Aktuelt Amerikanske romaner Erotik Fiktion Lillian Fishman Romaner Skønlitteratur

Tjenester – erotisk og tankevækkende roman om parforholdets kompleksitet

Tjenester, Lillian Fishman, erotik, tankevækkende, bog, parforhold, kærlighed

Den amerikanske forfatter Lillian Fishman debuterer med romanen Tjenester, der stiller spørgsmål ved vores gængse forestillinger om sex, seksualitet og det ideelle parforhold.

Eve har en kæreste, der elsker hende, en impulsiv side og en hemmelig frygt for, at hun spilder sin ungdom ved at være sammen med kun én person. En aften poster hun en række nøgenbilleder af sig selv online. De bringer hende i kontakt med Olivia og med den karismatiske Nathan.

Trods Eves forbehold indleder de tre et forhold, som udfordrer hende præcis lige så meget, som det tryllebinder hende.

I takt med at forholdet udvikler sig, tvinges Eve til at tage stilling til en række grundlæggende spørgsmål, hun aldrig før har stillet sig: Hvad bringer vi hver især med ind i den seksuelle akt? Og hvordan forliger vi det, vi vil have, med det, vi burde ønske os?

”Sjældent og tiltrængt sexmesterværk”

Romanen, der udkommer på dansk den 27. april, har allerede fået stor opmærksomhed i både udlandet og herhjemme, hvor den er blevet hyldet på de sociale medier for at være grænsesøgende i forhold til både moral og seksualitet.

The Guardian beskriver romanen som ”et mesterligt forsvar for sex for dets egen skyld” og skriver, at Tjenesters dristige projekt er at beskrive en lyst til sex, der ikke har noget at gøre med hverken forpligtelse eller romantiske forestillinger – og måske netop opstår i fraværet af de to ting. Anmelder Becca Rothfeld skriver afsluttende, at ”i en tid med en fornyet puritanisme er Tjenester et sjældent og tiltrængt sexmesterværk.”

LÆS OGSÅ: Marie Hougaard: I 30’erne står vi og flagrer midt i angsten

Chicago Review of Books roser romanen for at turde bevæge sig ind i trekantsdramaets rum, hvor kompleksiteten er synlig:

”Trekanter er i sagens natur ustabile. De tvinger karakterer til at træffe valg gennem konstante forhandlinger og kompromisser.”

Eve befinder sig i en konstant dobbeltforhandling med sig selv og Nathan og Olivia. Hun kæmper med den magt, Nathan har over hende, samtidig med sin dårlige samvittighed overfor sin kæreste Romi. For er frisættelsen af begæret, og lysten til at blive begæret for sit ydre, den kompleksitet i livet, der følger med, det hele værd? Som Eve selv udtrykker det i romanen:

”Vi elsker det, der foruroliger os, hvis det vælger os og fortæller os, på hvilken måde vi er betydningsfulde.”

Tjenester - erotisk og tankevækkende roman om parforholdets kompleksitet
Lillian Fishman (f. 1994) bor i New York, og Tjenester er hendes debutroman. Foto: Angalis Field.

Beslægtet forfatterskab

I Tjenester tages det moderne parforhold op til overvejelse med sex som omdrejningspunkt, hvor den bogaktuelle norske forfatter Marie Aubert sætter fokus på parforholdet som konstruktion i bredere forstand. I hendes nyeste roman Jeg er egentlig ikke sådan tager Hanne hjem til sin fødeby sammen med sin nye kæreste i forbindelse med en konfirmation. Her bringes hun ud af kurs af andres forestillinger om, hvor hun burde være livet, fordi hun har tabt sig og er sprunget ud som lesbisk.

Den indre kamp mellem frygten for de andres blikke og længslen efter et blive set som den, man er, er temaer i begge aktuelle romaner – blot med forskellige indgangsvinkler til parforholdet og vores forestillinger om det.

I Auberts tidligere udgivelse Voksne mennesker kommer hovedkarakteren Ida ud på dybt vand i forholdet til både sig selv og sin familie, fordi hun hverken lever op til sine egne og omverdens forventninger til, hvor hun burde være i sit liv i slutningen af 30’erne. Igen handler det for Ida, som for Eve og Hanne, om føle sig set. Og mødt der, hvor de er i deres liv – og i deres lyster.

LÆS OGSÅ: Jeg er egentlig ikke sådan: Marie Aubert inviterer til skæbnesvanger familiefest i ny roman. Læs et uddrag her

I Tjenester lytter Eve til sin forfængelighed og sine seksuelle fantasier, i stedet for at fornægte eller forkaste dem, og stiller dermed nye dristige spørgsmål til vores opfattelse af parforholdet, som vi (heldigvis) aldrig bliver trætte af at kigge ind i og finde nye nuancer på.

Romanen er oversat af den danske forfatter Caroline Albertine Minor.


Tjenester af Lillian Fishman

Tjenester - erotisk og tankevækkende roman om parforholdets kompleksitet

Eve har en kæreste, der elsker hende, en impulsiv side og en hemmelig frygt for, at hun spilder sin ungdom ved at være sammen med kun én person.
En aften poster hun en række nøgenbilleder af sig selv online. De bringer hende i kontakt med kvinden Olivia, og gennem hende, med den karismatiske Nathan. Trods Eves forbehold indleder de tre et forhold, som udfordrer Eve præcis lige så meget, som det tryllebinder hende.
I takt med at forholdet udvikler sig, tvinges Eve til at tage stilling til en række grundlæggende spørgsmål, hun aldrig før har stillet sig: Hvad bringer vi hver især med ind i begæret? Hvad afslører det om os selv – og om andre? Og hvordan forliger vi det, vi vil have med det, vi burde ønske os?

Tjenester tager livtag med alle vores givne forestillinger om sex og seksualitet. Lillian Fishmans medrivende debut er både modig og skamløs, saftig og tankevækkende – og pligtlæsning i sin allermest indbydende form. På dansk ved Caroline Minor.

Du kan købe Tjenester af Lillian Fishman i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé


Jeg er egentlig ikke sådan af Marie Aubert

Tjenester - erotisk og tankevækkende roman om parforholdets kompleksitet

♥️♥️♥️♥️ “Aubert er ret suveræn” – Politiken

★★★★ “En sitrende skildring af de familiære spændinger, der opstår i en gruppe af mennesker, der alle flår i de bånd, der binder dem sammen.” – Berlingske

Det er maj, og Linnea skal konfirmeres. Kjolen hænger klar til den store fest, men Linnea cykler hvileløst omkring efter en afvisning, hun ikke kan håndtere.

Hanne har ikke været hjemme i bygden, siden dengang hun var ‘hende den tykke’. Nu, hvor hun kommer tilbage til niecens konfirmation med en ny kæreste, mærker hun et voksende raseri over, hvor meget flinkere folk pludselig er overfor hende nu, hvor hun har tabt sig.

Jeg er egentlig ikke sådan er en roman om frygten for de andres blik og længslen efter at blive set – og om det risikable i at slippe andre mennesker ind på livet af sig selv.

Oversat fra norsk af Thomas Korsgaard

Du kan købe Jeg er egentlig ikke sådan online hos fx Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Tjenester - erotisk og tankevækkende roman om parforholdets kompleksitet

Tjenester - erotisk og tankevækkende roman om parforholdets kompleksitetSøskendejalousi, skam og drømme. Ida er fyrre, single og barnløs, og hendes biologiske ur tikker. Derfor ser hun ikke frem til at skulle samles med familien til moderens fødselsdag.

Ikke nok med at Idas lillesøster er yngre, så har hun også både kæreste, en bonusdatter og nu såkaldte ”gode nyheder”. Mens Ida også drømmer om børn, har hun følt sig nødsaget til at undersøge, hvordan nedfrysningen af æg fungerer. Det kunne jo stadig være, at den rigtige mand dukkede op.

Marie Aubert formår både at vise kærlighed og skrøbelige familierelationer gennem den hårfine grænse mellem familiehygge og eksistentiel krise.

Du kan købe Voksne mennesker online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.