frabede sig den litterære genrebetegnelse for fortællingerne.

Læs også: Knud Romer: “Ildprøven er, om man kan fortælle sin historie på en larmende bodega, så folk lytter efter”

10 virkelig gode novellesamlinger du skal læse

16 magiske fortællinger af Knud Romer om kunst og kærlighed – og længslen efter det uopnåelige. Tag med på en rejse fra Frederiksstaden til Nykøbing Falster med en indbygget pilgrimsfærd til Irans Mashad-moské og en afstikker til Avenue de New York i Paris. Undervejs møder vi otte nonnesøstre, Tosse-Johanne, en omrejsende pianist og sågar H.C. Andersens genfærd. Vi ser det sne over guldalderens København og kommer ind i en spåkones campingvogn i Damhus Tivoli og hele vejen tilbage til massakrerne under Anden verdenskrig i Serbien. Sådan tager den ene novelle efter den anden os ind i et magisk rum med vores største smerte og længsel, barndom og alderdom, og demonstrerer den kraft, som selve historiefortællingen rummer.

Du kan købe Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift og andre fortællinger af Knud Romer i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.

Se en video hvor Knud Romer fortæller hvorfor han ikke skriver noveller:Thomas Korsgaard: Snydt ud af næsen

Vi glæder os rigtig meget til Thomas Korsgaards nye novellesamling Snydt ud af næsen udkommer til januar!

bøger af Thomas Korsgaard, Thomas Korsgaard, Snydt ud af næsen
Thomas Korsgaards novellesamling Snydt ud af næsen

Seksten noveller du aldrig glemmer – fra et sted du aldrig har hørt om.

Snydt ud af næsen foregår i en lille by, hvor alle kender alle – og ikke kun for det gode. Alle ved, at man skal holde sig fra klovbeskæreren Åge Jørgensen og hans søn. Og alle glæder sig til det årlige kræmmermarked. På dette ”sted, der næsten ikke er til stede” sker tragedier, som er svære at tilgive, og menneskelige katastrofer, som ingen taler højt om.

Mens konkursen truer, fortsætter hverdagen: Søren starter på et kursus i madlavning for mandfolk for at imponere sin ekskone, og et ungt par kommer hele vejen fra storbyen for at tilbringe en romantisk weekend på landevejskroen kun for at opdage, at de er stedets eneste gæster.

Du kan købe Snydt ud af næsen online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.

Margaret Atwood: Min onde mor

Margaret Atwood skriver virtuost og vidende Min onde mor, der spænder fra science fiction til hverdagsrealisme. Centralt i novellesamlingen er oplevelsen af at blive ældre – og af at miste sin livsledsager og opdage, at døden ikke er så afgørende en barriere alligevel.

Læs også: Min onde mor af Margaret Atwood: Læs titelfortællingen her

10 virkelig gode novellesamlinger du skal læse

Medrivende, skøre og rørende historier fra fortællingens mester, Margaret Atwood. 

Min onde mor består af femten historier, som alle dykker ned i familiedynamikker, ægteskab, savn og hukommelse – og ikke mindst hvad det betyder at leve et helt liv sammen.

Centralt i syv af historierne følges Nell og Tig gennem deres årtier lange ægteskab, både de store øjeblikke og de små, som tilsammen danner et helt liv med usædvanlig kærlighed.

Margaret Atwood er en af verdens bedst sælgende forfattere og står bl.a. bag nyklassikeren Tjenerindens fortælling som mange kender som udgangspunktet for den anmelderroste og prisbelønnede serie The Handmaid’s Tale på HBO.

Du kan købe Min onde mor online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.

Ane Riel: Små stød

Ane Riels første novellesamling, SMÅ STØD, rummer alvor, eventyr, melankoli, galskab, poesi og humor – men selv bag det muntre lurer en ulykke: et tab, et svigt, en angst, en sorg. 

Læs også: Ane Riel: ”Sorgen kan indeholde en hyldest til et smukt levet liv”

10 virkelig gode novellesamlinger du skal læse

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “Skøn, skøn læsning” – Jyllands-Posten

Livet er fuldt af stød, der forskrækker og forandrer os. Stød, som puffer os i nye retninger eller slår noget i stykker. Og en dag er det døden selv, der rammer med en lige højre.

Ingen går fri i de elleve noveller i Små stød. En bekymret assurandør ser sig nødsaget til at ombringesin hattestjælende hustru. Et kvindeligt litteraturselskab får besvær med at holde jordforbindelsen efter at have læst en stærkt opløftende selvhjælpsbog, og et barn ser sine forældres Michael Kvium-malerier blive levende. En mor dør …

Det er langt ude og meget tæt på.

Du kan købe Små stød af Ane Riel i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.

Ernest Hemingway: Samlede noveller

Ernest Hemingways samlede noveller er bragt på dansk i forskellige udgivelser men her er de nyoversat og tilmed noveller, der ikke tidligere er oversat.

I et interview om Hemingway fortæller Leif Davidsen at hans favoritudgivelse af Hemingway ”er hans Samlede Noveller, som er udkommet på dansk i nyoversættelse, hvilket klæder dem. De er selvfølgelig ikke alle lige gode, men det er i novellerne, at hans skrivekunst står renest.” Læs hele interviewet med Leif Davidsen her.

10 virkelig gode novellesamlinger du skal læse

I denne udgivelse får de danske læsere mulighed for at læse alle Hemingways noveller i ét samlet værk. Få forfattere har haft så stor indflydelse som Hemingway, og mange mener, at han skrev bedst, når han skrev noveller.

Ud over at samle alle de noveller, der tidligere har været bragt på dansk i forskellige udgivelser, præsenterer Samlede noveller også læseren for 19 nye, aldrig før oversatte noveller.

Værket giver derfor en enestående mulighed for at følge novellemesterens udvikling fra start til slut og egner sig både for den garvede Hemingway-ekspert og den nye Hemingway-læser. 

Du kan købe Samlede noveller online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.

Brudstykker

Brudstykker er en novellesamling om unges sårbarhed – fortalt af en række kendte danske forfattere med indsigt, omsorg og håb.

Gennem otte noveller belyser og undersøges unges trivsel. ”I litteraturen kan vi male billeder, reflektere, forklare og nuancere på en anden måde, end politikere og nyhedsmedier kan. Derfor mener vi, at den her udgivelse er vigtig, og vi håber, at den vil kunne gøre en forskel”, siger direktør for Carlsen Kaya Hoff. Læs mere om Brudstykker her.

Brudstykker, ungdomsbøger

KAN MAN SKRIDE FRA FESTIVALEN, selvom man har glædet sig helt vildt? HVOR MANGE BAKTERIER overføres der ved et kys? KAN EN FAR, der aldrig har været der, alligevel fucke dig op? ER FØLELSESLØSHED bedre end smerte? 

Nogle gange går noget i stykker og må samles på ny. BRUDSTYKKER er otte noveller om sårbarhed – fortalt af en række danske forfattere med indsigt, omsorg, nuancer og håb. 

De medvirkende forfattere er:

Ida-Marie Rendtorff 
Sarah Engell 
Sidsel Ana Welden 
Jonas Kleinschmidt 
Mikkel Rosengaard
Zakiya Ajmi 
Mads Ananda Lodahl
Vilma Sandnes Johansson

Du kan købe Brudstykker online eller i din nærmeste boghandel.

Leif Davisen: Tag ikke imod en pølse i Moskva

I Leif Davidsens novellesamling tager han læseren med på en verdensrejse gennem 10 skæbnefortællinger.

“Jeg holder meget af novellen; at skrive den og at læse den. Det er en god måde at skildre mennesker på. Jeg samler på steder, ideer og miljøer, der kan blive til historier. Det kan være noveller med et menneske i centrum, eller noveller med et krimiplot. Det handler om at skildre mennesker i en situation, der er afgørende for dem,” fortæller Leif Davidsen i et interview om Tag ikke imod en pølse i Moskva. Læs hele interviewet her.

tag ikke imod en pølse i Moska, Leif Davidsen

I denne novellesamling tager Leif Davidsen dig med på rejser fra Moskva til Påskeøen, fra Tokyo til Sydspanien, fra Vietnam til Paris og fra USA til Hawaii og Danmark.

I de ti noveller fortæller Leif Davidsen om en række forskellige mennesker fra forskellige dele af verden. De er vidt forskellige men har dog alle det til fælles, at de befinder sig et afgørende sted i deres liv: en forgældet spillefugl, en aldrende kunstner, en ufrivillig sexturist og en forblændet elsker, der vil gøre næsten alt for kærligheden. Tvivl, hævntørst, lidenskab, desperation og kærlighed kommer til live i denne novellesamling igennem Davidsens pen, hvor verden skildres fra øst til vest.

Du kan købe Tag ikke imod en pølse i Moskva online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Sarah Engell: Mindre end en kilometer væk

Sarah Engell er en af de stærkeste stemmer inden for den realistiske ungdomsroman. Hun er især kendt for sin evne til at ramme de mest aktuelle emner og beskrive dem på en måde, som unge læsere kan spejle sig i. I Mindre end en kilometer væk er en samling af Sarah Engells noveller, der inkluderer tre der ikke tidligere har været udgivet.

Læs en af Sarah Engells noveller her.

mindre end en kilometer æk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger

Mindre end en kilometer væk handler blandt andet om Tobias, der er fanget i sin egen krop; om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet; om pigen, der aldrig har set hverken himmel eller hav, og om Lukas og de rotter, der følger efter ham hvor end han færdes.

Fælles for de otte noveller, der er skrevet af en af de stærkeste stemmer inden for YA-litteraturen er afsøgningen af nogle af menneskets skyggesider. De kryber ind under huden på læseren med en følelse, der er svær at ryste af sig.

Det er historier om at klamre sig til noget, der allerede er mistet, og den smertefulde længsel efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt.

Du kan købe Mindre end en kilometer væk online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se en video hvor Sarah Engell læser op af en af sine noveller:Thomas Korsgaard: Tyverier

“I en novelle kan en lille bitte løgn, eller en replik nogen siger, som på overfladen er sød, men som i virkeligheden er ondskabsfuld, få meget større betydning, og det kan jeg godt lide. Så elementer, der er bittesmå, og som man ville læse hen over i en roman, dem kan man give meget plads i en novelle,” fortæller Thomas Korsgaard i et interview om sin novellesamling Tyverier. Læs hele interviewet her.

Tyverier, noveller, Thomas Korsgaard, bøger af Thomas Korsgaard

Tyverier består af 15 noveller om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger.

Thomas Korsgaard skriver om betydningsfulde øjeblik i en række af personers liv – alt fra at kravle ud ad vinduet, efter sandheden bliver afsløret, til at forsøge at sælge en forsikring til en døende.

Samtidig er Tyverier en samling af fortællinger om at liste afsted med ting og sager (og ikke mindst hemmeligheder) – uden at det nogensinde bliver opdaget.

Du kan købe Tyverier online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Einar Már Guðmundsson: Måske er posten sulten

10 virkelig gode novellesamlinger du skal læse

I Måske er posten sulten vender Einar Már Guðmundsson Reykjavik på hovedet i en perlerække af noveller.

Novellerne varierer i længde og nogle af dem er så korte, at de næsten har karakter af aforismer.

Vi både griner og græder med forfatteren over livets absurditeter, som i fortællingen om fodboldkampen mellem Albanien og Island, der resulterede i, at hele de albanske fodboldhold havner i Scotland Yards varetægt.

Du kan købe Måske er posten sulten online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.Vil du hellere lytte til noveller? Så se listen over 10 novellesamlinger du kan lytte til som lydbøger

forslag til gode romaner du kan læse , novellesamlinger, efterårslæsning, gode romaner

Jeg er hende, der sammenfatter inspirationslister her på Bog.dk. Brug for en anbefaling af en god bog? Tag et kig på et af de +100 boglister, som jeg har skruet sammen her på sitet!