Aktuelt Blandede bøger Boganmeldelser

Forlagets medarbejdere anbefaler: Mikkel Hartmann-Petersen

boganbefalinger

Læs med her, hvor forlagets medarbejdere deler deres bedste boganbefalinger. Der er noget for enhver smag – uanset om du er til medrivende romaner, børnelitteratur eller fortællinger fra det virkelige liv.

Vil du gerne i gang med at læse mere, men ved ikke hvor du skal starte? Eller er du en vaskeægte læsehest, der er blevet i tvivl om, hvilken bog du skal samle op som den næste?

Uanset hvad står vi klar til at hjælpe dig. Vi har fået en håndfuld forlagsmedarbejdere på Lindhardt og Ringhof og Carlsen til at dele ud af deres allerbedste læseanbefalinger, og de byder på alt fra historiske romaner, fascinerende fagbøger og science fiction til romance, kogebøger, klassikere, ungdomslitteratur – og meget mere.

I denne artikel giver creative lead i forlagets marketingsafdeling, Mikkel Hartmann-Petersen, sine bud på, hvad der skal være din næste store læseoplevelse.

Hvilken bog har du læst for nylig, som du var begejstret for?

“Jeg har lige læst Kvinde set fra ryggen af Jesper Wung-Sung. Jeg er gået uden om den nogle gange, men da jeg først gik i gang, slap jeg den stort set ikke. Det er et karakterbåret, klaustrofobisk drama, der både skildrer en tid og et forhold.

Hele vejen fornemmer man, at hovedpersonen Ida Hammershøis sind bliver mere og mere udfordret, men det bliver aldrig den dominerende historie. Det er fint balanceret. Og så giver bogen helt nyt liv til Hammerhøis billeder – dem har jeg efterfølgende brugt ret lang tid på at kigge på. Jeg ved ovenikøbet lige, hvor et af dem skal hænge i min lejlighed. Det skal bare lige en anelse ned i pris.”

Hvilken bog anbefaler du altid til andre?

“Den er først lige udkommet, men i øjeblikket anbefaler jeg Morten Runges Dronning til h6 til alle, jeg møder på min vej. Som udgangspunkt er det en skakbog, men den handler ikke (kun) om skak. Den handler om personer og omstændigheder rundt om seks forskellige skakdyster. Man hører for eksempel historien om Bobby Fischer – geniet, der ene mand tog kampen op mod hele Sovjetunionen. Og Vera Menchik, der ene kvinde tog kampen op mod mændene, selvom de vitterlig gjorde, hvad de kunne for at mobbe hende af brættet.

LÆS OGSÅ: Dronning til h6 gennemgår de største dramaer og skakpartier gennem de sidste 100 år. Læs et uddrag af bogen her

Det er nogle fantastiske og stærke historier om kold krig, kønnenes kamp og konspirationer. Virkelig spændende læsning og fantastisk formidlet. Og jeg er ikke engang skakinteresseret.”

Hvilken genre læser du mest – og hvad kunne du aldrig finde på at kaste dig over?

“Jeg synes, de her svar bærer præg af, at jeg er glad for historier, der bygger på noget historisk – og så kan det åbenbart både være fiktion og biografisk. Det var jeg egentlig ikke bevidst om før.

Der er ikke nogen genrer, jeg går udenom, men der er genrer, jeg aldrig rigtig har fået hul på. Det gælder for eksempel science fiction. Jeg bliver væk i begreber og beskrivelser, og så glemmer jeg at følge med i handlingen, og så er det for sent.

Jeg har desværre heller aldrig forstået storheden i digte. Den er der uden tvivl, men jeg har til gode at se den. Jeg er nok for utålmodig og vil bare gerne have nogle svar, så jeg kan komme videre. Det må jeg få gjort noget ved. Især det med digtene. Ikke nødvendigvis det med science fiction.”

Hvilken bog bliver du ved med at vende tilbage til?

“Jeg har en efterhånden temmelig tyndslidt udgave af Svantes viser stående på min bogreol. Den har jeg læst mange gange. Den rører ved hele følelsesregistret, lige fra dyb kærlighed til sødmefuld sorg, og den gør det på en måde, der rammer lige i hjertet. Der er også helt absurde scener, som da Benny Andersen over adskillige sider beskriver, hvordan Svante ikke bestiller en pølse i en pølsevogn. Det er virkelig fint. Og så kan man ikke tale om Svantes viser uden at komme ind på de fuldkommen vidunderlige sange, der bliver til undervejs i fortællingen.

Det er i det hele taget en stærk konceptuel bog, hvor Benny Andersen spiller på hele klaveret, fordi han både er forfatter og karakter. Det er svært ikke at blive begejstret for så gennemført et projekt, når man selv arbejder med konceptudvikling og iscenesættelse. I markedsføring taler man tit om, at man skal have folk involveret i sit budskab. Det gør Benny Andersen til den store guldmedalje med Svantes viser, hvor bogen åbner pladen, og pladen fuldender bogen. Det er genialt. Men frem for alt er det en virkelig fin historie.”

Hvad er din største guilty pleasure, når det kommer til bøger?

“Jeg har aldrig sagt det højt før, og lad det bare blive mellem os, men jeg har en uudtalt forkærlighed for Dan Brown. Jeg har læst de fleste af hans bøger og bliver fuldkommen opslugt af den konspiratoriske ”bygger-på-virkeligheden”-vinkel. Jeg ender med at sidde og undersøge alle mulige ting parallelt med læsningen.

Hvis jeg skal være hudløst ærlig, bygger en af mine største, enkeltstående læseoplevelser på Da Vinci Mysteriet. Det var kort efter, den var udkommet. Jeg var alene hjemme hos mine forældre og sad en nat og læste, hvordan Robert Langdon og Leigh Teabing gennemgår Leonardo da Vincis maleri Den sidste nadver. For at følge godt med havde jeg fundet maleriet frem i min fars gamle kunstleksikon. Mit hoved nærmest eksploderede, efterhånden som de beskrev, hvordan Maria Magdalena er på billedet, at der hviler en faretruende kniv i hånden på en af disciplene, at der ikke er nogen glas på bordet… Jeg kunne jo selv se det. Lige der på billedet! Det var en ret vild oplevelse.

Eller nå nej forresten, det var bare for sjov. Min guilty pleasure er nok Søren Kierkegaard. Jeg kan slet ikke få nok.”

Tør du indrømme en klassiker, du aldrig kom igennem?

“Mit liv er brolagt med klassikere, jeg aldrig er kommet igennem. Fra Kafkas Processen og Tolkiens Ringenes Herre. Der er også masser af film, jeg burde have set, jeg ikke er kommet igennem – for eksempel Star Wars. Jeg tager det ikke så tungt og indrømmer det gerne. Jeg er ikke så pligtdrevet, når det handler om bøger og film.”

Hvilken bog kan du slet ikke vente med at komme i gang med?

“Jeg kan slet ikke vente med at komme rigtig i gang med Et lille Liv af Hanya Yanagihara. Jeg har hørt, at den skulle være meget rørende og barsk, men de tre gange, jeg er begyndt på den, er jeg gået i stå, inden den er kommet i gang. Den virker ellers god, så jeg prøver snart igen og håber, jeg kommer længere end de hidtidige 20-30 sider.”


Dyk ned i Dronning til h6 af Morten Runge her:

dronning til h6, morten runge, skak

Seks af de største skakdramaer nogensinde fortalt af DR-journalist Morten Runge. Selvom historierne tager udgangspunkt i de samme 64 felter, handler de om alt fra Den Kolde Krig, kønnenes kamp, storpolitik og konspirationer til bedrag og kunstig intelligens. Uanset om du er historieinteresseret eller skaknørd, er det her en bog, du får svært ved at slippe.

Du kan blandt andet læse om Vera Menchik, kvinden der tog kampen op mod mændene, Bobby Fischer, der fik hele verden til at holde vejret, Garri Kasparov, der blev billedet på mennesket mod maskinen, og Magnus Carlsen, som havde hovedrollen i en af nyere tids største skakskandaler.

Bogen afsluttes med detaljerede beskrivelser af udvalgte skakpartier.

Morten Runge er vært på P1 Morgen og DR’s skakkommentator. Han har selv spillet skak, siden han var otte år, bl.a. i Holbæk Skakklub.

Du kan købe Dronning til h6 online eller i din nærmeste boghandel.