Aktuelt Fiktion Margaret Atwood

Margaret Atwood bliver modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen 2024

Margaret Atwood

I efteråret 2024 kommer den canadiske forfatter Margaret Atwood til Danmark for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024. Dermed kommer hun i selskab med tidligere prisvindere som Karl Ove Knausgård, J.K. Rowling, Haruki Murakami, Isabel Allende, Paulo Coelho, A.S. Byatt og Sir Salman Rushdie.

Der er stor hæder i vente til den 83-årige Margaret Atwood, når hun i efteråret 2024 modtager H.C. Andersen Litteraturprisen. Priskomitéen, der netop har offentliggjort deres valg af modtager, motiverer valget med følgende ord:

”H.C. Andersen Litteraturprisen tildeles Margaret Atwood for hendes brug af myter, eventyr og fantastiske og spekulative fortællinger til at belyse samtidspolitiske problemer, såvel som for at ophøje såkaldt spekulativ fiktion til en højere kunstform.”

Priskomiteen skriver bl.a. videre: “Atwood har igennem hele sin karriere formået at blande traditionelle myter, eventyr og fortælleformer med genrer såsom science fiction til at belyse både magtstrukturer mellem eksempelvis mænd og kvinder, men har også formået at sætte relevante samtidspolitiske problemer såsom religiøs fundamentalisme, racisme og klimaproblematikker på spidsen”.

Margaret Atwood bliver modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen 2024
Margaret Atwood var i juni 2022 på Fyn for at deltage i Heartland Festivalen og besøgte i den forbindelse H.C. Andersens Hus i Odense.

Margaret Atwood er udover sit skønlitterære virke kendt som kritiker, essayist og digter samt aktivist inden for feministiske såvel som økologiske mærkesager. Hun har blandt andet modtaget priser fra Man Booker og National Book Critics’ Award.

Atwood skriver til samtiden

Priskomiteen fremhæver desuden Atwoods evne til at skrive om og til tiden: “Atwood har altså, i lighed med Andersen, formået at anvende traditionelle fortælleformer, men videreudviklet dem til den samtid de er skrevet i. Atwood er i denne sammenhæng aktivt og kritisk gået ind i diskussionen om genre ved at insistere på at anvende betegnelsen ’spekulativ fiktion’ om værker som The Handmaid’s Tale eller MaddAddam snarere end ’science fiction’, som hun generelt anser for mandsdomineret, teknologifetichistisk og futuristisk snarere end samtidsorienteret.

Atwood er således – igen lig Andersen – både kritisk og kunstnerisk dybt engageret i litteraturens politiske og etiske potentiale gennem nyskabende hybrider af traditionelle og nyere fortælleformer”.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood retter flammekaster mod sin egen bog, Tjenerindens fortælling

Margaret Atwood, der er topaktuel i Danmark med Min onde mor, en samling af fortællinger, er udkommet på Lindhardt og Ringhof gennem mere end 40 år. Foruden Atwoods aktuelle bøger, så har forlaget i de senere år genudgivet flere af Atwoods tidligere bøger i nye, flotte udgaver.

Prisoverrækkelsen finder sted ved en ceremoni den 27. oktober 2024 i Odense, hvor Atwood foruden æren vil modtage bronzeskulpturen The Ugly Duckling, skabt af billedhugger Stine Ring Hansen, en pris på 500.000 kroner og diplomet The Beauty of the Swan.


MIN ONDE MOR:

Margaret Atwood bliver modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen 2024

Medrivende, skøre og rørende historier fra fortællingens mester, Margaret Atwood. 

Min onde mor består af femten historier, som alle dykker ned i familiedynamikker, ægteskab, savn og hukommelse – og ikke mindst hvad det betyder at leve et helt liv sammen.

Centralt i syv af historierne følges Nell og Tig gennem deres årtier lange ægteskab, både de store øjeblikke og de små, som tilsammen danner et helt liv med usædvanlig kærlighed.

Margaret Atwood er en af verdens bedst sælgende forfattere og står bl.a. bag nyklassikeren Tjenerindens fortælling som mange kender som udgangspunktet for den anmelderroste og prisbelønnede serie The Handmaid’s Tale på HBO.

Du kan købe Min onde mor online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.