Kategori: Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann
Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann (f. 1975) er født i München og bor i Wien og Berlin.

Han har skrevet adskillige romaner, som alle foreligger på dansk, bl.a. Opmålingen af verden, Berømmelse, Jeg og Kaminski, F, Du skulle være gået og Lysspil. Hans bøger hiver i læserens verdensopfattelse med både humor og skarphed.

Hans bøger er oversat til 40 sprog, og han er en af efterkrigstidens største tyske litterære successer.

For sit forfatterskab har Daniel Kehlmann vundet adskillige priser. Blandt andet Konrad-Adenauer-Litteraturpris i 2006, Welt-Litteraturpris i 2007 og Frank Schirrmacher-Prisen i 2018.

Daniel Kehlmann er en af Tysklands største nulevende forfattere

Daniel Kehlmann var kun 30 år gammel, da hele verden fik øje på hans talent for at skrive med Opmåling af verden. Bogen blev en af Tysklands største bogsucceser i nyere tid, og han er en af landets største nulevende forfattere. Kehlmann er ydermere Tysklands bedstsælgende forfatter siden 2. Verdenskrig.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på Daniel Kehlmanns forrygende forfatterskab

I Opmåling af verden følger historien Alexander von Humbol og Carl Friedrich Gauss, der i slutningen af det 18. århundrede forsøger at måle verden op – på hver deres måde. Her illustrerede han, at han i høj grad kan vække historien og historiske personer til live med stor succes.

Lysspil er en roman om stumfilmsinstruktøren G. W. Pabts liv.

Lysspil er en roman og ikke en biografi. Bogen viser stumfilmsinstruktørens G. W. Pabts liv. Han levede under Anden Verdenskrig, og her blev han sat til at lave en ny storfilm i Prag med frontsoldater og KZ-fanger som skuespillerne.

Pabst forsøgte at flygte til Californien før krigen, hvor han søgte efter succes og berømmelse i Hollywood. Dette lykkedes dog ikke, og sammen med sin familie vendte han tilbage til det nazistiske Østrig. Her trængte krigen sig på og facismen herskede.

LÆS OGSÅ: Lysspil af Daniel Kehlmann. Læs et uddrag af den medrivende roman om de menneskelige omkostninger ved Anden Verdenskrig og fascismen i Europa.

Grunden til at Daniel Kehlmann ønskede at tage fat i netop denne historie, fortæller han i et interview med Harald Krämer fra forlaget Rowohlt oversat af Lars Christiansen. Begrundelsen lød således:

“For det andet så har vi denne her meget mærkværdige migrationshistorie om en mand, der var i sikkerhed i Amerika og havde arbejdet i Hollywood, og som så pludselig besluttede sig for at vende tilbage. Det er meget underligt og forvirrende, og det ville jeg fortælle om.”

Lysspil blev modtaget meget positivt hos anmelderne, hvor Jyllands-Posten gav den 5 stjerner, og Politiken gav romanen 5 hjerter og kaldte den et mesterstykke.