Danske romaner Fiktion Historiske romaner Romaner om 2. verdenskrig Roy Jacobsen

Roy Jacobsen: 5 hurtige om succesforfatteren

Roy Jacobsen

Forfatteren til udgivelsen De uværdige hedder Roy Jacobsen. Han er nordmand og er en af Norges mest anerkendte og læste forfattere. Bliv klogere på succesforfatteren her

Til trods for succesen i sit norske hjemland, ved vi i Danmark ikke meget om Roy Jacobsen. Vi har samlet 5 forklarende facts, der er værd at vide om stjerneforfatteren, herunder:


1. Roy Jacobsen modtog Tarjei Vesaas’ debutantpris i 1982

Roy Jacobsen debuterede som forfatter i 1982 med novellesamlingen Fangeliv, og allerede fra start kunne han træde op på sejrspodiet. Novellesamlingen blev nemlig tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris samme år. Tarjei Vesaas-prisen uddeles hvert år i Norge til årets bedste norske skønlitterære debutant.


2. Den første af mange hyldest-priser

Hyldesten stoppede langtfra her. Roy Jacobsen har igennem sit forfatterskab modtaget en række litterære priser for sine udgivelser, herunder Litteraturkritikerprisen i 1989 for Der kan komme nogen, Boghandlerprisen i både 1991 og 2009 for henholdsvis Sejrherrerne og Vidunderbarn samt Gyldendalprisen i 2005 og Doblougprisen i 2012 for hele forfatterskabet. Og så har han i øvrigt været nomineret hele to gange til Nordisk Råds Litteraturpris i henholdsvis 1991 og 2004.

Hans mangfoldige bibliografi rummer desuden både et par børne- og ungdomsbøger, en lang række noveller og novellesamlinger, og i omegnen af hele 20 romaner.


LÆS OGSÅ: Roy Jacobsen: Ny roman sætter ord på det usagte mellem generationerne under 2. verdenskrig


3. Forfatteren er oversat til hele 43 sprog

Det er ikke kun i de nordiske lande, at norske Roy Jacobsen hitter. I dag er hans bøger nemlig oversat vidt og bredt, og er at finde på internationale bogreoler på ikke mindre end 43 forskellige sprog!

Senest gælder det hans roman De uværdige, der udkom på norsk i 2022 og er aktuel i Danmark fra d. 15. september 2023, hvor den udkommer på dansk.


4. Fra kriminel løbebane til alsidig forfatter

Roy Jacobsen voksede op i Årvoll med en far, der var maskinfører, og en mor, der var industriarbejder. Jacobsens ungdomsliv i forstaden var præget af et hårdt miljø – faktisk så hårdt, at han som ung kom i ledtog med en kriminel drengebande!

Jacobsen endte endda med at afsone en fængselsdom, inden han senere hen vendte sig mod bøgerne og en mere afdæmpet levemåde.


5. Roy Jacobsens arbejderbaggrund til inspiration

Inden valget faldt på forfatter, nåede Roy at have mange forskellige jobs, og kom vidt omkring som blandt andet underviser, plejemedhjælper, snedker og endda fisker.


Roy Jacobsen trækker tydeligt på sine mange erfaringer fra sit liv som inspiration i sine romaner, der afspejler en bred vifte af socialrealistiske, psykologiske og samfundskritiske temaer på tværs af generationer.

Sidstnævnte tematiseres især i De uværdige, der udkommer d. 15. september.


Se Roy Jacobsens kommende nyhed her: De uværdige

Roy Jacobsen: 5 hurtige om succesforfatteren

“Roy Jacobsen skriver stærk historisk realisme om Oslo under Besættelsen” – Weekendavisen

★★★★★ “En stærk og nervepirrende fortælling” – Jyllands-Posten

I et fattigt kvarter i Oslo under den tyske besættelse vokser en flok børn op under trange og nådesløse kår. De hutler sig igennem tilværelsen ved at svindle og stjæle efter alle kunstens regler. Og de viger ikke tilbage for også at udnytte tyskerne. Men som krigsårene går, og voksenlivets alvor begynder at trænge sig på, må de hver især finde deres plads i en tumultarisk verden.

De uværdige tegner Roy Jacobsen et både varmt og brutalt portræt af en barndom i en desperat tid.

Roy Jacobsen har to gange været indstillet til Nordisk Råds litteraturpris og blev, som den første nordmand nogensinde, i 2017 shortlistet til Booker-prisen for romanen De usynlige. Hans bøger er oversat til 43 sprog.

Du kan købe De uværdige online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.