Fiktion Amerikanske romaner Paul Auster

Rasmus Hastrup anbefaler Paul Auster: 4 3 2 1

Rasmus Hastrup anbefaler Paul Auster: 4 3 2 1

Paul Austers forfatterskab, som altid har haft en høj stjerne hos danske læsere, består af både romaner, erindringsværker, essays, digte og filmmanuskripter. Vi har bedt en række læsere om at anbefale deres yndlingsbog af Paul Auster.


I anledningen er udgivelsen af Paul Austers essaysamling Samtaler med fremmede, der samler tekster skrevet gennem 50 år, sætter vi fokus på den populære forfatter.

LÆS OGSÅ: Inge Birgitte Siegumfeldt anbefaler Paul Auster: Sunset Park

Vi håber, at det kan give inspiration til at læse eller genlæse Paul Austers mange bøger fra et langt og rigt forfatterskab.Oversætter Rasmus Hastrup anbefaler Paul Austers 4 3 2 1

Rasmus Hastrup anbefaler Paul Auster: 4 3 2 1
Rasmus Hastrup er forfatter og oversætter. Han har oversat en lang række af Paul Austers bøger til dansk, blandt andet 4 3 2 1.

På nogle måder kan 4 3 2 1 opfattes som en slags kulmination på Paul Austers forfatterskab.

I denne ganske omfangsrige bog bliver flere af Austers gennemgående temaer så at sige fulgt hele vejen til deres logiske konklusion: Fiktive hændelsesforløb på baggrund af virkelige historiske begivenheder, leg med identiteter, ordspil og vitser (og dem er der masser af i i denne bog, hvilket ofte gjorde det vidunderligt frustrerende at oversætte den), baseball og – ikke mindst – tilfældigheder og vilkårlige tildragelser, der får kolossal betydning for romanens personer.

Sidstnævnte aspekt har altid været Paul Austers adelsmærke, og denne firesporede murstensroman, hvori vi præsenteres for fire forskellige livsbaner, fire alternative, potentielle kronologier med samme hovedperson, excellerer virkelig i skildringerne af de sære, eksistentielle nålestik, som skæbnen tildeler de små bobler, vi mennesker hver især svæver rundt i, så de punkterer og lader virkeligheder strømme ud og ind i flere retninger.

Stor sproglig skønhed

Paul Auster, 4 3 2 1

Derudover er 4 3 2 1 en af Austers mest velskrevne bøger.

Den indeholder prosa af endog meget stor sproglig skønhed og præcision, og sammenholdt med den strukturelle opfindsomhed og finesse gør det romanen til en helt igennem betagende oplevelse, en af den slags romaner, man flytter ind i og bliver boende i, også efter endt læsning.

Man kan sige, at Austers overordnede projekt er at præsentere forskellige måder at være menneske på, og det er næppe lykkedes ham smukkere og mere overbevisende end i 4 3 2 1.
Få den nye udgave af 4321

Rasmus Hastrup anbefaler Paul Auster: 4 3 2 1

4321 er et pragtværk af en roman omhandlende en ung mand, der bliver voksen i et Amerika i forandring, med skarpt fokus på hvilke valg og tilfældigheder som afgør, hvilken retning ens liv tager.

Den 3. marts 1947 fødes Archibald Isaac Ferguson i New Jersey. Fra denne dag forgrenes fortællingen om Archibald i fire forskellige retninger. Fire drenge, som egentlig er den samme dreng, vokser op og lever parallelle, men helt forskellige liv.

4321 tager læseren med fra den søvnige forstad til det myldrende Manhattan og kunstnernes Paris. Fra sportsdrømme til forfatterambitioner. Fra 50’ernes tro på fremtiden til 60’ernes Kennedy-mord, Vietnamkrig, borgerrettighedsbevægelse og en hel generations knuste drømme.

Du kan købe 4 3 2 1 online, eller i din lokale boghandler.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.