Fiktion Inspirationslister og guides Prisbelønnede romaner

5 gode romaner til din sommerferie

sommerferielæsning

Der er så mange vidunderlige romaner, at det kan blive svært at vælge, hvilke der skal med i kufferten.

Her er vores bud på fem store læseoplevelser  – og som bonus en lille ungdomsromantisk perle til sidst.

Dræb ikke en sangfugl

Dræb ikke en sangfugl“Skyd alle de skovskader, I vil, hvis I kan ramme dem, men husk at det er en synd at dræbe en sangfugl.”

Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da byens respekterede sagfører, Atticus Finch, påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by.

Set gennem øjnene på den niårige Scout Finch udforsker Harper Lee med hjertevarmende humor de voksnes irrationelle holdning til race og samfundsklasse i 1930’ernes Alabama.

Harper Lee vandt Pulitzerprisen for Dræb ikke en sangfugl, og bogen blev lynhurtigt en klassiker i moderne amerikansk litteratur.


Sæt en vagtpost ud

Sæt en vagtpost udNu her – femoghalvtreds år efter Harper Lees hidtil eneste roman og udødelige klassiker Dræb ikke en sangfugl udkom, får vi endelig en to’er. Den nu 26 år gamle Scout (Jean Louise) er vendt hjem fra New York for at besøge sin far Atticus i  Maycomb. I en tid hvor racediskriminationen raser i USA, er Jean Louise tvunget til at kæmpe med politiske såvel som personlige problemer, idet hun forsøger at forstå sin fars holdning til samfundet og sine egne følelser omkring det sted, hun er født og opvokset.

Romanen er en litterær sensation, dukket op fra gemmerne hos forfatteren Harper Lee, som ellers var kendt for kun at have udgivet en eneste en roman, bestselleren Dræb ikke en sangfugl.


Stoner

Stoner“John Williams’ Stoner er mere sjælden end en god bog – det er en perfekt bog. Så velskrevet og smuk, så dybt rørende.” – The New York Times Book Review

William Stoner bliver i slutningen af det nittende århundrede født ind i en fattig bondefamilie i Missouri, USA. Som ung går han på landbrugsskole, men drages af litteraturens verden. Han vælger det akademiske liv som lærer, hvor bøgerne forbliver hans faste holdepunkt – også når modgang og skuffelser truer med at ødelægge hans tilværelse og karriere.


Butcher’s Crossing

BUTCHERS_CROSSING_forside.inddÅret er 1873 og Will Andrews opgiver sine universitetsstudier ved Harvard og drager vestpå, hvor han ender i en lille gudsforladt flække i Kansas, Butcher’s Crossing. Butcher’s Crossing er fuld af rastløse mænd, der kun tænker på at tjene hurtige penge og bruge dem i samme tempo. Blandt dem er Miller.

Det er en roman om mødet mellem fire mænd og den barske natur. Om en orgastisk nedslagtning af tusindvis af bøfler. Om at være nedbrudte af kulde og sult og at genfinde Butcher’s Crossing dramatisk forandret. Fuldstændig lige som dem selv.


Historien om A.J. Fikrys liv

Historien om A. J. Fikrys liv_omslag.indd“Sjov, følsom og rørende – minder os alle om, præcis hvorfor vi læser, og hvorfor vi elsker.” -Library Journal.

A. J. Fikry er selvstændig boghandler og ejer Island Books på den lille ø Alice Island i New England, USA. Han har haft nogle hårde år: Hans kone er død, hvilket har gjort ham til en alkoholsøgende enkemand i en alder af kun 39 år, salget i bogladen er for nedadgående, og hans store stolthed – en sjælden udgave af Edgar Allan Poes digte – er blevet stjålet. Bøger har altid været hele hans liv, alle store begivenheder har for ham en litterær reference, men som årene er gået, har han langsomt givet op, er blevet sur og bitter på verden og har trukket sig fra det lille øsamfund. Da han en dag finder en højst overraskende pakke i butikken, bliver alt dog vendt på hovedet. A.J. Fikry får en enestående mulighed for at ændre sit liv og se verden med nye øjne.


Anna og det franske kys

Anna og det franske kys“Supersjov og klog og en af de mest oprigtige romantiske historier jeg nogensinde har læst.” – John Green, forfatter til bestsellerne En flænge i himlen

Anna er glad i Atlanta, hvor hun ser frem til at starte på sit sidste år på high school. Hun har en bedste veninde, et godt fritidsjob og et crush på en fyr, der netop er begyndt at vise interesse for hende.

Anna bliver derfor ikke begejstret, da hendes far beslutter sig for at sende hende på kostskole i Paris. Selv om Anna ikke kan fransk, møder hun hurtigt en ny gruppe venner, og ikke mindst den søde og charmerende Étienne St. Clair. Desværre er han allerede taget – og det er Anna vel egentlig også? Men i lysets by kan alting ske.

Læs også 7 spændende krimier til sommerferien.