Krimi Inspirationslister og guides

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

krimier du skal læse i løbet af sommeren

De lyse aftener er perfekte til spænding, gys og psykologiske thriller. Hvilke krimier står øverst på din TBR-liste?


Her giver vi dig 15 gode bud på krimier du skal læse i løbet af sommeren.På intens menneskejagt henover den siberiske tundra

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

Mens forholdet mellem Rusland og NATO er på frysepunktet, afholder NATO sin største øvelse nogensinde i Finnmark. NATO-piloterne Ylva Nordahl og John Evans havner i deres F-16-fly i en konfrontation med et russisk fly og bliver skudt ned. Det udløser en storpolitisk krise, og det eneste, der kan forhindre, at konflikten optrappes, er, at Ylva og John når sikkert tilbage til Norge og afslører, hvad der egentlig skete i luftrummet. Det er en næsten umulig mission og det bliver en kamp mod tiden, hvor både Ruslands præsident, chefen for NATO og den private militærindustri støder sammen. Ylva og John skal bevæge sig tværs over den iskolde russiske tundra til fods med fjenden i hælene for at komme til Norge. På sin flugt gennem den vilde og smukke, arktiske tundra opdager Ylva dog, at hverken John eller dem, hun stoler på, viser sig at være det, de udgiver sig for.

Mayday er en uhyggelig og aktuel arktisk thriller af den norske filmskaber og forfatter Grethe Bøe er første bog i serien med den halvt samiske, halvt norske jagerpilot Ylva Nordahl, som bærer på en hemmelighed, der gør hende til en frygtløs forkæmper for sandheden.

Du kan købe Mayday online her eller i din lokale boghandel.Fængslende krimi holder dig vågen om natten

I Sort is lurer faren lige under overfladen, og hemmeligheder kommer frem i lyset – alt sammen med Islands natur og afsidesliggende samfund som drabeligt bagtæppe.

Læs også: Krimi-dronningen af arctic noir Yrsa Sigurðardóttir udsender første bind i ny krimiserie

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

★★★★ “Sigurdardóttir kan strikke et overraskende plot sammen” – Jyllands-Posten

★★★★ – Berlingske

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

Hvalfjödur, en kold vinteraften. En bekymret nabo banker på hos familien ved siden af, som ingen har set eller hørt fra i en uge, men får intet svar. Da han endelig får tvunget sig adgang gennem en bagdør, møder der ham et grumt syn.

Efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn kaldes til gerningsstedet for at undersøge en forbrydelse, som har udslettet en hel familie. Som opklaringen skrider frem, kommer isnende hemmeligheder om familien frem i lyset.

Sort is er første bind af fire i serien af samme navn. Titlen henviser til det dødsensfarlige vejrfænomen, der opstår, når smeltet is eller sne igen fryser til og lægger sig som et usynligt, spejlglat lag på asfalten. I Sort is lurer farerne lige under overfladen, og hemmeligheder kommer frem i lyset – alt sammen med Islands natur og afsidesliggende samfund som drabeligt bagtæppe.

Du kan købe Sort is online hos fx Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.Nervepirrende spændingsroman af Stefan Ahnhem

En helt anden historie er en nervepirrende krimi, der udforsker hvor grænsen går mellem at være offentlig og privat.

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

En kendt livsstilsblogger bliver fundet myrdet i en suite på et af Stockholms luksushoteller. Er det en kynisk iscenesat henrettelse eller resultatet af en erotisk leg, der er gået for vidt?

Sagen havner på Malin Rehnbergs bord, Fabian Risks tidligere kollega fra Helsingborg-politiet. Malin er nødt til at tage kampen med sin nye chef, der ønsker, at Rigskriminalpolitiet hellere skal fokusere på en vigtig sag om trafficking. Samtidig har Malin store ægteskabelige problemer, som hun må tackle sideløbende med den komplicerede sag.

Da der bliver begået endnu et mord, er alt oppe at vende. Umiddelbart er der ikke en forbindelse melem ofrene, men måske kan det nye dødsfald være en brik i en større sag. Og hvem er den ukendte stalker, der bliver ved med at dukke op i efterforskningen, og hvad vil han?

Du kan købe En helt anden historie af Stefan Ahnhem online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.Anna Grues nye hyggekrimiserie

Anna Grue blev med krimiserien om Dan Sommerdahl en af de største danske krimiforfattere. Nu er hun aktuel med Ligene i lysthuset, som er fjerde bind i hendes hyggekrimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen.

LÆS OGSÅ: Den danske Agatha Christie. Anna Grue skriver hyggelige bestsellerkrimier

Anna Grue, Ligene i lysthusetEn ung mand sidder varetægtsfængslet for mord, og den ukonventionelle privatdetektiv Anne-Maj Mortensen kaster sig ind i sagen med bistand fra sit computer-kyndige barnebarn, trettenårige Didi.

Tingene kompliceres, da der sker flere mord på unge mænd, og en vrissen kvinde forsvinder – alt imens datteren Iben gennemgår en svær graviditet, og gravhunden Mortensen den Tredje kommer i vanskeligheder. 

Ligene i lysthuset er fjerde selvstændige bind i serien om efterlønneren Anne-Maj Mortensen, der sætter sig for at opklare de forbrydelser, som har fået politiet til at kaste håndklædet i ringen.

Du kan købe Ligene i lysthuset i nærmeste boghandel eller online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.Krefelds seneste om Cecilie Mars

Hvis du endnu ikke har læst seneste bog om Cecilie Mars af Michael Katz Krefeld, så husk at sætte den allerøvrigt på krimier du skal læse i løbet af sommeren.

Bødlernes daggry er den sidste roman om politikommisær Cecilie Mars, men du kan sagtens læse den uafhængigt af de to andre. Michael Katz Krefeld har solgt over 1 million bøger i Danmark, og hans bøger er solgt til udgivelse i over 20 lande. Krefelds krimiserie om Cecilie Mars er både blevet rost af anmeldere og er gentagne gange havnet på bestsellerlisterne. 

LÆS OGSÅ: Cecilie Mars. Her er rækkefølgen på Michael Katz Krefelds tempofyldte krimiserie

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

★★★★★ – Jyllands-Posten

★★★★★ – Fyens Stifttidende

En gal drabsmand terroriserer storbyen. Han myrder enlige kvinder for at indlemme dem i sin syge samling.

Den kontroversielle og fandenivoldske Cecilie Mars er udnævnt til drabschef, og sagen bliver en af de første, hun sammen med sit team skal forsøge at løse.

Men stærke kræfter i politiledelsen modarbejder hende. De har gravet en gammel uopklaret drabssag frem, som implicerer hende.

Mens Cecilie Mars kæmper for at klare frisag, bliver galningens samling større og større …

Bødlernes Daggry er en selvstændig fortsættelse til storbykrimierne Mørket kalder og Nattens udyr.

Du kan købe Bødlernes daggry online, fx hos Bog og idé, eller i din nærmeste boghandel.Camilla Grebes nye anmelderroste krimi

Velkommen til evigheden er sejtte bog i Camilla Grebes populære serie af selvstændige krimier, der kan læses uafhængigt af de foregående bøger.

LÆS OGSÅ: Dobbeltvinder af Glasnøglen og Årets krimi er klar med en opfølger. Få overblik over Camilla Grebes krimier her

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

Lykke Andersen er forlagsredaktør og gift med en kendt forfatter. De har sammen tvillingerne David og Harry, og udefra set er alt godt. Lykke er i sin omgangskreds beundret for sin integritet og kærlighed til sine sønner.

Så hvorfor står hun en dag pludselig anklaget for et brutalt mord?

Hvad skete der egentlig på den idylliske familiegård Evigheden? Har knivmordet noget at gøre med det mord, der blev begået på stedet otte år tidligere? Og hvorfor vil Lykke ikke forhøres af andre end kriminalinspektør Manfred Olsson?

Velkommen til evigheden er en isnende spændingsroman. Det er sjette bog i krimiserien Den mørke side (eller Malin-serien) af svenske Camilla Grebe.

Du kan købe Velkommen til evigheden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Ny politisk spændingsroman

Nedsmeltning er fjerde uafhængige bog i Niels Krause-Kjærs politiske spændingsserie. Ligesom KongekabaleMørkeland og Fandens forår bevæger romanen sig i grænselandet mellem medier og politik og beskriver magtspillet i kulissen.

Læs også: Filmatisering af Niels Krause-Kjærs krimi Mørkeland er i gang – efterfølgeren til kæmpehittet Kongekabale

Nedsmeltning, Niels Krause-Kjær

★★★★ – Berlingske

★★★★ – Jyllands-Posten

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

En bombe eksploderer i Demokratisk Klima Fraktions hovedkontor kort før et EU-klimatopmøde i København, og organisationens eneste medarbejder dør. Flere mindre klimaaktioner kulminerer med et brandattentat mod Danmarks kontroversielle klimaminister Ib Boldbjerg.

Ulrik Torp er blevet chefredaktør på den gratis ugeavis ValbyPosten. En række kritiske artikler om Valbys lokale toppolitiker Ib Boldbjerg, sætter Torp på sporet af kræfter, der for enhver pris vil gøre klimatopmødet til en fiasko. Samtidig kæmper Ulrik Torp på den private front både med sit helbred og med den fortabte søn, der efter tre år vender tilbage fra Bruxelles som fuldtids klimaaktivist.

Politisk spændingsroman af Niels Krause-Kjær i serien om Ulrik Torp, der også indeholder bøgerne  Kongekabalen, Mørkeland og Fandens forår.

LÆS OGSÅ: Christiansborg Noir. Niels Krause-Kjær skriver intense politiske thrillere.

Du kan købe Nedsmeltning online her eller i din nærmeste boghandel.Lone Theils’ hæsblæsende krimi

Troskyldigheden selv er sjette bind i serien af Lone Theils om den danske journalist Nora Sand, der bor i London. Serien har solgt over 100.000 eksemplarer herhjemme og udkommer i 16 lande.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Nora Sand-serien – de populære krimier af Lone Theils

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

En britisk kvinde drukner i en swimmingpool i et sommerhus ved den danske vestkyst. Men var det et hændeligt uheld? Eller var det mord? Og hvem stod i givet fald bag? Afdødes far, der er ved at gå konkurs med sin hotelkæde og har brug for de penge, hendes livsforsikringer vil generere, hendes jaloux søster, de stridende veninder, den kærlige ægtemand … eller en helt anden?

Den danske journalist Nora Sand bliver involveret i sagen, da den skal for retten i England. Og da flere mennesker dør, er hun pludselig selv mål for en skruppelløs morder, der gør alt for at hytte sit eget skind.

Troskyldigheden selv er sjette bog i den populære serie om Nora Sand.

Du kan købe Troskyldigheden selv online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.

Se en video hvor Lone Theils fortæller om hvordan hun får ideerne til sine krimier:Sidste nye skud på stammen i Johanna Mos fængslende Öland-serie

Der er ikke meget svensk sommerparadis over den version af Öland, som Johanna Mo beskriver i sin krimiserie. Der hviler en klaustrofobisk stemning i det lille ø-samfund, som man skal køre en tur på den seks kilometer lange bro fra det sydsvenske fastland for at nå ud til.

Læs om serien her: 3 gode krimier – Johanna Mos Ölandsserie

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

Juni 1999. Mikael er nitten år gammel og lige blevet student, da han forsvinder sporløst til et studentergilde. Tyve år senere findes hans skelet i Mittlandsskoven på Öland. Det er tydeligt, at han er blevet dræbt. Efterforsker Hanna Duncker bliver tilkaldt for at finde ud af, hvad der skete med Mikael den skæbnesvangre sommeraften.

Samtidigt kæmper Hanna stadig med sin fortid. Hun lever nemlig med uvisheden om, hvad der rent faktisk skete, da hendes far for mange år siden blev dømt for mord.

Mørkeskov er tredje selvstændige bind i Ölandsserien, en krimiserie om at leve i skyggen af forbrydelser og ikke kunne slippe forbindelsen til sin hjemstavn.

Du kan købe Mørkeskov online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.Hemmeligheder og plot-twists fra Frankrigs bedst sælgende forfatter

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

Raphael og Anna har kun kendt hinanden i seks måneder. På en miniferie i Sydfrankrig udspørger Raphael Anna om hendes fortid. Han fornemmer, at hun bærer på en mørk hemmelighed. Modvilligt viser hun ham et billede og forsvinder derefter ud af døren.

Billedet efterlader Raphael i chok, og da hun ikke kommer tilbage, begynder en hektisk jagt på Anna og sandheden om hende.

Det fører blandt andet Raphael til New York. Der venter en uventet afsløring, der atter engang vil overraske læserne af Musso-romaner – Frankrigs bedst sælgende forfatter.

Du kan købe Pigen i Brooklyn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Fremragende nervepirrende psykologisk thriller

Amerikanske Karen Dionne skriver anmelderroste thrillere, hvor den største ondskab findes inden for hjemmets fire vægge. I hendes roman Den onde søster hjemsøger barndommens ondskab nutiden. Har du endnu ikke stiftet bekendskab med Karen Dionnes forfatterskab, skal du helt klar tilføje både denne samt Dyndkongens datter til krimier du skal læse.

LÆS OGSÅ: Thriller-forfatter Karen Dionne: Hvordan lever man med, at man som barn slog sin mor ihjel?

Den onde søster

Rachel Cunningham er overbevist om, at hun er ansvarlig for sine forældres død og har derfor siddet i frivilligt eksil i 15 år på et psykiatrisk hospital.

Men efter nye oplysninger om mordene, må Rachel hjem for at lede efter svar i familiens hytte, der ligger isoleret i Upper Peninsulas skove i Michigan.

Familiens hjem er der, hvor Rachel altid har følt sig allermest tryg. Men i takt med at sandheden kommer frem om den skæbnesvangre dag, hvor hendes forældre blev slået ihjel, må Rachel indse, at et hjem kan være et sted fyldt med ubeskrivelig ondskab.

LÆS OGSÅ: Nervepirrende psykologisk thriller om fortidens ondskab. Smuglæs i Karen Dionnes Den onde søster

Du kan købe Den onde søster online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Spændingsfyldt islandsk krimi

Den islandske krimidronning Yrsa Sigurðardóttir er mest kendt i Danmark som hende der skriver serien om det umage makkerpar efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freyja. 

Her præsenteres dog en fantastisk foruroligende stand-alone, der får dig til at gyse.

LÆS OGSÅ: Fabelagtig krimiserie af den islandske krimidronning Yrsa Sigurðardóttir

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

Et redningshold bliver sendt ud i det islandske højland for at finde en gruppe forsvundne personer. Hvad fik dem til at bevæge sig ud midt om vinteren, ud i mørke og snestorme? Og hvorfor forlod de det lille shelter de havde, uden ordentligt overtøj og helt udsatte?

Samtidig sker der mærkelige ting ved den isolerede radarstation i Stokksnes. Intet er hvad det ser ud til. Om det er blodpølen fundet i den uberørte sne langt fra civilisationen, en lille barnesko der har fundet vej til overfladen efter at have været begravet i årtier, eller det gabende sorte hul i klippegrunden ved havet, som har en dragende effekt på mennesker …

Under sneen er en hårrejsende og foruroligende roman, som får dig til at gyse. I denne fantastiske stand-alone thriller beviser Yrsa Sigurðardóttir endnu engang, at “hun er frygtens frembringer, præcis så behændig som forfattere som Stephen King.” (The Independent)

Du kan købe Under sneen i din lokale boghandel eller online hos Bog & Idé.En urovækkende pageturner

En ung kvindelig præst bliver overflyttet til den lille menighed i landsbyen Chapel Croft. Men kirkens historie gemmer på voldsomme begivenheder og hemmeligheder, der stadig påvirker livet i det lille samfund.

Læs også: Mød forfatteren bag Kridtmanden, Brændende piger og De andre

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

I Lukasevangeliet kap. 12 vers 2-3 står der: “Der er intet hemmeligt, som ikke skal åbenbares, og intet skjult, som ikke skal blive kendt.”

I Chapel Croft blev otte protestantiske martyrer brændt på bålet for 500 år siden. For 30 år siden forsvandt to teenagepiger ud i den blå luft, og for blot to måneder siden begik den lokale præst selvmord.

Jack Brooks er den nye præst i byen, og har et håbet om en ny begyndelse og en fredelig tilværelse sammen med sin femtenårige datter. Men Jack og hendes begynder at se ildevarslende syner, og rituelle pindedukker dukker op på deres dørtrin. Det står det klart, at byens blodige fortid stadig spøger.

Jack bliver viklet ind et spind af hemmeligheder, og hun må kæmpe for sin og sin datters overlevelse. Der er nemlig ikke ufarligt at søge sandheden i Chapel Croft, hvor alle har noget at skjule.

Du kan købe Brændende piger online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandelPå Axelsons sladrer man ikke om hinanden…

Svenske Karin Wik debuterer med denne spændende pageturner om et lukket kostskolemiljø.

Læs også: Kostskolen er mørk spejling af min gymnasietid

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

På den højt estimerede kostskole, Axelsons, vægter man traditioner og loyalitet højere end alt andet. Da to af eleverne bliver fundet brutalt myrdet på skolen, bliver Ida Rossi, en lokal kriminalreporter, sendt ud for at lave en dybdegående reportage.
Det er ikke en opgave, hun modtager med kyshånd. Hun har nemlig undladt at fortælle sin chef, at hun selv er tidligere elev på skolen.

Ved ankomsten bliver Ida mødt af tavshed og mistænksomhed og en ledelse, der er mere interesserede i at værne om traditionerne end at få sandheden frem. I takt med at Ida bliver fanget i et psykologisk spil blandt arrogante elever og lærere, kommer hendes egne traumatiske minder fra en alt andet end lykkelig skoletid op til overfladen og truer med at ødelægge både hendes private og professionelle liv.

Svenske Karin Wik debuterer med denne spændende pageturner om et lukket kostskolemiljø.

Kostskolen kan købes i den lokale boghandel eller online hos Bog & Idé.Den seneste fra Leif Davidsen

Vladimir Lenin opholdt sig et par måneder i København i efteråret 1910. Dette historiske faktum er udgangspunktet for Leif Davidsens stort anlagte roman.

Læs også: Leif Davidsen: Der går en lige linje fra Lenin til Putin

15 krimier du skal læse i løbet af sommeren

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Et overbevisende tidsbillede” – JYLLANDS-POSTEN

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Flot og flamboyant roman” – POLITIKEN

Lenins bodyguard er en historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag.

I 1910 befinder Sovjetstatens grundlægger Vladimir Lenin sig en måned i København. Han er et oplagt mål for agenter fra det russiske zarstyre, som gerne vil deres ærkefjende til livs.

På sin daglige spadseretur fra Vesterbrogade til Det Kongelige Bibliotek bliver han en dag overfaldet. Lenin reddes på et hængende hår af den unge dansk-amerikaner, Oskar Madsen. De to knytter et særligt bånd, og Oskar Madsen bliver efterfølgende Lenins bodyguard under den blodige russiske revolution og borgerkrig i 1917.

Du kan købe Lenins bodyguard online, eller i din lokale boghandel.
Har du brug for inspiration til flere krimier du skal læse i løbet af sommeren? Se også denne liste Top 10 krimier. Her er læsernes favoritter fra Lindhardt og Ringhof

krimier du skal læse i løbet af sommeren

Hvis du ikke har fundet lige den bog, du vil give dig i kast med, så er ligger der en god krimi og venter på dig her.