Paul Auster Skønlitteratur

Dansk verdenspremiere på Paul Auster-roman

Paul Auster roman baumgartner

Paul Austers første roman i seks år er en lille, lysende fortælling om erindring, sorg og livslang kærlighed – og om det allersidste kapitel. 

Professor Seymour Baumgartner er 72 år og er i den sidste del af sit liv. Hans hustru gennem 40 år, forfatteren Anna Blume, er død for 10 år siden i en drukneulykke og siden da, har der været tomt i huset, i livet. Så tomt, at han flere gange om ugen online har bestilt bøger, han ikke havde brug for, blot for at få dem leveret til sin dør af den smilende, lysende Molly fra UPS.

LÆS OGSÅ: Få overblikket over Paul Austers værker

“Seymour Baumgartner føler stadig, elsker stadig, begærer stadig, vil stadig leve, men i sit inderste indre er han død. Det har han vidst i ti år, og i ti år har han gjort sit absolut ypperste for ikke at vide det”.

I 10 år har Baumgartner levet i minderne om sin elskede hustru, som han har delt det meste af sit liv med. Hendes arbejdsværelse står stadig urørt, som et museum over et menneske.

Hans liv er næsten gået i stå, da hun døde, og intet giver rigtig mening længere. “At leve er at føle smerte, sagde han til sig selv, og at leve i frygt for smerte er at nægte at leve”. Men så åbner der sig alligevel en lille, ny dør og muligheden for at tilføje et allersidste kapitel i Baumgartners historie.

LÆS OGSÅ: Paul Auster: Livet er langt mærkeligere og mere uforudsigeligt end de fleste af os ønsker det

Paul Auster

Dansk verdenspremiere på Paul Auster-roman
PAUL AUSTER (f. 1947) er forfatter til adskillige internationalt anerkendte bøger, bl.a. New York Trilogien, Sunset Park, Illusionernes bog og 4 3 2 1. I 2023 udkommer Baumgartner – seks år efter den seneste roman 4 3 2 1. Derudover har Auster skrevet digte, essays og filmmanuskripter, og hans værker er oversat til mere end 40 sprog. Han bor i Brooklyn med sin hustru, forfatteren Siri Hustvedt.

Paul Auster: Baumgartner

Dansk verdenspremiere på Paul Auster-roman

Første roman fra Paul Auster i 6 år og Baumgartner udkommer helt særligt med verdenspremiere i Danmark.

★★★★★ “De mange krydsklip mellem nu og før giver læseren nogle vældige luftture og horisontudvidelser” – Kristeligt Dagblad

Midt i en sætning om Kierkegaards pseudonymer går det op for den 71-årige filosofiprofessor Seymour Baumgartner, at han har glemt en bog nede i stuen. Her rammes han af en brændt lugt fra køkkenet, hvor en kasserolle fra morgenmaden er efterladt på komfuret. Kasserollen minder ham om Anna. Fra de mødtes som unge studerende i New York, over fyrre års passioneret ægteskab til den dag for ni år siden, hvor Anna blev taget fra ham. Siden den dag har hans liv været styret af minderne, men en brændt kasserolle bliver vendepunkt, der igen giver hans tilværelse retning.

Paul Austers roman Baumgartner kan købes online fx hos Bog&idé eller i den lokale boghandel.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.