Krimi Islandske krimiforfattere Skønlitteratur Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa Sigurðardóttir: Mord er modbydeligt, men jeg skriver jo ikke en turistguide

Yrsa Sigurðardóttir: Mord er modbydeligt, men jeg skriver jo ikke en turistguide

Yrsa Sigurðardóttir skriver fra den islandske kulde med brutalitet og no-nonsense. Den islandske krimi er for mange et friskt og gysende koldt pust til genren. Og Yrsa Sigurðardóttirs krimier er bestemt ikke undtagelsen. 

“Mine bøger er voldelige, det er de helt sikkert. Men jeg fokuserer ikke på hver eneste bloddråbe. Mord er modbydeligt, og der findes ingen smuk eller fornuftig måde at beskrive det. Jeg fortæller det, som det er, og nogle gange kan det virke brutalt eller kynisk. Men jeg skriver jo ikke en turistguide.”

Krimigenren er forholdsvis ny i Island. Mange forlæggere troede ikke, at genren ville slå an på øen, da kriminaliteten er meget lav i Island. Der bliver begået mellem nul og to mord på Island i løbet af et år, og det er ofte meget simple forbrydelser, der er lette for politiet at opklare.

Mordene i et krimiplot kan derfor virke urealistiske i en islandsk kontekst. Alligevel har Yrsa Sigurðardóttir skrevet en lang række krimier, der foregår i Island, og har nu fået sit gennembrud i Danmark.

Og med god grund.

Internetmobning et kæmpe samfundsproblem

Men selvom mordene måske er overdrevne, set med islandske briller, så er de unge karakterer i bogens brug af Snapchat, sociale medier og ondskab mod hinanden det ikke.

Mobning på nettet spiller en stor rolle i Yrsa Sigurðardóttirs tredje krimi Tilgivelse, og det var et tema, som det var vigtigt for hende at tage op som en reaktion på en udvikling i samfundet:

“Det her er en af de grimmeste ting, man kan finde i vores samfund. De her teenagere korsfæster hinanden. Mobning var forfærdeligt før, men nu da det er rykket over på nettet, er det blevet et monster, man ikke kan undslippe. Det jagter endda de unge ind i deres soveværelser, og jeg har hørt forældre, der truer med at slå de børn ihjel, der mobber deres egne.”

Det siger forfatteren, der i Tilgivelse ønsker at vise desperationens ansigt hos de her forældre, og samtidig viser det sig også, at alt på overfladen ikke er som det ser ud blandt deres børn.

Yrsa sigurdadottir, krimi, islandsk krimi, freyja, Huldar, Tilgivelse, hævn, DNA, kriminalakademiet

Fra tanke til handling

Selvom mange måske tænker på at slå nogen ihjel, så er det heldigvis de færreste, der fører handlingen ud i livet. Spørgsmålet om, hvad der holder folk tilbage er ofte dét, der danner grundlaget for Yrsa Sigurðardóttirs krimier.

“Tag det finansielle sammenbrud her i Island. Mange mistede alt på grund af nogle få bankfolks grådighed. Så, hvad var det der afholdt folk fra at dræbe de bankmænd, der tog alt fra dem? Hvad afholder forældre fra at dræbe nogen, der får deres barn til at miste lysten til livet, og måske endda driver deres barn til selvmord? Jeg har selv en datter, og selvom hun aldrig er blevet mobbet, så vil jeg altid beskytte hende.”

Samtidig forsøger Yrsa Sigurðardóttir i sine krimier også at identificere, hvad vi alle sammen går rundt og frygter. Det er ofte her, ideen til hendes krimier udspringer: Hvad er dét, der bare ikke må ske?

“Der er ikke kun én måde at få ideer til en krimi på. Men ofte, når jeg prøver at få en idé, så spørger jeg mig selv: hvad ville jeg absolut ikke have, at der skete med mig eller dem jeg elsker. Dén ting, som jeg frygter mest, er ofte mit udgangspunkt, og så følger jeg op på den idé.”

En forfatter for nutiden

Mange bøger er tidløse, forstået på den måde, at indholdet og temaerne aldrig bliver forældede. Men det bekymrer Yrsa Sigurðardóttir sig ikke om. Hun vil bare levere en fantastisk læseoplevelse nu og her.

“Nogle gange bliver jeg bange for, at mine bøger ikke aldres så godt. Men det er okay. Jeg skriver ikke, så folk kan læse mine bøger om 100 år. Jeg skriver til folk, der læser dem nu og som vil underholdes.”


Yrsa Sigurðardóttir: Under sneen

Yrsa Sigurðardóttir: Mord er modbydeligt, men jeg skriver jo ikke en turistguide

Et redningshold bliver sendt ud i det islandske højland for at finde en gruppe forsvundne personer. Hvad fik dem til at bevæge sig ud midt om vinteren, ud i mørke og snestorme? Og hvorfor forlod de det lille shelter de havde, uden ordentligt overtøj og helt udsatte?

Samtidig sker der mærkelige ting ved den isolerede radarstation i Stokksnes. Intet er hvad det ser ud til. Om det er blodpølen fundet i den uberørte sne langt fra civilisationen, en lille barnesko der har fundet vej til overfladen efter at have været begravet i årtier, eller det gabende sorte hul i klippegrunden ved havet, som har en dragende effekt på mennesker …

Under sneen er en hårrejsende og foruroligende roman, som får dig til at gyse. I denne fantastiske stand-alone thriller beviser Yrsa Sigurðardóttir endnu engang, at “hun er frygtens frembringer, præcis så behændig som forfattere som Stephen King.” (The Independent)

Du kan købe Under sneen i din lokale boghandel eller online hos Bog & Idé.
Nyt fra Yrsa Sigurðardóttir: Skærsild

Skærsild

En begravelse bliver et rent mareridt, da en gruppe venner samles på en lille ø for at sige et sidste farvel til en god veninde. Vennerne finder to døde på den klippefyldte strandstrækning lige neden for det fyrtårn, de overnatter i. Efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn tilkaldes, så de kan assistere det lokale politi i opklaringen af det, der viser sig at være et brutalt dobbeltmord. Idunn, der selv stammer fra øen, må slås med sine egne uhyggelige minder om tiden der. Og mens hun bekæmper fortidens dæmoner, forsøger hun at fokusere på en kompleks efterforskning, der ikke giver mening overhovedet.

Skærsild er 2. bog i Yrsa Sigurðardóttirs Sort is-serie med efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn i hovedrollerne. Sort is-serien handler om de farer, der lurer lige under overfladen, og om de bloddryppende hemmeligheder, der gemmer sig i et ellers fredeligt samfund. Hver bog har sin egen drabssag, men de tre hovedpersoner går igen, og deres skæbner og historier flettes sammen med efterforskningerne.

Du kan købe Skærsild online fx. hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra 10. juni.