Fiktion Historiske romaner Romaner om 2. verdenskrig Slægtsromaner Wilbur Smith

Fra bogholder til bestseller-forfatter. Mød Wilbur Smith

Wilbur Smith, Courtney, Courtney-serien, Courtney-serie, Krigsråb, Wilbur, Historiske romaner, Historisk fiktion, Afrika, Sydafrika, Anden verdenskrig, medforfattere

Wilbur Smith udgav 49 romaner inden sin død i november 2021 – og med over 140 millioner solgte eksemplarer var den 88-årige en af verdens bedst sælgende forfattere.

Men hvordan gik det til, at en ung, sydafrikansk bogholder ved navn Wilbur Addison Smith blev én af verdens bedst sælgende forfattere? Læs med her, og få den fantastiske historie om Wilbur Smith.

“Find dig et rigtigt job”

Født i 1933 i det tidligere Rhodesia, dét, der nu er Zambia og Zimbabwe, voksede Wilbur Smith op på sin fars enorme ranch. Storvildtjagt, sorte tjenestefolk og en opvækst under den åbne, afrikanske himmel var hverdag for den unge Wilbur Smith, og allerede fra barnsben fyldte bøgerne meget i hans liv.

Wilbur Smith, Courtney, Courtney-serien, Courtney-serie, Krigsråb, Wilbur, Historiske romaner, Historisk fiktion, Afrika, Sydafrika, Anden verdenskrig, medforfattere

Efter otte år på kostskole i Sydafrika, to år på senior school og til sidst tre år på universitet bestemte Wilbur Smith sig for, at han ville være journalist.

Hvis det slog fejl ville han blive professionel jæger. Men ingen af de to ideer var hans far meget for.

“Min far var forfærdet. ‘Vær nu ikke en idiot. Du kommer til at sulte’, sagde han til mig. Find dig selv et rigtig arbejde!”

Efter den reprimande fik Wilbur Smith job som revisor. Men han kunne alligevel ikke lægge skriveriet på hylden.

Starten på Courtney-serien

Wilbur Smiths første roman blev da også alt andet end en succes. Efter et par succesfulde udgivelser af mindre historier kastede Wilbur Smith sig over et større projekt:

“Jeg skrev en roman kaldet Guderne bliver først gale, en forfærdelig titel til en endnu værre bog.”

Afslagene væltede ind af postkassen. Der var næsten ikke et forlag tilbage, der kunne sige nej til bogen. Men heller ikke det fik Wilbur Smith til at lægge skriveriet på hylden. I stedet begyndte han at skrive om det barske, smukke og farlige Afrika, som han kendte så godt.

Wilbur Smith, Courtney, Courtney-serien, Courtney-serie, Krigsråb, Wilbur, Historiske romaner, Historisk fiktion, Afrika, Sydafrika, Anden verdenskrig, medforfattere

Wilbur Smith skrev om ranchen fra sin barndom, sin mor og sin far, om afrikansk historie og om sorte og hvides forhold. Han skrev om guldminer og jagt, om kærlighed og had.

Det blev til den verdenskendte roman Når løven jager, der blev Wilbur Smiths debutroman og første bog i Courtney-serien, der hurtigt blev kendt verden over. Seneste udgivelse i Courtney-serien er Krigens arv, der udkom 55 år efter det første bind i Courtney-serien.

Courtney, Ballantyne, Egypten…

Wilbur Smith var aldeles produktiv gennem sin et halvt århundrede lange karriere som forfatter, og han har skrevet intet mindre end fire separate serier.  Den største og måske mest kendte serie er Courtney-serien, som består af 16 romaner. 

Courtney-serien er en episk slægtsfortælling om Courtney-familien strækker sig over flere generationer. Mere end 100 års historie, fra 1860’erne til 1980’erne er indkapslet i stærke og realistiske, hensynsløse og åbenhjertige, men også eventyrlige romaner.

Wilbur Smith, David Churchill, Courtneys krig, Courtney-serien
Wilbur Smith, Tigerens bytte, Tom Harper, Courtney-serien
Krigsråb, Wilbur Smith, Courtney-serien,Alle har de det spændende bagtæppe af et historisk forankret Afrika på kanten af krig, guldfeber og elfenbensjagt.

#Fun-fact:
Wilbur Smiths farfar hed Courtney James Smith, hvorfra inspirationen til Courtney-serien kom fra.

Du kan læse meget mere om Courtney-serien og få et overblik over alle bindene her.

Ballantyne-serien er en stærk fortælling om Ballantyne-familien, der består af fire romaner. Romanerne følger Ballantyne-familiens på tværs af generationer fra 1860’erne til 1980’erne. Seriens bagtæppe er Zimbabwes tilblivelse og løsrivelse fra Storbritannien.

Når falkene flyver, Ballantyne-serien, Wilbur Smith, Ballantyne
Leoparden jager i mørke, Wilbur Smith, Ballantyne, Ballantyne-serien
Falkene vender tilbage, Wilbur Smith, Ballantyne, Ballantyne-serienBallantyne- og Courtney-familiernes skæbner væves sammen for en kort stund i romanen Solens Sejr, der blander de to serier.

Egypten-serien er lidt af en afstikker fra Wilbur Smiths ellers elskede Syd- og Centralafrika og moderne tidsperiode. I denne serie på seks bind følger vi oldtidens egyptiske faraoer på tværs af de forskellige kongeriger, alle bygget på guld, grådighed og krig. Persongalleriet er dog stadig engagerende og elskeligt, som man kender det fra Wilbur Smiths andre serier.

Wilbur Smith, Farao, Egypten-serien
Wilbur Smith, Egypten-serien, Ørkenguden
Wilbur Smith, Den 11. plage, Egypten-serien

Fortællingen lægger vægt på magtkampe, desillusion, og den brutalitet, der kan overtage mænd, der er forblændet af raseri eller grådighed.

Kommer snart: Titanernes krig (Egypten-serien)

Titanernes krig er en ny bog i Egypten-serien fra adventure-mesteren, Wilbur Smith.

I over halvtreds år har Egypten eksisteret i skyggen af krig og ødelæggelse under det blodtørstige og barbariske Hyksos-folk. Det er desperate tider, men en tapper modstandsgruppe med den mægtige Taita i spidsen kæmper endnu imod.

Piay, Taitas unge protegé, er blevet en uforlignelig spion, og han rejser mod nord til Mycenae på en farlig mission – gennem Hyksos-folkets områder og over det store hav – for at finde allierede til kampen for Egypten. Situationen bliver stadigt mere farlig og rigets skæbne balancerer på en knivsæg. Vil Piay lykkes med sin mission, eller vil dette betyde enden for Egyptens storhed for evigt?

Du kan købe Titanernes krig online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Hector Cross-serien handler om den tidligere major i det britiske specialkorps SAS. Hector Cross ejer sit eget sikkerhedsfirma, og serien indledes med, at milliardæren Hazel Bannocks yacht bliver kapret af somaliske pirater, der kidnapper hendes unge datter.

Afrikas horn, Wilbur Smith, Hector Cross
En ond cirkel, Wilbur Smith, Hector Cross
Udyret, Wilbur Smith, Hector CrossHector Cross hyres til at bringe datteren sikkert tilbage, og herefter går der ikke længe, før Hector Cross igen finder sig selv i orkanens øje.

Brugen af Ghostwriters

De senere år indgik Wilbur Smith i samarbejde med et væld af forskellige forfattere om sine romaner. Han har tidligere udtalt, at hans læsere efterspørger hans romaner og fortsættelser hurtigere, end han kan skrive dem. Derfor valgte han at sige god for, at såkaldte ‘ghostwriters’ kan gøre benarbejdet i skriveprocessen, hvor Wilbur Smith styrede plottet og karakterenes ageren i fortællingen. Forfattere som Giles Kristian, Tom Cain, David Churchill og Tom Harper har f.eks. bidraget i den proces.

De nyeste bøger fra Wilbur Smith

Stormens rasen

1774. Rob Courtney vokser op i Nativity Bay, på Afrikas østkyst og har altid drømt om at stå til søs. Da hans bedstefar, Jim Courtney, dør og den mystiske Kaptajn Marston ankommer til fortet, tændes Robs indre gnist, og han sniger sig med på Marstons skib som blind passager. Destination: England.

Inden længe står Rob, fattig som en kirkemus og desperat i Londons gader, og han ser ingen anden udvej: Den britiske flåde kalder, og Rob svarer, og nu gælder det den kommende krig mod de rebelske amerikanske kolonister.

Samtidig vokser Theo Courtneys sønner op i Amerika, i et samfund som er splittet i sin troskab til den engelske krone. Selv i familien er der delte meninger. Theos ældste søn, Cal, er en amerikansk patriot uden lige, men Theo føler selv en stærk forbindelse til moderlandet, England. Da Cal ser sin lillebror blive dræbt af britiske tropper, sværger han at hævne ham – og at drive englænderne ud af Amerika én gang for alle …

Du kan købe Stormens rasen online fx. på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.
Krigens arv

Ny spændingsroman i Wilbur Smiths bedstsælgende Courtney-serie.

De elskede karakterer, Leon Courtney, Centaine De Thiry og Shasa Courtney vender her tilbage i en actionfyldt og spændende efterfølger til Courtneys krig, som med denne bog bringer en afslutning på det episke Assegai-spor i familie-krøniken.

Saffron Courtney og hendes mand, Gerhard, overlever med nød og næppe 2. verdenskrig, men Gerhards nazistiske bror, Konrad, er stadig fast besluttet på genoprejsning.

Som kattens efter musen udvikler det sig, og et komplot imod Saffron og Gerhard er under opsejling, som vil få alvorlige konsekvenser.

Du kan købe Krigens arv online, fx på Bog & Ide, eller i din nærmeste boghandel.
Det nye rige

Det nye rige, Wilbur Smith

Det nye rige er syvende bind i Wilbur Smiths populære serie, der tager sted i det gamle Egypten. 

Hui er yndlingssønnen og hans skæbne er fastlagt – han skal være den kommende hersker. Han lever et dejligt liv i Lahun – men snart bliver han tvunget til at vælge sin vej i livet.

For den den smukke facade foregår et infamt magtspil og ondskaben kender ingen grænser. Hui har en stedmor, den store troldkvinde Ipsetnofret. Hun er drevet af jalousi og magtsyge og har sammen med Qen, Huis bror, orkestreret faderens undergang.

Du kan købe Det nye rige online, eller i din nærmeste boghandel.