Fagbøger Aktuelt Anden verdenskrig Bestsellere Historie

21. marts 1945: En strategisk succes og en ufattelig, menneskelig tragedie

shellhuset, bombemål shellhuset, anden verdenskrig, den franske skole, 21. marts

Bombemål Shellhuset fortæller om angrebet på Shellhuset og katastrofen ved Den Franske Skole i ord og gribende billeder.


21. marts 1945 er en dato, der har brændt sig ind i hukommelsen på en hel generation af danskere. Den dag angreb allierede bombefly med succes det danske Gestapo-hovedkvarter i Shellhuset.

Men noget gik galt under angrebet, og den fejltagelse blev årsag til en af krigens største katastrofer på dansk jord: bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg.

Én af krigens mest skæbnesvangre dage

I bogen Bombemål Shellhuset genopfrisker historiker Christian Aagaard skæbnedagen i ord og bevægende fotos.

Om morgenen den 21. marts 1945 letter 51 Royal Air Force-maskiner i England med kurs stik øst. De passerer Nordsøen i 15 meters højde, suser ind over Jylland og Øerne, inden første angrebsbølge når København op ad formiddagen.

shellhuset, bombemål shellhuset, anden verdenskrig, den franske skole, 21. marts, Christian Aaagaard
Indflyvningen over København foregik i lav højde af tre årsager: For at opretholde overraskelsesmomentet så længe som muligt, for at minimere risikoen for at blive ramt af tysk antiluftskyts og for at kunne gennemføre et angreb med præcision mod en specifik bygning.
Copyright: Frihedsmuseet

Målet er Shellhuset, Gestapos frygtede hovedkvarter ved Vesterport midt i København, hvor det hemmelige tyske politi fører arkiv over modstandsbevægelsen og holder ledende frihedskæmpere indespærret.

LÆS OGSÅ: Bombemål Shellhuset. Missionen lykkedes, men katastrofen var total

Aktionen tegner til at blive en succes, da de første bomber rammer. Men undervejs er noget gået galt. En af RAF-maskinerne, et Mosquito-bombefly fra første angrebsbølge, strejfer en lysmast på baneterrænnet ved Kongens Enghave, taber højde ind over Vesterbro og styrter ned i et garageanlæg for enden af Frederiksberg Allé. Da anden og tredje bølge af bombeflyvere når København, forveksler piloterne røgen fra den brændende flyver med bombemålet, smider deres bombelast – og forvandler et beboelseskvarter og, mest tragisk, Den Franske Skole til et inferno.

shellhuset, bombemål shellhuset, anden verdenskrig, den franske skole, 21. marts, Christian Aaagaard
Til venstre: Civile og medlemmer af Civilbeskyttelsens Udrykningskolonne fører bårer frem ved ulykkesstedet.
Til højre: Branden på Den Franske Skole set fra Frederiksberg Allé.
Copyright: Frihedsmuseet

Bomberne der blev sluppet over Frederiksberg kostede over 100 uskyldige danskere livet, heraf 87 skolebørn.

Men 21. marts blev samtidig en dag af stor strategisk vigtighed, både for modstandsbevægelsens kamp og for Danmarks status som allieret land på randen af Nazitysklands sammenbrud – og set i den optik var operationen en succes.



Se en video hvor Christian Aagard fortæller om bogen:





To versioner af historien

I tiden efter angrebene producerede både de allierede og de nazistiske besættelsesstyrker propagandafilm, der fortalte om begivenhederne. I den tyske film nævnes det succesfulde angreb på Shellhuset ikke; i stedet er det fulde fokus på tragedien ved Den Franske Skole.

I den propagandafilm, der blev produceret af de allierede, nævnes Den Franske Skole til gengæld kun underforstået. Her fortælles til allersidst i filmen, at:

“En ulykkelig hændelse ville, at der med denne begivenhed skabtes sorg i mange danske hjem.”

I Bombemål Shellhuset fortæller Christian Aagaard begge historier – og belyser begivenhederne med et utal af unikke og ikke tidligere optrykte fotos fra hændelserne.

shellhuset, bombemål shellhuset, anden verdenskrig, den franske skole, 21. marts, Christian Aaagaard
Branden i Shellhusets facade bredte sig også ind i nabobygningen Ingeniørhuset.
Copyright: Frihedsmuseet

Christian Aagaard: Bombemål Shellhuset

Bombemål Shellhuset, Shellhuset, Den franske skole, bøger om anden verdenskrig

Den 21. marts 1945 letter 50 Royal Air Force-maskiner fra England. Deres mål er Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København, hvor det tyske politi fører arkiv over modstandsbevægelsen og holder ledende frihedskæmpere indespærret.

Aktionen tegner til at blive en succes, men noget går galt, og den efterfølgende forvirring resulterer i den katastrofale bombning af Den Franske Skole og et beboelseskvarter på Frederiksberg.

I Bombemål Shellhuset opruller historiker og museuminspektør Christian Aagaard en af de mest skelsættende dage i besættelseshistorien.

Du kan låne Bombemål Shellhuset på biblioteket eller finde den som lydbog og e-bog.