3 store amerikanske romaner

Hvilken litterær læseoplevelse vil du tilbringe dine solbeskinnede eftermiddage med denne sommer? Vi har tre gode forslag til store amerikanske romaner, som giver dig noget at tale om i de lange lyse sommernætter. Også selv om du ikke selv har været over there for nyligt.

#1: BUTCHER’S CROSSING

Der er både læseglæde og samtalestof at finde i selskab med John Williams’ romaner. Sidste år var det Stoner, der fik os til at diskutere, hvordan beskrivelsen af en ung mand fra landets (mangel på) oplevelser som først studerende og så universitetsprofessor i byen kunne røre os så dybt.

BUTCHERS_CROSSING_forside.indd

I år kunne det meget vel være John Williams western-roman Butcher’s Crossing, der sætter gang i samtaler om hvad god litteratur er og kan. Året er 1873, og Will Andrews opgiver sine universitetsstudier ved Harvard og drager vestpå. Han ender i Butcher’s Crossing, en lille, gudsforladt flække i Kansas. Butcher’s Crossing er fuld af rastløse mænd, der kun tænker på at tjene hurtige penge og bruge dem lige så hurtigt, blandt dem Miller. Han og Andrews bliver venner, og Andrews fascineres af Millers historie om en enorm bisonflok, der kun venter på at blive nedslagtet, godt gemt af vejen i en smuk dal i Rocky Mountains i Colorado. Andrews lader sig overtale til at deltage i – og financiere – en ekspedition, der bringer ham og Miller og to andre mænd langt ind i bjergene, hvor de skal slagte bisonerne, flå dem og bringe skindet tilbage.

Dramaet er lavmælt, men som læser opsluges man og drives – ligesom mændene – fremad af jagten på bisonerne og den uventet besværlige tilbagevenden til Butcher’s Crossing.

Hvis du kun skal læse en bog denne sommer, så synes vi at Butcher’s Crossing bør stå meget højt på ønskelisten. Men hvorfor kun læse en, egentlig? Her kommer forslag no 2 fra det amerikanske:

#2 DRÆB IKKE EN SANGFUGL

9788711334188Alle bør mindst en gang i deres liv læse Harper Lees klassiker. Og alle der har læst, bør genlæse den netop nu, hvor efterfølgeren Sæt en vagtpost ud er lige på trapperne. Find Dræb ikke en sangfugl frem fra reolen eller få fat i den nye udgave, som L&R udgav få uger før nyheden om det genfundne manuskript til Sæt en vagtpost ud gik verden rundt.

Dræb ikke en sangfugl er en fortælling om de voksnes irrationelle holdning til race og samfundsklasse i 1930’ernes Alabama set gennem den 9-årige Scout Finchs øjne. Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da Scouts elskede far, den respekterede sagfører, Atticus Finch påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by.

I USA er Dræb ikke en sangfugl i flere undersøgelser udpeget som den næstvigtigste bog for amerikanere, kun overgået af Bibelen. Harper Lee udgav romanen i 1960 og har ikke udgivet noget siden da. Den 14. juli er der verdenspremiere på Sæt en vagtpost ud – til glæde for gamle og nye læsere af Harper Lees fortælling om den seje Scout Finch og hendes familie.

#3 VI ER IKKE OS SELV

Den tredje bog på listen er lidt snyd – for du kan ikke få den på dansk før den 14. august, men der skal jo også være noget til den sidste sommermåned.

h9788711459508

Vi er ikke os selv er en stærk debutroman om den amerikanske drøm og om at være menneske. Eileen Tumulty er datter af irske immigranter og ivrig efter at leve den amerikanske drøm og udnytte mulighederne for at skabe det liv, hun ønsker sig i det nye land. Da Eileen gifter sig med hjerneforskeren Ed og får sønnen Connell, virker drømmen tæt på at gå i opfyldelse – men Ed har andre drømme end Eileen, og da Ed bliver syg, ændrer deres liv sig fuldstændig.

Forfatteren Matthew Thomas er født og opvokset i New York, hvor romanen også finder sted. We are not ourselves udkom i USA i 2014 til fremragende anmeldelser og har været nomineret til en række amerikanske litteraturpriser.

“it’s a long, gorgeous epic, full of love and life and caring. It’s even funny, in places — and it’s one of the best novels you’ll read this year.” – New York Times

“A Great New Novel About the American Dream” – Esquire


Er du (også) til krimi? Så læs vores anbefalinger af 7 sommerkrimier her.