Amerikanske romaner

Amerikanske romaner er fantastiske. Særligt dem, der zoomer ind og beskriver en periode i historien, et bestemt miljø og samfundsklasse.


Vi har her fundet 25 meget forskellige amerikanske romaner frem til dig, der alle beskriver miljøer og perioder i USAs historie.

Her er alt fra New Yorks kunstnermiljøer, raceforskelle i syden, det vilde vesten, erotiske eventyr, kulinariske oplevelser til dannelsesromaner, forviklinger i ægteskabet, vagabonder og kvindefrigørelse.

Spring hen til de romaner der taler til din geografiske smag:
Spring til New York og omegn
Spring til Sydstaterne
Spring vestpå eller til Californien
Spring til midtvesten
Spring til en rejse rundt

New York og omegn

Elsker du “New Yorker-romaner”, og er du kæmpe fan af Paul Auster og Siri Hustved?

Her har vi samlet en række bøger om kunstnerlivet, om at gøre karriere, om kvindefrigørelse og om at få familien og ægteskabet til at fungere.

Hernan Diaz: Tillid

VINDER AF PULITZERPRISEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – KRISTELIGT DAGBLAD
❤️❤️❤️❤️❤️ – POLITIKEN
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – BERLINGSKE
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

Helen og Benjamin Rask gør sig bemærkede som det ultimative power-par i 1920’ernes New York. Han arbejder på Wall Street, og hun er født ind i det velhavende aristokrati. Sammen har de placeret sig sikkert i toppen af samfundet.

Fortællingen om Helen og Benjamin er det centrale mysterium i en succesfuld roman fra 1938, som hele New York synes at have læst. Én kvinde dykker ned i historien bag, og til sin og læserens store overraskelse finder hun hemmeligheder og bedrag, der overgår selv den vildeste fantasi.

Du kan købe Tillid online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Paul Auster: New York Trilogien

New York trilogien, Paul Auster, By af glas, det aflåste værelse

Romanerne By af glas, Genfærd og Det aflåste værelse – bedre kendt som New York Trilogien – blev Paul Austers store gennembrud.

New York Trilogien er en mystisk, medrivende og helt ubeskrivelig fortælling om den ikoniske by og de mennesker, der befolker den.

En uomgængelig roman i verdensklasse.

New York Trilogien fås nu i en ny, flot hardback-udgave. 

Du kan købe New York Trilogien online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.


Lauren Groff: Skæbne og hævn

Skæbne og hævn

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ – “Et mesterværk” – Femina

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ – “Skarp og underholdende roman” – Politiken

★ ★ ★ ★ ★ – “Dragende dejlig og drillende bedragerisk” – Berlingske

Skæbne og hævn blev pludselig meget synlig, da præsident Obama udråbte den som sin yndlingsbog.

Det er en fantastisk fortælling om kærlighed, løgne og hemmeligheder i et tilsyneladende lykkeligt ægteskab.
Lotto og Mathilde bliver stormende forelsket på college og kort efter gifter de sig. Som 22-årige er de smukke, glamourøse og med storslåede fremtidsudsigter. Ti år senere ser vennerne stadig med misundelse på deres liv og ægteskab.
Med en ildevarslende gysen, rystende afsløringer og twists går det dog op for læseren, at forholdet er mørkere, mere kompliceret og usædvanligt end det ser ud.

Du kan købe Skæbne og Hævn online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Garth Risk Hallberg: Byen brænder

Byen brænder

★ ★ ★ ★ ★ – “Det er vanskeligt at løsrive sig fra Garth Risk Hallbergs ’fortælletekniske mesterskab,’ før sidste side er vendt.” – Jyllands Posten  

En storslået roman om kærlighed, forræderi og tilgivelse.

New York, 1976. Byen forbereder sig på nytårsaften.

Da klokken nærmer sig midnat, bliver en ung kvinde skudt i Central Park. Opklaringen af skudepisoden påvirker flere menneskers liv og fletter deres skæbner sammen.

Da den legendariske strømafbrydelse et halvt år senere den 13. juli 1977 mørklægger New York og kaster byen ud i halvandet døgns kaos, forandres deres liv uigenkaldeligt.

Du kan købe Byen brænder online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Siri Hustvedt: Det jeg elskede

I et stort hus i bydelen SoHo i New York lever to familier som naboer på godt og ondt.

Som kunstneriske og intellektuelle mennesker deler de både de store glæder og den dybe sorg.

Det jeg elskede giver et kig ind bag facaden til de kreative processer og de personlige tragedier, der gemmer sig i New Yorks kunstneriske miljø. Et miljø, der har alt fra den eksklusive pragt til seksuel perversion og mord.

Med Det jeg elskede har Siri Hustvedt skrevet en stor eksistentiel roman.

Du kan købe Det jeg elskede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Det jeg elskede. Siri Hustvedts moderne klassiker i smuk, ny udgave


Chip Cheek: Dage i Cape May

Dage i Cape May, Chip Cheek, kærlighed, romance, historie

Dage i Cape May er en erotisk og bevægende roman om ægteskab, kærlighed og seksualitet, og hvordan der opstår komplikationer for det unge par Henry og Effie efter mødet med en gruppe overklassemennesker.

Historien udspiller sig over nogle uger i efteråret 1957, hvor Henry og Effie, et ungt, nygift par i starten af 20’erne, rejser fra Georgia til Cape May i New Jersey. Her tilbringer de deres bryllupsrejse på et forladte feriested. I virkeligheden kender de ikke hinanden særlig godt, og ingen af dem føler sig specielt komfortable ved situationen.

De beslutter derfor at afkorte deres ophold, men denne beslutning varer ikke længe, da de møder deres glamourøse naboer, der indlemmer dem i deres kreds.

Den øde ferieby og de tomme sommerhuse bliver deres legeplads, og i takt med at følelserne får frit spil mellem dem, bliver legen mere og mere farlig for Henry og Effie. Den uskyld de tog afsted med er ikke længere intakt, da de vender hjem.

Du kan købe Dage i Cape May fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Sydstaterne

Er du til bøger om sydstaternes varme, hvor høflighedsfraserne ligger dybt indgroet men hvor raceforskelle er lige uden overfladen? Her præsenterer vi fire bøger, der foregår i USA mellem 1930’erne og 1970’erne.

T.I. Lowe: Under magnoliatræerne

Teenageren Ox vokser op i en religiøs familie på en tobaksfarm i South Carolina i 1980erne.

Da hendes mor dør i barselssengen, forværres hendes fars mentale helbred, og Ox tvinges til at være den voksne og passe på sine seks søskende. Hun må kæmpe alt hun har lært for at holde hovedet oppe, benene nede og familiens hemmeligheder skjulte. Da Ox finder små glimt af ungdom og lykke i selskab med borgmesterens søn, tager hendes fars maniske episoder til, og hun må sande, at ikke alle hemmeligheder kan holdes skjult for evigt.

Under magnoliatræerne er en hjerteskærende, men også opløftende coming-of-age-roman af sydstatsforfatteren T.I. Lowe. Fuld af lysende håb, hårde livsvilkår og triumferende kærlighed.

Under magnoliatræerne kan købes online hos Bog & Idé eller i den nærmeste boghandel.
Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl

Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees verdensberømte klassiker i en smuk, indbundet gaveudgave.

En ni-årig pige fortæller om livet i en lille sydstatsby og om sin fars indsats som sagfører for en uskyldigt anklaget sort.

Harper Lees roman skildrer kampen for retfærdighed og etnisk lighed i en lille amerikansk sydstatsby. Den udgør en af det 20. århundredes største klassikere og blev skelsættende i den begyndende afskaffelse af den adskillelsespolitik og racisme som fandtes i USA, som i sin tid var en del af hverdagen, men som i dag synes uforståelig.

Dræb ikke en sangfugl blev udgivet i 1960 og vandt sidenhen Pulitzer-prisen i 1961. Romanen har solgt over 40 mio. eksemplarer over hele verden.

Du kan købe Dræb ikke en sangfugl online, fx hos Bog & idé, eller hos din lokale boghandel.


Harper Lee: Sæt en vagtpost ud

Sæt en vagtpost ud

★★★★★ “Harper Lee har gjort det igen” – Jyllands-Posten

Raceproblematikken er på sit højeste i 1950’erne, da seksogtyveårige Jean Louise “Scout” Finch vender hjem fra New York City for at besøge sin far Atticus i Maycomb, Alabama.

Hendes hjemkomst viser sig dog at blive bittersød, da hun konfronteres med nogle foruroligende sandheder om de mennesker, hun holder af. Romanen er et portræt af et samfund og en ung kvinde, der har et pinefuldt, men nødvendigt, behov for at lægge fortidens illusioner bag sig.

Sæt en vagtpost ud bygger videre på Harper Lees uforglemmelige klassiker Dræb ikke en sangfugl og byder på et gensyn med de ikoniske karakterer.

Du kan købe Sæt en vagtpost ud online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Donna Tartt: Den lille ven

Den lille ven

Den lille ven er skrevet af den prisvindende forfatter Donna Tartt som vandt Pullitzerprisen et par år siden for Stillidsen.

Den lille ven er Donna Tartts anden roman og finder sted i USA’s sydstater. Da Harriet var spæd blev hendes bror Robin fundet kvalt ude i familiens have.

Nu er Harriet 12 år og hun er bekymret og nysgerrig og beslutter sig  sammen med sin bedste ven Hely at undersøge sin storebrors død.

Du kan købe Den lille ven online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


John Steinbeck: Vredens druer

Vredens druer blev udgivet i 1939 første gang, og den blev hurtigt et fænomen i offentligheden, hvor den kontroversielle roman skabte både begejstring og afsky. Det blev derfor også den bog, som blev diskuteret mest i samtiden og i 1940 indbragte den John Steinbeck Pulitzerprisen.

Romanen er et episk drama, og selvom det er over 80 år siden, at den blev udgivet, så er den stadig rystende aktuel.

Vredens druer handler om USA under Depressionen i 1930’erne.

Vi befinder os i Oklahoma, hvor den frugtbare jord er blevet ødelagt af overdyrkning. Bønderne er i krise, men banken opkræver fortsat penge, overtager jorden og smider dem på porten.

Vi følger Tom Joad, der netop er kommet ud af fængslet. Han bliver sammen med sin familie fordrevet fra hjemmet, og de drager sammen mod Californien. Men også her råder nøden for de undertvungne, og de må kæmpe for livet.

Du kan købe Vredens druer online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.


Carson Mccullers: Hjertet er en ensom vandrer

Hjertet er en ensom vandrer

“Sikke en storslået roman .. Et mesterværk” – Weekendavisen

Hvis Dræb ikke en sangfugl gav dig smag for læsning om sydstaterne og raceforskelle, kan jeg også anbefale Hjertet er en ensom vandrer, som oprindeligt blev udgivet i 1940.

Carson Mccullers regnes som en af USA’s mest betydeligste forfattere på linje med netop Harper Lee og Truman Capote.

I den bevægende roman tegnes der et fantastisk portræt af skæbner på samfundets bund, der alle bærer en følelse af dyb ensomhed. Vi stifter bekendtskab med en håndfuld mennesker, der på fineste vis beskriver de fattige og de glemte i et samfund, der var præget af raceforskellene i de amerikanske sydstater.

Du kan købe Hjertet er en ensom vandrer online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.

Vestpå og Californien

Denne samling af bøger indeholder alle karakterer, der er grænsesøgende. Uanset om det er på grund af alder, rastløshed, lidenskab og seksualitet eller jagten på sin egen identitet. Samtidig nydes det vestlige billede af USA som en fantastiske baggrund.

Hernan Diaz: I det fjerne

I det fjerne, Hernan Diaz

★★★★★ “Et brag af en debutroman” – Jyllands-Posten

I det fjerne er den hjertegribende roman om en ung svensk immigrants rejse gennem Amerika i 1800-tallet. To unge brødre rejser sammen fra Sverige mod New York. Undervejs bliver brødrene væk fra hinanden, og Håkan ender med at befinde sig i Californien. Han sætter kursen tværs gennem Amerika med en ambition om at nå til New York og genfinde sin elskede storebror.

Hans rejse er ikke nem, og undervejs møder han kriminelle, religiøse fanatikere, svindlere, indianere og lovens håndhævere – og masser af immigranter på jagt efter lykken i det store land.

Du kan købe I det fjerne online, fx hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel.
John Williams: Butcher’s crossing

Butcher's crossing, John Williams, stoner

I 1873, beslutter Will Andrews at opgive sine studier ved Harvard og drager vestpå. Han ender i Butcher’s Crossing – en lille, gudsforladt flække i Kansas.

Her vrimler det med rastløse mænd, der kun tænker på at tjene hurtige penge og bruge dem lige så hurtigt. Blandt dem finder han Miller. De bliver venner og Andrews fascineres af Millers historie om en enorm bisonflok, der kun venter på at blive nedslagtet. Andrews lader sig overtale til at deltage i – og financiere – en ekspedition, der bringer ham og Miller og to andre mænd langt ind i bjergene, hvor de skal slagte bisonerne, flå dem og bringe skindet tilbage.

Du kan købe Butcher’s crossing online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Mus og mænd, John Steinbeck, klassiker

Med Mus og mænd slog John Steinbeck sig fast som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere.

Tag med til Californien i 1930’erne, en tid holdt fast i depressionens jerngreb. Her møder vi daglejerne George og Lennie, som driver om fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde.

De to venner er meget forskellige: George er lille og kvik, mens Lennie er stor og stærk – og retarderet. Hver især har de brug for hinanden, og de drømmer om en dag at få deres eget fælles stykke jord.

Men drømmen braser, da en tragedie indtraffer. Lennie er nemlig slet ikke klar over, hvor stærk han egentlig er …

Du kan købe Mus og mænd online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Øst for Paradis er en stor og dramatisk slægtsroman af John Steinbeck, og den regnes for at være en klassiker inden for amerikansk litteratur.

I romanen møder man familierne Trask og Hamilton, som lever i Californien i Salinasdal. Deres skæbner krydser generation efter generation, og vi følger familiemedlemmernes op og nedture i datidens USA.

Vi møder blandt andet familiepatriarken Cyrus Trask, som stjæler penge i den amerikanske hær under Borgerkrigen. Charles, som er jaloux på sin bror Adam. Cathy som er manipulerende og sårende til sin egen fordel. Og Cal, der muligvis kæmper den hårdeste kamp af alle – nemlig at finde ud af, hvordan man vælger mellem godt og ondt.

Øst for Paradis udkom første gang i USA i 1952, hvor den efter udgivelsen blev filmatiseret med James Dean i hovedrollen.

Du kan købe Øst for Paradis online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Pamela Moore: Chokolade til morgenmad

Chokolade til morgenmad

Chokolade til morgenmad er en skøn coming-of-age roman og en bevægende beretning om teenageres tilgang til den første kærlighed, sat i USA i 1950’erne.

15-årige Courtney har følelser for en kvindelig lærer på hendes kostskole. Da det ikke ender godt, flytter Courtney hjem til sin mor i Hollywood.

Her sætter hun sig for at lære alt at kende hurtigt fra dry martinier til en passioneret affære med en ældre mand.

Du kan købe Chokolade til morgenmad online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Emma Cline: Pigerne

Pigerne

Pigerne læses som en drømmende pageturner” – Weekendavisen

En meget anmelderrost roman der er løst baseret på historien om Charles Manson og de kvinder, der fulgte ham i slutningen af 1960’erne i Californien. Mansons kvindelige følgere gik meget langt for ham – helt til mord.

Den unge pige Evie bliver i sommeren 1969 tiltrukket af en gruppe piger, hvis vildskab og sammenhold virker dragene. Gruppen ledes af en utrolig karismatisk mand ved navn Russell, og han kan få pigerne til at gøre alt. Først efter det er for sent, går det op for Evie, at det kan få skæbnesvangre konsekvenser.

Du kan købe Pigerne online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Midtvesten

Disse bøger tager dig på rejse til midtstaterne i USA – fra protestbevægelsen i 60’erne i Chicago, Illinois, til ødemarken i Michigan.

Nathan Hill: Niksen

Niksen, Nathan Hill, American Hippie, Roman, Amerikansk Roman, Donald Trump, Amerikansk drama, forladt af sin mor, professor i engelsk, dannelsesroman, små historier, amerikansk mesterværk

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ “Sublim roman” – POLITIKEN

“Formiddabelt underholdende” – WEEKENDAVISEN

Satirisk og bevægende roman, som begejstrede anmelderne, og som vil give dig alle tiders sommerlæsning.

Da Samuel var lille forlod hans mor pludselig hjemmet. Tyve år efter dukker hendes navn op i medierne, som beskriver Faye som en radikal hippie med en fortid i Chicagos protestbevægelse i 1968. Men så vidt Samuel ved, var hans mor en helt almindelig pige fra Iowa.

Da Samuel går i gang med at grave i sin familiehistorie, finder han hemmeligheder, der tvinger ham til at se sin mor – og sig selv – i et nyt lys.

Hent en læseguide til Niksen her.

Du kan købe Niksen online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


John Williams: Stoner

Stoner, John Williams, amerikansk roman, klassiker

En fascinerende, velskrevet og rørende roman om identitet, om livet og om de valg, vi træffer fra den amerikanske forfatter John Williams.

Der er intet særligt ved William Stoner. Han bliver født på landet i Missouri, USA, i slutningen af det nittende århundrede men vælger at gå den akademiske vej som lærer og siden universitetsprofessor.

Til trods for den bemærkelsesværdige almindelighed ved William Stoners tilværelse er Stoner en af det tyvende århundredes bedst anmeldte romaner.

Det er ganske enkelt umuligt ikke at blive berørt af dette rørende og velskrevede portræt om identitet, livet og de valg, vi træffer.

Nu fås nyklassikeren som flot gavebog.

Du kan købe Stoner online, fx hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel.


Den onde søster

Rachel Cunningham er overbevist om, at hun er ansvarlig for sine forældres død og har derfor siddet i frivilligt eksil i 15 år på et psykiatrisk hospital.

Men efter nye oplysninger om mordene, må Rachel hjem for at lede efter svar i familiens hytte, der ligger isoleret i Upper Peninsulas skove i Michigan.

Familiens hjem er der, hvor Rachel altid har følt sig allermest tryg. Men i takt med at sandheden kommer frem om den skæbnesvangre dag, hvor hendes forældre blev slået ihjel, må Rachel indse, at et hjem kan være et sted fyldt med ubeskrivelig ondskab.

LÆS OGSÅ: Nervepirrende psykologisk thriller om fortidens ondskab. Smuglæs i Karen Dionnes Den onde søster

Du kan købe Den onde søster online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Dyndkongens datter, Karen Dionne

Hvordan ved man, at ens liv ikke er helt normalt?

Helena Pelletier voksede op i Michigans ødemark og havde aldrig mødt andre mennesker end sin mor og far. Hun elskede sit liv i naturen, og hun elskede sine forældre – til trods for farens til tider uberegnelige adfærd.

Faren bærer dog på en mørk hemmelighed: Han kidnappede nemlig Helenas mor, da hun var teenager …

15 år senere er Helenas far undsluppet det fængsel, han har siddet i som straf for sin ugerning, og Helena begiver sig straks ud for at finde ham.

Hun er nemlig den eneste, der kan spore ham, for han har lært hende alt om overlevelse og jagt i naturen. Men er det nu også Helena, der jagter faren – eller er det omvendt?

Du kan købe Dyndkongens datter online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


På en rejse rundt

Disse bøger tager dig med rundt på en rejse i landet sammen med bogens hovedperson(er).

Audrey Carlan: Calendar girl

Den ultimative binge-læsning til at tage med på stranden. Audrey Carlans erotiske Calendar girl-serie består faktisk af 12 bøger, som følger hver af årets måneder – men for nemhedens og læsbarhedens skyld har vi delt bøgerne op i fire paperbacks.

Da hendes far kommer i en voldsom spillegæld beslutter Mia at blive en eskortpige, så hun hurtigt kan hjælpe sin far. Missionen er enkelt: Hver måned rykker hun til en ny by, hvor en ny mand venter. Men kærlighed er ikke en del af kontrakten, og det bliver svært når følelserne kommer i klemme.

Du kan købe Calendar girl serien her eller hos din lokale boghandler.


Donna Tartt: Stillidsen

Gribende dannelsesroman og en uforglemmelig odyssé gennem Amerika. Roman blev præmieret med Pullitzerprisen.

Theo Decker er 13 år, da han overlever en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans elskede mor omkommer.

Ved ulykken kommer han i besiddelse af et værdifuldt kunstværk fra 1600-tallet.

Han bærer det eftertragtede maleri med sig igennem sin ungdom, og efterhånden trækkes han ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige underverden.

Du kan købe Stillidsen i en ny flot udgave online, fx på Saxo eller i din nærmeste boghandel.


Stephenie Meyer: Kemikeren

Kemikeren


Vi er langt fra vampyrer, kys og suk i denne actionprægede thriller fra Twilight forfatteren Stephenie Meyer, som giver dig mange timers god underholdning. Her har vi at gøre med en kvindelig actionhelt, en mellemting mellem James Bond og Jason Bourne, som virkelig kan sit kram.

Hun er en eksagent på flugt fra sin tidligere arbejdsgiver, da hun bliver nødsaget til at tage en sidste sag for at rense sit navn og redde sit liv.

Hun bliver sjældent det samme sted eller bruger det samme navn i særlig lang tid af gangen. Hendes tidligere arbejdsgiver har slået den eneste person, hun kunne stole på ihjel, og hendes viden udgør en trussel. De vil have hende af vejen, jo før jo bedre.

Du kan købe Kemikeren online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.