Fiktion Inspirationslister og guides Klassikere Skønlitteratur

13 klassiske værker du skal læse til sommer

13 klassiske værker du skal læse til sommer

Vil du bruge lidt af din sommer på at læse gode klassiske værker, har vi her forslag til 13 fantastiske bøger, du kan kaste dig over.


Er du til lyd- og e-bøger, kan du finde de fleste af disse klassiske værker på fx Saxo.com, Mofibo, m.fl.

Er du på Bookmate? Så har vi gemt klassikerne på en liste til dig her. Så er det bare at gå i gang med at læse.


Richard Bach: Jonathan Livingston havmåge

13 klassiske værker du skal læse til sommer

Den tankevækkende fortælling om havmågen Jonathan, der trodser sin flok i jagten i jagten på det frie og uafhængige liv, er en smuk og moderne klassiker.

Havmågen Jonathan elsker at flyve – hele dagen, altid. Han kan ikke indordne sig mågeflokkens normer, hvilket leder ham til at blive udvist af flokken og dømt til at leve alene. Dette bekymrer dog ikke Jonathan, da han kun føler sig uafhængig og fri, når han kan flyve hver eneste dag. En dag møder han to andre måger, der er smukke, strålende og meget dygtige til at flyve. De er kommet for at tage Jonathan hjem til en helt anden flok, der, akkurat som ham, elsker at flyve og stræber efter fuldkommen frihed.

Richard Bachs bog er en fabel om menneskers frihed, og om at lede efter en højere mening i livet trods misbilligelse fra flokken.

Du kan købe Jonathan Livingston havmåge online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Jane Austen: Fornuft og følelse

fornuft og følelse

Fornuft og følelse er en af de største kærlighedsromaner i verdenslitteraturen. Den er den første bog, der blev udgivet, af Jane Austen og udkom første gang i 1811.

Denne version af Fornuft og følelse er nyoversat og indeholder alle de særlige genkendende træk i Austens skrivestil: Levende personskildringer, elegant og intelligent sprog, dybt ironisk munterhed og fokus på relationer mellem mennesker og de forviklinger, drama og gådefuldhed, der kommer med kærligheden.

Marianne Dashwoord forelsker sig i John Willoughby. Til trods for at han er upassende og farlig lytter Marianne ikke til advarslerne. En skøn roman om at finde den, man elsker, omgå de sociale spilleregner og forstå de magtrelationer der betyder noget i samfundet og for den enkeltes kærlighedsliv.

Du kan købe Fornuft og følelse online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.


Jane Austen: Stolthed og fordom

Stolthed og fordom, Jane Austen

I Stolthed og fordom møder vi mr. og mrs. Bennett samt deres fem døtre, for hvem det er mrs. Bennetts største ambition at finde de bedste partier til.

Da ungkarlene mr. Darcy og mr. Bingley flytter til Longbourne, ser mrs. Bennett derfor sin lykke gjort. Mr. Bingley falder straks for Jane, den ældste af Bennett-døtrene, mens den stolte mr. Darcy bliver betaget af den næstældste datter Elizabeth og hendes intelligens og humor. Men Elizabeth tror ikke, at mr. Darcy har rent mel i posen – og hun vil kun giftes af kærlighed.

Stolthed og fordom er en af litteraturens største kærlighedsfortællinger foruden at være en gnistrende satire over sladder og snobbethed i den engelske middelklasse.

Du kan købe Stolthed og fordom online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jane Austen: Emma

Emma af Jane Austen

Jane Austens elskede klassiker Emma fra 1815 er blevet genoversat og byder på en fantastisk verden af sladder og kurtisering.

Emma er rig og priviligeret. Hun er yngste datter af Mr. Woodhouse og er blevet førstedame på familieejendommen, efter sin mors død. Emma finder sin position naturlig og fortjent. Hun er omgivet af kærlige venner og er fuldt ud tilfreds med sit liv. Derfor påtager hun sig rollen som Kirsten Giftekniv og forsøger med større (og mindre) held at føre folk fra sin omgangskreds sammen.

Hendes eneste kritiker, mr. Knightley, prøver ihærdigt at råde sin veninde, men Emma er egenrådig og stædig. Og hvis hun ikke passer på, kan hun let forspilde sine egne chancer…

Du kan købe Emma online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Er du vil med Jane Austen? Så vil du elske disse romaner.


Charlotte Brontë: Jane Eyre

Jane Eyre

Jane Eyre er Charlotte Brontës klassiske gotiske dannelsesroman.

Jane Eyre er en forældreløs pige, der er vokset op i fattigdom og som har haft alt andet end en let barndom. Hun vokser op hos sin onkel og hans familie, der mishandler hende lige til den dag de sender hende på kostskole. Det bliver starten på et et nyt liv.

Som attenårig forlader Jane skolen for at blive guvernante på et stort gods. Hun forelsker sig i godsejeren, men samtidig begynder der at ske mærkelige ting på godset.

Jane Eyre blev for nyligt filmatiseret og resultatet blev fyldt med overdådige kostumer, en gotisk atmosfære, nervepirrende scener og dyster romantik.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Du kan købe Jane Eyre online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Ernest Hemingway: Solen går sin gang

13 klassiske værker du skal læse til sommer

Solen går sin gang i en ny oversættelse af Rasmus Hastrup.

Den amerikanske journalist Jake og den engelske overklassepige Brett møder hinanden i Paris i begyndelsen af 1920’erne og lever et overfladisk liv med fest, spirituel opløsning og urealiseret kærlighed.

Lige under overfladen lurer dog eftervirkningerne fra Første Verdenskrigs grusomheder.

Solen går sin gang er Hemingways debutroman og menes at være et af hans absolutte mesterværker.

Du kan købe Solen går sin gang online, eller i din nærmeste boghandel.


Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet

Ernest Hemingway, Den gamle mand og havet

Efter 84 døgns fiskeri uden fangst forsøger den gamle fisker Santiago at sejle ud og søge lykken langt ude i Golfstrømmen. Han drager ud helt alene og endelig lykkes det Santiago at få en kæmpe sværdfisk på krogen. Han må dog kæmpe en brav kamp om byttet mod de griske hajer, som cirkulerer om båden langt ude i Golfstrømmen.

Romanen er en saga om fiskeren og havet og ikke mindst en mytisk beretning om menneskets vilkår. Romanen indbragte Hemingway Pulitzerprisen i 1953 og var også med til at sikre ham Nobelprisen i litteratur året efter.


Du kan købe Den gamle mand og havet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: “Hemingway skriver som lys bevæger sig. I lige linjer uden omsvøb.” – Malene Lei Raben om Hemingway

Du kan læse e-bogen eller lytte til lydbogen på Mofibo.


Ernest Hemingway: Afrikas grønne bjerge

afrikas grønne bjerge

Afrikas grønne bjerge er en passioneret selvbiografisk rejsebeskrivelse og portræt af det afrikanske landskabs storhed fra en af det 20. århundredes vigtigste og mest indflydelsesrige amerikanske forfattere.

I denne klassiker fra 1934 leder man straks tankerne hen til Karen Blixen, der netop også beskriver Østafrika i storhed, men Hemingway går et skridt videre og fortæller om sved, anstrengelser, fiaskoer i jagt – der beskrives i detaljer. Forfatteren er på safari med sin anden kone Pauline og med indfødte og ledsagere. Vi følger gruppen op og ned ad stejle skråninger, gennem mandshøjt græs og tilbage i lejren til myggenet, cikadesang og morgendrink. Vi hører om safarien i den skarpe virkelighed og får naturskildringer, så vi næsten tror på, at vi er der selv.

Se andre nyudgivelser af Hemingways klassikere her.

Du kan læse e-bogen på Mofibo.

Du kan købe Afrikas grønne bjerge online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


John Steinbeck: Perlen

13 klassiske værker du skal læse til sommer

Perlen af John Steinbeck er en enkel klassiker om den lidenskab, som den store perle kan fremkalde.

Kino er en fattig fisker, som forsøger at forsørge sin kone og lille dreng ved at dykke efter perler på bunden af Den Mexicanske Golf. Heldet vil, at Kino en dag finder en perle på størrelse med et havmågeæg, og pludselig kan Kino og hans familie drømme om en anden tilværelse.

Nyheden spreder sig til den lille by, og det får grådigheden til at spire hos hele befolkningen, som vil gøre alt for at få fat i Kinos perle.

Romanen udkom i 1945 og er skrevet af en af USA’s største forfattere gennem tiden.

Du kan købe Perlen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel

LÆS OGSÅ: John Steinbeck. Derfor hører den legendariske forfatters bøger til hos moderne læsere


John Steinbeck: Mus & mænd

Mus og mænd, John Steinbeck, klassiker

Med Mus og mænd slog John Steinbeck sig fast som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere.

Tag med til Californien i 1930’erne, en tid holdt fast i depressionens jerngreb. Her møder vi daglejerne George og Lennie, som driver om fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde.

De to venner er meget forskellige: George er lille og kvik, mens Lennie er stor og stærk – og retarderet. Hver især har de brug for hinanden, og de drømmer om en dag at få deres eget fælles stykke jord.

Men drømmen braser, da en tragedie indtraffer. Lennie er nemlig slet ikke klar over, hvor stærk han egentlig er …

Du kan købe Mus og mænd online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl

Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees verdensberømte klassiker i en smuk, indbundet gaveudgave.

En ni-årig pige fortæller om livet i en lille sydstatsby og om sin fars indsats som sagfører for en uskyldigt anklaget sort.

Harper Lees roman skildrer kampen for retfærdighed og etnisk lighed i en lille amerikansk sydstatsby. Den udgør en af det 20. århundredes største klassikere og blev skelsættende i den begyndende afskaffelse af den adskillelsespolitik og racisme som fandtes i USA, som i sin tid var en del af hverdagen, men som i dag synes uforståelig.

Dræb ikke en sangfugl blev udgivet i 1960 og vandt sidenhen Pulitzer-prisen i 1961. Romanen har solgt over 40 mio. eksemplarer over hele verden.

Du kan købe Dræb ikke en sangfugl online, fx hos Bog & idé, eller hos din lokale boghandel.


Carson Mccullers: Hjertet er en ensom vandrer

Hjertet er en ensom vandrer

“Sikke en storslået roman .. Et mesterværk” – Weekendavisen

Hvis Dræb ikke en sangfugl gav dig smag for læsning om sydstaterne og raceforskelle, kan jeg også anbefale Hjertet er en ensom vandrer, som oprindeligt blev udgivet i 1940.

Carson Mccullers regnes som en af USA’s mest betydeligste forfattere på linje med netop Harper Lee og Truman Capote.

I den bevægende roman tegnes der et fantastisk portræt af skæbner på samfundets bund, der alle bærer en følelse af dyb ensomhed. Vi stifter bekendtskab med en håndfuld mennesker, der på fineste vis beskriver de fattige og de glemte i et samfund, der var præget af raceforskellene i de amerikanske sydstater.

Du kan købe Hjertet er en ensom vandrer online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Pamela Moore: Chokolade til morgenmad

Chokolade til morgenmad

Chokolade til morgenmad er en skøn coming-of-age roman og en bevægende beretning om teenageres tilgang til den første kærlighed, sat i USA i 1950’erne.

15-årige Courtney har følelser for en kvindelig lærer på hendes kostskole. Da det ikke ender godt, flytter Courtney hjem til sin mor i Hollywood.

Her sætter hun sig for at lære alt at kende hurtigt fra dry martinier til en passioneret affære med en ældre mand.

Du kan købe Chokolade til morgenmad online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.