Fiktion Inspirationslister og guides

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Juletiden kan være travl, men det er også den tid på året, hvor vi tænder stearinlys og forsvinder ned under varme tæpper med en god bog. Vi har lavet en liste med 10 gode romaner til juleferien. Samtlige bøger, vil du få svært ved at lægge fra dig i juledagene.Udenfor er det mørkt og koldt, og de varme stuer indbyder til hygge og søde sager. Med en god bog kan du både nyde julens hygge og samtidig få et pusterum fra den travle tid. Find din(e) favorittitler og læn dig tilbage i stolen og bliv godt underholdt. Her er 10 gode romaner til juleferien.

Rigtig god fornøjelse!


Som en nordisk Game of Thrones

Anne Marie Vedsø Olesen er kendt for at skrive action-packed historiske romaner og Snehild, som er første bind i serien Vølvens vej, er ingen undtagelse. Der er masser af fart over feltet og spænding når vi hopper til denne jernalder-pageturner, som også er befolket af jætter, norner og vølver.

Bogen følger den unge jernalderkvinde Snehild, der kommer til verden under en blodig krig. Da hun opdager, at hun har store evner som vølve, må hun flygte fra den jaloux og hævngerrige ypperstepræstinde Ragnhild, der vil hende til livs.

Snehild er nomineret til DR Romanprisen. Læs mere om romanen her.

VINDER AF DR ROMANPRISEN 2022

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – KRISTELIGT DAGBLAD

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Man sluges ind i fortællingens kæmpegab” – POLITIKEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

“Velskrevet, velresearchet, original – fundamentalt spændende” – WEEKENDAVISEN

“En nordisk udgave af Game of Thrones” – TROLDSPEJLET

Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.

Anne-Marie Vedsø Olesens nye serie “Vølvens vej” er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. En medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en tid, hvor lidenskab og ære bestemte slagets gang.

2. bind i serien, Misteltenen, udkommer august 2022.

Køb Vølvens vej online, fx hos Bog&Ide, eller find den i din foretrukne boghandler.


Ny svensk krimiserie du ikke kan lægge fra dig

Hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen af Johanna Mos Natsangeren, så er det nu, du skal læse! I starten af januar udkommer nemlig nr. 2 i serien Skyggeliljen.

Du kan læse hvad andre synes om at læse Natsangeren her.

Natsangeren, Johanna Mo, Ölandsserien, svensk krimi, Hanna Duncker

Velkommen til Johanna Mo – den nye stjerne på den svenske krimihimmel!

Politiefterforsker Hanna Duncker vender efter 16 år tilbage til sin barndoms ø, da hendes far dør. På sin første arbejdsdag ved Kalmars politi kastes hun ud i en tragisk sag, hvor en teenagedreng bliver fundet død ved øens store naturområde Alvaret.

Pludselig står Hanna Duncker midt i en mordefterforskning, og sammen med sin makker Erik Lindgren må hun stå ansigt til ansigt med flere spøgelser fra sin fortid.

Natsangeren er første bog i Ölandsserien.

LÆS OGSÅ: Det siger læserne om Natsangeren af Johanna Mo

Du kan købe Natsangeren, fx Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.


Thomas Korsgaards seneste bestseller

Thomas Korsgaards trilogi om Tue har slået benene væk under de de danske romanlæsere og med den seneste Man skulle nok have været der, afslutter han den fremragende bestsellertrilogi om at vokse op på kanten af velfærdssamfundet som startede med Hvis der skulle komme et menneske forbi og En dag vil vi grine af det.

Thomas Korsgaards anmelderroste roman er forøvrigt netop blevet nomineret til DR Romanprisen.

Læs mere om serien her: Har du læst? Trilogien om Tue af Thomas Korsgaard har rørt læsere lige fra statsministre til gymnasieelever

Thomas Korsgaard, Man skulle nok have været der, En dag vil vi grine af det, Hvis der kommer et menneske forbi

Vinder af De Gyldne Laurbær.

Tue bor ikke længere hjemme – ja, faktisk bor han slet ingen steder, da han er blevet smidt ud af sin lejlighed på Frederiksberg.

Nu aner han ikke, hvor han skal tage, for han kan i hvert fald ikke tage hjem til Skive og sin voldelige far. I stedet flakker han rundt på gaden, indtil han en dag møder pigen Victoria, som lever et ganske andet liv end han selv.

Man skulle nok have været der er tredje bog om Tue, som vi mødte første gang i Hvis der skulle komme et menneske forbi. En rammende fortælling om at stå udenfor fællesskabet og drømme om at finde hjem.

Du kan købe Man skulle nok have været der online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Karl Ove Knausgårds hjerteskærende og smukke roman

Den norske forfatterstjerne Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen har gjort rent bord med flotte anmeldelser. Morgenstjernen udkom i slutningen af 2020 men hvis du endnu ikke har læst romanen, er det bestemt en kandiat at ligge øverst i bunken af gode romaner til juleferien. Særligt fordi at Knausgårds nye roman Ulvene i evighedsskoven udkommer til maj 2022, og romanen er ikke opfølger til Morgenstjernen, men den deler tematikker.

Læs mere om Morgenstjernen her: ”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen

Morgenstjernen, Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Den er Karl Ove Knausgårds første roman siden det store autofiktive projekt Min Kamp i 2013.

LÆS OGSÅ: Manden der heller vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Romanen følger ni mennesker henover to dage efter en kæmpe stjerne har vist sig en sensommeraften i august. Stjernen giver anledning til meget debat og alle har forskellige opfattelser af hvad de oplever og forskellige meninger om stjernens kraft.

Livet ender dog med at gå videre, men alt er ikke helt som før, da usædvanlige hændelser begynder at indtræffe.

Du kan købe Morgenstjernen online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


Fantastisk medrivende roman

Hvis du leder efter en skøn allround god historisk roman at fordybe dig i i juleferien kan Den sidste boghandel i London være det helt rigtige bud.

Inspireret af begivenhederne under Blitzen i London, tager forfatter Madeline Martin læserne helt med ind til bombardementer og nætter tilbragt under bomberegn i London Underground. Alt imens passionen for bøger, romaner og for at læse er i højsædet. En skøn roman!

Læs mere om baggrunden for Den sidste boghandel i London her: Den sidste boghandel i London bygger på den sande historie om bogelskende briter i bomberegn

Skøn historisk roman om mod og udholdenhed i et lokalsamfund under Anden Verdenskrig.

Grace ankommer til London i 1939 med høje forventninger til sit nye fremtidige liv. Hun har lagt planer med veninden, Viv, om fest og farver og og drømmer om jobs i glamourøse stormagasiner. Efter moderens død er Grace blevet smidt ud af sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel og ankommer derfor tomhændet uden en anbefaling med til at søge et nyt job.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.

Du kan købe Den sidste boghandel i London, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Gåsehud og spænding fra første side

Har du endnu ikke fået læst femte nervepirrende bog i serien om Fabian Risk, så er det nu, du skal i gang. For i starten af 2022 udkommer nemlig Det sidste søm, som er sidste gysende bind i serien om den svenske politimand.

Du kan selvfølgelig også gå i gang med at bingelæse fra en ende af i juleferien (kan du finde på en mere perfekt undskyldning til timevis af læsning?). Her er link til Fabian Risk-serien så du kan få styr på rækkefølgen.

Stefan Ahnhem, Fabian Risk, X måder at dø på, nervepirrende krimier

En gummibåd lægger til i Raa havn en sen sommeraften. I båden sidder en mand med et sværd spændt fast på ryggen. Med sig har han et budskab: Et menneske skal dø, men ingen ved hvem.

Det er terningemanden, der afgør, hvem der snart har trukket vejret for sidste gang.

X måder at dø på er femte bog i Stefan Ahnhems krimiserie om Fabian Risk og begynder, hvor forgængeren Motiv X slutter.

En hæsblæsende krimi, der er umulig at lægge fra sig!

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem er ude med ny Fabian Risk-krimi. Læs i X måder at dø på

Du kan købe X måder at dø på i paperback.


Anna Grues skønne hyggekrimi

Er der noget dejligere end at læse en hyggekrimi i sin ferie? Anna Grue er i fuld gang med at skrive serien om efterlønneren Anne Maj Mortensen, som selv efterforsker mord i lokalsamfundet. Første bind i serien hedder Mysteriet i genbrugsen og begge bøger er rigtige hyggekrimier der kalder på en skønne timer med en stor kop te og masser af læsetid.

Læs mere om Anna Grues hyggekrimi serie her: Den danske Agatha Christie. Anna Grue skriver hyggelige bestsellerkrimier

Anne-Maj Mortensen er taget på luksus-kurbad efter en knæoperation.

Knæet værker, og det hele går lidt langtsom på grund af krykkerne.

Men da en af de andre kurgæster dør, sætter Anne-Maj smerterne til side og går i gang med sin egen efterforskning – også selvom den ikke ligefrem behager det lokale politi. 

Døden i kurbadet er andet selvstændige bind i Anne Grues hyggekrimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen.

Du kan købe Døden i kurbadet online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Intens og enestående romanportræt

Christina Englunds enestående og vilde portræt af den amerikanske fotograf Francesca Woodman beskriver et vildt og farverigt kunstnersind, og har betaget anmeldere og læsere siden udgivelsen tidligere på året. Slugt er for øvrigt også nomineret til DR Romanprisen.

Du kan læse mere om romanen her: Forfatter Christina Englund: Jeg var ensom og skrøbelig, og det kan jeg genkende hos Woodman


Christina Englund har lavet et gribende romanportræt af den unge amerikanske fotograf Francesca Woodman, der som 22-årig tog sit eget liv.

Francesca vokser op i et kunstnerisk hjem i 80’ernes New York, hvor hendes selvindrettede mørkekammer på badeværelset bliver et tilflugtssted, når larmen i lejligheden bliver for intens, eller en ny ide presser sig på.

Da Francesca pludselig står på egne ben efter sine studier, begynder meningen med det hele langsomt at forsvinde i den altopslugende kunst.

Christina Englund formår med indlevelse og smittende energi at beskrive et vildt og farverigt kunstnersind, der endte med at blive slugt.

Du kan købe Slugt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Herunder kan du se en film af Litteratursiden.dk, hvor Christina Englund fortæller om sit arbejde med romanen:


Som at læse en krimi

Nogle gange støder man på en bog hvor virkeligheden overgår fantasien. Dette gælder også for Det sidste gidsel, som er som at læse en krimi eller at se en højdramatisk spændingsfilm.

Og netop film er det på vej til at blive, da filmrettighederne til historien om danske Mogens Pedersen, der var gidsel op til 1. golfkrig og blev hentet ud i en hemmelig mission blev solgt få øjeblikke efter udgivelsen af Det sidste gidsel.

Du kan læse mere om Det sidste gidsel her: Mogens Pedersen var det sidste gidsel: Vi kan gøre de mest fantastiske ting under pres, men vi er stadig kun mennesker

Det sidste gidsel, Ole Sønnichsen, Henrik Thomsen, Golfkrigen,

En dramatisk og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side i en international storkonflikt.

Da irakiske soldater på befaling af Saddam Hussein invaderede Kuwait den 2. august 1990, førte det til gidseltagningen af knap 100 danskere i Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad.

Som månederne gik, var kun et gidsel tilbage, Mogens Pedersen …

Det sidste gidsel er historien om den hemmelighedsstemplede farefulde mission, der skulle redde Mogens ud af Baghdad. En mission der involverede så forskelligartede remedier som en postsæk, en hundehvalp ved navn Hussein og et pas udsted til H.C. Andersen.

Du kan købe Det sidste gidsel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
En storslået historisk roman

Anne-Cathrine Riebnitzsky har i snart ti år forkælet os med store romaner med fantastiske menneskeportrætter. Den seneste, Vindens port, er ingen undtagelse. Riebnitzsky kan skrive, så læseren føler man er der. Og i denne roman drager vi til 1300-tallets Andalusien hvor vi er vidne til religiøse konflikter og kommer helt tæt på den kloge og nådige borgherre Ibrahim Banu Said.

Du kan læse, hvad andre læsere synes om Vindens port her.

vindens port, anne-cathrine riebnitzsky

Ibrahim Banu Saids liv ændrer sig for altid efter to pilgrimsrejser, hvor han rammes af en stor personlig sorg.

Han forsøger samtidig at være en nådig og klog borgherre for befolkningen i fæstningen Al Salat i Andalusien, og en god mand for sine tre hustruer.

I begyndelsen af 1300-tallet var den muslimske verden førende inden for matematik, filosofi, astronomi og lægevidenskab. Handlen mellem kristne, jøder og muslimer blomstrede i Al Salat, men da en kristen invasion nærmer sig fra nord, bliver borgens ry som uindtagelig sat på prøve. Kan Ibrahim Banu Said redde sit folk?

Du kan købe Vindens Port online eller i din nærmeste boghandel.