Fiktion Inspirationslister og guides

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Juletiden kan være travl, men det er også den tid på året, hvor vi tænder stearinlys og forsvinder ned under varme tæpper med en god bog. Vi har lavet en liste med 10 gode romaner til juleferien. Samtlige bøger, vil du få svært ved at lægge fra dig i juledagene.Udenfor er det mørkt og koldt, og de varme stuer indbyder til hygge og søde sager. Med en god bog kan du både nyde julens hygge og samtidig få et pusterum fra den travle tid. Find din(e) favorittitler og læn dig tilbage i stolen og bliv godt underholdt. Her er 10 gode romaner til juleferien.

Rigtig god fornøjelse!


Steffen Jacobsens imponerende historiske spændingsroman

I sin ny roman Karthago kridter Steffen Jacobsen scenen op til den aktuelle atomfrygt med et nervepirrende kapløb mod tiden for at redde hemmelige tegninger ud inden et voldsomt bombeangreb, som rystede Danmark i de sidste dage af Anden Verdenskrig.

LÆS OGSÅ: ”Jeg tænkte bare; hvor var det værste sted, jeg kunne gemme den hemmelige skat?”

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

★★★★★ “En effektiv spændingshistorie, som selv Ken Follett ville have været stolt af” – Jyllands-Posten

I et glemt pengeskab i kælderen under Gestapos hovedkvarter i Shellhuset ligger uvurderlige tegninger til alle komponenter af en atombombe.

Frihedskæmperen Asta og faldskærmsagenten John er tvunget til at samarbejde, selv om de ikke stoler på hinanden. Hver især vil de gøre alt for at sikre pengeskabets indhold, der ikke alene kan bestemme krigens udfald, men også få kolossal betydning for magtbalancen i verden efter krigens afslutning.

Med Karthago har Steffen Jacobsen skrevet en imponerende historisk spændingsroman, der strækker sig fra 1945 til 1976 og som ligger i naturlig forlængelse af den anmelderroste bestseller Da blev jeg døden fra 2017 om Niels Bohr og atombombens tilblivelse.

Du kan købe Karthago online hos fx Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

I Lukasevangeliet kap. 12 vers 2-3 står der: “Der er intet hemmeligt, som ikke skal åbenbares, og intet skjult, som ikke skal blive kendt.”

I Chapel Croft blev otte protestantiske martyrer brændt på bålet for 500 år siden. For 30 år siden forsvandt to teenagepiger ud i den blå luft, og for blot to måneder siden begik den lokale præst selvmord.

Jack Brooks er den nye præst i byen, og har et håbet om en ny begyndelse og en fredelig tilværelse sammen med sin femtenårige datter. Men Jack og hendes begynder at se ildevarslende syner, og rituelle pindedukker dukker op på deres dørtrin. Det står det klart, at byens blodige fortid stadig spøger.

Jack bliver viklet ind et spind af hemmeligheder, og hun må kæmpe for sin og sin datters overlevelse. Der er nemlig ikke ufarligt at søge sandheden i Chapel Croft, hvor alle har noget at skjule.

Du kan købe Brændende piger online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel
Sorthumoristisk roman af Anna Juul

Penge og Bacon er en sorthumoristisk og rablende klimalockdown-roman af Anna Juul, skaberen af alteregoet Veronika Katinka og tekstforfatter på Den Korte Radioavis med Kirsten Birgit på den oprindelige Radio24syv.

I Penge og Bacon lever Anja et komfortabelt liv med sin ægtemand Anders og deres vandrende pinde, Penge og Bacon. Men tingene forandrer sig, da Danmark kastes ud i et klimalockdown. Anja og Anders’ parforhold bliver sat på prøve, i takt med at isolationen forsætter. Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

LÆS OGSÅ: “Jeg var vildt forelsket i ham, men jeg kunne også røvkede mig” – Anna Juul om pandemiske parforhold og sin ny roman Penge og Bacon

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Thomas Korsgaards bestseller-triologi

Thomas Korsgaards trilogi om Tue har slået benene væk under de de danske romanlæsere og med den seneste Man skulle nok have været der, afsluttede han den fremragende bestsellertrilogi om at vokse op på kanten af velfærdssamfundet som startede med Hvis der skulle komme et menneske forbi og En dag vil vi grine af det. Nu er hele triologien samlet i ét værk, der har rørt læsere over hele Danmark.

Derudover vandt Thomas Korsgaard De Gyldne Laurbær i 2022 for Man skulle nok have været der.

Læs mere om serien her: Har du læst? Trilogien om Tue af Thomas Korsgaard har rørt læsere lige fra statsministre til gymnasieelever

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie
Trilogien om Tue indeholder alle tre romaner om Tue af Thomas Korsgaard

Trilogien om Tue er en samlet udgave af de populære bøger om Tue, der vokser op på en gård for enden af verdens længste grusvej i Nørre Ørum.

Faren skylder sin bror så mange penge, at han må sælge sin guldtand, og han er mere optaget af sine hunde end sine børn. Moren sidder helst i et mørkt rum hele dagen og spiller poker på nettet.

Tue beslutter sig for at prøve lykken i København. Men byen er ikke helt lige til, når man kommer fra Jylland, ikke kender nogen og slet ikke har mulighed for forældrekøb.

Du kan købe Trilogien om Tue online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Historisk roman om De hvide busser

Forfattermakkerpakket Mich Vraa og Jesper Bugge Kold fortæller historien om De hvide busser i romanen Tre dage i april. Her fortæller de historien om den fiktive kvinde Dagmar fra Vamdrup, der har sin helt egen private grund til at tage afsted. Missionen tager kun tre dage, men kommer til at forandre hendes liv.

LÆS OGSÅ: Danskerne tog afsted med De hvide busser: ”Det var med livet som indsats”

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

❤️❤️❤️❤️ – “Stærk og rørende historie” – POLITIKEN

Tre dage i april er en rørende roman om ung kvindes rejse med bus nr. 474 gennem det udbombede Tyskland. Det er en historie om mod og opofrelse, om krigens gråzoner, om uselviskhed men i særdeleshed om at ændre sit syn på verden og på sig selv.

Krigens sidste krampetrækninger sønderriver Nazityskland i år 1945, og der venter tusindvis af danske fanger i kz-lejren Neuengamme på Folke Bernadottes hvide busser. Den unge Dagmar Valgreen har meldt sig til missionen for at redde én enkelt af dem: Den mand der har optaget hendes tanker siden han forsvandt.

Du kan købe Tre dage i april online, eller i din nærmeste boghandel.

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Verity – Mørkt bedrag er en opdateret udgave af den virale thriller fra bestsellerforfatter Colleen Hoover, som inkluderer forfatterens note samt et helt nyt afsluttende kapitel.

Lowen har drømme om at slå igennem som forfatter og får en dag et vildt jobtilbud. Jeremy Crawford, gift med bestsellerforfatteren Verity Crawford, vil hyre Lowen til at færdiggøre de kommende bøger, der er planlagt i en serie, da hans kone ikke længere er i stand til at skrive.

I familien Crawfords hjem gennemgår Lowen Veritys noter for at komme i gang med at skrive. Lowen falder over en ufærdig selvbiografi, hvor Verity beskriver en forfærdelig udlægning af, hvad der skete den skæbnesvangre aften, hvor den lille familie blev ødelagt for altid. Lowen er i tvivl, om hun skal vise Jeremy, hvad hans hustru har skrevet, men i takt med at hendes følelser for ham vokser, ser hun muligheder i, at han kender sandheden.

For uanset hvor hengiven han er overfor sin tilskadekomne hustru nu, vil han så fortsat kunne elske hende?

Du kan købe Verity – Mørkt bedrag online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Feel-good roman om kærlighed og livets svære valg

Jennifer E. Smith har skrevet en rørende og spændende fortælling om sorg, kærlighed, berømmelse og alt hvad der følger med.

I bogen følger vi indiestjernen Greta James, der lige har mistet sin mor. I et forsøg på at flygte fra sorgen siger hun ja til at tage på cruisetogt med sin far. Dog har Greta altid haft et kompliceret forhold til ham.

Midt på havet tvinges Greta til at konfrontere de familiesorger, der har forfulgt hende siden barndommen. Heldigvis møder hun den nørdede historiker Ben Wilder på turen, der også gennemgår store omvæltninger i tilværelsen, og som bliver en stor støtte for hende.

LÆS OGSÅ: Jennifer E. Smith om Den uovervindelige Greta James: Jeg har skrevet 3 kærlighedshistorier i 1

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Greta James elsker at optræde for et gigantisk publikum. Men det er kun indtil hendes mor dør, og hun en dag bryder sammen på scenen.

Hun siger modstræbende ja til at tage sin mors plads på en krydstogtrejse til Alaska, som forældrene har planlagt. Men det går op for Greta, at moren var familiens lim, og at hendes forholdet til sin far og bror er meget kompliceret.

På krydstogtskibet møder hun historikeren Ben Wilder, som gennemgår store omvæltninger i sit liv. Ben er ombord for at holde sit foredrag om en eventyrlig bog, som Gretas mor elskede.

Mens Greta arbejder på at hele genopbygge sin selvsikkerhed, og Ben må konfrontere sin usikre fremtid, læner de sig op ad hinanden for at finde op og ned i livets svære valg.

Du kan købe Den uovervindelige Greta James online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Anmelderrost, smuk roman

Herbjørg Wassmos har skabt et forfatterskab af smukke romaner, og Mit menneske er ingen undtagelse. Det er forfatteren første, nye roman siden 2017 og er en kærlighedsroman, der udspiller sig i Oslo, Paris, Berlin og Nordnorge i perioden 1984 til 2019.

I bogen foldes historien om den modne kærlighed ud, når læseren introduceres til kunstneren Rut og købmanden Gorm. De er født ind i forskellige samfundslag, men fra deres første møde som børn har de haft en plads i hinandens bevidsthed. Det er først som voksne, med forliste ægteskaber bag sig, at de genoptager forbindelsen – en forbindelse, der vil ændre deres liv.

LÆS OGSÅ: Mit menneske er Herbjørg Wassmos første roman siden 2017. Læs om kærlighed, kunst og familietragedie

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Aldrig har den norske forfatter skrevet bedre og dybere” – JYLLANDS-POSTEN

Rut er en anerkendt kunstner, som kommer fra små kår på en ø, der ligger uden for kysten i Nordnorge. Gorm er velstående købmandssøn fra samme område.

Selvom de er født i forskellige socialklasser, og derfor har forskellige muligheder og begrænsinger, har de fra første møde i deres barndom haft en plads i hinandens bevidsthed. Men først som voksne, med en masse bagage med sig, mødes de for alvor. De har begge en trang til at leve i noget, der føles ægte, og som står i kontrast til de nordnorske livsvilkår.

Men først og fremmest handler Mit menneske om behovet for at møde det menneske i livet, som du kan kalde dit.

Du kan købe Mit menneske online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Anmelderrost roman der tager os tilbage til 80’ernes Chicago

Boystown beskriver Rebecca Makkai 80’ernes Chicago, hvor AIDS-epidemien hærgede. Det er en fortælling om venskab, kærlighed og tab i et AIDS-ramt kvarter i 80’ernes Chicago og konsekvenserne af den nådesløse sygdom 30 år senere.

LÆS OGSÅ: Rebecca Makkai: Vi skal tale mere om AIDS

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “En gribende læseoplevelse” – Jyllands-Posten

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kristeligt Dagblad

❤️❤️❤️❤️ “Velresearchet, velfortalt, godt skruet sammen, sine steder mesterligt” – Politiken

Boystown (eng. The Great Believers) er en Makkais prisvindende og anmelderroste roman om venskab, kærlighed og tab under 80’ernes AIDS-epidemi i USA.

Yale Tishman har en strålende karriere i Chicagos kunstverden, men omkring ham begynder AIDS-epidemien at tage til i styrke. En efter en bliver hans venner syge og dør, og sygdommen kommer helt tæt på Yale. Tredive år senere søger Nicos lillesøster, Fiona, efter sin datter i Paris. Her bliver hun konfronteret med de katastrofale følger, sygdommen fik for hendes eget liv.

Yales og Fionas historier væves ind i hinanden og skildrer sygdommens rasen, den moderne verdens kaos og de menneskelige omkostninger epidemien havde for dem begge.

Du kan købe Boystown online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Humoristisk og rørende roman om …. døden

Ting vi fortryder følger vi den unge kvinde Clover Brooks, der bor alene i sin afdøde bedstefars lejlighed i New York og arbejder som sjælesørger – eller dødsdoula – og har dedikeret sit liv til at hjælpe folk igennem deres sidste tid.

LÆS OGSÅ: Mikki Brammer har skrevet en livsbekræftende roman om døden

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Clover har altid følt sig tættere knyttet til de døende end til de levende. Da hendes elskede bedstefar dør alene, mens Clover er ude at rejse, begynder hun at arbejde som sjælesørger i New York og dedikerer sit liv til at hjælpe folk gennem deres sidste tid.

Clover tilbringer så meget tid med de døende, at hun ikke har meget tid til overs til sig selv – indtil en af hendes klienter en dag sender hende ud for at søge efter en gammel kærlighed. Rejsen tvinger Clover til at tage stilling til, hvad hun ønsker for sit eget liv, alt imens hun kæmper for at finde fodfæste i en helt ny og ukendt verden af venskab og kærlighed.

Ting, vi fortryder er en hjertevarm, klog og humoristisk roman, der tager livtag med et af de mest tabuiserede emner i den vestlige kultur – døden – og forvandler den til en hyldest til livet.

Du kan købe Ting, vi fortryder i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé
Tredje bog i prisvindende serie

Anne-Marie Vedsø Olesens roman Vølvens vej – Snehild tog anmeldere og læsere med storm. Med sin fantastiske universopbygning og fantastiske fortællestil har Anne-Marie Vedsø Olesen vundet priser såsom DR Romanprisen i 2022.

Vølvens vej – Ulvegabet er tredje bog i serien, som tager os med tilbage til en verden inspireret af nordisk mytologi, fyldt med heltemodige karakterer og gådefulde begivenheder. Der er ingen tvivl om, at efterfølgende er en strålende og dramatisk roman, der tager læseren med på et fantastisk eventyr.

LÆS OGSÅ: Fenrisulven er løs i tredje bind i Anne-Marie Vedsø Olesens successerie

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En vildt brændende nordisk mytefortælling … Det nye bind i Anne-Marie Vedsø Olesens mægtige fembindsserie ”Vølvens vej” er fænomenalt”  – KRISTELIGT DAGBLAD

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Blændende … sprudler af påhitsomhed” – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Dramatisk og stærkt underholdende” – BERLINGSKE

“Som læser har jeg bare lyst til at klappe” – WEEKENDAVISEN

I Ulvegabet har Fenrisulven sprængt sin lænke og udrydder alt på sin vej. Vølven Snehild må drage til dværgenes underjordiske rige og få smedet en ny lænke. Her forelsker Snehild sig i den kraftfulde dværgekonge Fafner, men det viser sig at være en farlig kærlighed. I kongebyen Himlinge forsøger den nye hersker Roald at samle til kamp mod Fenris, men Snehilds ærkefjende, den magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid, er atter på spil.

Anne-Marie Vedsø Olesen lader i hver Vølvens vej-bog en af de mest betydningsfulde nordiske myter være omdrejningspunkt. I Ulvegabet er det myten om Fenrisulven.

Du kan købe Ulvegabet online hos fx Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.
Prisnomineret generationsportræt om at vinde og at tabe

Malte Tellerups prisnominerede selvbiografiske roman handler om vokse op i en rigtig håndboldfamilie. Hele familien bruger mange timer hver uge i den lokale hal, Bolbro Hallen, og Malte selv bruger stort set hele sin barndom og ungdom indenfor de optegnede linjer.

Malte er en talentfuld målmand og træner disciplineret, men livet udenfor banen volder ham problemer. Her farer han vild i livet som queer i et maskulint domineret fællesskab, i de mange uskrevne regler, i skammen over sit eget homobegær og i forelskelserne i sine venner.

LÆS OGSÅ: Malte Tellerup valgte en håndboldkarriere fra og blev forfatter

10 gode romaner du gerne vil have selskab af i din juleferie

Nomineret til DR Romanprisen.

“Et fint, rørende, meget gennemreflekteret portræt af forfatteren som ung sportsmand” – Information

★★★★★ “Fremragende” – Jyllands-Posten

★★★★★ Kristeligt Dagblad

Mestrene er en autobiografisk roman om at vokse op i et sportsmiljø. Det er en roman om familie, håndbold, halkultur, om at være queer i et maskulint domineret fællesskab og om vindermentalitet i 00’erne. Malte er en forfatter sidst i 20’erne. Han er vokset op i ”en rigtig håndboldfamilie” og bliver i en ung alder en del af en gylden årgang i håndboldklubben Bolbro. Men da han som 17-årig står over for muligheden for en professionel karriere som håndboldspiller, smuldrer det hele mellem fingrene på ham. Men hvad skete der? Malte går på opdagelse, ikke bare i sin egen fortid, men også i håndboldspillets historie og i de danske håndboldklubbers udvikling.

Du kan købe Mestrene online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.
10 gode romaner til juleferien, ya, young adult, ungdomsbog, all the feels, inspiration, jul, julegaver, juleønsker