Artikler du kan lytte til Bøger til unge CarlsenPuls

Brudstykker: 8 stærke forfatterstemmer om unges trivsel i dag

brudstykker, unges trivsel, bøger om unges trivsel, bog om unges trivsel

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Interview. Brudstykker er en novellesamling om unges sårbarhed – fortalt af en række kendte danske forfattere med indsigt, omsorg og håb. Deriblandt Jonas Kleinschmidt og Vilma Sandnes Johansson, der fortæller om deres noveller her.

Kan man droppe en festival, selvom man har glædet sig helt vildt? Hvor mange bakterier overføres der ved et kys? Er følelsesløshed bedre end smerte? 8 stærke forfatterstemmer sætter i novellesamlingen Brudstykker fokus på børn og unges udfordringer i dag.

Den ene undersøgelse efter den anden tegner et billede af en generation, som har det svært. I ny undersøgelse af Sundhedsstyrelsen fremgår det blandt andet, at et bekymrende antal af de ældste skolebørn viser tegn på mistrivsel.

LÆS OGSÅ: Så er der Sol over indre by! Ny serie med den sjove og kloge Sol i hovedrollen

Forlaget Carlsen vil med Brudstykker gerne være med til at belyse og behandle den triste tendens med en novellesamling til netop udskolingen, der kritisk og nysgerrigt undersøger, hvorfor de unge har det, som de har det.

”I litteraturen kan vi male billeder, reflektere, forklare og nuancere på en anden måde, end politikere og nyhedsmedier kan. Derfor mener vi, at den her udgivelse er vigtig, og vi håber, at den vil kunne gøre en forskel”, siger direktør for Carlsen Kaya Hoff og uddyber:

”Vi har samlet et udvalg af stærke stemmer, der alle har noget på hjerte om netop det her emne, og som samtidig brænder for at få et budskab ud. Vi ønsker, at samlingen bliver et indspark i samfundsdebatten, men også en invitation til samtale om, hvordan vi kan bremse denne udvikling og sikre bedre kår for nutidens unge.”

LÆS OGSÅ: 5 gysende gode bøger

Jonas Kleinschmidt: “Jeg vidste, at jeg ville skrive om drenge”

Forfatter Jonas Kleinscmidt har bidraget til Brudstykker med novellen Williams værelse, der handler om relationen mellem to teenagedrenge.

“Jeg vidste, at jeg gerne ville skrive om drenge. Det har jeg gjort før, men jeg havde lyst til at komme endnu længere ind bag den facade, som mange teenagedrenge lever deres liv bag. De er ikke gode til at tale om deres følelser, meget af tiden handler det om at snakke lort, aldrig at vise svaghed eller afsløre ømme punkter.

Drenge kan også være ret ucharmerende i den alder. Grænseløse og grænseoverskridende. Men de kan også være vildt sjove. Der findes ikke noget sjovere end at være dreng. Alt det lort, man snakker om, alle de dumme ting, man gør. Det er sjovt. Samtidig er der en følsomhed og en stor ømhed til stede. Den er bare camoufleret og gemt væk”, fortæller Jonas Kleinschmidt.

Hvem gider hjælpe en idiot?

Han havde med sin novelle lyst til at udforske emnet og undersøge, hvad det egentlig er, der er på spil i de unges sind.

“Unges mistrivsel er et emne, der både skræmmer mig og undrer mig. Vi hører hele tiden om det, det er en problematik, man ikke kan undgå at forholde sig til og blive berørt af. Jeg læste nogle gode bøger og rapporter om emnet, og her stødte jeg igen og igen på, at især drengene var virkelig dårlige til at mærke efter.

Modsat pigerne, kan drengene ikke finde ud af at sætte ord på deres følelser. Og meget ofte, når drenge så mistrives, bliver de udadreagerende og generelt en pinsel for deres omgivelser. Og så gider ingen hjælpe dem. Hvem gider hjælpe en idiot? Det var nøglen for mig, så kunne jeg gå i gang med at skrive min novelle”, fortæller han.

Litteraturen kan starte samtaler om svære emner

For forfatter Vilma Sandnes Johansson har motivationen for at bidrage til Brudstykker også ligget i skrive litteratur, som unge kan spejle sig i, og som samtidig kan få dem til at reflektere over deres egen rolle i verden.

Hun håber, at bøger som denne kan mindske følelsen (en smule) af mistrivsel og ensomhed, som desværre fylder så meget lige nu.

“Unge kan ofte have svært ved at snakke om vanskelige emner – ikke fordi de ikke vil, men fordi vi voksne ikke har klædt dem godt nok på til det. Her kan litteratur spille en afgørende rolle ved at fungere som et grundlag, de kan tage udgangspunkt i, når de skal diskutere svære emner, så de ikke behøver at referere til sig selv, men i stedet kan referere til nogle fiktive karakterer i en bog. Det kan starte samtaler og forhåbentlig give dem modet til at søge hjælp og tilbyde andre hjælp”, siger Vilma Sandnes Johansson.

Kan man slukke for sine dårlige følelser uden samtidig at slukke for de gode?

Vilma Sandnes Johansson bidrager til Brudstykker med novellen Hjertet, hvor vi følger den unge pige Mims, som har trænet sig selv i at svæve ud af sin krop og slukke for de dårlige følelser, hun ofte oplever. Men kan man slukke for dårlige følelser uden samtidigt at slukke for de gode? Og er følelsesløshed egentlig bedre end smerte?

“Vi kan alle miste forbindelsen til vores hjerter og komme til at søge lykken alle andre steder end i os selv, ofte med vores penge som kompas. Derfor har jeg også valgt et storcenter som kulisse for novellen, hvor Mims og hendes veninde Julia går på jagt efter ting og sager, der kan gøre dem smukkere og lykkeligere, mens Mims svæver ind og ud af sig selv”, fortæller forfatteren.

LÆS OGSÅ: 14 skønne YA-bøger, der giver dig all-the-feels


Brudstykker, ungdomsbøger

KAN MAN SKRIDE FRA FESTIVALEN, selvom man har glædet sig helt vildt? HVOR MANGE BAKTERIER overføres der ved et kys? KAN EN FAR, der aldrig har været der, alligevel fucke dig op? ER FØLELSESLØSHED bedre end smerte? 

Nogle gange går noget i stykker og må samles på ny. BRUDSTYKKER er otte noveller om sårbarhed – fortalt af en række danske forfattere med indsigt, omsorg, nuancer og håb. 

De medvirkende forfattere er:

Ida-Marie Rendtorff 
Sarah Engell 
Sidsel Ana Welden 
Jonas Kleinschmidt 
Mikkel Rosengaard
Zakiya Ajmi 
Mads Ananda Lodahl
Vilma Sandnes Johansson

Du kan købe Brudstykker online eller i din nærmeste boghandel.