Islandske krimiforfattere Yrsa Sigurðardóttir

Sort is: Krimi-dronningen af arctic noir Yrsa Sigurðardóttir udsender første bind i ny krimiserie

Yrsa Sigurðardóttir

Krimimessen i Horsens kan du i 2023 møde islandske Yrsa Sigurðardóttir, som ikke blot skræmmer livet af anmelderne. Også læserne melder om rejste nakkehår og søvnproblemer, når sidste side er slugt. Nu er hun aktuel med Sort is, som er første bind i ny serie.

”De sidste kapitler fik mit hår til at rejse sig, og mit hjerte bankede betydeligt hurtigere. Lad os sige det sådan, at jeg var oppe tre timer længere end normalt for at afslutte bogen. Før en meget vigtig dag på arbejde. Jeg var også vågen i en time, efter jeg var færdig med bogen og med en lampe tændt,” skriver Elísa Sif Rannveigardóttir i sin 5-stjernede anmeldelse af Yrsa Sigurðardóttirs ny roman Sort isGoodreads.

Og hun er ikke alene. Danske anmeldere melder også gispende tilbage om den seneste roman, der har været udgivet her i landet, UNDER SNEEN (2022):

“Uhyggelig og dødspændende islandsk gyser”

Politiken

“Fremragende, grum spændingshistorie”

Jyllands-Posten

Bekymret for uhyggen

Men faktisk var Yrsa Sigurðardóttir oprindeligt bekymret for, om hun overhovedet kunne skrive uhyggeligt. Derfor husker hun med særlig glæde tilbage på udgivelsen af ”Jeg skal huske dig”, der udkom i Danmark i 2013.

”Jeg var så overrasket over, at det virkede, og den blev så godt modtaget. Jeg var virkelig bekymret for, at folk ikke ville finde den uhyggelig, men jeg tror, det var fordi, jeg havde læst den så mange gange, da den gik i trykken. Jeg nåede endda til et punkt, hvor jeg prøvede at få min udgiver til ikke at udgive den,” fortæller hun i et interview med Marc Harrys til Nordic Watchlist.

sort is, Krimi, Yrsa sigurdadottir, Freyja, Huldar, Tilgivelse, Islandsk krimi

Dødsensfarligt vejrfænomen

I Sort is lurer farerne lige under overfladen, og hemmeligheder kommer frem i lyset – alt sammen med Islands natur og afsidesliggende samfund som drabeligt bagtæppe.

Hvalfjödur, en kold vinteraften. En bekymret nabo banker på hos familien ved siden af, som ingen har set eller hørt fra i en uge, men får intet svar. Da han endelig får tvunget sig adgang gennem en bagdør, møder der ham et grumt syn.

Efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn kaldes til gerningsstedet for at undersøge en forbrydelse, som har udslettet en hel familie. Som opklaringen skrider frem, kommer isnende hemmeligheder om familien frem i lyset.

Sort is er første bind af fire i serien af samme navn. Titlen henviser til det dødsensfarlige vejrfænomen, der opstår, når smeltet is eller sne igen fryser til og lægger sig som et usynligt, spejlglat lag på asfalten.

Kom for sent til festen

Om hvorfor Island producerer så mange og så gode krimier og gysere, siger Yrsa Sigurðardóttir i interviewet med Marc Harrys fra Nordic Watchlist:

”Jeg tror, det skyldes, at vi kom for sent til festen. Vi har kun udgivet krimier i omkring 20 år, så mange af ideerne er stadig friske. Oprindeligt tror jeg ikke, at udgivere troede på, at det ville sælge, fordi en forbrydelse, der finder sted på Island, ikke var interessant nok.

Det problem, krimiforfattere har her på Island, er, at man ikke kan skrive om en seriemorder. Det ville bare ikke fungere på grund af de store afstande mellem mennesker. Det ville gøre det umuligt for en seriemorder at operere uden hurtigt at blive fanget. Men på den anden side, hvad der ville være en virkelig utrolig tilfældighed i andre lande, ville ikke nødvendigvis være en her. Så det hele er et spørgsmål om at bruge de kort, du får uddelt på en opfindsom måde.”


★★★★ “Sigurdardóttir kan strikke et overraskende plot sammen” – Jyllands-Posten

★★★★ – Berlingske

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

Hvalfjödur, en kold vinteraften. En bekymret nabo banker på hos familien ved siden af, som ingen har set eller hørt fra i en uge, men får intet svar. Da han endelig får tvunget sig adgang gennem en bagdør, møder der ham et grumt syn.

Efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn kaldes til gerningsstedet for at undersøge en forbrydelse, som har udslettet en hel familie. Som opklaringen skrider frem, kommer isnende hemmeligheder om familien frem i lyset.

Sort is er første bind af fire i serien af samme navn. Titlen henviser til det dødsensfarlige vejrfænomen, der opstår, når smeltet is eller sne igen fryser til og lægger sig som et usynligt, spejlglat lag på asfalten. I Sort is lurer farerne lige under overfladen, og hemmeligheder kommer frem i lyset – alt sammen med Islands natur og afsidesliggende samfund som drabeligt bagtæppe.

Du kan købe Sort is online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.