Aktuelt Artikler du kan lytte til Kend din klassiker Klassikere

Kend din klassiker: Christiane F. – I morgen er det slut

kend din klassiker, christiane f.

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i ungdomsklassikeren Christiane F. – I morgen er det slut, den sande historie om en ung pige, der bliver heroinmisbruger som 13-årig.

Fortællingen om Christiane F. fik hurtigt kultstatus, da den udkom i 1979. Bogen tegner et hjerteskærende portræt af narkomiljøet i 1970’ernes Berlin, hvor mange endte i stofmisbrug og prostitution, mens de endnu bare var store børn.

Hvad handler bogen om?

Christiane F. – I morgen er det slut er en barsk fortælling om en ung piges møde med hårde stoffer, hendes kamp for at blive stoffri – og ikke mindst en fortælling om en hård opvækst og behovet for at passe ind.

I bogen følger vi skolepigen Christiane, der vokser op i den trøstesløse berlinske forstad Gropiusstadt. Som 12-årig begynder hun at komme på den lokale ungdomsklub, hvor der er et udbredt hash- og pillemisbrug. Christiane beundrer de ældre børn, og det er sammen med dem, at hun for første gang ryger hash.

LÆS OGSÅ: Karen M. McManus om sin nyeste thriller: Hvad nu, hvis de mennesker, vi tror, vi kender, har en mørk side?

Da hun senere begynder at komme på natklubben Sound, får hun nye venner, der ikke nøjes med hash og piller. Her er der flere, der er på heroin, og som bare 13-årig prøver Christiane det for første gang. Inden længe er hun dybt afhængig.

Sammen med sin kæreste Detlef, der også er heroinmisbruger, tilbringer hun nu dagene ved den berlinske banegård Bahnhof Zoo. Her forsøger de at skaffe penge til deres misbrug ved at stjæle, tigge og trække på gaden.

Snart begynder Christianes lange kamp for at blive stoffri, men det skal vise sig at være næsten umuligt at slippe ud af misbruget.

Hvordan blev bogen til?

I 1978 var Christiane Felscherinow indkaldt til at vidne i en retssag mod en mand, der havde betalt hende og andre piger med heroin for at få sex. Under retssagen mødte hun to journalister fra nyhedsmagasinet Stern, der gerne ville vide mere om hendes liv som ung i Berlins narkomiljø.

Det første interview blev hurtigt til flere, og over to måneder fortalte den 15-årige Christiane i detaljer om sine år på gaden som heroinmisbruger og prostitueret.

Hendes fortælling udkom først som reportager i Stern, og senere samledes de i en bog, der fik titlen Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

Hvorfor er bogen noget særligt?

Da bogen udkom i 1979, sendte den chokbølger gennem Vesteuropa. Den blev hurtigt oversat til en lang række sprog, og alene i Tyskland har den solgt i op mod to millioner eksemplarer.

Bogens detaljerede skildring af misbrug og børneprostitution kom bag på mange, der ikke anede, at der fandtes den slags problemer blandt Vesttysklands børn og unge. Stofmisbrug var et tabubelagt emne, og derfor var Christianes ærlige og barske fortælling med til at kaste lys over en problemstilling, der ellers ofte blev fortiet.

Hvordan har bogen inspireret andre?

I 1981 blev fortællingen om Christiane F. filmatiseret, og ligesom bogen blev filmen et kæmpe hit. En af tidens største stjerner, glamrock-ikonet David Bowie, spillede sig selv i den, og hans musik udgjorde også størstedelen af soundtracket.

Filmen blev næsten udelukkende optaget ”on location” – i Berlins undergrundsstationer og på de gader, hvor virkelighedens Christiane F. havde arbejdet som børneprostitueret. Uli Edel, der instruerede filmen, har senere fortalt til avisen The Guardian, hvor chokeret han var over sit møde med Berlins narkoscene.

”Jeg havde hørt om junkiemiljøet i Berlin, men jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg endelig så det: op mod 100 børn, der hang ud på Kurfürstendamm Station i weekenderne, mens de voksne, der brugte metroen, ignorerede dem. Tæt på det berygtede diskotek Sound tilbød mindreårige piger sex til mænd, der kørte forbi i biler – bare for at tjene lidt penge, før de gik tilbage på natklubben.”

LÆS OGSÅ: Promise Boys er en nervepirrende thriller om fordomme og retfærdighed

Det var da heller ikke uden udfordringer at filme i de miljøer. Natja Brunckhorst, der som 13-årig spillede Christiane F. i filmen, har fortalt i et interview i The Guardian, at det under en af optagelserne var ved at gå helt galt.

”Vi filmede en scene på Kurfüstenstraße. Christiane, min karakter, står alene og venter på, at nogen samler hende op. Scenen blev skudt med en lang kameralinse, så filmholdet stod langt væk. Så kørte en bil op på siden af mig, og jeg var i gang med at sætte mig ind i den, da jeg ud af øjenkrogen så flere af kamerafolkene komme løbende mod mig, mens de råbte: ”Nej! Nej! Nej!” Da gik det op for mig, at det var en virkelig mand, ikke en skuespiller, der var i gang med at samle mig op fra gaden. Jeg var lige ved at sætte mig ind i en bil med én, der havde lyst til at have sex med en 13-årig.”

Filmatiseringen af Wir Kinder vom Bahnhof Zoo blev den mest sete i Tyskland i 1981.

Hvad er ét af bogens fedeste citater?

”Det skete altså ikke på den måde, at jeg, den stakkels uskyldige lille pige, blev lokket til det af en væmmelig junkie eller pusher, som aviserne altid skriver. Jeg kender ingen, som er begyndt med H uden selv at ville det. De fleste ender dér, når de er modne til det – ligesom jeg.”


Christiane F. – I morgen er det slut

Kend din klassiker: Christiane F. - I morgen er det slut

En ny, opdateret udgave af den barske klassiker I morgen er det slut om Christiane F. og hendes liv som purung stofmisbruger.

I morgen er det slut er en dokumentarisk fortælling om Christiane Felscherinow, der som 12-årig begynder at ryge hash i den lokale ungdomsklub og året efter er dybt afhængig af heroin. Da det endelig lykkedes Christiane F. at blive stoffri, fortæller hun råt og ærligt sin historie til to journalister, hvor hun afslører, at hun efter skoletid måtte trække i Berlins gader for at skaffe penge til stoffer.

I 1979 udkom hendes historie med titlen “Wir Kindern vom Bahnhof Zoo” der hurtigt blev en bestseller. Den udkom første gang på dansk i 1981.

Bogen (og senere filmen) sendte chokbølger gennem det meste af Vesteuropa, fordi den afslørede, at der blandt de mange misbrugere i narkomiljøet var kommet en generation af purunge narkomaner, der stadig bare var store børn.

Du kan købe Christiane F – I morgen er det slut online eller i din nærmeste boghandel fra 27. august.