Biografier Historie

Forfatterne bag FØRSTEDAMER: “Vi blev selv overraskede over, hvor stor indflydelse de har haft på USA”

Førstedamer

Da Agnete Wismer og Kirstine Biltoft-Knudsen dykkede ned i historien om de amerikanske førstedamer, viste der sig hurtigt et andet og mere nuanceret billede af rollen som præsidentens hustru.

Kan man forestille sig en udstilling om de amerikanske præsidenter, som består af 45 jakkesæt? Nej, vel. For hvor meget ville tøjet fortælle om præsidenternes bedrifter og bidrag til verdenshistorien? Ikke desto mindre er det ud fra den opskrift, udstillingen om førstedamer er opbygget på National Museum of American History i Washington D.C. Her bliver man mødt af en række overdådige kjoler, som præsidenters hustruer har doneret til det store historiemuseum.
Fra forordet

Hillary Clinton er indtil videre den eneste førstedame, der selv har forfulgt en politisk karriere, og i dag er det formentlig netop sådan, de fleste husker hende: som præsidentkandidat og politiker i egen ret.

Det viser ikke alene, at rollen som ægtefælle til den amerikanske præsident konstant udvikler sig med tiden. Men også at synet på samme nok trænger til nuancer, så opfattelsen ikke er, at præsidentfruen kun får lov at vælge porcelæn til gallamiddage.

Indflydelse på samfundet

“Da vi researchede og læste op på historien, blev vi selv overraskede over, hvor stor indflydelse førstedamerne har haft; ikke kun på præsidentskabet men også på hele det amerikanske samfund. F.eks. Eleanor Roosevelt som var præsidentfrue fra 1933-1945. Hun rejste rundt som sin mands, den delvist lammede Franklin D. Roosevelts forlængede politiske arm og besøgte bl.a. soldaterne under Anden Verdenskrig og var dybt engageret i kvindesagen, i sortes rettigheder og Franklin D. Roosevelts reformprogram New Deal, som skulle bringe USA ud af den økonomiske krise,” siger Kirstine Biltoft-Knudsen.

“Eller Nancy Reagan, hvor man måske har hørt om, hvordan hun påvirkede sin mands kalender med sin fascination af astrologi, men det var faktisk også hende, som gjorde Ronald Reagan opmærksom på, at USA burde række ud til den nye sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov. Hun var en positiv indflydelse på de to supermagters relation, som Gorbatjov selv nævnte i forbindelse med Nancy Reagans død,” siger Agnete Wismer.

Stod i skyggen af deres mænd

Agnete Wismer og Kirstine Biltoft-Knudsen er journalister og har begge boet i USA. Deres nye bog FØRSTEDAMER er fortællingen om kvinderne i Det Hvide Hus. De har fulgt amerikanske præsidenter gennem omvæltninger, krige, kriser og beslutninger, der forandrede verden.

For kvinderne har ofte stået i skyggen af deres mænd. Hvad har de selv udrettet og betydet for USA? Bogen giver et interessant indblik i livet og rollen som førstedame, der har eksisteret siden, USA’s første præsident blev indsat i 1789. For med tiden har kvinderne fået større og større betydning i det politiske spil og den dramatiske kamp om magten.

Fra Jackie til Melania

Forfatterne stiller skarpt på ti førstedamer, der i særlig grad har sat deres aftryk: Edith Wilson, Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy, Lady Bird Johnson, Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama og Melania Trump. Og forfatterne stiller spørgsmål ved fremtiden for rollen:

“Hvad det vil betyde, hvis førstedamen ikke længere er en ”dame”, men en mand. I over 200 år har amerikanerne været vant til, at præsidenten er en mand og hans partner en kvinde,” skriver de i efterskriften?

“Det kan ende med at betyde ingenting, men det kan også komme til at betyde meget i forhold til omverdenens forventninger til, hvordan præsidentens ægtefælle repræsenterer embedet og de officielle forpligtelser,” siger Kirstine Biltoft-Knudsen.

“Den første kvindelige vicepræsident, Kamala Harris’ mand, Doug Emhoff, sagde sit job op som advokat og fremstår som en traditionel partner til vicepræsidenten. Og en klummeskribent i Washington Post tweetede da også sarkastisk: “Hey @douglassemhoff, magasinet Family Circle vil gerne høre din bedste småkageopskrift.” Så selv om han ikke ændrer på selve rollen, vil han nok med tiden ændre på omverdenens opfattelse af den,” siger Agnete Wismer.

Agnete Wismer (f.1984) er journalist på TV 2, hvor hun blandt andet er redaktør på udenrigsmagasinet “Verden ifølge NEWS”. Hun har tidligere boet i Chicago og rapporteret fra USA for flere danske medier. Hun er medforfatter til bogen ‘Krigen på Capitol Hill’. Kirstine Biltoft-Knudsen (f.1988) redaktør på DR’s udlandsredaktion. Hun har tidligere boet i New York og dækket amerikanske samfundsforhold som journalist for Al Jazeera og TV 2. Hun er medforfatter til en række bøger – bl.a. om amerikanske præsidenter.


Førstedamer

Forfatterne bag FØRSTEDAMER: "Vi blev selv overraskede over, hvor stor indflydelse de har haft på USA"

En fascinerende fortælling om kvinderne i Det Hvide Hus. De har fulgt amerikanske præsidenter gennem opsving, omvæltninger, krige, kriser og beslutninger, der har skabt forandringer kloden rundt. Men hvad ville lederne af den frie verden egentlig være uden deres bedre halvdel?

Bogen giver et interessant indblik i rollen som præsidentfrue, der har eksisteret siden USAs første nationale valg i 1789. Førstedamerne har altid været nødvendige, når mænd kæmpede for at vinde og beholde magten i Guds eget land. Med tiden har titlen som førstedame fået en langt større betydning i det politiske spil omkring præsidenten og ikke mindst for popularitetsmålingerne. 

Efter et spændende historisk overblik kommer man i dybden med 10 udvalgte førstedamer, der på hver deres måde har været fremtrædende eller opsigtsvækkende.

Du kan købe Førstedamer online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.