Krimi Islandske krimiforfattere Skønlitteratur Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa Sigurðardóttir: Mord er modbydeligt, men jeg skriver jo ikke en turistguide

Yrsa Sigurðardóttir skriver fra den islandske kulde med brutalitet og no-nonsense. Den islandske krimi er for mange et friskt og gysende koldt pust til genren. Og Yrsa Sigurðardóttirs krimier er bestemt ikke undtagelsen. 

“Mine bøger er voldelige, det er de helt sikkert. Men jeg fokuserer ikke på hver eneste bloddråbe. Mord er modbydeligt, og der findes ingen smuk eller fornuftig måde at beskrive det. Jeg fortæller det, som det er, og nogle gange kan det virke brutalt eller kynisk. Men jeg skriver jo ikke en turistguide.”

Krimigenren er forholdsvis ny i Island. Mange forlæggere troede ikke, at genren ville slå an på øen, da kriminaliteten er meget lav i Island. Der bliver begået mellem nul og to mord på Island i løbet af et år, og det er ofte meget simple forbrydelser, der er lette for politiet at opklare.

Mordene i et krimiplot kan derfor virke urealistiske i en islandsk kontekst. Alligevel har Yrsa Sigurðardóttir skrevet en lang række krimier, der foregår i Island, og har nu fået sit gennembrud i Danmark.

Og med god grund.

Internetmobning et kæmpe samfundsproblem

Men selvom mordene måske er overdrevne, set med islandske briller, så er de unge karakterer i bogens brug af Snapchat, sociale medier og ondskab mod hinanden det ikke.

Mobning på nettet spiller en stor rolle i Yrsa Sigurðardóttirs tredje krimi Tilgivelse, og det var et tema, som det var vigtigt for hende at tage op som en reaktion på en udvikling i samfundet:

“Det her er en af de grimmeste ting, man kan finde i vores samfund. De her teenagere korsfæster hinanden. Mobning var forfærdeligt før, men nu da det er rykket over på nettet, er det blevet et monster, man ikke kan undslippe. Det jagter endda de unge ind i deres soveværelser, og jeg har hørt forældre, der truer med at slå de børn ihjel, der mobber deres egne.”

Det siger forfatteren, der i Tilgivelse ønsker at vise desperationens ansigt hos de her forældre, og samtidig viser det sig også, at alt på overfladen ikke er som det ser ud blandt deres børn.

Yrsa sigurdadottir, krimi, islandsk krimi, freyja, Huldar, Tilgivelse, hævn, DNA, kriminalakademiet

Fra tanke til handling

Selvom mange måske tænker på at slå nogen ihjel, så er det heldigvis de færreste, der fører handlingen ud i livet. Spørgsmålet om, hvad der holder folk tilbage er ofte dét, der danner grundlaget for Yrsa Sigurðardóttirs krimier.

“Tag det finansielle sammenbrud her i Island. Mange mistede alt på grund af nogle få bankfolks grådighed. Så, hvad var det der afholdt folk fra at dræbe de bankmænd, der tog alt fra dem? Hvad afholder forældre fra at dræbe nogen, der får deres barn til at miste lysten til livet, og måske endda driver deres barn til selvmord? Jeg har selv en datter, og selvom hun aldrig er blevet mobbet, så vil jeg altid beskytte hende.”

Samtidig forsøger Yrsa Sigurðardóttir i sine krimier også at identificere, hvad vi alle sammen går rundt og frygter. Det er ofte her, ideen til hendes krimier udspringer: Hvad er dét, der bare ikke må ske?

“Der er ikke kun én måde at få ideer til en krimi på. Men ofte, når jeg prøver at få en idé, så spørger jeg mig selv: hvad ville jeg absolut ikke have, at der skete med mig eller dem jeg elsker. Dén ting, som jeg frygter mest, er ofte mit udgangspunkt, og så følger jeg op på den idé.”

En forfatter for nutiden

Mange bøger er tidløse, forstået på den måde, at indholdet og temaerne aldrig bliver forældede. Men det bekymrer Yrsa Sigurðardóttir sig ikke om. Hun vil bare levere en fantastisk læseoplevelse nu og her.

“Nogle gange bliver jeg bange for, at mine bøger ikke aldres så godt. Men det er okay. Jeg skriver ikke, så folk kan læse mine bøger om 100 år. Jeg skriver til folk, der læser dem nu og som vil underholdes.”


Nyeste bog i Huldar og Freyja-serien: Dukken

Dukken, Yrsa Sigurdardottir, Yrsa Sigurðardóttir, islandsk krimi

En fiskekutter fanger en dukke i sit net, og en kvinde ombord tager den med hjem til sin datter. Fem år senere finder man et lig i det iskolde hav – et skelet, der har ligget så længe på havets bund, at det næsten er umuligt at identificere.

Sideløbende med sagen om det mystiske lig prøver efterforskeren Huldar at udrede en sag om mordet på en hjemløs narkoman, mens børnepsykologen Freyja efterforsker en sag om børnemishandling på et børnehjem.

Fælles for alle tre sager er et vidne, der desværre er forsvundet: Den lille pige med dukken …

Dukken er femte selvstændige bog i krimiserien om Huldar og Freyja.

Du kan købe Dukken online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.