Aktuelt Historiske romaner Romaner om 2. verdenskrig Steffen Jacobsen

Steffen Jacobsen om Karthago: ”Jeg tænkte bare; hvor var det værste sted, jeg kunne gemme den hemmelige skat?”

Steffen Jacobsens Karthago

I sin ny roman Karthago kridter Steffen Jacobsen scenen op til den aktuelle atomfrygt med et nervepirrende kapløb mod tiden for at redde hemmelige tegninger ud inden et voldsomt bombeangreb, som rystede Danmark i de sidste dage af Anden Verdenskrig.

En såkaldt ”McGuffin” er en ting, som driver historien fremad i film og bøger.

Egentlig er den ikke nødvendigvis vigtig i sig selv, men hovedpersonerne kæmper om den. Eksempelvis den sorte attachemappe med skinnende indhold i filmen Pulp Fiction, som John Travolta og Samuel L. Jackson er på jagt efter, men som filmseerne faktisk aldrig får lov at kigge med i.

I Steffen Jacobsens nye historiske thriller Karthago, som foregår i krigens sidste dage i marts 1945, er McGuffin’en et pengeskab i kælderen under Shellhuset i København.

Bombeskjold

Her ligger direktøren for nazisternes kernevåbenprogram, Werner Heisenbergs tegninger til konstruktionen af en atombombe. En bombe, der ikke alene kan bestemme krigens udfald, men også få kolossal betydning for magtbalancen i verden. Helt frem til i dag.

”Jeg tænkte bare; hvor var det værste sted, Heisenberg kunne gemme sine tegninger – den hemmelige skat, som hovedpersonerne er på jagt efter,” siger Steffen Jacobsen. Hans svar blev Gestapos hovedkvarter, hvor hele toppen af den danske modstandsbevægelse sidder fanget på de øverste etager som et bombeskjold.

Kapløb mod tiden

I Karthago aktiverer russerne deres dygtigste agent: frihedskæmperen Asta Neergaard fra den danske modstandsgruppe BOPA. Men også de allierede kender til tegningerne og indsætter faldskærmsagenten John Landau, som har en afgørende viden. Om få dage vil englænderne igangsætte den mission, der skal lægge Shellhuset i ruiner: operation Karthago. I et nådesløst kapløb mod tiden kastes Asta og John ind som brikker i stormagternes spil – og de er tvunget til at samarbejde, selv om de ikke stoler på hinanden.

”Den ideologiske konflikt giver en god dynamik til historien. Det er vest mod øst, og John mod Asta, som jeg har gjort til sådan en Lara Croft,” smiler han: ”Men dybest set er det også en kærlighedshistorie mellem de to. Samspillet og den erotiske spænding skaber saft og kraft i romanen, så Fifty Shades of Grey gerne skulle fremstå som Jane Austen til sammenligning.”

Følge historien til dørs

Karthago udspiller sig fra 1945 og små tyve år frem, for parallelt med nedtællingen til bombetogtet i København følger man som læser to pensionerede amerikanske og russiske efterretningsofficerer, som mødes på en diner i 1976 og langsomt afdækker, hvad der blev af parret Asta og John efter krigen. På et tidspunkt i den kolde krig, hvor verden levede i skyggen fra kernevåben.

”Det gav mig mulighed for at følge historien helt til dørs. Et vind-eller-forsvind-greb, hvor de geopolitiske aktører sætter scenen helt frem til i dag, hvor vi igen oplever frygt fra atomtruslen. Vores nuværende situation bliver allerede kridtet op ved Jalta-konferencen i 1945, hvor Stalin mødtes med Churchill, som var beruset, og Roosevelt, der var alvorligt syg,” siger Steffen Jacobsen.

Jaget af russerne

Baggrunden var bl.a., at i de sidste dage af Anden Verdenskrig iværksatte de allierede en tophemmelig operation bag fjendens linjer for at forhindre, at planer og videnskabsfolk fra det tyske atomprogram faldt i hænderne på de fremrykkende sovjetiske tropper. Tyske kernefysikere blev arresteret og evakueret ud af Tyskland – herunder Werner Heisenberg, direktøren for nazisternes kernevåbenprogram.

”De ville gerne anholdes, for de havde de sovjetiske tropper lige i røven. Og jeg havde masser af research, jeg kunne bruge fra dengang, jeg skrev Da blev jeg døden i 2017. Heisenberg var jo en nær ven af Niels Bohr, og derfor kunne jeg som forfatter tillade mig at flytte verdensbegivenhederne helt ind i et pengeskab under en bygning ved Vesterport i København,” siger Steffen Jacobsen.

Og således fik Karthago sin McGuffin.

Steffen Jacobsen er kirurg, Dr. Med. og overlæge, men har forladt lægegerningen for at hellige sig sit forfatterskab. Han fik i 2013 sit store gennembrud med Trofæ. Steffen Jacobsens bøger er solgt til filmatisering og udgivelse i det meste af Europa, USA, Japan, Kina og Taiwan. Romanen TROFÆ er blevet et stort hit og bestseller i bl.a. Sverige og Spanien.


Karthago

Steffen Jacobsen om Karthago: ”Jeg tænkte bare; hvor var det værste sted, jeg kunne gemme den hemmelige skat?”

★★★★★ “En effektiv spændingshistorie, som selv Ken Follett ville have været stolt af” – Jyllands-Posten

I et glemt pengeskab i kælderen under Gestapos hovedkvarter i Shellhuset ligger uvurderlige tegninger til alle komponenter af en atombombe.

Frihedskæmperen Asta og faldskærmsagenten John er tvunget til at samarbejde, selv om de ikke stoler på hinanden. Hver især vil de gøre alt for at sikre pengeskabets indhold, der ikke alene kan bestemme krigens udfald, men også få kolossal betydning for magtbalancen i verden efter krigens afslutning.

Med Karthago har Steffen Jacobsen skrevet en imponerende historisk spændingsroman, der strækker sig fra 1945 til 1976 og som ligger i naturlig forlængelse af den anmelderroste bestseller Da blev jeg døden fra 2017 om Niels Bohr og atombombens tilblivelse.

Du kan købe Karthago online hos fx Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Da blev jeg døden

Steffen Jacobsen om Karthago: ”Jeg tænkte bare; hvor var det værste sted, jeg kunne gemme den hemmelige skat?”

★★★★★★ “Steffen Jacobsens bedste roman til dato .. Et brag af en bog”  – EKSTRA BLADET

Da blev jeg Døden er en hæsblæsende historisk spændingsroman om kapløbet om at skabe verdens første atombombe.

I New Mexicos ørkenlandskab kæmper en række af verdens førende atomforskere at konstruere et våben, der kan vinde 2. verdenskrig for De Allierede. Blandt disse kloge hoveder er både Oppenheimer, den berømte fysiker Niels Bohr og den unge danske ingeniør, David Adler.

For David Adler bliver kapløbet om at udvikle atombomben et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Ligesom Niels Bohr må Adler træffe et valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.

Læs også: Må man lægge replikker i munden på Niels Bohr?

“En fascinerende fortælling, der får dig til at sluge både fakta og fiktion i et hastigt tempo. Steffen Jacobsen sætter barren højt for den gode historie.” – LITTERATURSIDEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Da blev jeg døden online her eller hos din lokale boghandler.


Savner du mere læseinspiration? Se vores liste med de bedste bøger 2023 her.