Daniel Kehlmann Historiske romaner Skønlitteratur

Daniel Kehlmann fascineret af mærkværdig migrationshistorie

Daniel Kehlmann Lysspil

Den tyske stjerneforfatter Daniel Kehlmann er fascineret af berømt filminstruktørs mærkværdige migrationshistorie. Det er blevet til en roman om konsekvenser af krig og gerningsmænd og deres medløbere.


Det var en fascination af en af de helt store stumfilmsinstruktørlegender, der fik Daniel Kehlmann til at skrive Lysspil. Kehlmann, der er en af Tysklands største nulevende forfattere, stiller i Lysspil skarpt på filminstruktørlegenden G. W. Pabst.

“Han er en af de vigtigste filminstruktører i den tidlige periode, en af de pionerer, der gjorde filmen til en selvstændig kunstform. Og så har vi denne her meget mærkværdige migrationshistorie om en mand, der allerede var i sikkerhed i Amerika og havde arbejdet i Hollywood, og som så pludselig besluttede sig for at vende tilbage. Det er meget underligt og forvirrende,” siger Daniel Kehlmann om G. W. Pabst i interview med Harald Krämer, forlaget Rowohlt.

Film med soldater og KZ-fanger

Den exofiktive roman Lysspil følger den legendariske stumfilmsinstruktør, der i første omgang flygter fra Tyskland til eksil i Hollywood, men ender tilbage i hjemstavnen i Østrig. Under slutningen af 2. Verdenskrig bliver Pabst sat til at lave en en storfilm i Prag med fronsoldater og KZ-fanger som skuespillere. Årtier senere skal Pabsts gamle kameramand fortælle historien om ham og filmen i et tv-program.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på Daniel Kehlmanns forrygende forfatterskab

Tysk-østriske Kehlmann (1975), der er bosat i Berlin, fik med Opmålingen af verden (2005) en af de største bogsucceser i nyere tysk historie, og romanen er oversat til 46 sprog. På dansk er tidligere udkommet Berømmelse, Jeg & Kaminski og F. Seneste udgivelse Tyll udkom på dansk i 2018. I Tyskland solgte Lysspil mere end 100.000 eksemplarer allerede før udgivelsen i oktober 2023.


Mere om Lysspil og Tyll af Daniel Kehlmann

Lysspil

Daniel Kehlmann fascineret af mærkværdig migrationshistorie

”Et stort værk om moralske svigt” – Zeit Literaturbeilage

LYSSPIL er Kehlmans store roman om de enorme menneskelige omkostninger, som krigen og fascismen havde for Europa. Et trekantsdrama med ulykkelig forelskelse, og en søn som omvendes til fuldtonet nazist. 

Før Anden Verdenskrig forsøger den store stumfilmsinstruktør GW Pabst uden held at få succes i Hollywood, og sammen med sin familie vender han snart tilbage til det Europa, som han flygtede fra, hvor fascismen hersker og krigen nu står for døren. Her modtages han med åbne arme – og under slutningen af krigen bliver Pabst sat til at lave en ny storfilm i Prag med frontsoldater og KZ-fanger som skuespillere. Mens kameraerne ruller, rykker fronten tættere og tættere på. 
  

Du kan købe Lysspil online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.

Tyll

Tyll, Daniel Kehlmann, Trediveårskrigen,

❤️❤️❤️❤️❤️ – “En kæmpe bedrift” – POLITIKEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Storslået … et mesterværk” – KRISTELIGT DAGBLAD

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Anbefales på det varmeste” – JYLLANDS-POSTEN

“Kehlmann er en nærmest pralende dygtig skribent” – WEEKENDAVISEN

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ – “Et mesterværk. Stærkt underholdende” – FEMINA

En tryllebindende og farverig fortælling sat i 1600-tallet. Centrum og omdrejningspunk i romanen er spøgefuglen Tyll, der  en dag beslutter sig for at blive udødelig.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på Daniel Kehlmanns forrygende forfatterskab

Den omvandrende skuespiller, entertainer og provokatør Tyll blev født i starten af 1600-tallet. Tylls far, der er møller, er også tryllekunstner og opfinder og i særlig grad en mand, der vækker de lokale gejsteliges vrede. Tyll bliver nødt til at flygte og får følgeskab af Nele, bagerens datter. På sin rejse gennem et land, der er smadret af Trediveårskrigen, møder han et farverigt ensemble af både almindelige mennesker og store ånder.

Du kan købe Tyll online her eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.