Krimi

Sigurðardóttir: “Mord er modbydeligt, men jeg skriver jo ikke en turistguide”

Yrsa Sigurðardóttir skriver fra den islandske kulde med brutalitet og no-nonsense. Den islandske krimi er for mange et friskt og gysende koldt pust til genren. Og Yrsa Sigurðardóttirs krimier er bestemt ikke undtagelsen. 

“Mine bøger er voldelige, det er de helt sikkert. Men jeg fokuserer ikke på hver eneste bloddråbe. Mord er modbydeligt, og der findes ingen smuk eller fornuftig måde at beskrive det. Jeg fortæller det, som det er, og nogle gange kan det virke brutalt eller kynisk. Men jeg skriver jo ikke en turistguide.”

Krimigenren er forholdsvis ny i Island. Mange forelæggere troede ikke, at genren ville slå an på øen, da kriminaliteten er meget lav i Island. Der bliver begået mellem nul og to mord på Island i løbet af et år, og det er ofte meget simple forbrydelser, der er lette for politiet at opklare.

Mordene i et krimiplot kan derfor virke urealistiske i en islandsk kontekst. Alligevel har Yrsa Sigurðardóttir skrevet 12 krimier og har nu fået sit gennembrud i Danmark. Og med god grund.

 

Internetmobning et kæmpe samfundsproblem

Men selvom mordene måske er overdrevne, set med islandske briller, så er de unge karakterer i bogens brug af Snapchat, sociale medier og ondskab mod hinanden det ikke.

Mobning på nettet spiller en stor rolle i Yrsa Sigurðardóttirs tredje krimi Tilgivelse, og det var et tema, som det var vigtigt for hende at tage op som en reaktion på en udvikling i samfundet:

“Det her er en af de grimmeste ting, man kan finde i vores samfund. De her teenagere korsfæster hinanden. Mobning var forfærdeligt før, men nu da det er rykket over på nettet, er det blevet et monster, man ikke kan undslippe. Det jagter endda de unge ind i deres soveværelser, og jeg har hørt forældre, der truer med at slå de børn ihjel, der mobber deres egne.”

Det siger forfatteren, der i Tilgivelse ønsker at vise desperationens ansigt hos de her forældre, og samtidig viser det sig også, at alt på overfladen ikke er som det ser ud blandt deres børn.

Yrsa sigurdadottir, krimi, islandsk krimi, freyja, Huldar, Tilgivelse, hævn, DNA, kriminalakademiet

 

Fra tanke til handling

Selvom mange måske tænker på at slå nogen ihjel, så er det heldigvis de færreste, der fører handlingen ud i livet. Spørgsmålet om, hvad der holder folk tilbage er ofte dét, der danner grundlaget for Yrsa Sigurðardóttirs krimier.

“Tag det finansielle sammenbrud her i Island. Mange mistede alt på grund af nogle få bankfolks grådighed. Så, hvad var det der afholdt folk fra at dræbe de bankmænd, der tog alt fra dem? Hvad afholder forældre fra at dræbe nogen, der får deres barn til at miste lysten til livet, og måske endda driver deres barn til selvmord? Jeg har selv en datter, og selvom hun aldrig er blevet mobbet, så vil jeg altid beskytte hende.”

Samtidig forsøger Yrsa Sigurðardóttir i sine krimier også at identificere, hvad vi alle sammen går rundt og frygter. Det er ofte her, ideen til hendes krimier udspringer: Hvad er dét, der bare ikke må ske?

“Der er ikke kun én måde at få ideer til en krimi på. Men ofte, når jeg prøver at få en idé, så spørger jeg mig selv: hvad ville jeg absolut ikke have, at der skete med mig eller dem jeg elsker. Dén ting, som jeg frygter mest, er ofte mit udgangspunkt, og så følger jeg op på den idé.”

 

En forfatter for nutiden

Mange bøger er tidløse, forstået på den måde, at indholdet og temaerne aldrig bliver forældede. Men det bekymrer Yrsa Sigurðardóttir sig ikke om. Hun vil bare levere en fantastisk læseoplevelse nu og her.

“Nogle gange bliver jeg bange for, at mine bøger ikke aldres så godt. Men det er okay. Jeg skriver ikke, så folk kan læse mine bøger om 100 år. Jeg skriver til folk, der læser dem nu og som vil underholdes.”


 

Huldar og Freyja-serien af Yrsa Sigurðardóttir

DNA, Yrsa sigurdardottir, Yrsa Sigurðardóttir, krimi, islandsk krimi, Hævn, Yrsa sigurdardottir, Yrsa Sigurðardóttir, krimi, islandsk krimi, Tilgivelse, Yrsa sigurdardottir, Yrsa Sigurðardóttir, krimi, islandsk krimi,

 

Vold, fjerde bog i serien, er netop udkommet:

Vold, Yrsa sigurdardottir, Yrsa Sigurðardóttir, krimi, islandsk krimi,

Ved det gamle henrettelsessted Galgeklippen finder man liget af en ung, rig investor. Han har tilsyneladende hængt sig.

Da hans lig bliver taget ned, står det klart, at der ikke er tale om selvmord.
Politiet finder resterne af en besked, der er blevet sømmet fast til hans brystkasse med en sømpistol.
Efterforskeren Huldar bliver sendt ud til den døde mands lejlighed, hvor han finder børnepsykologen Freyja. Hun er sammen med en ansat fra Reykjavik Kommune og en lille dreng på fire år, som ikke kan redegøre for, hvorfor han opholder sig i lejligheden.

Da man ikke kan etablere en forbindelse mellem drengen og den myrdede mand, og der heller ingen spor er efter barnets forældre, må Freyja og Huldar ved fælles hjælp forsøge at trænge til bunds i, hvad der egentlig er sket. Og det haster med at finde drengens forældre i live, da han meddeler, at hans mor er højgravid.

Du kan købe Vold online her eller i din lokale boghandel.