Aktuelt Amerikanske romaner Bøger der er filmatiseret Fantasy og dystopi Klassikere Margaret Atwood

Margaret Atwood retter flammekaster mod sin egen bog, Tjenerindens fortælling

margaret atwood, tjenerindens fortælling

Bøger skal læses og ikke brændes eller censureres. Men det sker, og derfor har Margaret Atwood fået lavet en ikke-brandbar udgave af Tjenerindes fortælling, der gentagne gange bliver forbudt i skoler og på biblioteker.

Bevæbnet med en flammekaster og et dæmonisk smil kan man lige nu i en YouTube-video se den 82-årige canadiske forfatter Margaret Atwood sende stikflammer mod et eksemplar af sin egen bog, Tjenerindens fortælling.

LÆS OGSÅ: 7 forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

Bogen er upåvirket af ilden, fordi det er en særlig ikke-brandbar udgave, der kan tåle meget høje temperaturer. Den er fremstillet for at sætte fokus på den udbredte tendens til, at bøger bliver bandlyst.

Se Margaret Atwood sætte ild på

Margaret Atwood skrev Tjenerindens fortælling (The Handmaid’s Tale) i 1985, og den er siden blevet en nyklassiker – godt hjulpet på vej tv-serien fra 2017 med Elisabeth Moss i hovedrollen, som June/Offred.

Romanen foregår i et dystert fremtidsscenarie, hvor kvinder er frarøvet retten til at bestemme over deres egen krop, ligesom retten til at læse og tale frit er suspenderet i et samfund, hvor kvinder holdes som en slags slaver, der skal bruges til at avle børn.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Gileads døtre – den længe ventede fortsættelse til Tjenerindens fortælling

Bogen har siden udgivelsen jævnligt været at finde på lister over farlige bøger med farligt indhold; lister, der er opgjort af biblioteksforeningen The American Library Associations (ALA).

Den ikke-brandbare bog er skabt i samarbejde med forlaget Penguin Random House Canada og er sat til salg hos aktionshuset Sothesby, hvor buddet i skrivende stund er på 90.000 dollars med 7 dage tilbage af auktionen.

Find auktionen her (og byd på) en ikke-brandbar udgave af The Handmaid’s Tale

Overskuddet af auktionen går til PEN Amerika, der arbejder for forfatteres ytringsfrihed og for retten til at skrive, læse og lære. De er gået forrest i kampen mod den triste tendens i disse år til censur i de amerikanske skoler, hvor bestemte værker udelukkes fra pensumlisterne, fordi deres indhold anklages for at være stødende på forskellig vis.


Tjenerindens fortælling

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Måske vil du også gerne læse

Gileads døtre

Gileads døtre af Margaret Atwood

I denne selvstændige fortsættelse til Tjenerindens fortælling besvarer den anerkendte forfatter Margaret Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

Da bildøren smækkede i på sidste side i Tjenerindens fortælling, anede læserne ikke, hvad det betød for Offreds fremtid – frihed, fængsel eller død.

Med Gileads døtre er ventetiden endelig forbi. Her samler Margaret Atwood tråden op, femten år efter at Offred trådte ud i det ukendte, med vidnesbyrd fra tre kvinder inde fra Gilead.

Du kan købe Gileads døtre online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.



Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.