Fagbøger

Kender du en narcissist? Bogen Den svære kærlighed gør dig klogere på narcissisme i parforholdet

Kender du en narcissist? Bogen Den svære kærlighed gør dig klogere på narcissisme i parforholdet

Christina Copty er forfatter og psykoterapeut. Hun holder foredrag og workshops om narcissisme og parforhold og er en af Danmarks førende eksperter på området. Hendes bog Den svære kærlighed guider dig igennem faldgruberne i det narcissistiske parforhold og giver et indblik i den narcissistiske mands tanker og følelser.

 

Her fortæller Christina Copty om længslen efter den store kærlighed – og om hvorfor, drømmen sommetider resulterer i et forhold til en narcisist.

Når Hollywood laver film til et kvindeligt publikum, gør de det oftest ud fra en formel, der efterhånden er så gennemtestet, at det ikke kræver mange sekunder inde i en såkaldt ’chick flick’, før man ved, hvad der kommer til at ske, og hvordan filmen ender: Kvinde møder mand, mand er fyr og flamme, men ikke klar til at forpligte sig til et forhold. Kvinde forlader mand efter gentagne forsøg på at få forholdet til at fungere, mand indser sin store fejl og kommer tilbage til kvinde, transformeret og klar til at fri.

Længslen efter at udleve Den Store Kærlighed – den med kæmpestort K – kan være så forførende og tillokkende, at man kan miste, ikke kun sin retningssans i livet, men også sin evne til at se virkeligheden, sådan som den faktisk ser ud. Det gælder især, hvis man er havnet i et forhold til en partner med stærke narcissistiske træk, for så er det ikke kun forelskelsens blinde rus man er oppe imod, men også nogle helt særlige personlighedstræk, der gør det nærmest umuligt at se klart, særligt når det handler om de endeløse og tilbagevendende konflikter, der langsomt men sikkert dukker op.

LÆS OGSÅ: 15 bøger der gør dig klogere

I starten af forholdet får man dog den helt store dosis kærlighed. Faktisk bombarderes man med opmærksomhed, enten i form af hed seksualitet eller intellektuel sparring. Man føler sig lykkelig og nærmest beæret over at være genstand for så meget kærlighed, og man har svært ved selv at fokusere på meget andet end netop denne ny-fundne romance, der opsluger hvert et sekund af hver en time. Lige her adskiller det sig ikke synderligt fra andre forhold, men snart opdager man, at der er ugler i mosen, for pludselig opdager man at ord og handling ikke stemmer overens, og denne afsløring afstedkommer en voldsom reaktion fra den ellers så forstående, kærlige og fantastiske partner, så man et øjeblik føler sig forvirret, forundret og forbløffet over, at vedkommende kan ændre karakter og blive enten iskold eller rasende.

Egentlig syntes man ikke selv, at det var noget at hidse sig sådan op over, men her var åbenbart en knap.

Som tiden går, kommer der flere og flere knapper til, og til sidst går man omkring på tåspidser og bliver verdensmester i at censurere og sortere i sine sætninger, så de ikke på nogen måde bliver opfattet som kritik, for det er jo ikke det, man er interesseret i. Lige lidt hjælper det. Alt, der ikke passer ind i partnerens behovsliste bliver set som kritik. Vil man gerne ses lidt oftere, høres det som kritik af, at man ikke ses ofte nok. Vil man gerne ses lidt mindre, ses det som bevis på, at man ikke elsker lige så meget og højt som man bør. Du er ’Damned if you do, damned if you don’t.’ Forholdet er altså pludseligt reduceret til to tilstande: Intense kærlighedsstunder og intense skænderier, der føles som om, man er hinandens fjender, for der er ingen forståelse, empati eller indlevelse at hente. Man kæmper for forholdet alene.

Heldigvis er det narcissistiske manuskript så forudsigeligt og fastfrosset, at det ikke er svært at gennemskue, hvad man er i, hvis man ved, hvad man skal se efter. Hvis man får det ordforråd og den korrekte forståelsesramme at se forholdet ud fra, kan man lære at navigere sin kurs i det forræderiske farvand som det narcissistiske er. Men det kræver netop kendskab, viden og indsigt, så man kan sortere sit eget fra sin partners, så man netop ikke påtager sig ansvaret for forholdet, imens partneren sidder med hele magten.

 

Den svære kærlighed af Christina Copty

Untitled-1 copy

I Den svære kærlighed tager psykoterapeut Christina Copty dig i hånden, og guider dig igennem faldgruberne i det narcissistiske parforhold, og giver dig indblik i den narcissistiske mands tanker og følelser, så du kan navigere i de modstridende signaler, du modtager.

Du får indsigt i narcissistens opvækst, og hvad der motiverer ham, og du lærer hvilke kampe, der er værd at tage, og hvilke, der på forhånd er tabte. Igennem hele bogen får du også redskaber og gode råd . Og ikke mindst en forklaring på, hvad det er, der gør, at du falder for denne type mand.

-> Køb bogen her.
Læs den nyeste bog fra Christina Copty: Partner, løgner, elsker, krænker

Kender du en narcissist? Bogen Den svære kærlighed gør dig klogere på narcissisme i parforholdet

Christina Copty har skrevet en bog til dig, der gerne vil blive klogere på, hvad et psykisk voldeligt parforhold er. Bogen kan hjælpe til at se, om du selv, eller en du kender, er i et psykisk voldeligt forhold. Den giver også gode råd til at håndtere den vold, som man selv eller ens børn bliver udsat for, og den giver en håndsrækning til at bryde fri af det destruktive parforhold og til tiden efter et brud.

Psykisk vold udøves af mennesker, der føler sig berettigede til at handle uden hensyntagen til deres nærmeste, som forventer, at det udelukkende er deres behov, der skal respekteres og tilgodeses – og det har store konsekvenser for den, der er udsat for det.

Oplever du, at du og din partner har vidt forskellige oplevelser af, hvordan virkeligheden i parforholdet ser ud? Fordrejer din partner sandheden, og vil han eller hun kontrollere dig og have magten i forholdet? Så er dit parforhold måske præget af psykisk vold.

Du kan købe Partner, løgner, elsker, krænker online, eller i din lokale boghandler.