Fiktion Inspirationslister og guides

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Juletiden kan være travl, men det er også den tid på året, hvor vi tænder stearinlys og forsvinder ned under varme tæpper med en god bog. Vi har lavet en liste med 10 gode romaner til juleferien. Samtlige bøger, vil du få svært ved at lægge fra dig i juledagene.Udenfor er det mørkt og koldt, og de varme stuer indbyder til hygge og søde sager. Med en god bog kan du både nyde julens hygge og samtidig få et pusterum fra den travle tid. Find din(e) favorittitler og læn dig tilbage i stolen og bliv godt underholdt. Her er 10 gode romaner til juleferien.

Rigtig god fornøjelse!


C.J Tudors hårrejsende fortælling

C.J Tudor er den britiske spændingsmester bag Kridtmanden. Nu udkommer spændingsromanen Brændende piger, som er endnu en hårrejsende fortælling.

En ung kvindelig præst, ved navn Jack Brooks, bliver overflyttet til den lille menighed i landsbyen Chapel Croft. Jacks håb om en fredelig tilværelse med sin datter, men kirkens historie gemmer på voldsomme begivenheder og hemmeligheder, der stadig påvirker livet i det lille samfund.

LÆS OGSÅ: Brændende piger er en urovækkende pageturner fra den britiske spændingsmester C.J. Tudor. Smuglæs i bogen her

I Lukasevangeliet kap. 12 vers 2-3 står der: “Der er intet hemmeligt, som ikke skal åbenbares, og intet skjult, som ikke skal blive kendt.”

I Chapel Croft blev otte protestantiske martyrer brændt på bålet for 500 år siden. For 30 år siden forsvandt to teenagepiger ud i den blå luft, og for blot to måneder siden begik den lokale præst selvmord.

Jack Brooks er den nye præst i byen, og har et håbet om en ny begyndelse og en fredelig tilværelse sammen med sin femtenårige datter. Men Jack og hendes begynder at se ildevarslende syner, og rituelle pindedukker dukker op på deres dørtrin. Det står det klart, at byens blodige fortid stadig spøger.

Jack bliver viklet ind et spind af hemmeligheder, og hun må kæmpe for sin og sin datters overlevelse. Der er nemlig ikke ufarligt at søge sandheden i Chapel Croft, hvor alle har noget at skjule.

Du kan købe Brændende piger online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel

Sorthumoristisk roman af Anna Juul

Penge og Bacon er en sorthumoristisk og rablende klimalockdown-roman af Anna Juul, skaberen af alteregoet Veronika Katinka og tekstforfatter på Den Korte Radioavis med Kirsten Birgit på den oprindelige Radio24syv.

I Penge og Bacon lever Anja et komfortabelt liv med sin ægtemand Anders og deres vandrende pinde, Penge og Bacon. Men tingene forandrer sig, da Danmark kastes ud i et klimalockdown. Anja og Anders’ parforhold bliver sat på prøve, i takt med at isolationen forsætter. Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

LÆS OGSÅ: “Jeg var vildt forelsket i ham, men jeg kunne også røvkede mig” – Anna Juul om pandemiske parforhold og sin ny roman Penge og Bacon

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Thomas Korsgaards bestseller-triologi

Thomas Korsgaards trilogi om Tue har slået benene væk under de de danske romanlæsere og med den seneste Man skulle nok have været der, afsluttede han den fremragende bestsellertrilogi om at vokse op på kanten af velfærdssamfundet som startede med Hvis der skulle komme et menneske forbi og En dag vil vi grine af det. Nu er hele triologien samlet i ét værk, der har rørt læsere over hele Danmark.

Derudover vandt Thomas Korsgaard De Gyldne Laurbær i 2022 for Man skulle nok have været der.

Læs mere om serien her: Har du læst? Trilogien om Tue af Thomas Korsgaard har rørt læsere lige fra statsministre til gymnasieelever

Trilogien om Tue er en samlet udgave af de populære bøger om Tue, der vokser op på en gård for enden af verdens længste grusvej i Nørre Ørum.

Faren skylder sin bror så mange penge, at han må sælge sin guldtand, og han er mere optaget af sine hunde end sine børn. Moren sidder helst i et mørkt rum hele dagen og spiller poker på nettet.

Tue beslutter sig for at prøve lykken i København. Men byen er ikke helt lige til, når man kommer fra Jylland, ikke kender nogen og slet ikke har mulighed for forældrekøb.

Du kan købe Trilogien om Tue online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Bestsellerforfatteren Colleen Hoovers nervepirrende thriller

Colleen Hoovers forfatterskab har taget verden med storm, og med Verity – Mørkt bedrag fastslår Hoover at hun også mestrer thriller-genren.

Verity – Mørkt bedrag er en thriller om, hvor langt man er villig til at gå i kærlighedens navn. Bogen beskriver de mørke og forskruede sider af et sind, og tager læseren med på en hæsblæsende rejse.

På overfladen er Verity succesfuld forfatter, perfekt hustru og kærlig mor. Men hun viser sig at være ekstremt manipulerende og besat af begær, og alt, der står i vejen for at kunne udleve det hede kærlighedsforhold til ægtemanden, bliver set som en trussel.

LÆS OGSÅ: Ny udgave af nervepirrende og sexet thriller-hit fra Colleen Hoover

Verity – Mørkt bedrag er en opdateret udgave af den virale thriller fra bestsellerforfatter Colleen Hoover, som inkluderer forfatterens note samt et helt nyt afsluttende kapitel.

Lowen har drømme om at slå igennem som forfatter og får en dag et vildt jobtilbud. Jeremy Crawford, gift med bestsellerforfatteren Verity Crawford, vil hyre Lowen til at færdiggøre de kommende bøger, der er planlagt i en serie, da hans kone ikke længere er i stand til at skrive.

I familien Crawfords hjem gennemgår Lowen Veritys noter for at komme i gang med at skrive. Lowen falder over en ufærdig selvbiografi, hvor Verity beskriver en forfærdelig udlægning af, hvad der skete den skæbnesvangre aften, hvor den lille familie blev ødelagt for altid. Lowen er i tvivl, om hun skal vise Jeremy, hvad hans hustru har skrevet, men i takt med at hendes følelser for ham vokser, ser hun muligheder i, at han kender sandheden.

For uanset hvor hengiven han er overfor sin tilskadekomne hustru nu, vil han så fortsat kunne elske hende?

Du kan købe Verity – Mørkt bedrag online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Feel-good roman om kærlighed og livets svære valg

Jennifer E. Smith har skrevet en rørende og spændende fortælling om sorg, kærlighed, berømmelse og alt hvad der følger med.

I bogen følger vi indiestjernen Greta James, der lige har mistet sin mor. I et forsøg på at flygte fra sorgen siger hun ja til at tage på cruisetogt med sin far. Dog har Greta altid haft et kompliceret forhold til ham.

Midt på havet tvinges Greta til at konfrontere de familiesorger, der har forfulgt hende siden barndommen. Heldigvis møder hun den nørdede historiker Ben Wilder på turen, der også gennemgår store omvæltninger i tilværelsen, og som bliver en stor støtte for hende.

LÆS OGSÅ: Jennifer E. Smith om Den uovervindelige Greta James: Jeg har skrevet 3 kærlighedshistorier i 1

Greta James elsker at optræde for et gigantisk publikum. Men det er kun indtil hendes mor dør, og hun en dag bryder sammen på scenen.

Hun siger modstræbende ja til at tage sin mors plads på en krydstogtrejse til Alaska, som forældrene har planlagt. Men det går op for Greta, at moren var familiens lim, og at hendes forholdet til sin far og bror er meget kompliceret.

På krydstogtskibet møder hun historikeren Ben Wilder, som gennemgår store omvæltninger i sit liv. Ben er ombord for at holde sit foredrag om en eventyrlig bog, som Gretas mor elskede.

Mens Greta arbejder på at hele genopbygge sin selvsikkerhed, og Ben må konfrontere sin usikre fremtid, læner de sig op ad hinanden for at finde op og ned i livets svære valg.

Du kan købe Den uovervindelige Greta James online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Anmelderrost, smuk roman

Herbjørg Wassmos har skabt et forfatterskab af smukke romaner, og Mit menneske er ingen undtagelse. Det er forfatteren første, nye roman siden 2017 og er en kærlighedsroman, der udspiller sig i Oslo, Paris, Berlin og Nordnorge i perioden 1984 til 2019.

I bogen foldes historien om den modne kærlighed ud, når læseren introduceres til kunstneren Rut og købmanden Gorm. De er født ind i forskellige samfundslag, men fra deres første møde som børn har de haft en plads i hinandens bevidsthed. Det er først som voksne, med forliste ægteskaber bag sig, at de genoptager forbindelsen – en forbindelse, der vil ændre deres liv.

LÆS OGSÅ: Mit menneske er Herbjørg Wassmos første roman siden 2017. Læs om kærlighed, kunst og familietragedie

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Aldrig har den norske forfatter skrevet bedre og dybere” – JYLLANDS-POSTEN

Rut er en anerkendt kunstner, som kommer fra små kår på en ø, der ligger uden for kysten i Nordnorge. Gorm er velstående købmandssøn fra samme område.

Selvom de er født i forskellige socialklasser, og derfor har forskellige muligheder og begrænsinger, har de fra første møde i deres barndom haft en plads i hinandens bevidsthed. Men først som voksne, med en masse bagage med sig, mødes de for alvor. De har begge en trang til at leve i noget, der føles ægte, og som står i kontrast til de nordnorske livsvilkår.

Men først og fremmest handler Mit menneske om behovet for at møde det menneske i livet, som du kan kalde dit.

Du kan købe Mit menneske online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Seneste udgivelse fra Regency-romance dronningen

Er der noget bedre end en god romance bog til juleferien? Bliv draget med ind i et univers af balkjoler, intriger og store romancer med Georgette Heyers roman Venetia.

Hovedpersonen Venetia er en smuk og følsom kvinde, der har opgivet håbet om den store kærlighed, da tilværelsen ikke har været nem. Alt dette forandres da Lord Damarel vender hjem til naboejendommen.

Lord Damarel er en skurk med et blakket ry, og Venetia er da heller ikke i tvivl om, at rygterne taler sandt. Men alligevel kan man ikke benægte kærligheden – slet ikke når den kommer, når man mindst venter den.

LÆS OGSÅ: Stormende forelskelser og glitrende balsale. Velkommen til Georgette Heyers romantiske univers

Venetia skønhed er kun overgået af hendes følsomhed. Med en tilbagetrukket tilværelse og det store ansvar hendes fars død, hendes ældre brors ligegyldighed, og hendes yngre brors invaliditet har lagt på hendes skuldre, har hun (næsten) opgivet drømmen kærligheden. Lige indtil den berygtede Lord Damerel vender hjem til naboejendommen.

Jasper Damerel er en skurk. En spillefugl og en libertiner, med et helt igennem blakket ry – og Venetia tvivler ikke et sekund på at alle rygterne er sande, efter deres første møde.

Men til nabolagets forargelse vokser deres interesse i hinanden. Venetia er overbevist om, at der banker et banker et varmt hjerte, bag Lord Damerels kolde, hånlige ydre. Og da hun afslører en chokerende familiehemmelighed viser Lord Damerel sig til være uhensigtsmæssigt ædel …

Du kan købe Venetia online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.

Tankevækkende roman om klimakrisen

Nogle romaner er så tankevækkende, at de bliver hængende i ens bevidsthed længe efter sidste linje er læst. Det må siges at være tilfældet med Jens Liljestrands roman Selv hvis alt forsvinder.

Selv hvis alt forsvinder bringes klimakrisen ind i en virkelighed, der er let at genkende. En svensk, velstående familie bliver kastet ud i et liv som klimaflygtninge, hvor de må kæmpe for deres egen og fællesskabets overlevelse.

De uslukkelige skovbrande, der får desperationen og anarkiet frem til overfladen, splitter familien ad i mere end én forstand. I bogen udforskes netop hvad der er tilbage, hvis verden som vi kender den, er ved at forsvinde.

LÆS OGSÅ: Selv hvis alt forsvinder. Ny, stærk roman om klimakrisens største dilemma

Store dele af Sverige står i flammer og må evakueres en sommer, hvor klimakatastrofen er eskaleret voldsomt og intetanende feriegæster ender som klimaflygtninge. Men på trods af dette inferno fortsætter hverdagen med ægteskabsproblemer, identitetskriser og forældreoprør, selv om det hele er ved at falde fra hinanden.

Jens Liljestrand blander temaer som miljø, global opvarmning og klimaforandringer med relationer, drama og moralske dilemmaer, så det både er skræmmende aktuelt, relaterbart og spændende som en thriller. Han spidder vores samtid på godt og ondt og beskriver almindelige menneskers liv og kampe, der fortsætter, selv om verden, som vi kender den, er ved at forsvinde.

Du kan købe Selv hvis alt forsvinder online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.

Anden bog i prisvindende serie

Anne-Marie Vedsø Olesens roman Vølvens vej – Snehild tog anmeldere og læsere med storm. Med sin fantastiske universopbygning og fantastiske fortællestil har Anne-Marie Vedsø Olesen vundet priser såsom DR Romanprisen i 2022.

Vølvens vej – Misteltenen er anden bog i serien, som tager os med tilbage til en verden inspireret af nordisk mytologi, fyldt med heltemodige karakterer og gådefulde begivenheder. Der er ingen tvivl om, at efterfølgende er en strålende og dramatisk roman, der tager læseren med på et fantastisk eventyr.

LÆS OGSÅ: Anne-Marie Vedsø Olesen tog turen ned i dødsriget med Misteltenen

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Et strålende eventyr-mytologisk drama” – JYLLANDS-POSTEN

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Nervepirrende og medrivende” – KRISTELIGT DAGBLAD

“Anne-Marie Vedsø Olesen rammer plet” – INFORMATION

Misteltenen er anden bog i Vedsø Olesens serie, Vølvens vej, der er inspireret af nordisk mytologi. Første bog i serien hedder Snehild og udkom i 2021.

Efter at være blevet udsat for runemagi af sin ærkerival Ragnfrid, drager Snehild ud på endnu en rejse. Hun er dødssyg, men klamrer sig til sin hest på vejen mod det iskolde, stormfulde Niflheim, hvor dragen Nidhug regerer, og videre til Helheim, hvor en evig regn siler ned.

I Helheim opsøger Snehild dødsrigets herskerinde Hel for at opnå indsigt i den gådefulde runemagi.

En medrivende page-turner om stærke skæbner, jalousi og ære.

Du kan købe Vølvens vej – Misteltenen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Dramatisk og rørende skæbnefortælling

I juleferien er der endelig tid til at slå sig ned i sofaen og få læst nogle af de romaner, man har misset i den travle måned forinden. Papirslottet af Miranda Cowley Heller er en af de bøger, der vil få timer til at føles som minutter.

I Papirslottet følger du Elle Bishop, en kvinde, mor og hustru, midt i livets udfordrende øjeblikke. Elle er fanget i en blanding af hemmeligheder, kærlighed og løgne, som vil blive skæbnesvangre for hendes liv. Skal Elle vælge sin fortid eller fremtid – sin ægtemand eller sin første store kærlighed?

LÆS OGSÅ: Det siger læserne om Papirslottet: Velskrevet, medrivende og fuld af styrke

Det er en dejlig sommermorgen på Cape Cod. Elle Bishop, lykkeligt gift med Peter og mor til tre. Hun har tilbragt alle somre i sit liv på Papirslottet: som barn, som ung og sammen med sin egen familie. Men denne morgen er anderledes. Aftenen før sneg Elle sig ud sammen med barndomsvennen Jonas og havde sex, mens deres intetanende familier opholdt sig indenfor.

I løbet af det næste døgn må Elle træffe en stor og livsændrende beslutning. I romanen optrevles Elles familiehistorie, der bærer på en tragisk hændelse, som forandrer alt indtil vi er tilbage til nutiden og Elle skal beslutte om hun vil blive med Peter, som hun elsker, eller om hun vil starte et nyt liv med Jonas, som var hendes første store kærlighed? Papirslottet er en New York Times bestseller om familiehemmeligheder, du sent vil glemme.

Du kan købe Papirslottet online, fx hos Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.10 gode romaner til juleferien, ya, young adult, ungdomsbog, all the feels, inspiration, jul, julegaver, juleønsker