Aktuelt Fiktion Roy Jacobsen Skønlitteratur

Roy Jacobsen: Ny roman sætter ord på det usagte mellem generationerne under 2. verdenskrig

Roy Jacobsen: Ny roman sætter ord på det usagte mellem generationerne under 2. verdenskrig

Den prisbelønnede norske forfatter Roy Jacobsen er aktuel med ny roman. I De uværdige åbner han, i selskab med en flok barske og kreative teenagedrenge, døren til den del af virkeligheden, der ikke passede ind i historieskrivningen om 2. verdenskrig.

I De uværdige beskriver Roy Jacobsen vilkårene for en flok unge mennesker under 2. verdenskrig, hvis voksenliv lige skal til at gå gang. For at skaffe mad på bordet til deres familier, begynder de i hemmelighed at arbejde for begge krigens parter.

Det er selvsagt ikke ufarligt – og det, som begynder med simple cykeltyverier, udvikler sig i uoverstigelige retninger for den unge flok teenagere. Som tingene spidser til, begynder voksenlivets alvor at trænge sig på, og hemmelighederne mellem generationerne hober sig op.

LÆS OGSÅ: 5 ting du ikke vidste om Danmark og vores historie

Historier der er gået i glemmebogen

Til spørgsmålet om, hvad det var ved krigsårene set fra et børneperspektiv, der fangede forfatteren Roy Jacobsen, svarer han, at han med romanen vil fortælle de historier fra 2. verdenskrig, der er forblevet usagte, fordi de ikke passede ind i den store fortælling.

”Bogen er et forsøg på at sige noget om, hvor kompliceret og kompleks 2. verdenskrig var – i modsætning til det indtryk og den fortælling, jeg voksede op med, hvor der var tydelige ofre- og skurkeroller. Jeg ville gerne beskrive nogle af de sider af krigen, og den kreativitet, der var nødvendig for at overleve, som ikke har passet ind i de norske historiebøger. Fokus har været på at holde hjulene i gang, men på hvilken måde? Det har jeg dykket ned i nærværende roman”, fortæller han.

Manglende rollemodeller

”Endnu en knytnæve. Carl stirrede ned gennem pandehåret på en stegt sild med skråsnit i skindet, branket purløg og en halv kartoffel, hvilket var, hvad dagen havde at byde på. Han noterede sig de tynde årer i fajancen, der havde lignet spindelvæv, så længe han kunne mindes, og koncentrerede sig om den tid, der skulle gå, før han igen kunne rette blikket på faderen, hans formidable modstander på den anden side af bordet, der havde lagt sin knyttede hånd fra sig ved siden af to sild og tre kartofler, med gaflen strittende op som et nyplantet træ – ”.

Sådan begynder romanen. Drengen Carl får et knytnæveslag af sin far under middagen for at sige sin mening; at han, faderen, aldrig ville blive til noget.

Far-søn-rollen er et af bogens gennemgående tematikker og er beskrevet i både humoristiske og barske vendinger. Sønnerne mangler i den grad rollemodeller, og de kaster sig derfor ud i livet uden synderlige pejlemærker.

LÆS OGSÅ: Min onde mor. Femten fortællinger fra mesterlige Margaret Atwood

Roy Jacobsen: Ny roman sætter ord på det usagte mellem generationerne under 2. verdenskrig

Roy Jacobsen (f. 1954) har to gange været indstillet til Nordisk Råds litteraturpris og blev i 2017 shortlistet til Booker-prisen for romanen De usynlige. Hans bøger er oversat til 43 sprog. Foto: Lina Hindrum

Det usagte mellem generationerne

Ligesom det meste, der foregik i krigsårene, skabte fortielserne mellem generationerne en kløft, der kun voksede sig større, som krisen skred fremad, fattigdommen steg og det at fortælle sandheden ikke længere var en reel mulighed, fortæller han.

”Romanen tager fat i det usagte mellem generationerne, der kendetegner krigstider på et generelt plan. Hvad gør alle de hemmeligheder, forældre og børn skjuler for hinanden ved os som mennesker?”

Konkret i bogen har Carl mange hemmeligheder overfor sin mor, fordi hun ikke kan bære at høre sandheden og er afhængig af de penge og mad, han skaffer til dem alle. Relationen mellem de to er et godt eksempel på, at hverken forældre eller børn har lyst til at vide, hvad de hver især egentlig går og laver. Hvis Carls mor ikke ved, hvor midlerne til at overleve kommer fra, kan de nemmere opretholde relationen til hinanden.

I nærværende roman er tematikken sat på spidsen. Men det usagte mellem generationer er et af de store temaer, som Roy Jacobsen også tidligere har beskæftiget sig med i sit forfatterskab.


De uværdige af Roy Jacobsen

Roy Jacobsen: Ny roman sætter ord på det usagte mellem generationerne under 2. verdenskrig

“Roy Jacobsen skriver stærk historisk realisme om Oslo under Besættelsen” – Weekendavisen

★★★★★ “En stærk og nervepirrende fortælling” – Jyllands-Posten

I et fattigt kvarter i Oslo under den tyske besættelse vokser en flok børn op under trange og nådesløse kår. De hutler sig igennem tilværelsen ved at svindle og stjæle efter alle kunstens regler. Og de viger ikke tilbage for også at udnytte tyskerne. Men som krigsårene går, og voksenlivets alvor begynder at trænge sig på, må de hver især finde deres plads i en tumultarisk verden.

De uværdige tegner Roy Jacobsen et både varmt og brutalt portræt af en barndom i en desperat tid.

Roy Jacobsen har to gange været indstillet til Nordisk Råds litteraturpris og blev, som den første nordmand nogensinde, i 2017 shortlistet til Booker-prisen for romanen De usynlige. Hans bøger er oversat til 43 sprog.

Du kan købe De uværdige online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.