Fiktion Historiske romaner Romaner om 2. verdenskrig Slægtsromaner Wilbur Smith

Fra bogholder til bestseller-forfatter. Mød Wilbur Smith

Wilbur Smith, Courtney, Courtney-serien, Courtney-serie, Krigsråb, Wilbur, Historiske romaner, Historisk fiktion, Afrika, Sydafrika, Anden verdenskrig, medforfattere

Wilbur Smith er en verdenskendt forfatter. Han har mere end 40 udgivelser og over 120 millioner solgte bøger at bryste sig af, og den 85-årige legende-forfatter ser ikke ud til at stoppe foreløbigt.

 

Men, hvordan går det til, at en ung, sydafrikansk bogholder ved navn Wilbur Addison Smith bliver én af verdens bedst sælgende forfattere?

Læs med her, og få den fantastiske historie om Wilbur Smith.

“Find dig et rigtigt job”

Født i 1933 i det tidligere Rhodesia, dét, der nu er Zambia og Zimbabwe, voksede Wilbur Smith op på sin fars enorme ranch.

Storvildtjagt, sorte tjenestefolk og en opvækst under den åbne, afrikanske himmel var hverdag for den unge Wilbur Smith, og allerede fra barnsben fyldte bøgerne meget i hans liv.

Wilbur Smith, Courtney, Courtney-serien, Courtney-serie, Krigsråb, Wilbur, Historiske romaner, Historisk fiktion, Afrika, Sydafrika, Anden verdenskrig, medforfattere

Efter otte år på kostskole i Sydafrika, to år på senior school og til sidst tre år på universitet bestemte Wilbur Smith sig for, at han ville være journalist.

Hvis det slog fejl ville han blive professionel jæger. Men ingen af de to ideer var hans far meget for.

“Min far var forfærdet. ‘Vær nu ikke en idiot. Du kommer til at sulte’, sagde han til mig. Find dig selv et rigtig arbejde!”

Efter den reprimande fik Wilbur Smith job som revisor. Men han kunne alligevel ikke lægge skriveriet på hylden.

Starten på Courtney-serien

Wilbur Smiths første roman blev alt andet end en succes. Efter et par succesfulde udgivelser af mindre historier kastede Wilbur Smith sig over et større projekt:

“Jeg skrev en roman kaldet Guderne bliver først gale, en forfærdelig titel til en endnu værre bog.”

Afslagene væltede ind af postkassen. Der var næsten ikke et forlag tilbage, der kunne sige nej til bogen.

Men det fik ikke Wilbur Smith til at lægge skriveriet på hylden. I stedet begyndte han at skrive om det barske, smukke og farlige Afrika, som han kendte så godt.

Wilbur Smith, Courtney, Courtney-serien, Courtney-serie, Krigsråb, Wilbur, Historiske romaner, Historisk fiktion, Afrika, Sydafrika, Anden verdenskrig, medforfattere

Wilbur Smith skrev om ranchen fra sin barndom, sin mor og sin far, om afrikansk historie og om sorte og hvides forhold. Han skrev om guldminer og jagt, om kærlighed og had.

Det blev til den verdenskendte roman Når løven jager. Første bind i Courtney-serien, der hurtigt blev kendt verden over, og som stadig vokser den dag i dag.

Seneste udgivelse i Courtney-serien, er Courtneys krig – 55 år efter det første bind i Courtney-serien udkom.

Courtney, Ballantyne, Egypten…

Wilbur Smith har været aldeles produktiv gennem sin et halvt århundrede lange karriere som forfatter og har skrevet intet mindre end fire separate serier. 

Den største og måske mest kendte serie er Courtney-serien, som består af hele 16 romaner. 

Courtney-serien er en episk slægtsfortælling om Courtney-familien strækker sig over flere generationer. Mere end 100 års historie, fra 1860’erne til 1980’erne er indkapslet i stærke og realistiske, hensynsløse og åbenhjertige, men også eventyrlige romaner.

Wilbur Smith, David Churchill, Courtneys krig, Courtney-serienWilbur Smith, Tigerens bytte, Tom Harper, Courtney-serienKrigsråb, Wilbur Smith, Courtney-serien,

Alle har de det spændende bagtæppe af et historisk forankret Afrika på kanten af krig, guldfeber og elfenbensjagt.

#Fun-fact:
Wilbur Smiths farfar hed Courtney James Smith, hvorfra inspirationen til Courtney-serien kom fra.

Du kan læse meget mere om Courtney-serien og få et overblik over alle bindene her.

 

Ballantyne-serien er en stærk fortælling om Ballantyne-familien, der består af fire romaner. Romanerne følger Ballantyne-familiens på tværs af generationer fra 1860’erne til 1980’erne. Seriens bagtæppe er Zimbabwes tilblivelse og løsrivelse fra Storbritannien.

Når falkene flyver, Ballantyne-serien, Wilbur Smith, BallantyneLeoparden jager i mørke, Wilbur Smith, Ballantyne, Ballantyne-serienFalkene vender tilbage, Wilbur Smith, Ballantyne, Ballantyne-serien

Ballantyne- og Courtney-familiernes skæbner væves sammen for en kort stund i romanen Solens Sejr, der blander de to serier.

 

Egypten-serien er lidt af en afstikker fra Wilbur Smiths ellers elskede Syd- og Centralafrika og moderne tidsperiode.

I denne serie på seks bind følger vi oldtidens egyptiske faraoer på tværs af de forskellige kongeriger, alle bygget på guld, grådighed og krig. Persongalleriet er dog stadig engagerende og elskeligt, som man kender det fra Wilbur Smiths andre serier.

Wilbur Smith, Farao, Egypten-serienWilbur Smith, Egypten-serien, ØrkengudenWilbur Smith, Den 11. plage, Egypten-serien

Fortællingen lægger vægt på magtkampe, desillusion, og den brutalitet, der kan overtage mænd, der er forblændet af raseri eller grådighed.

 

Hector Cross-serien handler om den tidligere major i det britiske specialkorps SAS.

Hector Cross ejer sit eget sikkerhedsfirma, og serien indledes med, at milliardæren Hazel Bannocks yacht bliver kapret af somaliske pirater, der kidnapper hendes unge datter.

Afrikas horn, Wilbur Smith, Hector CrossEn ond cirkel, Wilbur Smith, Hector CrossUdyret, Wilbur Smith, Hector Cross

Hector Cross hyres til at bringe datteren sikkert tilbage, og herefter går der ikke længe, før Hector Cross igen finder sig selv i orkanens øje.

 

Brugen af Ghostwriters

På det seneste er Wilbur Smith gået i samarbejde med et væld af forskellige forfattere om sine romaner.

Wilbur Smith har tidligere udtalt, at hans læsere efterspørger hans romaner og fortsættelser hurtigere, end han kan skrive dem. Derfor har han valgt at sige god for, at såkaldte ‘ghostwriters’ kan gøre benarbejdet i skriveprocessen, hvor Wilbur Smith styrer plottet og karakterenes ageren i fortællingen.

I seks år har Wilbur Smith benyttet denne metode til at færdiggøre sine bøger, og navne som Giles Kristian, Tom Cain, David Churchill og Tom Harper har alle bidraget til det store forfatterskab.

De nyeste bøger i Ballantyne-serien

Når Ravnen Kalder

Fra Cambridge modtager den unge studerende Augustus Mungo St John brev fra familien i Virginia.

Hans far er gået fallit med familiens plantage, og Mungos arv er forsvundet sammen med sin gamle kærlighed, slaven Camilla.

I vrede og anger sværger Mungo at redde Camilla og hævne sig på hendes kidnapper Chester Marion.

Samtidig må Camilla gøre alt for at overleve i den brutale Chester Marions fangeskab, mens Mungo kæmper sig gennem sin skæbnes modgang for at opnå hævn.

Du kan købe Når Ravnen Kalder online fx. på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Kongernes Konge

Kongernes konge

Wilbur Smiths to mest magtfulde familier mødes igen i denne længeventede selvstændige fortsættelse til bestselleren Solens sejr.

Penrod Ballantyne og hans forlovede, Amber Benbrook, går gennem Cairos gader i 1888. De er lykkelige og opfyldt af drømme om deres fælles fremtid, men drømmene knuses, da en jaloux ekskæreste kommer imellem dem.

Amber rejser til Abessinien sammen med sin tvillingesøster, Saffron, og hendes eventyrlystne mand, Ryder Courtney, på jagt efter lykken. De begiver sig ud på en farefuld færd til Addis Ababa, hvor de bydes velkommen af den magtfulde hersker Menelik II, Kongernes konge. Men Italien har planer for Abessinien, og der florerer rygter om en invasion. Tilbage i Cairo søger en knust Penrod trøst i byens opiumhuler. Han reddes af sin gamle ven, Lorenzo, som nu er i den italienske hær, og da Lorenzo tilbyder ham at slutte sig til den militære indsats, slår Penrod til.

En storm er på vej, og Penrod og Amber befinder sig på hver deres side af invasionen – kan de nogensinde finde deres vej tilbage til hinanden mod alle disse odds?

Kongernes konge kan fås online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.

De nyeste bøger i Courtney-serien


Courtneys krig

Wilbur Smith, David Churchill, Courtneys krig, Courtney-serien

Gerhard von Meerback kæmper, trods sin modstand mod nazisterne, for sit fædreland og håber på en dag at have mulighed for at hjælpe med at befri Tyskland fra Hitler og hans brutale regime. Men da hans enhed kastes ind i Anden Verdenskrigs blodigste slag, ved han, at hans chance for at overleve bliver mindre dag for dag.

I mellemtiden er Saffron Courtney blevet rekrutteret til Churchills britiske spionnetværk. Hun sendes til det besatte Belgien på en farlig mission, men det står snart klart for hende, at hun bliver jaget af en af Tysklands mest ubarmhjertige spioner.

Konfronteret med en større ondskab, end de nogensinde kunne forestille sig, må de to elskende tage det sværeste valg af alle: Skal de ofre sig for krigen eller gøre, hvad de kan, for at overleve og håbe, at de en dag vil blive genforenet?

Find Courtneys krig her, eller i din lokale boghandel. 

 

Tigerens bytte

Tigerens bytte, Wilbur Smith, Courtney-serien

Malabarkysten er fyldt med farer: grådige handelsmænd, frygtløse pirater og hævnlystne mænd. Men for en Courtney kan den største fare vise sig at være hans egen familie.

Da Tom Courtney vender sit skib mod ukendte destinationer finder han endelig sin skæbne – og bestemmer uden at vide det hele Courtney-familiens fremtid.

Toms nevø, Francis Courtney, søger formue og hævn i Sydafrika, da hans fars spillegæld efterlader ham i stor fare og uden en krone på lommen. Men da han ankommer afsløres en sandhed, der efterlader ham overvældet. I mellemtiden forfalder Toms søn, Christopher Courtney, til forræderi, vold og bedrag, da han bliver uvenner med sin far og forsøger at skabe sin egen vej i verden.

Du kan købe Tigerens bytte online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.

 

Krigsråb

Krigsråb, Wilbur Smith, Courtney-serien,

Den modige Saffron Courtney er datter af den fremtrædende forretningsmand og krigsveteran, Leon Courtney, som opdrager hende alene i det koloniserede Kenya.

Som Saffron vokser op, vokser også hendes lyst efter viden og eventyr. Hun rejser derfor til England, hvor hun uundgåeligt indblandes i dramatiske begivenheder, der leder op til Anden Verdenskrig.

Hun møder den privilegerede og idealistiske Gerhard von Meerbach, hvis velhavende bror er glødende nazi-sympatisør. Men Gerhards idealisme sættes på prøve, da hans venskab med en jødisk mand bringer ham i fare.

Find Krigsråb her, eller i din lokale boghandel.