Amerikanske romaner Paul Auster Romaner

Danske læsere er de første i verden, der kan få fingre i Paul Austers nye roman Baumgartner

Paul Auster, Baumgartner

Paul Austers roman Baumgartner har netop fået dansk verdenspremiere. Først senere på året udkommer den i hjemlandet USA. “De mange krydsklip mellem nu og før giver læseren nogle vældige luftture og horisontudvidelser”, skriver Niels Gunder Hansen i 5-stjernet anmeldelse på udgivelsesdagen. 

Siden gennembruddet med New York Trilogien fra 1987 har Paul Auster udgivet sytten anmelderroste romaner, der er oversat til mere end 30 sprog. Når Paul Auster dette efterår udgiver sin 18. roman, Baumgartner, er det derfor som altid en litterær begivenhed.

SE OGSÅ: Interview med Paul Auster på Louisiana Literature

Forfatter-ægteparret Paul Auster og Siri Hustved har et nært forhold til Danmark. Derfor er det heller ikke første gang, at danske læsere har mulighed for at få fingre i en ny Auster-roman før alle andre. For eksempel udkom Brooklyn Dårskab på dansk hele seks måneder før den amerikanske udgave i 2005.

Baumgartner er en rigtig Auster-roman

Mange temaer går igen på tværs af Paul Austers forfatterskab, som ofte kredser om tilfældigheder, mirakler og hukommelse. De tre temaer fylder også Baumgartner, som er en lysende lille fortælling om erindringens natur. Hvorfor husker vi visse øjeblikke, mens vi glemmer andre? 

Romanen åbner i hvirvelvind af forglemmelser. Midt i en sætning om Kierkegaards pseudonymer går det op for den 71-årige filosofiprofessor, Seymour Baumgartner, at han har glemt den bog han skal bruge nede i stuen. I stuen slår det ham, at han har glemt at ringe til sin søster, og på vej hen til telefonen rammer en kras lugt fra køkkenet hans næsebor: Komfurets flamme er ved at æde sig ind i den kasserolle, som han lavede morgenmad i tre timer tidligere.

LÆS OGSÅ: En af postmodernismens stærkeste stemmer: Her er Paul Austers værker

Selvom Baumgartner glemmer verden omkring sig, husker han Anna. Fra de mødtes som unge studerende i New York, over fyrre års passioneret ægteskab til den skæbnesvangre dag for ni år siden, hvor Anna blev taget fra ham. Siden den dag har hans liv været styret af minderne, men en brændt kasserolle bliver fra romanens start det uventede vendepunkt, der igen giver hans tilværelse retning.

★★★★★★ “Det stimulerende ved ”Baumgartner” er, at bogen leger med alle disse muligheder, og bedst som man tror… så sker der alligevel noget andet.”

– Kristeligt Dagblad

Paul Auster ramt af sygdom

I marts 2023 fortalte Paul Austers hustru, forfatteren Siri Hustvedt, på sin Instagram-profil, at Auster er syg med kræft. Hun skriver:

Jeg har været væk fra Instagram i et stykke tid. Det skyldes, at min mand fik konstateret kræft i december efter at have været syg i flere måneder før det. Han bliver nu behandlet på Sloan Kettering i New York, og jeg har opholdt mig et sted, som jeg kalder Cancerland. Mange mennesker har krydset dets grænser, enten fordi de selv er eller har været syge, eller fordi de elsker nogen, en forælder, et barn, en ægtefælle eller en ven, som har eller har haft kræft. Kræft er forskellig for hver person, der har den. Alle menneskekroppe er ens, og der er ikke to, der er ens.

Nogle mennesker overlever, og andre dør. Det ved alle, og alligevel ændrer det hverdagen at leve tæt på den sandhed. (…) Jeg tror, det ville være forfærdeligt at være alene i Cancerland. At leve sammen med en, der har kræft og bliver bombarderet med kemoterapi og immunterapi, er et øvelse i nærhed og adskillelse. Man skal være tæt nok på til at føle de enerverende behandlinger, næsten som om de var ens egne, og langt nok væk til at være en ægte hjælp. For meget empati kan gøre en person ubrugelig! Denne balancegang er selvfølgelig ikke altid let at gå, men det er kærlighedens virkelige arbejde.

Paul Auster og Siri Hustvedt bor sammen med i Brooklyn, New York. Sammen har de datteren Sophie Auster.

Find Paul Austers roman Baumgartner hos din boghandler.
Paul Auster: Baumgartner

Danske læsere er de første i verden, der kan få fingre i Paul Austers nye roman Baumgartner

Første roman fra Paul Auster i 6 år og Baumgartner udkommer helt særligt med verdenspremiere i Danmark.

★★★★★ “De mange krydsklip mellem nu og før giver læseren nogle vældige luftture og horisontudvidelser” – Kristeligt Dagblad

Midt i en sætning om Kierkegaards pseudonymer går det op for den 71-årige filosofiprofessor Seymour Baumgartner, at han har glemt en bog nede i stuen. Her rammes han af en brændt lugt fra køkkenet, hvor en kasserolle fra morgenmaden er efterladt på komfuret. Kasserollen minder ham om Anna. Fra de mødtes som unge studerende i New York, over fyrre års passioneret ægteskab til den dag for ni år siden, hvor Anna blev taget fra ham. Siden den dag har hans liv været styret af minderne, men en brændt kasserolle bliver vendepunkt, der igen giver hans tilværelse retning.

Paul Austers roman Baumgartner kan købes online fx hos Bog&idé eller i den lokale boghandel.
Leder du efter mere læseinspiration? Så se vores list med de bedste bøger 2023 her.

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.