Anden verdenskrig Daniel Kehlmann Fiktion Historiske romaner Skønlitteratur

Ny historisk perle af Daniel Kehlmann. Lysspil handler om fascismen og nazismen under Anden Verdenskrig

Lysspil, Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann er en af Tysklands største, nulevende forfattere, og så er han den bedst sælgende siden Anden Verdenskrig. Den prisvindende forfatter er oversat til flere end 40 sprog, og nu er hans seneste roman udkommet på dansk, nemlig Lysspil.


Daniel Kehlmann beskrives af litteraturanmeldere som ”en stjerneforfatter” og som ”balancekunstens mester”. Hans historiske romaner er mesterligt gode og præcise, og de storslåede bestsellere er populære verden over.

Nu er der igen gode Kehlmann-nyheder til alle, der interesserer sig for historie og det 20. århundredes kulturhistorie.

Med Opmålingen af verden fra 2005 (på dansk, 2006) fik Daniel Kehlmann sit store internationale gennembrud. Romanen blev en af tysk litteratur største bogsuccesser i nyere tid, og hurtigt blev den oversat og tog en række lande med storm.

I Danmark blev bogen også en succes, og siden er F, Du skulle være gået og Tyll blevet det samme.

LÆS OGSÅ: “Enhver kunstner bør være en slags Tyll – robust, modig og en lille smule ond”

Især Tyll fra 2018 fik en fantastisk modtagelse herhjemme og topkarakterer i anmeldelser fra blandt andet Politiken, Kristeligt Dagblad og Femina:

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ . “Stjerneforfatteren Daniel Kehlmanns nye historiske roman Tyll er mesterlig” – Politiken

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤. “Et mesterværk. Stærkt underholdende” – Femina.

★★★★★★. “Storslået” – Kristeligt Dagblad.

Tyll skildrer gøgleren og provokatøren Tyll Ulenspiegel, som er en velkendt skikkelse i tysk kulturhistorie. I Kehlmanns Tyll befinder gøgleren sig midt i Trediveårskrigen, der raserer Europa, og gennem Ulenspiegel forenes alvor og finurlighed på fornemmeste vis. Med en farverig samling af karakterer kan man ikke andet end at blive tryllebundet.


Aktuel roman fra Kehlmann

Kehlmanns seneste roman, Lysspil, udspiller sig også under en af Europas største katastrofer. Denne gang er Anden Verdenskrig og fascismen centrale, i en morsom og skarp exofiktiv roman om Tysklands mørke historie.

Lysspil fortæller sin barske historie gennem en af filmhistoriens største instruktører: stumfilmsinstruktøren GW Pabst (1885-1967).

Inden krigen filmede GW Pabst, da nazisterne overtog magten i Frankrig, men nåede at flygte til Californien for at undslippe rædslerne i det nye Tyskland og prøve lykken andetsteds. Pabst får dog ikke succes i Hollywood og vender tilbage til Europa, hvor fascismen nu hersker og krigen står for døren.

Under krigen sættes instruktøren så til at lave en film i Prag med frontsoldater og KZ-fangere som skuespillere, og mens kameraerne ruller rykker fronten tættere og tættere på…

Lysspil skildrer de enorme menneskelige omkostninger, krigen og fascismen havde for Europa.

Med Lysspil viser Kehlmann for alvor, hvad god litteratur er i stand til: nemlig, at bringe sandheden frem gennem opfindsomhed.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på Daniel Kehlmanns forrygende forfatterskab


Daniel Kehlmann: Lysspil

Ny historisk perle af Daniel Kehlmann. Lysspil handler om fascismen og nazismen under Anden Verdenskrig

”Et stort værk om moralske svigt” – Zeit Literaturbeilage

LYSSPIL er Kehlmans store roman om de enorme menneskelige omkostninger, som krigen og fascismen havde for Europa. Et trekantsdrama med ulykkelig forelskelse, og en søn som omvendes til fuldtonet nazist. 

Før Anden Verdenskrig forsøger den store stumfilmsinstruktør GW Pabst uden held at få succes i Hollywood, og sammen med sin familie vender han snart tilbage til det Europa, som han flygtede fra, hvor fascismen hersker og krigen nu står for døren. Her modtages han med åbne arme – og under slutningen af krigen bliver Pabst sat til at lave en ny storfilm i Prag med frontsoldater og KZ-fanger som skuespillere. Mens kameraerne ruller, rykker fronten tættere og tættere på. 
  

Du kan købe Lysspil online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.