Anders Agner Pedersen Fagbøger Politik

Anders Agner Pedersen om Kampen om Det Hvide Hus: ”Præsidentvalget i USA er et skæbnevalg”

Anders Agner Pedersen: Kampen om det hvide hus

De sidste godt 200 år har USA afviklet præsidentvalg og haft udskiftninger i Det Hvide Hus, hvor alle, såvel vindere som tabere, har respekteret valgets udfald og demokratiet. Måske er det slut.

”Det amerikanske demokrati er i krise, og det kommende præsidentvalg er i sandhed et skæbnevalg, hvor udfaldet bliver både afgørende og historisk,” siger Anders Agner Pedersen.

Et års tid før USA’s næste præsident tages i ed den 20. januar 2025 udgiver han bogen Kampen om Det Hvide Hus.

Trump har sagt i interviews, at han vil være diktator første dag, når han vinder, og indsætte sine egne folk på centrale poster i statsadministrationen. Det kan man jo sige er en foræring til Biden, som vil gøre det til et valg om at beskytte det amerikanske demokrati.

Omvendt har Trump nu også fået foræret en fortælling om, at systemet vil forhindre folkets præsident i overhovedet at stille op, da højesteret i Colorado meldte ud, at han ikke er værdig til at opstille til primærvalget, fordi han medvirkede til stormen på Kongressen i 2021. Taberen af valget, Donald Trump, har fortsat ikke anerkendt sit nederlag og i stedet har fået millioner af amerikanere til at tro på løgnen om valgsvindel.”

Afgørende øjeblikke i historien

For når amerikanerne vælger deres præsident, følger hele verden med. For det har global betydning, hvem der ender med at vinde den politiske post over dem alle. I sin nye bog stiller Anders Agner Pedersen skarpt på afgørende øjeblikke i kampen om magten i USA gennem de sidste 100 år – fra radioens gennembrud som massemedie og politisk virkemiddel til Donald Trumps voldsomme forsøg på at omgøre sit nederlag.

Det er politisk historieskrivning fyldt med spændende og væsentlige fortællinger – blandt andet om, hvordan et fravalg af makeup kostede Richard Nixon dyrt i en tv-debat mod John F. Kennedy. Eller om Theodore Roosevelt, der overlevede et skudattentat, fordi han havde en tyk tale i inderlommen.

Respekt for demokratiet

Men som beskrevet gennem bogens kapitler, så er en central del af forudsætningen for, at USA gennem de forgangne godt 200 år har afviklet præsidentvalg og haft udskiftninger på præsidentposten, at alle, såvel vindere som tabere, har respekteret valgets tale og dermed beskyttet demokratiet.

”Grøfterne bliver gravet stadig dybere i det amerikanske samfund for hver dag, der går. Der har været andre tidspunkter i den amerikanske historie, hvor bølgerne er gået højt under præsidentvalgkampene. Ligesom der har været gange, hvor afslutningen på valgkampene har været af kontroversiel karakter,” som Anders Agner Pedersen forklarer:

”Et af de bedste eksempler fra nyere tids historie er 2000-valget, hvor Al Gore knebent tabte til George W. Bush. Efter en 5-4-afgørelse i Højesteret sluttede valgkampen næsten en måned efter selve valgdagen. Den gang var situationen også anspændt i det amerikanske samfund, og der var stor utilfredshed i dele af befolkningen med, at Bush endte som vinder,” fortæller han:

“I en sådan situation kunne Gore nemt have sået tvivl om Bushs legitimitet som præsident, ligesom han kunne have påberåbt sig et længere juridisk efterspil. Men det gjorde han ikke. Han satte demokratiet og præsidentembedets autoritet højere end sig selv og var dermed ham, der satte det formelle punktum for en historisk tæt valgkamp, der skulle hele vejen til Højesteret for at nå en afslutning. Og da Bush blev taget i ed en måneds tid efter, var Gore på plads blandt tilhørerne. Dermed viste han, at der med magt hører et ansvar, og at en del af det at række ud efter magten også er, at man respekterer, når man ikke får den. Eller når man mister den.  Det er det, der er bekymrende ved den situation, USA lige nu befinder sig i,” siger han.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com og en af landets mest benyttede USA-analytikere i både radio og tv. Han har dækket flere præsidentvalg fra nærmeste hold og formidler med sans for fascination, dramatik og afgørende detaljer, men også med et analytisk blik bag kulisserne i den største politiske manege. Bogen viser den mere kyniske side af politik, hvor simple budskaber, effektive strategier og bissetricks spiller rolle.


Kampen om Det Hvide Hus

Anders Agner Pedersen om Kampen om Det Hvide Hus: ”Præsidentvalget i USA er et skæbnevalg”

Når amerikanerne vælger deres præsident, følger hele verden med. For det har global betydning, hvem der ender med at vinde den politiske post over dem alle. Kampen om det hvide hus stiller skarpt på afgørende øjeblikke i kampen om magten i USA gennem de sidste 100 år – fra radioens gennembrud som massemedie og politisk virkemiddel til Donald Trumps voldsomme forsøg på at omgøre sit nederlag. Det er politisk historieskrivning fyldt med spændende og væsentlige fortællinger – blandt andet om, hvordan et fravalg af makeup kostede Richard Nixon dyrt i en tv-debat mod John F. Kennedy. Eller om Theodore Roosevelt, der overlevede et skudattentat, fordi han havde en tyk tale i inderlommen. Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com og en af landets mest benyttede USA-analytikere i både radio og tv. Han har dækket flere præsidentvalg fra nærmeste hold og formidler med sans for fascination, dramatik og afgørende detaljer, men også med et analytisk blik bag kulisserne i den største politiske manege. Bogen viser den mere kyniske side af politik, hvor simple budskaber, effektive strategier og bissetricks spiller rolle.

Du kan købe Kampen om det hvide hus fx. hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Kennedy

Kennedy, historien om usas største politiske dynasti, anders agner pedersen

Selvom mange har hørt om Kennedy-familien, er det de færreste, som kender den samlede historiske familiens unikke plads i amerikansk historie. Ingen anden amerikansk familie har fascineret folk over hele verden som Kennedyerne.

Dynastiet har i over 100 år leveret nogle af de største koryfæer som præsident John F. Kennedy og hans hustru Jackie. Anders Agner Pedersen, en af Danmarks dygtigste USA-formidlere, samler for første gang på dansk historien om den magtfulde familie, fra dynastiets begyndelse og frem til 2021.

Det er en fortælling om en jagt på magt, om kæmpe succeser og enorme nedture, om de tragiske dødsfald og om familiens mange hemmeligheder.

Køb Kennedy – historien om USA’s største politiske dynasti online, eller i din nærmeste boghandel.