Forbudte bøger

For vovede, for voldelige, for væmmelige – for sande? Gennem historien er masser af store bøger blevet brændt, censureret eller gemt væk. De er simpelthen banned books. Hvilke af de her forbudte bøger har du læst?


Der er mange grunde til, at bøger kan falde i unåde. Både i “gamle dage” og i nyere tid er det ofte bøger med seksuelt indhold, der bliver for frække til deres samtid – og særligt skolebiblioteker bliver mødt med krav om censur fra både forældre og skolebestyrelser.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Det skete for nyligt i USA, hvor konservative i 2022 har sat en regulær bølge af klager i gang over en række bøger, som de beskylder for enten at være for voldsomme, eller at de ikke er egnede til læsning for børn, fordi de indeholder beskrivelser af andre familieformer – for eksempel familier med to fædre.

Klagerne kommer dog også fra venstrefløjen, hvor det hovedsageligt er racistisk indhold, der møder modstand.

Mange af de omdebatterede bøger er hovedværker i litteraturhistorien. Her kan du se en liste med nogle af de forbudte bøger – hvor mange har du læst?


Forbudte bøger til din læseliste


Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees hovedværk om en hvid sydstatsadvokats forsvar af en uskyldigt anklaget sort deler vandene i USA. Bogen er netop blevet udråbt til den bedste bog gennem de sidste 125 år af læserne af the New York Times. Men samtidig forsøger andre grupper at få bogen forbudt på grund af racistisk indhold, fordi den sprogligt anvender skældsord, der ikke ville bruges i dag.

Beskrivelse af bogen

Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees verdensberømte klassiker i en smuk, indbundet gaveudgave.

En ni-årig pige fortæller om livet i en lille sydstatsby og om sin fars indsats som sagfører for en uskyldigt anklaget sort.

Harper Lees roman skildrer kampen for retfærdighed og etnisk lighed i en lille amerikansk sydstatsby. Den udgør en af det 20. århundredes største klassikere og blev skelsættende i den begyndende afskaffelse af den adskillelsespolitik og racisme som fandtes i USA, som i sin tid var en del af hverdagen, men som i dag synes uforståelig.

Dræb ikke en sangfugl blev udgivet i 1960 og vandt sidenhen Pulitzer-prisen i 1961. Romanen har solgt over 40 mio. eksemplarer over hele verden.

Du kan købe Dræb ikke en sangfugl online, fx hos Bog & idé, eller hos din lokale boghandel.


Tjenerindens fortælling

Margaret Atwoods dystopiske fortælling er blandt de mest kontroversielle titler i det moderne USA, hvor konservative mener, bogen er for voldelig, indeholder upassende sex-scener – og sætter kristendommen i et dårligt lys.

Beskrivelse af bogen

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Mus og mænd

John Steinbecks klassiker Mus og mænd bliver ligesom Dræb ikke en sangfugl forsøgt forbudt på grund af racistisk indhold. Mus og mænd udkom i 1937 og handler om jagten på (den umulige) amerikanske drøm med de to daglejere George og Lennie som hovedpersoner.

Ved sin udgivelse i 1939 var det til gengæld Steinbecks anden klassiker, Vredens druer, som visse grupper ville have forbudt. Fordi den satte USA’s finansielle sektor i et dårligt lys.

Beskrivelse af bogen

Mus og mænd, John Steinbeck, klassiker

Med Mus og mænd slog John Steinbeck sig fast som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere.

Tag med til Californien i 1930’erne, en tid holdt fast i depressionens jerngreb. Her møder vi daglejerne George og Lennie, som driver om fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde.

De to venner er meget forskellige: George er lille og kvik, mens Lennie er stor og stærk – og retarderet. Hver især har de brug for hinanden, og de drømmer om en dag at få deres eget fælles stykke jord.

Men drømmen braser, da en tragedie indtraffer. Lennie er nemlig slet ikke klar over, hvor stærk han egentlig er …

Du kan købe Mus og mænd online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Frankenstein

Årsagen til, at Frankenstein har været forbudt, kan måske lyde decideret idiotisk i moderne ører. Ikke desto mindre mente det sydafrikanske apartheid-styre i 1950’erne, at bogen opfordrede til “raceblanding”, hvilket var en forbrydelse. I dag bliver Frankenstein hyldet for at være den første egentlige science fiction-roman, og som inspiration for talrige andre bøger, film, serier med mere.

Beskrivelse af bogen

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

I sorg over sin mors død begraver den unge videnskabsmand Victor Frankenstein sig i et vanvittigt eksperiment og stykker et væsen sammen af kropsdele fra lig. Ved hjælp af lyn i natten gnistrer han liv i skabningen…

Men snart efter flygter han i rædsel.

Det forladte væsen vandrer rundt i verden i en desperat søgen efter venskab og forståelse. Overalt møder det afsky og frygt, og verdens afvisninger og dets egen ensomhed ender med at gøre dets indre lige så ondt og ækelt som dets ydre.

Du kan købe Frankenstein online, eller i din nærmeste boghandel.Madame Bovary

De læsere, der kender lidt til historien i romanen Madame Bovary, kan nok godt regne ud, hvorfor den blev forbudt. Romanen udkom i 1857 og beskriver, hvordan Madame Bovary er sin mand utro – uden der bliver lagt ret mange fingre i mellem. Den slags eskapader var for hård kost i forfatter Gustave Flauberts samtid – i en grad så han faktisk blev retsforfulgt for at have “fornærmet offentligheden”.

Beskrivelse af bogen

Madame Bovary, Gustave Flaubert

En klassiker i verdenslitteraturen er vendt tilbage!

Den flamboyante og virkelighedsfjerne Emma Bovary er bliver gift med provinslægen Charles Bovary, som bliver betaget af den kønne bondedatter.

Deres liv sammen lever dog ikke på til Madame Bovarys tanker om kærlighed og overklasseliv, så hun tager flere elskere og opbygger snart en gæld, som hun umuligt kan indfri.

Flauberts skildring af Emma Bovary regnes af mange som et af de første realistiske kvindeportrætter.

Du kan købe Madame Bovary online, eller i din lokale boghandler.


1001 nats eventyr

Ligesom Madame Bovary har 1001 nats eventyr været censureret af mange omgange og mange steder i verden. De arabiske folkeeventyr indeholder beskrivelser af både samleje og homoseksualitet, og flere gange gennem historien er det faktisk oversætterne selv, der har udeladt visse ting, som de vurderede (sikkert korrekt i samtiden), simpelthen var for saftige på deres modersmål.

Beskrivelse af bogen

1001 nats eventyr

Yndefulde kærlighedshistorier, groteske rædselsfortællinger, moralske fabler, drabelige slægtsfejder og erotiske underfundigheder. 1001 nats eventyr har det hele og har begejstret generationer af læsere verden over.  

Scheherazade fortæller kong Schahriar historier gennem 1001 nætter. De elsker også hver nat, får tre børn sammen og hun beriger ham med kundskab, således at hans sjæl er dybt forvandlet og hans er opfyldt af glæde og lykke ved at leve. Denne samling indeholder de mange af de smukkeste eventyr, fx Historien om Aziz og Aziza, Farizade med rosensmilet og Prinsesse Fatimas kærlighedseventyr med digteren Murakisch.

Du kan købe 1001 nats eventyr online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Twilight – Tusmørke

Børnebøger og Young Adult-romaner er ofte særligt udsatte i forhold til at ende blandt “de forbudte bøger”. Det gælder også Twilight-serien, som den dag i dag fortsat er forbudt visse steder i både USA og Australien, fordi bøgerne indeholder sex og kan være “i modstrid med læsernes religion”.

Beskrivelse af bogen

Twilight, Stephenie Meyer, Tusmørke

Første bog i den internationale bestsellerserie om Bella og Edward.

Da Bella Swan møder den mystiske Edward Cullen, bliver der vendt op og ned på hele hendes verden.

Deres forhold bliver mere og mere intenst, selvom Edward insisterer på, at han ikke er god for Bella. Da han afslører den hemmelighed, som han og hans familie har gemt på i årtier, forstår Bella pludseligt hvorfor.

Nu kan ingen vide sig sikre – især ikke Bella.

Twilight er en forførende fortælling om forbudt og livsfarlig kærlighed.

Du kan købe Twilight (1) – Tusmørke online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Mælk og honning

Også bestsellerromanen Mælk og honning ligger på listen over forbudte bøger. Bogen tematiserer vold, mishandling, kærlighed, tab og feminitet. Og netop dens udforskning af problematikker indenfor seksuelle overgreb og vold er grunden til, at den er forbudt.

Beskrivelse af bogen

Rupi Kaur, mælk og honning, digtsamling

Rupi Kaur blev kendt på Instagram for sine rørende digte og fine streg.

mælk og honning er hendes første digtsamling, som har solgt mere end to millioner eksemplarer på verdensplan.

mælk og honning er den fineste mosaik af poesi og prosa akkompagneret af Rupi Kaurs enkle illustrationer.

Det er fortællinger om at opleve – og overleve – vold, mishandling, tab og kærlighed.

Om livets bitterhed og sødme.

Du kan købe mælk og honning online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Colleen Hoover-titler

Succesforfatteren Colleen Hoover har solgt over 20 millioner bøger på verdensplan, og hendes bøger trender som aldrig før på TikTok. I hele verden har Hoover en stor fanskare, og hendes bøger og hende selv er blevet et globalt fænomen. Men .. PEN America, en amerikansk organisation, der arbejder med at forhindre forbuddet mod bøger, udpeger at Colleen Hoovers bøger også er landet på ‘banned books’ lister. Flere steder i USA menes det ikke, at emner som psykologisk suspense, farlig kærlighed, kriminalitet og hemmeligheder skal være tilgængeligt for børn – og derfor er flere af Colleen Hoovers bøger forbudte. Det samme gælder det enorme hit It ends with us, der på dansk er udkommet med titlen Det ender med os.

Se beskrivelser af Colleen Hoover-bøgerne her.


Det ender med os

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

NY UDGAVE MED EKSTRA MATERIALE!

En uforglemmelig fortælling om kærlighedens ultimative pris.

Da Lily møder den flotte neurokirurg Ryle, falder hun for ham med det samme. Og da de to bliver et par, svæver Lily nærmest af lykke.

Alligevel er der noget ved Ryle, som giver skår i glæden.

Og da Lilys ungdomskæreste Atlas dukker op, går det op for Lily, at hendes forhold måske er mere skrøbeligt, end hun havde forestillet sig.

For nogle gange er det dem, der elsker dig højest, som kan gøre dig allermest ondt.

Denne udgave indeholder en samling billeder samt en Q&A mellem Colleen Hoover og hendes mor, Vannoy Fite, hvis historie er inspirationskilde til bogen. 

Du kan købe Det ender med os online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Uden håb

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

Uden håb er en dragende fortælling om Sky og Dean.

#1 New York Times bestseller og to år i træk har Colleen Hoover vundet Goodreads Choice Award for bedste kærlighedsroman.

I Uden håb følger vi Sky, som møder Dean, der har et blakket ry. Han vækker en masse følelser i hende, som hun ikke forstår. Han både skræmmer og fascinerer hende, og noget ved ham får hende til at tænke på sin meget smertelige fortid, som hun ellers har kæmpet hårdt for at lægge bag sig.

Sky ved, at hun ikke bør nærme sig Dean, men han er vedholdende, og langsomt lader Sky paraderne falde. Forholdet udvikler sig, og langsomt finder Sky ud af, at Dean har hemmeligheder for hende. Da de slipper ud, påvirker de Sky, så hun er forandret for evigt.

Du kan købe Uden håb online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Altid håb

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

I opfølgeren til Colleen Hoovers #1 New York Times bestseller Uden håb (Hopeless 1) er det den charmerende fyr Dean Holder, der fortæller sin version af historien om Sky og deres forhold.

I Altid håb får man et indblik i Deans følelsesliv og alt det, han er formet af. Det viser sig, at Dean er traumatiseret af et minde om en lille pige, og at han hele sit liv har forsøgt at frigøre sig fra en overvældende skyldfølelse.

Han havde dog aldrig forudset, hvor hårdt det ville være endelig at møde den pige igen og finde den ro, han så desperat ønsker.

Du kan købe Altid håb online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


American Psycho

American Psycho af Bret Easton Ellis er en af 1990’ernes mest kontroversielle og omdiskuterede romaner. Den har siden sin udgivelse mødt meget kritik for dens voldsomme indhold, og er nu blevet forbudt på grund af dens ekstreme grafiske indhold, der blandt andet drejer sig om voldtægt, tortur og mord.

Beskrivelse af bogen

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

Træd ind i den mest kontroversielle og uhyggelige roman fra 1990’erne – American Psycho. Denne litterære sensation har erobret både boghylder og det store lærred med sin filmatisering, hvor den talentfulde Christian Bale bringer den mørke og fascinerende seriemorder Patrick Bateman til live.

Patrick Bateman er en lysende stjerne på Wall Street, en ung, charmerende og intelligensfyldt yuppie. Han er inkarnationen af en succesrig forretningsmand – men der er et skjult mørke i hans sind, som ingen omkring ham synes at opdage.

Dagen igennem er Bateman en dygtig børsmægler, men om natten forvandler han sig til en raffineret og vulgær blodtørstig morder, der torturerer tilfældige ofre. I det statusbesatte New York i 1980’erne er der dog ingen, der lægger mærke til den ondskab, der lurer under overfladen.

American Psycho byder på en dybt foruroligende rejse ind i yuppie-miljøet, hvor den amerikanske drøm og mareridtet smelter sammen. Denne bitre og dystre roman skildrer med sort humor en verden, vi alle kan genkende – men som vi nødigt vil konfronteres med.

Du kan købe American Psycho online hos Saxo.com her eller i din nærmeste boghandel


1984

Den dystopiske klassiker har været forbudt af flere omgange, siden den blev udgivet i 1949. Den er blandt andet blevet kritiseret for dens obskønitet og dens skildring af hjernevask og paranoia, men de største grunde til at den er forbudt er dens politiske indhold. Ifølge organisationen PEN America giver romanen nemlig indsigt til dem under ledelse af undertrykkende regimer, og den indeholder pro-kommunistiske passager, hvilket ikke kan accepteres!

Beskrivelse af bogen

George Orwell, 1984

En nyoversættelse af George Orwells dystopiske fremtidsroman, som blev udgivet første gang i 1949 og nu er en verdensberømt klassiker.

1984 følger Winston Smith, som bor i Oceanien, der overvåges af den allestedsnærværende Store Broder og fører tæt kontrol med indbyggernes gøren og laden.

Hver en handling – ja, hver en tanke – bliver styret, registreret og brugt af Tankepolitiet, som har til ansvar at slå alle oprørske tanker ned.

Winston har altid holdt sig på den rigtige side af loven, men da han bliver forelsket i den rebelske Julia, begynder frihedstrangen at ulme i ham …

Du kan købe 1984 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Fanny Hill

Fanny Hill af John Cleland var en af de første erotiske romaner skrevet på engelsk. Den blev forbudt i både USA og England indtil 2. Verdenskrig og i Singapore forblev den forbudt helt indtil 2015. Fanny Hill blev forbudt, fordi der var for meget sex, og man mente at det blev forklaret for eksplicit. 


Vredens druer

John Steinbecks roman Vredens druer blev bandlyst i flere byer og stater i USA, blandt andet Californien, St. Louis, Illionois, Buffalo og New York. Alt sammen fordi det mentes, at sproget i bogen er for vulgært. 

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

Vredens druer blev udgivet i 1939 første gang, og den blev hurtigt et fænomen i offentligheden, hvor den kontroversielle roman skabte både begejstring og afsky. Det blev derfor også den bog, som blev diskuteret mest i samtiden og i 1940 indbragte den John Steinbeck Pulitzerprisen.

Romanen er et episk drama, og selvom det er over 80 år siden, at den blev udgivet, så er den stadig rystende aktuel.

Vredens druer handler om USA under Depressionen i 1930’erne.

Vi befinder os i Oklahoma, hvor den frugtbare jord er blevet ødelagt af overdyrkning. Bønderne er i krise, men banken opkræver fortsat penge, overtager jorden og smider dem på porten.

Vi følger Tom Joad, der netop er kommet ud af fængslet. Han bliver sammen med sin familie fordrevet fra hjemmet, og de drager sammen mod Californien. Men også her råder nøden for de undertvungne, og de må kæmpe for livet.

Du kan købe Vredens druer online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.


Anne Franks Dagbog

Anne Franks Dagbog er blevet forsøgt forbudt i en stat i USA fordi man blev trist af at læse den, dette gik dog ikke igennem. Dog forblev den heftigt debatteret og blev set på i et negativt lys.

Anne Franks Dagbog, klassikere

Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.

På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne ting at slås med.

Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.

Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Farven Lilla

Farven Lilla blev forbudt i USA, da den historisk roman skildrer emner, der langt fra var populære i Georgia i 1930’erne. Historien handler om den 14-årige Celie, der er fattig, sort og gravid med sin stedfar. Bogen sætter fokus på seksuelt misbrug og understreger kvinders barske undertryggende virkelighed.

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

Georgia, 1930’erne: De to søstre Celie og Nettie vokser op med en voldelig far. Da Celie bliver tvunget ind i et ægteskab med en grov og brutal mand, bliver de ellers uadskillelige søstre adskilt.

Gennem tyve år deler de i deres breve håb, sorger og deres uendelige kærlighed til hinanden.  

Farven lilla var banebrydende, da den udkom 1982. Den brød tabuet omkring seksuelt misbrug i hjemmet og berettede om kvinders liv med smerte og kamp, sammenhold, modstandskraft og tapperhed. 

Du kan købe Farven lilla online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel fra 1. november.


Animal Farm

Animal Farm var længe forbudt i blandt andet USA på grund af politiske forhold. Den blev endda opfattet som værende en trussel mod den national sikkerhed. Den er en bidende skarp samfundssatirisk roman, der på bedste vis tydeliggør, hvor let et samfund kan gå fra demokrati til diktatur, hvis borgerne ikke selv er aktive og blander sig kritisk i samfundsdebatten.

Forbudte bøger. Hvor mange har du læst?

Klassikeren Animal Farm udkom for første gang på dansk i 1947 under titel Kammerat Napoleon og er kendt som en satirisk allegori over det Sovjetiske styre og Stalin. Det er en evigaktuel roman om de paradoksale menneskelige behov for frihed og magt, og faren ved politisk totalitarisme.

Denne er en nyoversættelse af Rasmus Hastrup som også nyoversatte George Orwells 1984.

Dyrene på mr. Jones’ gård gør oprør og overtager magten. I spidsen står grisene med filosofien om, at alle dyr skal være lige, men efterhånden som tiden går, korrumperes både grisene og resten af gården, og snart er det ikke muligt at skelne mellem dyr og menneske.

Du kan købe Animal Farm online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.

Kulturjournalist og redaktør for bogmagasinet Bog.dk.