Fiktion Amerikanske romaner Paul Auster

Inge Birgitte Siegumfeldt anbefaler Paul Auster: Sunset Park

Inge Birgitte Siegumfeldt anbefaler Paul Auster: Sunset Park

Paul Austers forfatterskab, som altid har haft en høj stjerne hos danske læsere, består af både romaner, erindringsværker, essays, digte og filmmanuskripter. Vi har bedt en række læsere om at anbefale deres yndlingsbog af Paul Auster.


I anledningen er udgivelsen af Paul Austers essaysamling Samtaler med fremmede, der samler tekster skrevet gennem 50 år, sætter vi fokus på den populære forfatter.

LÆS OGSÅ: Bo Green Jensen anbefaler Paul Auster: Den røde notesbog

Vi håber, at det kan give inspiration til at læse eller genlæse Paul Austers mange bøger fra et langt og rigt forfatterskab.



Lektor Inge Birgitte Siegumfeldt anbefaler Paul Austers Sunset Park

Inge Birgitte Siegumfeldt anbefaler Paul Auster: Sunset Park
Inge Birgitte Siegumfeldt er ph.d. i litteraturteori og jødiske studier og er lektor ved Københavns Universitet. Hun har arbejdet sammen med Paul Auster i fem år, hvilket blev til samtalebogen … en verden af ord.

Sunset Park er romanen, der gør det klart for enhver, at Paul Auster er en af de vigtigste amerikanske forfattere.

Tidligere bøger viser det med al tydelighed også, men Sunset Park har efter min mening alligevel noget særligt.

Her får vi de bjergtagende historier, karaktererne fortæller om hinanden, i et broget galleri af personer, der alle er skadet af livet præcis som du og jeg. De drives hver især af en lidenskab, som på én gang opfylder dem og samtidig gør dem ensomme: én reparerer gamle radioer, én tegner pornografiske billeder, én studerer amerikansk film, én tager fotos af efterladte ting.

I et hus i Sunset Park, Brooklyn, New York

Sunset Park, Paul Auster

Historien foregår overvejende i et forladt hus, der slumstormes af de unge mennesker, bogen drejer sig om.

Huset fandtes i virkeligheden. Det lå bag en kirkegård i Brooklyn-bydelen, Sunset Park, hvor Austers vandringer en dag tilfældigt førte ham forbi. Den faldefærdige bygning fascinerede ham, han kom tilbage og tog en serie fotos. Billederne havde han stående på sit skrivebord, mens han skrev historien.

Det er i Sunset Park, at empatien, der kendetegner Austers portrætter, træder mest overvældende, mest bevægende frem. Og det er her, han for alvor leger med flerstrengede perspektiver i sætninger, hvis rytme og tone fanger følelse og stemning i karaktererne, som derpå forplantes til os læsere. Det er fortælling af allerhøjeste kaliber.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.